Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άλυτο πρόβλημα με 2 κτίρια επιβαρυμένα από το '99


 
md11-4

Recommended Posts

Χαιρετισμούς σε όλους,

Θα σας περιγράψω συνοπτικά ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε από το σεισμό του '99 ήδη και πραγματικά κάθε συμβουλή θα είναι υπερπολύτιμη.

Η περίπτωση αφορά σε δύο διπλανά κτιρία με κάποια κοινά δομικά στοιχεία, που υπέστησαν μεγάλες ζημιές το '99 αλλά οι ιδιοκτήτες, 20 χρόνια τώρα, δε συμφωνούν σε μία κοινή λύση, είτε κατεδάφιση είτε επισκευή. Ο μεν επιθυμεί πλέον να κατεδαφίσει τους 5 ορόφους του, ο δε έχει 2 σε ακόμη πιο άθλια κατάσταση αλλα λειτουργεί ένα κατάστημα στο ισόγειο και δε θέλει ούτε καν επισκευή προκειμένου να μην του κλείσει η επιχείρηση. Να σημειώσω ότι το κατάστημα το έχει κλείσει η αστυνομία αρκετές φορές μετά από καταγγελίες αλλά ο ιδιοκτήτης πάει την επόμενη μέρα, αφαιρεί τις ταινίες και συνεχίζει κανονικά να το δουλεύει. Επίσης, το 5-όροφο είχε χαρακτηριστεί κίτρινο και τις 2 φορές που το αξιολόγησαν τότε οι μηχανικοί, το δε 2-όροφο είχε χαρακτηριστεί αρχικά κόκκινο και μετά κίτρινο με "λάδωμα", χωρίς ωστόσο να υπάρχει σκοπός να το διορθώσουν αφού μετακόμισαν σε άλλο σπίτι και κράτησαν μόνο το κατάστημα. Φυσικά οι γείτονες διαμαρτύρονται με κάθε δίκιο από φόβο μην πέσουν πάνω τους τα κτίρια, οι μηχανικοί μας στέλνουν σε δικηγόρους και οι δικηγόροι σε μηχανικούς και λύση δεν έχει βρεθεί.  Ώντας η κόρη του πρώτου, επιθυμώ να το αναλάβω διότι οι γονείς μου τα τελευταία χρόνια δε γνωρίζουν πια πώς να το "κυνηγήσουν", ωστόσο φοβόμαστε κυριολεκτικά σε κάθε σεισμό μη σκοτωθούν γείτονες και αθώοι λόγω ανευθυνότητας πολλών και όλων μας. Να σημειώσω τέλος, ότι παρόλες τις καταγγελίες κλπ οι διπλανοί έχουν πολιτικά μέσα και η κατάσταση πάντα κάπου κολλάει προς όφελός τους, αδυνατώ όμως να δεχτώ ότι δεν μπορώ απολύτως νόμιμα κάπως να το διορθώσω όλο αυτό και να βγει μία άκρη.

Σκέφτομαι να απευθυνθώ στην Πολεοδομία έπειτα και από τον πρόσφατο σεισμό της 19ης Ιουλίου. Κάποια άλλη συμβουλή ως προς το από πού να πιάσω να ξετυλίγω το κουβάρι?  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Με εκτίμηση,

Μαρία

Link to comment
Share on other sites

αγαπητή Μαρία, δεν ξέρω ούτε καν Πολιτικός Μηχ δεν είμαι ώστε να πω. Φαντάζομαι Πολιτικός Μηχανικός θα πρέπει να έρθει, προτίμησε ένα άνθρωπο νεότερης ηλικίας λέω 30 - 55 χρονών και μπορεί να πέφτω λίγο έξω. Να δει τα κτίρια, να δει που πονάνε, αν ειναι επικίνδυνα να κατοικούνται, να υπάρχουν χωρις εργασίες επισκευής. Ο Μηχανικός αυτός θα ξέρει να σε κατευθήνει πιο σωστά.

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσιευσής σου.  Eπεξεργασία και διόρθωση.

Pavlos 33

Edited by Arche
  • Like 1
  • Thanks 2
  • Upvote 1
  • Downvote 5
Link to comment
Share on other sites

On 22/7/2019 at 1:20 ΜΜ, md11-4 said:

...

Θα σας περιγράψω συνοπτικά ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε από το σεισμό του '99 ήδη .....

Η περίπτωση αφορά σε δύο διπλανά κτιρία με κάποια κοινά δομικά στοιχεία, που υπέστησαν μεγάλες ζημιές το '99 ....

Ο σεισμός του 99 στην Αθήνα άφησε αρκετά απόνερα μετά.

Ενημερωτικά πέρα από τα ακίνητα που είχαν χαρακτηριστεί κόκκινα τα κίτρινα δεν δημιουργούσε υποχρέωση αποκατάστασης αλλά έδινε δικαίωμα μερικής αποζημίωσης κόστους αποκατάστασης.

