Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιλογή αντλίας θερμότητας


Κατερινα1357

Recommended Posts

Θελω να αγορασω αντλια θερμοτητας για το σπιτι . Ειναι 120 τμ, Αττικη, τελευταιος οροφος, απο ολες τις πλευρες ελευθερο, καλη μονωση ταρατσας, διπλα τζαμια, δυτικος προσανατολισμος, κατασκευη 2002. Τι θα μου προτεινατε οσον αφορα την μαρκα και το ειδος (χαμηλων, μεσαιων η υψηλων θερμοκρασιων); ευχαριστω σε καθε περιπτωση

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Μάρκα δεν επιτρέπεται να σας προτείνουμε στο forum.

H χαμηλών θερμοκρασιών είναι πάντα η οικονομικότερη σε κατανάλωση, με την προϋπόθεση ότι έχετε τα σωστά σώματα.

Ο έλεγχος και η πιθανά απαιτούμενη αλλαγή κάποιων από τα σώματα, καθώς και άλλα θέματα σωστής επιλογής μεγέθους Α/Θ, νέων σωληνώσεων κλπ θα λυθούν από μηχανολόγο μηχανικό που θα αναλάβει υπεύθυνα όλο το έργο.

Link to comment
Share on other sites

Αν η κατασκευή σας είναι του 2002 (άδεια 1999-2000), τοτε υπάρχει σίγουρα στο φάκελο της οικοδομικής άδειας πλήρης μελέτη θέρμανσης (θερμικών απωλειών και μονοσωληνίου συστήματος).

Από τη μελέτη θερμικών απωλειών θα βρείτε την "ωφέλιμη ισχύ" σε kw της μονάδας παραγωγής θερμότητας που απαιτεί η κατοικία σας.

Στη μελέτη μονοσωληνίου θα βρείτε τη θερμοκρασία λειτουργίας των θερμαντικων σωμάτων , η οποία -όταν πρόκειται για πετρέλαιο ή ΦΑ είναι υψηλή (θερμαντικά σώματα "υψηλών θερμοκρασιών") με προσαγωγή στους 75°-90° C (πετρέλαιο) / 65°-80°C  (ΦΑ) και επιστροφή κατά 20°C χαμηλότερη, αντίστοιχα.

Τώρα, ποιά είναι η σχέση της "ωφέλιμης" με την "ονομαστική" ισχύ της ΑΘ, καθώς και των θερμαντικων σωμάτων που απαιτούνται ή ποια είναι η βέλτιστη λύση για τη  διασκευή της εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης της κατοικίας σας, είναι κάτι που θα σας υποδείξει εξειδικευμένος επαγγελματίας, όπως ανέφερε και ο κύριος @antloukidis.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό σχόλιο για την εγκατάσταση Α.Θ., που κολλάει βεβαίως και εδώ.

Λόγω αγνοίας των περισσοτέρων ενδιαφερομένων προς εγκατάσταση Α.Θ. ,θεωρείται ότι μία Α.Θ. είναι όπως ένα ψυγείο, που διαλέγουμε το μέγεθος και το χρώμα να ταιριάζει στα ντουλάπια μας, το βάζουμε στην πρίζα και ...όλα ΟΚ. 

Τα προβλήματα σωστής εγκατάστασης Α.Θ., που σαν "hardware" είναι αδελφάκι του ψυγείου, είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Και όταν δεν γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν ψάχνουμε και τη λύση του, ούτε βεβαίως αυτόν που γνωρίζει τη λύση!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχην να ευχαριστησω τον antloukidis για την απαντηση του. Παροτι δεν ειμαι μηχανολογος οποτε δεν εχω τις απαιτουμενες γνωσεις (ειμαι δικηγορος) εκανα ωστοσο μεγαλη ερευνα στο διαδικτυο προκειμενου να εχω μια πρωτη αποψη (αρθρα, μελετη ΕΜΠ, κλπ). Εν συνεχεια ζητησα απο τρεις διαφορετικους μηχανολογους - πωλητες ΑΘ, να κανουν εκτιμηση των αναγκων τοου σπιτιου. Οι δυο εξ αυτων προτειναν ΑΘ χαμηλων και μεσαιων θερμοκρασιων, ο δε τριτος προτεινε υψηλων θερμοκρασιων. Ολοι προεβησαν σε επι τοπου αυτοψια με τις απαραιτητες μετρησεις. Ενοψει της διαστασηςτων αποψεων και γνωριζονταςτο παρον forum, θελησα να μεταφερω τον προβληματισμο και εγω διοτι βρεθηκα προ αδιεξοδου. Σαφως και δεν θεωρω την αγορα ΑΘ ως αγορα ενος Ψυγειου, (αν και οταν προσφατα αναγκαστηκα να αντικαταστησω το ψυγειο μου, εκανα σοβαρη ερευνα και οχι βασει χρωματος ντουλαπιων). Ο προβληματισμος μου εγκειται στο κατα ποσο ειναι καταλληλη ειτε η χαμηλων ειτε η υψηλων θερμοκρασιων οταν οι πλεον αρμοδιοι προς τουτο διαφωνουν. Ευχαριστω και παλι.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα για αυτούς που θα αναζητήσουν πληροφορίες στο μέλλον.

