Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αντοχή τσιμεντοκονίας


idimitrak

Recommended Posts

Αγαπητά μέλη του forum,

Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα ζήτημα για το οποίο έχω λάβει αντικρουόμενες απόψεις και αφορά στην αντοχή τσιμεντοκονιας (σε δάπεδα) στο χρόνο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει σχετικα σύντομα να κολληθεί το πλακάκι, διαφορετικά η τσιμεντοκονια αποκτά ρηγματώσεις και τα πλακάκια θα ξεκολλάνε. Κάποιοι άλλοι λένε ότι αν πέσει και αφεθεί να στεγνώσει καλά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα πλακάκια μπορούν να κολληθουν πολλούς μήνες αργότερα. 

Εχετε κάποια άποψη ή εμπειρία, σχετικά?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Η τσιμεντοκονία αποτελείται από τις 2 λέξεις τσιμέντο + κονία (σκόνη). Αυτό που λέτε μάλλον δεν έχει κάνει με τσιμεντοκονία ή κάποια από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνοτροπία. Λογικά μιλάτε για ένα άοπλη λάσπη τσιμέντου που έχετε ρίξει κάπου (σε εξωτερικό χώρο) και άρα για υπόστρωμα. Τα υποστρώματα δεν έχουν καμία άλλη χρήση πέρα του να φέρουν τις ρήσεις για την διαχείριση υδάτων και την γενικότερη εξομάλυνση των επιφανειών.

Όλα τα υποστρώματα αφήνονται να "τραβήξουν" όπως λέμε πριν να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Αυτό σημαίνει να απολέσουν την υγρασία που έχουν με σκοπό να μην φυλακιστεί η υγρασία αυτή μέσα στην κατασκευή αλλά και να μην έχει παραμορφώσεις με την πάροδο του χρόνου. Αν υπάρχει σκοπός να γίνει επίστρωση πλακιδίων τότε το υπόστρωμα πρέπει να γίνει την ίδια περίοδο επειδή είναι άοπλο και δεν είναι πολύ σκληρή τελική επιφάνεια θα έχει φθορές και δεν θα είναι χρήσιμο αν αφεθεί.

Αν δεν έχετε δυνατότητα να εκτελέσετε την εργασία ως την αποπεράτωσή της θα συμβούλευα να μην την κάνετε καθόλου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Τα υλικά της τσιμεντοκονίας είναι τσιμέντο+άμμος(κυρίως θαλάσσης ή ποταμίσια)+νερό. Και πρέπει να στεγνώσει καλά πριν την κόλληση των πλακιδίων, Οι ρωγμές δεν μας απασχολούν ιδιαίτερα, αρκεί να μην εισέλθει υγρασία. Γιαυτό το λόγο δεν αφήνουμε να περάσει πολύς καιρός μέχρι την επίστρωση των πλακιδίων. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την αντοχή της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές ρητίνες. Αυτό όμως που προσέχουμε ιδιαίτερα, είναι να μην έχει μεγάλο πάχος (>5 εκ) διότι υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσει "λακκούβες" και να χαθεί η επιπεδότητα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. 

Οντως αναφέρομαι στο υπόστρωμα από τσιμέντο που πέφτει, σε εξωτερικούς η εσωτερικούς χώρους, πριν την επίστρωση των πλακιδίων. Κατανοώ πλήρως ότι το βέλτιστο θα ήταν η ολοκλήρωση των εργασιών αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό ειναι εφικτό.

Αρα, αν το καταλαβαινω σωστά Tetris, κατά τη γνώμη σου αν η τσιμεντοκονια δεν ειναι πολύ χοντρή και αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλες ρητίνες, τότε θεωρητικά τα πλακίδια θα μπορούσαν να κολληθουν αρκετά αργότερα? Οι ρητίνες αυτές πρέπει να αποτελούν μέρος του μείγματος της τσιμεντοκονιας ή επιστρώνονται στην επιφάνεια?

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι, κατά τη στιγμή της επίστρωσης των πλακιδίων, να μην έχει εγκλωβιστεί υγρασία. 

Τα διάφορα πρόσθετα υλικά είναι μέρος του μίγματος.

 

Link to comment
Share on other sites

Τόσος ντόρος για ένα απλό προσφυόμενο τσιμεντοκονίαμα?

Ρητίνες στη μάζα του τσιμεντοκονιάμματος?

15 ώρες πριν, tetris said:

Αυτό όμως που προσέχουμε ιδιαίτερα, είναι να μην έχει μεγάλο πάχος (>5 εκ) διότι υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσει "λακκούβες" και να χαθεί η επιπεδότητα. 

Αυτό θα μπορούσε να ισχύει αν ακολουθήσει ελικοπτέρωση. Διαφορετικά πως θα σχηματιστεί η λακούβα?

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, miltos said:

Τόσος ντόρος για ένα απλό προσφυόμενο τσιμεντοκονίαμα?

Ρητίνες στη μάζα του τσιμεντοκονιάμματος? Ναι, ακόμη και ινοπλισμός για αποφυγή ρηγματώσεων (σε ειδικές περιπτώσεις)

Αυτό θα μπορούσε να ισχύει αν ακολουθήσει ελικοπτέρωση. Διαφορετικά πως θα σχηματιστεί η λακούβα? Σε σημεία όπου δεν έχει γίνει επαρκής συμπύκνωση, με άνοδο του νερού στην επιφάνεια και ταυτόχρονη καθίζηση του υλικού

Δεν είναι θεωρητικές απόψεις, αλλά έχουν προκύψει από κατασκευαστική εμπειρία

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, tetris said:

με άνοδο του νερού στην επιφάνεια και ταυτόχρονη καθίζηση του υλικού

Μιλάμε για τσιμεντοκονίαμα ή "σούπα"?

15 ώρες πριν, tetris said:

Ναι, ακόμη και ινοπλισμός για αποφυγή ρηγματώσεων (σε ειδικές περιπτώσεις)

Ο ινοπλισμός (μη μεταλλικός) θεωρώ ότι είναι βασικό στοιχείο για αποφυγή ρηγματώσεων των πρώτων ώρών και καθόλου υπερβολή

Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν μάστορα που ρίχνει χαρμάνια χωρίς να έχει μαζί του ίνες και ρευστοποιητή (εδώ κολλάει η "σούπα" που είπα παραπάνω).  Προτιμώ υπερευστοποιητή 3ης γεννιάς και πολύ μικρό Ν/Τ για κονιάμματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, αλλά ξεφεύγουμε από το θέμα. Ίσως και όχι, διότι αυτό το κονίαμα το αφήνεις και 10 χρόνια χωρίς επίστρωση και χωρίς καμμιά προστασία

Edited by miltos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, miltos said:

Μιλάμε για τσιμεντοκονίαμα ή "σούπα"?

......

Μιλάμε για απλή τσιμεντοκονία-βάση επικόλλησης πλακιδίων. Αν είναι όμως να μιλήσουμε "επιστημονικά", μπορούμε να το τραβήξουμε επ' άπειρον.

Και απουσιάζει ο ειδήμων κ. καθηγητής... 

Link to comment
Share on other sites

Εεεμ...

On 10/8/2019 at 12:10 ΠΜ, miltos said:

Τόσος ντόρος για ένα απλό προσφυόμενο τσιμεντοκονίαμα?

Ρητίνες στη μάζα του τσιμεντοκονιάμματος?

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.