Συχνά πυκνά πολλές αποκαταστάσεις έγιναν κυριολεκτικά στο «ποδάρι» και ήταν στην ουσία αποκατάσταση να μη είναι φανερή η ζημιά και όχι η αποκατάσταση της δομικής δυνατότητας και αντισεισμικής συμπεριφοράς του ακινήτου.

Δεκάδες εργολάβοι σκέτο αγόρασαν εργαλεία για να φτιάχνουν γκανάει ή να φτιάχνουν «αντισεισμικούς» σοβάδες…

 

Οπότε το κίτρινο δεν είναι αυτόματα νοούμενο ως επικίνδυνο ή κατεδαφιστέο ή άλλο.

 

Στην δική σας περίπτωση σίγουρα δεν εχουμε δεδομένα και σίγουρα δεν μπορούμε να τα εχουμε έτσι.

Όμως γράφεις ότι τα δυο κτίρια έχουν κοινά δομικά στοιχεία.

 

Τι εννοείς δομικά στοιχεία.

  • Τοίχους απλούς κοινούς ή δοκάρια ή πλάκες από κοινού?
  • Είναι ένα ενιαίο Οικόπεδο? Είναι με κάθετη οπότε για αυτό υπάρχουν και κοινά δομικά? ‘η είναι δυο διαφορετικές ιδιοκτησίες.

 

Αν είναι 2 διαφορετικές ιδιοκτησίες οι διαδικασίες έχουν μια πρώτη μείωση προβλημάτων για την επίλυση τους διότι δεν συμβάλει στο πρόβλημα και τα ιδιοκτησιακά ζητήματα. Θα πρέπει να λυθεί μόνο το Τεχνικό σκέλος για την δομική ανεξαρτητοποίηση του οπότε μετά βγάζεις την άδεια κατεδάφισης που θες αν κατάλαβα καλά.

Αν είναι ενιαίο οικόπεδο τότε στο άνω πρόβλημα εμπλέκουν και τα δικαιώματα συνιδιοκτησίας και ποσοστά που έχετε κ.λπ. κλπ.

 

Παράλληλα υπαρχει και η διαδικασία να κηρυχθεί με διαδικασίες επικινδυνότητας το ακίνητο.

Δεν λύνει αυτόματα το ζήτημα αλλά θα υπάρχει ισχυρό χαρτί από επίσημο φορέα (ΥΔΟΜ) και όχι ένα απλο χαρτί κίτρινο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επιτροπής που όπως σας είπα στην αρχή πέρα του κόκκινου όλα τα άλλα είχαν χρήση για την αποζημίωση που είχε κάποιος δικαίωμα να ζητήσει τότε από το κράτος.

 

Καλό κουράγιο…. Λύσε το όμως το πρόβλημα για να μη σας το λύσει βάναυσα ο επόμενο σεισμός.

Και δεν υπάρχει αν θα γίνει σεισμός στην Ελλάδα αλλά μόνο το πότε θα γίνει.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, Didonis said:

....

Δεκάδες εργολάβοι σκέτο αγόρασαν εργαλεία για να φτιάχνουν γκανάει ή να φτιάχνουν «αντισεισμικούς» σοβάδες…

....

γκανάιτ (gunite), διότι μπορεί να γίνει παρανόηση ;)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γεια σας και πάλι,

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις έως τώρα. 

@Didonis τα δύο κτίρια έχουν 3 κοινές πλάκες, δοκάρια και κολώνες. Υπήρχε μία παλιά διαθήκη του παππού που έλεγε ό,τι ο μεν παίρνει το δεξιό και ο δε το αριστερό αλλά ουσιαστικά κάθετη δεν υπάρχει και μας είχαν πει πρόσφατα ό,τι με αλλαγές νόμου θεωρείται πλέον όλο εξ' αδιαιρέτου.

Η μόνη εξέλιξη προς το παρόν είναι που επιμείναμε να περάσει γρήγορα η Πρωτοβάθμια μετά το νέο σεισμό. ΟΙ διπλανοί δεν τους έδιναν στοιχεία όυτε επέτρεψαν στην επιτροπή να μπει να κάνει την αυτοψία στο μερίδιό τους, για το δικό μας κτίριο μας έδωσαν ένα δελτίο όπου το κρίνουν ξανά κίτρινο διευκρινίζοντας πως είναι μη κατοικήσιμο κτίριο κατασκευής 1966-1995 και σε στατική συνέχεια με το διπλανό. Το πόρισμα ήταν εκτεταμένες βλάβες από το '99 σε τοιχοποιϊα , φέροντα οργανισμό, κόμβους και λυγισμός του οπλισμού. Απευθυνθήκαμε και στην Αποκατάσταση Σεισμοπλήκτων όπου μας συμβούλεψαν να περιμένουμε Δευτεροβάθμια να κρίνει την επικινδυνότητα και βλέπουμε...

