Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σύλληψη μηχανικού για το θανατηφόρο ατύχημα με τη μπασκέτα στην Χίο


Alsterwasser

Recommended Posts

On 6/8/2019 at 11:39 ΠΜ, Alsterwasser said:

Είναι δυνατόν για έργο που παραδόθηκε πριν 20 χρόνια και προφανώς με ανύπαρκτη συντήρηση από το Δήμο, να εξακολουθεί να φέρει την ευθύνη ο επιβλέπων?

Όποιος δίνει προσφορά πρέπει να ξέρει την ευθύνη της δουλειάς. Όποιος σκοτώνει την τιμή στην πιάτσα και κάνει τσαπατσουλιές για να ρίξει το κόστος είναι αυτονόητο ότι κάποια στιγμή θα έχει κυρώσεις.

Στο συγκεκριμένο έργο δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, ελπίζω να ήταν εξ'αμελίας ή λόγω απροόπτων καταστάσεων το δυστύχημα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα τις μελέτες.

  • Αν η μελέτη ήταν ελλιπής τότε φταίει ο μελετητής.
  • Αν η μελέτη ήταν σωστή και δεν υλοποιήθηκε σωστά φταίει ο επιβλέπων.
  • Αν υλοποιήθηκε σωστά η μελέτη και δεν έγιναν προβλεπόμενες (εφόσον προβλέπονταν από την μελέτη) εργασίες ελέγχου και συντήρησης τότε φταίει ο υπεύθυνος συντήρησης.
  • Αν το δυστύχημα οφείλεται σε απρόβλεπτες καταστάσεις όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, τότε δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε κάποιον.

Ο νόμος υπάρχει εδώ και χρόνια, η ευθύνη του μηχανικού παραγράφεται 25 έτη μετά την παραβίαση των κανόνων, δηλαδή μετά την παράδοση του έργου. Τότε υπογράφουμε την υπεύθυνη δήλωση καλής έκτέλεσης των εργασιών.

 

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4315, ΦΕΚ 269Α: Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα − Ρυμοτομικέςαπαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις

Άρθρο 13 Παραβίαση κανόνων οικοδομικής

Το άρθρο 286 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται
ως εξής:
«Άρθρο 286
1. Όποιος κατά την εκπόνηση μελέτης ή τη διεύθυνση ή την εκτέλεση οικοδομικού ή άλλου ανάλογου έργου ή κατεδάφισης ενεργεί παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες, τιμωρείται:

α) με φυλάκιση από ένα έως πέντε έτη και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

β) με κάθειρξη έως δεκαπέντε έτη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη,

γ) με κάθειρξη από δέκα ως δεκαπέντε έτη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου, και με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη από δεκαπέντε έως είκοσι έτη αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου παραβιάζει από αμέλεια τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες ή προκαλεί από αμέλεια τη δυνατότητα κινδύνου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

3. Η παραγραφή των εγκλημάτων της παραγράφου 1 στοιχεία β΄ και γ΄ αρχίζει από την επέλευση του θανάτου ή της βαριάς σωματικής βλάβης και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι πέντε (25) έτη από την παραβίαση των κανόνων.»

 

Update

Τελικά είναι στα 30 χρόνια η παραγραφή

 

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

30 χρονιά  ειναι κατασκευασμενη και όχι 20 .Αν δεν είχε γίνει συντήρηση δικαιολογημένα η κατάρρευση λόγω συνθηκών Περιβάλλοντος. Από φωτογραφίες δεν βγάζεις συμπεράσματα. Ας ανοίξουν και την άλλη να έχουν εικονα

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

"Αν υλοποιήθηκε σωστά η μελέτη και δεν έγιναν προβλεπόμενες (εφόσον προβλέπονταν από την μελέτη) εργασίες ελέγχου και συντήρησης τότε φταίει ο υπεύθυνος συντήρησης."

 

Ενδιαφέρον. Δηλαδή αν δεν έχει προβλεφθεί συντήρηση στην μελέτη αθώοι οι υπεύθυνοι συντήρησης (δηλ. οι τεχνικές υπηρεσίες διαχρονικά στα 20 χρόνια) του Δήμου?

Link to comment
Share on other sites

sdim:

"3. Η παραγραφή των εγκλημάτων της παραγράφου 1 στοιχεία β΄ και γ΄ αρχίζει από την επέλευση του θανάτου ή της βαριάς σωματικής βλάβης και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα είκοσι πέντε (25) έτη από την παραβίαση των κανόνων.»"

Σωστα...

μετα την ΡΙΚΟΜΕΞ,  ειχαμε μια πιο "αυστηρη"  ρυθμιση.

