Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γείτονας έχει κολλήσει στο φράχτη μου και απειλεί να κάνει εξωτερική μόνωση


dpa2007

Recommended Posts

Θα συμφωνήσω ότι μπορεί με συναίνεση. Αν υπάρχει συναίνεση από τον γείτονα κάνεις την θερμοπρόσοψη. Ουτοσι άλλος αν θελήσει αργότερα να χτίσει μπορεί να την ξηλώσει κ να κολλήσει το κτήριο του. Τώρα εάν δεν υπάρχει συναίνεση προφανώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Βέβαια μου φαίνεται κακία κάποιος να μην επιτρέπει αλλά είναι δικαίωμα του σε κάθε περίπτωση..

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω δεν θα μπορέσει να βγάλει άδεια για εργασίες σε οικόπεδο που δεν του ανήκει.  Άρα μιλάμε για εκτέλεση αυθαίρετων εργασιών. 

Αν θέλει κάποιος να θερμομονώσει κτίριο που εφάπτεται με όριο εφαρμόζει εσωτερική θερμομόνωση και λήγει το θέμα. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιδιοκτησίες αλλάζουν χέρια και οι νόμοι αλλάζουν ανάλογα με τα κέφια του καφετζή της βουλής. Σε μια τόσο ρευστή κατάσταση λοιπόν, καλό είναι να μην δημιουργούμε γκρίζες ζώνες στις ιδιοκτησίες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστα...[+1]

Και, κατ' αρχας, το θεμα μας ηταν οτι ο γειτονας ηθελε... ζορ ζουρνα να βαλει την θερμοπροσοψη να "παταει"  πανω απο ξενο οικοπεδο, όπου υπηρχε ηδη και καποιο κτισμα,  αλλά ο  ιδιοκτητης του -και ερωτών- δεν ηθελε.

Σε αυτο συμφωνουμε οτι δεν γινεται.

Και βεβαια,  επιμενω οτι δεν μπορει να το κανει, ούτε με συναινεση...

Οπότε εξεταζουμε την περιπτωση ,  τι γινεται εάν  καποιος αποδεχεται και συναινει να γινει κατι τετοιο στη διπλανη οικοδομη  σε βαρος του οικοπεδου του,

και επιτρεπει να παει ο γειτονας και να ζητησει αδεια να κολησει την θερμοπροσοψη πανω απο το οικοπεδό του...

Να μας πει τι συμβολαιογραφικο εγγραφο  εχει κανει και εάν και τι ειδους αδεια εβγαλε, για "εργασιες  επι ξενου οικοπεδου..."...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στην Πολεοδομία Θεσσαλονίκης πάντως δεχοντουσαν να βγει μικρής κλίμακας για τέτοια περίπτωση με συναινεση. Μου έχει τύχει. Την συναινεση την αποδεικνύεις με Υδ. Σε άλλες πολεοδομιες όχι. Πλεον με το ηλεκτρονικό σύστημα των αδειών είναι στην κρίση του μηχανικού να ερμηνεύσει τον νόμο κ να βγάλει η όχι την άδεια. 

Edited by *olga*
Link to comment
Share on other sites

Οι  ΥΔΟΜ δεν εχουν καμμια αρμοδιοτητα να αναγνωριζουν ιδιωτικα εγγραφα που αλλαζουν το καθεστως ιδιοκτησιας σε ενα οικοπεδο. Εξ άλλου, με το ΦΕΚ Β251/12, απαιτουν παντοτε τιτλο κυριότητας.

 

Οσο για την  ΥΔΟΜ Θεσσαλονικης,  αυτη  δεχονταν  ΕΕΔΜΚ και για  διαχωρισμο ΟΙ.

Επρεπε να παει το θεμα στα Δικαστηρια για να αλλαξουν γνωμη.

Στο θεμα της θερμομόνωσης,  προκειται για "ανοικοδομηση" σε ξενο οικοπεδο.

Μονο με συμβόλαιο μεταβίβασης της σχετικης λωριδας και αποκτηση κυριοτητας απο τον διπλανο, μπορει να γινει.

Ούτε συμβολαιο "δουλείας" επιτρεπεται.

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος προβλέπει για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας η αίτηση να είναι  " του ιδιοκτήτη ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα"  . 