  1. Google-άροντας δεν σημαίνει ότι κατανοούμε ΟΡΘΑ την διαθέσιμη πληροφορία ή ότι η πληροφορία είναι ΣΩΣΤΗ (το αντίστοιχο που ισχύει στην νομική, ιατρική επιστήμη κτλ)
  2.  Τεχνικά σωστές λύσεις συνήθως υπάρχουν αρκετές, βέλτιστες όμως 1-2 
  3. Οι συνάδελφοι που σας επισκέφθηκαν είναι ΚΑΙ πωλητές... άρα είναι εύλογο να προτείνουν τις δικές τους λύσεις

 

Στην δική σας περίπτωση, από ό,τι λέτε/νε μπορεί να γίνει χρήση Α/Θ και χαμηλών και υψηλών θερμοκρασιών και φαντάζομαι ότι είναι σωστό.

Γενικά προτιμούμε των χαμηλών θερμοκρασιών γιατί έχουν κατά κανόνα καλύτερο συντελεστή απόδοσης και συνεπώς χαμηλότερη κατανάλωση.

Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που π.χ. δεν επαρκούν ή δεν θέλουμε ή δεν γίνεται να αντικατασταθούν τα θερμαντικά σώματα, οπότε η Α/Θ υψηλών θερμοκρασιών είναι μονόδρομος.

Συνεπώς, έχετε 2 δυνατότητες:

  • Ζητάτε επί πληρωμή μελέτη από συνάδελφο μελετητή μηχανολόγο ΜΗ ΕΜΠΟΡΟ, ώστε να σας υποδείξει την βέλτιστη λύση ή
  • εμπιστεύεστε κάποιον από τους συναδέλφους μηχανολόγους ΕΜΠΟΡΟΥΣ, με ό,τι αυτό σημαίνει... 
Link to comment
Share on other sites

Στα πολύ σωστά σχόλια του συναδέλφου astrah, να συμπληρώσω, ότι η καταλληλότητα των θερμαντικών σωμάτων, ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί Α.Θ χαμηλών θερμοκρασιών, δεν μπορεί να διαπιστωθεί από μία απλή επίσκεψη, και ίσως κάποιες μετρήσεις με τη μεζούρα.

Απαιτείται μελέτη απωλειών συνολική του σπιτιού αλλά και κάθε χώρου - δωματίου χωριστά, ώστε να διαπιστωθεί αν το υπάρχον σώμα θα καλύπτει το χώρο του, δουλεύοντας με χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν διαπιστωθεί ότι απαιτείται αλλαγή κάποιων ή όλων των σωμάτων και ίσως και σωληνώσεων για τη χρήση Α.Θ. χαμηλών θ., τότε γίνεται εκτίμηση αν αυτές οι αλλαγές είναι εφικτές - επιθυμητές - συμφέρουσες και αποφασίζουμε τι θα χρησιμοποιήσουμε τελικά.

Αν παραβλέψουμε το μεγαλύτερο κόστος αγοράς -ίσως  & χρήσης  των Α.Θ. υψ. θερμ., η επιλογή τους είναι ίσως η σίγουρη - εύκολη, τεχνικά λύση, χωρίς πολλούς ελέγχους - μελέτες, ειδικά για αυτούς που τις εμπορεύονται, καθώς υπάρχει η δυνατότητα, στις περισσότερες από αυτές, να λειτουργούν τελικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, αν δεν είναι απαραίτητες οι υψηλές.

Βέβαια στην περίπτωση αυτή, οι έλεγχοι, που δεν έγιναν αρχικά, θα πρέπει να γίνουν μετά την εγκατάσταση, ώστε να γίνει η σωστή ρύθμιση με δοκιμές. Και αυτό είναι κάτι που δεν κάνει ποτέ ο έμπορος - εγκαταστάτης αλλά μόνο ο χρήστης αν ξέρει-θέλει-μπορεί κλπ.

 

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.