Με τον ανω ν 4315 εγιναν "κατηγοριες" αδικηματων...με διαφορετικο χρονο παραγραφης, με όριο τα 25 χρονια

 

Link to comment
Share on other sites

Και αν ολα εχουν γινει βαση προδιαγραφων,κατασκευη-επιβλεψη-συντηρηση ποιος μπορει να βεβαιωσει την φυσιολογικη της χρηση την στιγμη του ατυχηματος?Εννοω αν ηταν κρεμασμενοι 3 ή 4, παλι την ευθυνη την φερει ο μηχανικος?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ άκουσα οτι το γηπεδάκι και η μπασκέτα κατασκευάστηκαν στα τέλη του 80. Τώρα είναι δυνατόν να κυνηγάς τον μηχανικό από τότε ενώ μπορεί να έχουν μεσολαβήσει ένα σωρό συμβάντα, παράγοντες και φαινόμενα που να συνετέλεσαν στην κατάρρευση, χωρίς φυσικά αυτό να αποκλείει οτι μπορεί να φταίει και ο μηχανικός, το θέμα είναι πως το αποδεικνύεις αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα αρχεία.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά λέμε τόσα χρόνια. Είμαστε το επάγγελμα με την πιο μεγάλη ποινικοποίηση. Όχι αδίκως βεβαίως  σε κάποιο βαθμό, όταν από τα χέρια σου κρέμονται ζωές. Όμως δε ζούμε σε χώρα που όλα γίνονται υποδειγματικά, οπότε αν κάποιος θα έπρεπε να φταίει αυτός θα ήταν ο μηχανικός. Ο κύκλος μελέτης, επίβλεψης κατασκευής παράδοσης είναι γνωστό ότι μπάζει νερά από παντού. Το να βρίσκει κάθε φορά ο δικαστής το μηχανικό ως το εξιλαστήριο θύμα επειδή πρέπει κάποιον να χώσει μέσα είναι ήταν και θα είναι απαράδεκτο, από τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιπο εμπλεκόμενοι τη βγάζουν ζάχαρη. Ο δήμαρχος τη σκαπουλάρισε, τεχνίτες, μπετατζήδες προμηθευτές επίσης ζάχαρη. Ποιος μας έμεινε διαθέσιμος; Μα φυσικά ο μηχανικός. Παίδες είμαστε καρπαζοεισπράκτορες με επιμελητήριο τρομπέισον που κοιτάζουν μόνο την πάρτη τους και το πως θα γίνουν υπουργοί. Καμία πρόνοια για τα χιλιάδες μέλη. Αναθεωρείται ο ποινικός κώδικας και εμείς (ως επιμελητήριο) στην κοσμάρα μας.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Την 1η Ιουλίου 2019 τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας (Ν. 4619/2019). Το άρθρο 286 του νέου ποινικού κώδικα είναι ελαφρά διαφοροποιημένο από το άρθρο 286 του παλαιού ποινικού κώδικα.

 

Άρθρο 286

Παραβίαση κανόνων οικοδομικής

1. Όποιος κατά την εκπόνηση μελέτης ή τη διεύθυνση ή την εκτέλεση οικοδομικού ή άλλου ανάλογου έργου ή κατεδάφισης ενεργεί παρά τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες, τιμωρείται:

α) με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,

β) με κάθειρξη αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη,

γ) με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν στην περίπτωση του στοιχείου α΄ η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

2. Όποιος στις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου παραβιάζει από αμέλεια τους κοινώς αναγνωρισμένους τεχνικούς κανόνες τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

3. Η παραγραφή των εγκλημάτων της παραγράφου 1 στοιχεία β΄ και γ΄ αρχίζει από την επέλευση του θανάτου ή της βαριάς σωματικής βλάβης και πάντως δεν μπορεί να υπερβεί τα τριάντα έτη από την παραβίαση των κανόνων.

Edited by geoste
Link to comment
Share on other sites

Αυτά που πρέπει να ψάχνουν είναι δύο

1. Αν υπήρχε μελέτη και αν αυτή υλοποιήθηκε σωστά. Εδώ εμπλέκονται οι μηχανικοί του Δήμου κατά τον χρόνο μελέτης/κατασκευής. Όπως και ο κατασκευαστής (αν υπήρχε).

2. Αν υπήρχε πρόγραμμα συντήρησης και αν έγινε....

Link to comment
Share on other sites

Ελλάς το μεγαλείο του παραλογισμού.

Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα ΤΙΠΟΤΑ δεν γίνεται σωστά. Ούτε μελέτες σωστές, ούτε πιστοποιημένα συνεργεία, ούτε επίβλεψη, ούτε συντήρηση.

Όλο αυτό συμφέρει τους πάντες... μη γελιόμαστε.

-Ο μηχανικός κάνει μελέτη της πλάκας και πληρώνεται

-Ο κατασκευαστής είναι "εμπειροτεκνη εργκολαβο" και στα τέτοια του

-Ο μηχανικός δεν πατάει στην οικοδομή και πληρώνεται επίβλεψη.

κτλ κτλ...

Ο πρώτος άξονας ευθύνης είμαστε εμείς συνάδελφοι και αυτό έπρεπε να αλλάξει εδώ και δεκαετίες....

Επιβλέπουμε συνεργεία που δεν έχουν εκπαίδευση, που δεν τηρούν τα απλούστερα μέσα προστασίας (πχ σωστά παπούτσια) και καθόμαστε και κουβεντιάζουμε τώρα αερολογίες.

 

Μπορούμε να "επιβληθούμε" στην οικοδομή; Και δεν εννοώ ατομικά, αλλά ως κλάδος.

Αν μπορεί κααααποια στιγμή να δουλέψει η οικοδομή όπως πρέπει, κανέναν μηχανικό δε θα ένοιαζε η ευθύνη 30ετών.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.