Δεν έχει να ερμηνεύσει κάτι ο μηχανικός. Δεν προκύπτει ούτε ιδιοκτησία ούτε νόμιμο δικαίωμα με μια υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης. Ελπίζω δηλαδή....

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας το άρθρο 23 παράγραφο 5 του Ν4067/2017 που μιλάει για λειτουργική  ενοποίηση των κτισμάτων  ιδιοκτητών όμορων οικοπέδων όπου αναφέρει: "Σε περίπτωση συναίνεσης ιδιοκτητών όμορων οικοπέδων είναι δυνατή η λειτουργική ενοποίηση των κτισμάτων των ιδιοκτησιών για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από την ιδιωτική σύμβαση εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια των κτισμάτων μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις. ''  

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι με συναίνεση μπορούν να κάνουν οποιεσδήποτε διαρρυθμίσεις. Να γκρεμίσουν τον μεταξύ τους τοίχο. Να φτιάξουν μία πόρτα που θα ανήκει μισή στον ένα κι μισή στον άλλο. Να χτίσουν κάτι που θα ανήκει μισό στον ένα κ μισό στον άλλο. Σωστά?

Άρα γιατί να μην μπορεί κάτι αντίστοιχο να γίνει κ με την θερμοπρόσοψη. Δεν έχω καταλάβει που το απαγορεύει ξεκάθαρα ο νόμος. Δεν λέει ο ιδιοκτήτης που θα κάνει την θερμοπρόσοψη ότι του ανήκει αυτή η λωρίδα οικοπέδου.

Edited by *olga*
Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο 9 του ΝΟΚ δεν καταργεί τις άλλες δουλείες σε κάθε περίπτωση. Λέει το απλό, ότι δεν πρέπει να περιορίζεται η δυνατότητα ανέγερσης ή επέκτασης κτιρίων και εγκαταστάσεων, με μόνη εξαίρεση τη δουλεία διόδου. 

Όταν λοιπόν δεν προκύπτει από πουθενά περιορισμός της δυνατότητας ανέγερσης ή επέκτασης, από πού προκύπτει η απαγόρευση σύστασης δουλείας με άλλο περιεχόμενο;

Επίσης, ο Α.Κ. δεν θέτει κάποιον περιορισμό στο περιεχόμενο που μπορεί να έχει μία σύσταση δουλείας και αναφέρει ότι μπορεί να συσταθεί με δικαιοπραξία.

Εξάλλου μου φαίνεται παράδοξο, π.χ. ένα δικαστήριο να μπορεί να επιβάλει  δουλεία φωτισμού ή αερισμού, ακόμα κι αν περιορίζεται η δυνατότητα ανέγερσης, ενώ δε μπορείς να συναινέσεις στην ανέγερση μιας θερμοπρόσοψης πάχους 10 εκ, η οποία στην τελική σε καμία περίπτωση δεν περιορίζει τις δυνατότητες αξιοποίησης του οικοπέδου σου.

Link to comment
Share on other sites

38 λεπτά πριν, *olga* said:

"Σε περίπτωση συναίνεσης ιδιοκτητών όμορων οικοπέδων είναι δυνατή η λειτουργική ενοποίηση των κτισμάτων των ιδιοκτησιών για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από την ιδιωτική σύμβαση εφόσον διασφαλίζεται η στατική επάρκεια των κτισμάτων μετά τις προβλεπόμενες διαρρυθμίσεις. ''  

πρόσεξε:" για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από την ιδιωτική σύμβαση. " Αυτή η ιδιωτική σύμβαση είναι που δίνει και το έννομο συμφέρον. Η υπεύθυνη δήλωση, δεν είναι ιδιωτική σύμβαση.

Αν ενοικιάσεις το μαγαζί του διπλανού οικοπέδου, ναι, το ενοικιαστήριο σου δίνει το δικαίωμα για έκδοση άδειας. (Παρεμπιπτόντως, πρέπει να αναφέρεται στο ενοικιαστήριο ότι επιτρέπεται στον ενοικιαστή η έκδοση άδειας.)

 

Link to comment
Share on other sites

- Η λειτουργικη ενοποίηση, δεν εχει καμμια σχεση με το συζητουμενο θεμα.

- Ως προς τις δουλείες, εδω υπαρχει η σχετικη συζητηση

https://www.michanikos.gr/forums/topic/55698-παράθυρο-σε-γειτονικό-οικόπεδο/?do=findComment&comment=1016330

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.