Στο μεταξύ ψάχνουμε και πώς μπορούμε να απευθυνθούμε σε Ελεγκτή Δόμησης όπως προτείνατε παραπάνω.

Όποια άλλη ιδέα/πρόταση έχετε θα είναι ειλικρινά εκτιμητέα. Σας ευχαριστώ ξανά!

Edited by md11-4
spelling
Link to comment
Share on other sites

Είναι κάτι που έκαναν συχνά οι παππούδες (δίχως να γνωρίζουν), και δημιούργησαν προβλήματα στους απογόνους.

Κάθετη (κατακόρυφη) σε ενιαίο στατικά κτίριο δεν νοείται. Μόνο σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών. Και στην προκειμένη περίπτωση, για οτιδήποτε γίνει στο κτίριο, απαιτείται συναίνεση του 75% (αν δεν κάνω λάθος). Συνεπώς, το πρόβλημα (προς το παρόν) είναι νομικό. Άρα, απευθύνεστε σε δικηγόρο.

Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, md11-4 said:

...

Στο μεταξύ ψάχνουμε και πώς μπορούμε να απευθυνθούμε σε Ελεγκτή Δόμησης όπως προτείνατε παραπάνω.

....

Δεν πας εσύ σε ελεγκτή δόμησης, αλλά κάνει καταγγελία στην ΥΔΟΜ για επικινδυνότητα(πχ) και ξεκινά διαδικασία. Αν απαιτηθεί η ΥΔΟΜ θα το βάλει προς ελεγκτές Δ'ομησης και θα οριστούν αυτόματα τυχαία απο το σύστημα.

Μη περιμένεις να σου λύσουν το πρόβλημα οι αυτοψίες που θα γίνουν για τον ελαφρό κούνημα πριν λίγες ημέρες.

Έχεις και πρόβληματα ιδιοκτησιακής φύσης αφού είσαστε σε κοινό οικόπεδο (ανεξάρτητα αν έχει η μη κάθετη, είναι ένα και όχι δυο).

Και επειδή πολλά πράγματα απ όσο βλέπω τα κατανοείς με μερική ή και λάθος τρόπο είναι αναγκαίο περισσότερο απο ποτέ να πάτε σε Μηχανικός - Τεχνικό Γραφείο βασικά για τα πολεοδομικά - κατασκευαστκά - επικινδύνου κλπ και δε Δικηγόρο για τα ιδιοκτησιακά ....

Κάθε προσπάθεια σου να βρείς εύκολες λύσεις περιμένοντας απο επιτροπές ανάγκης σαν αυτές τώρα ή σε ερωτήσεις δεξιά και αριστερά σε φόρουμ κάνεις ζημιά στον εαυτό σου.... 

Το μονο που κερδίζεις ότι την κάνεις τζάμπα..... 

Δεν είναι. Εχεις πιο μεγάλο κόστος και θα περιμένεις άλλα 20 χρόνια ή κάποιον πραγματικά δυνατό σεισμό ....

Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. 

Πας και αναθέτεις.

Το περιμένω απο εδω κι απο εκεί και την δευτέρα παρουσία δεν έχει τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις. 

Όντως έχω δει ότι σαν απλός πολίτης δεν μπορώ να απευθυνθώ σε Ελεγκτή η ίδια, την αίτηση όμως ποιος την κάνει; Tην καταγγελία μπορεί πχ να την κάνει η Δευτεροβάθμια επιτροπή ή ο Μηχανικός που θα απευθυνθώ;

Έχετε δίκιο στο ότι δεν τα κατανοώ, ζω πολλά χρόνια στο εξωτερικό και με μελέτες δεν ασχολήθηκα ποτέ, απλά προσπαθώ να καταλάβω τι ενέργειες έχουν γίνει τόσα χρόνια από τους γονείς μου κλπ για να δω που θα απευθυνθώ. Έχουμε σκοπό να αναθέσουμε και το τεχνικό και το νομικό κομμάτι ξανά σε κάποιον αλλά είπα στο μεταξύ να κυνηγήσουμε τις αυτοψίες από επιτροπές του Δημοσίου μήπως αξιοποιηθούν στη συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Το κατάστημα είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος ?

Η καταγγελίες και η σφράγιση αφορούν θέματα επικινδυνότητας ή φορολογικές παραβάσεις ?

 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

10 λεπτά πριν, avgoust said:

Η καταγγελίες και η σφράγιση αφορούν θέματα επικινδυνότητας ή φορολογικές παραβάσεις ?

Από όσο έχω καταλάβει αφορούν θέματα επικυνδυνότητας οι καταγγελίες αλλά ας μας απαντήσει καλύτερα ο md11-4.

Edited by iliasrules
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.