Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σύλληψη μηχανικού για το θανατηφόρο ατύχημα με τη μπασκέτα στην Χίο


Alsterwasser

Recommended Posts

έχω αρκετό καιρό να γράψω...για διάφορους λόγους...ίσως κ επειδή κάποιοι ακόμα ηρωικοί αναγκάζονται να στηρίξουν μόνοι τους  καταστάσεις σε αυτά τα πέτρινα χρόνια κ χρόνος μηδέν...παρακολουθώ όμως τα δρώμενα εδώ...στο θέμα μας...κάποιες σκέψεις :

1. Ό,τι κ να πούμε , δεν μπορείς τίποτα να δικαιολογήσεις κ να πεις στον τραγικό πατέρα κ στη μάνα αυτού του παιδιού...

2. Δυστυχώς (και το τονίζω αυτό) το επάγγελμά μας συχνά εξελίσσεται μέσα από τραγικές καταστάσεις, όπου εκ των υστέρων επεμβαίνει η έρευνα, η μεθοδολογία κ η ανεύρεση μιας άλλης, σύγχρονης λύσης απέναντι στο (τραγικό) πρόβλημα που δημιουργήθηκε...πχ η κατάρρευση ενός σύγχρονου κτιρίου κ κυρίως η ύπαρξη θυμάτων σε σεισμό ενεργοποιεί τις διαδικασίες για ανεύρεση καλύτερων αντισεισμικών μεθόδων κατασκευής (πέρα από τις ενέργειες για απόδοση ευθυνών κτλ)

Κάτι αντίστοιχο για να μην αυτομαστιγωνόμαστε οι μηχανικοί, συμβαίνει κ στο χώρο της ιατρικής, της αεροπλοΐας κτλ

3. Οι μπασκέτες αυτές όντως κατασκευάστηκαν τη χρονική περίοδο που αναφέρεται...άπειρες σχολικές εκδρομές θυμάμαι σαν γυμνασιόπαιδο τότε εκεί

4. Καλό είναι όταν κανείς ανατρέχει ελαφρά τη καρδία στο παρελθόν να προσπαθεί να "ζήσει" στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή...το ίδιο κάνουμε (κ μ εκνευρίζει σαν άνθρωπο γενικά) όταν πίσω από ένα πληκτρολόγιο με το φρέντο μας κριτικάρουμε πχ τον Κολοκοτρώνη..ας έρθουμε τώρα στα τέλη δεκαετίας 80...τί έχει συμβεί? έχει συμβεί ο θρίαμβος του 87 κ μέσα σε χρόνο dt γέμισαν οι πλατείες κ οι ελεύθεροι χώροι μπασκέτες...οι δε μηχανικοί (τότε) είχαν την πολυτέλεια να "κατεβάσουν" προδιαγραφές από το google?? πλάκα κάνουμε...δεν υπήρχαν καν υπολογιστές!

εν ολίγοις....όλα αυτά τοποθετήθηκαν τότε όπως μπορούσαν κ "με καλή διάθεση"

5. Κ αν έκαναν λαμογιά κ δεν την αγκύρωσαν?? δεν υπάρχει περίπτωση σαν είπα "άπειρες σχολικές εκδρομές" ζήσαμε εκεί...

6. Τότε τί έγινε? Για μένα πάντα...καθαρή διάβρωση λόγω θαλασσινού νερού...όποιος έχει ζήσει εκεί θα καταλάβει

7. Κ λοιπόν? τι προτείνεις δηλ? Ξαναγυρνάμε στη 2η Παρατήρηση...ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι μια τραγική ευκαιρία να υπενθυμίσει σε όλους τους αρμοδίους (Μελετητές - Κατασκευαστές - Τοπική Αυτοδιοίκηση - ακόμα κ χρήστες ενός έργου) ότι όλα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής κ χρειάζονται άλλοτε συντήρηση, ενίοτε δε ξήλωμα κ αντικατάσταση...

Μην αυτομαστιγωνόμαστε...αν δεν συνέβαινε το τραγικό περιστατικό με τον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς οι μπασκέτες ακόμα κ σε κατηγορία Α1 θα ήταν ακόμη όπως η συγκεκριμένη...

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Από της πλευράς μου και υπό την επιφύλαξη του εξ΄αποστάσεως μακροσκοπικού ελέγχου από τις φωτο, παρατηρώ ότι:

  • Το περιμετρικό έδαφος στην περιοχή της άθικτης μπασκέτας βρίσκεται στην ίδια στάθμη  με το δάπεδο του αγωνιστικού χώρου, ώστε η οριζόντια  λεπίδα της βάσης (λαπάτσα) της μπασκέτας  να έχει αγκυρωθεί άμεσα στην στέψη του θεμελίου που για τον λόγο αυτόν είχε κατασκευαστεί μέσα στο έδαφος:

image.png.804090844816180fcd5fd5869680975c.png

  • Αντιθέτως, στην θέση της ανατραπείσας μπασκέτας εμφανώς υπάρχει υψομετρική διαφορά περ. +10εκ. του δαπέδου του αγωνιστικού χώρου ως προς το περιμετρικό έδαφος.  Από την άλλη είναι γνωστό ότι το ύψος της στεφάνης πρέπει να βρίσκεται πάντα στο +3,05μ από το δάπεδο.
  • Από την φωτο της κατεστραμμένης βάσης δεν φαίνεται  ο κύριος κορμός του υπεδαφίου θεμελίου (αν υπάρχει...) να είχε κατασκευαστεί  μέχρι του ύψους του αγωνιστικού χώρου αλλά μόνο μέχρι του εξωτερικού δαπέδου !!!  .....  με αποτέλεσμα να υπολείπεται η υψομετρική διαφορά των +10εκ. και η μπασκέτα να μη μπορεί να χωροσταθμηθεί σωστά στο ίδιο ύψος με την άλλη και με στεφάνη το +3,05μ.:

image.jpeg.63d2f9bca6e510432841e92837aa1d2e.jpeg

  • Στην συνέχεια του πρώτου λάθους που έγινε με το χαμηλότερο θεμέλιο, η μπασκέτα τελικά στερεώθηκε στο σωστό υψόμετρο, αφού ήδη είχαν κολλήσει από κάτω  ως προσθήκες μεταλλικές γωνιές για την υπερύψωση (τακάρισμα) της,........    ΟΜΩΣ τα αγκύρια στερέωσης της (κανονικά θα πρέπει να προέρχονται από ενσωματωμένη βάση στο beton)*  έμειναν εκτεθειμένα κατά 10 εκ. έξω από το beton, η δε μεταλλική βάση της μπασκέτας  φαινόταν ως "αιωρούμενη" +10εκ. πάνω από το περιμετρικό έδαφος.  
  • Για την αποκατάσταση της "ακαλαισθησίας" της μπασκέτας (τι θα πει ο κόσμος για μας..!!!) ενήργησε το "σοφό τεχνικό δαιμόνιο"  κάποιου - κάποιων "σωτήρων".   Αυτοί, αφού    παράχωσαν και βότσαλα (ούτε καν σκύρα!!...) της παρακείμενης παραλίας  στο κενό των 10εκ. και με ένα "ωραίο" περιμετρικό καλουπάκι ΄έριξαν λίγο μπετουδάκι (αραιό για να περάσει μέσα....), έφτιαξαν αυτό το περιμετρικό κολάρο "μπετού" γύρω από την βάση και πήγαν να κοιμηθούν ήσυχοι........!!!.     Καμία νεράιδα του βουνού,  καμιά γοργόνα του γιαλού όμως δεν τους είχε προειδοποιήσει ότι  τα αγκύρια όντας σε προέκταση έξω από τον κορμό beton του υπεδαφίου θεμελίου :    

εκτίθενται ΚΑΙ σε ΚΑΜΨΗ και όχι απλή  ΔΙΑΤΜΗΣΗ, ενώ το χαλαρό - ασυμπύκνωτο  περιμετρικό "μπετουδάκι"  με τα αλατισμένα βοτσαλάκια της    παραλίας (αντί για κάποιο ειδικό π.χ EMACO) κάθε άλλο παρά προστατεύει από διάβρωση τα αγκύρια με  αλκαλικό  PH  που ΔΕΝ ΕΧΕΙ και με κενά και  ψιλορωγμές που ΕΧΕΙ !.......  

To  FINAL COUNT DOWN της έλευσης του θανατηφόρου  ατυχήματος λοιπόν είχε αρχίσει από τότε που πήγαν οι "κάποιοι" να κοιμηθούν ήσυχοι και κάποιοι άλλοι ουδέποτε ασχολήθηκαν, ώστε να φτάσει το GAME OVER μαζί με το τελευταίο παιχνίδι του παλικαριού που τόσο άδικα έχασε την ζωή του......

Το τελευταίο σου καλάθι νέε μου κάρφωσε την ψυχή μας γι αυτό που έπαθες....!!!!!!

Καλό σου παράδεισο....!

 

* EDIT:    ελπιζω αυτό :image.png.6eeab456d714c4285cb397509e3d6f28.png

να μην είναι π.χ

 εκτονούμενο αγκύριο του τύπου: image.png.7f7c379ebc900a8cd8c8b76c0b4d3d05.png η καποιο χημικο αγκυριο που να θεωρούν ότι το αγκύρωσαν μέσα στο χαλαρό μπετουδάκι με του γιαλού τα βοτσαλάκια ...... γιατί τότε μιλάμε για εγκληματική πράξη.....!

 

 

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.