Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τακτοποίηση αυθαιρεσιών ενός μόνο ιδιοκτήτη χωρίς πλήρη συναίνεση


little_george

Recommended Posts

Καλησπέρα

 

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση:

Σε κάποιο σπίτι που παρέλαβα με δωρεά, υπάρχει αυθαιρεσία. Το ένα δωμάτιο κάνει υπέρβαση ύψους και βγαίνει στην κοινόχρηστη ταράτσα. Το άλλο δωμάτιο έχει βγει κατά ένα μέτρο στην κοινόχρηστη αυλή. Τη δεύτερη παράβαση την έχει κάνει και ο άλλος του ίδιου (πρώτου) ορόφου, ενώ αυτός στο ισόγειο έχει βγει παραπάνω στην κοινόχρηστη αυλή.

 

Το ερώτημα είναι: μπορώ να τακτοποιήσω ΜΟΝΟ τις δικές μου αυθαιρεσίες χωρίς τη συναίνεση των συνιδιοκτητών του κοινόχρηστου χώρου; Για την ακρίβεια έχω την συναίνεση του 52% των συνιδιοκτητών.

Το πρόβλημα είναι ότι το οίκημα έχει πολλές αυθαιρεσίες από όλους τους συνιδιοκτήτες και οι σχέσεις είναι κακές. Θέλω λοιπόν να τακτοποιήσω  μόνο το δικό μου κομμάτι καθώς είναι πολλά τα χρήματα για την τακτοποίηση όλων.

Οι δύο μηχανικοί που ρώτησα μου λένε «μάλλον όχι». Θα πρέπει να τακτοποιηθεί το κτήριο συνολικά και όχι μόνο το δικό μου.

 

Μπορεί κάποιος να μου πει αν γίνεται ή όχι;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

ερωτημα:

τι εννοεις οτι παρελαβες απο δωρεά και πότε εγινε η πραξη?

κατα τα λοιπα,

-μπορεις   να τακτοποιησεις τις δικες σου αυθαιρεσιες επι της ΟΙ απο μονος σου

- και με το 51%   για αυθαιρεσίες επί κοινοχρηστων, συμφωνα με το αρθρο 98 παρ. 9

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση. Συνεχίζω με τις διευκρινίσεις

Το 1993 όταν ήμουν 20 ετών η γιαγιά μου έκανε δωρεά εν ζωή σε εμένα το μερίδιο της μητέρας μου. Ήταν επιλογή της μητέρας μου να περάσει το σπίτι κατευθείαν σε εμένα. . Κάθε ένα από τα αδέλφια της μητέρας μου πήρε το μερίδιό του. Ένας από τα αδέλφια που ζούσε εκεί (επαρχία) και ήταν μάστορας ανέλαβε την γκρεμίσει το παλιό πατρικό της γιαγιάς και να φτιάξει νέα ανεξάρτητα σπίτια. η άδεια ήταν άδεια αλλαγής μεσοπατώματος. Τώρα είναι σαν πολυκατοικία με 1 μαγαζί και ένα σπίτι στο ισόγειο και 3 σπίτια στον πρώτο.

Εγώ είχα δυο δωμάτια (η μητέρα μου αγόρασε το μερίδιο κάποιας αδελφής). Οι υπόλοιποι είχαν από ένα δωμάτιο. Μόλις χτίστηκαν τα σπίτια πήρε ο καθένας το κλειδί του σπιτιού του και το χρησιμοποιούσε σαν εξοχικό, με εξαίρεση το μάστορα που έμενε μόνιμα. Τα σχέδια δεν τα είδαμε ποτέ. Υπήρχε τυφλή εμπιστοσύνη μεταξύ των αδελφών της μητέρας μου.

Πριν από λίγους μήνες κατάλαβα ότι το ένα από τα 2 δωμάτιά μου είχε καταπατηθεί από κάποιον αδελφό της μητέρας μου και το είχε κάνει σαν δεύτερο δωμάτιο του δικού του σπιτιού. Έτσι το δωμάτιο που ξέραμε ως δεύτερο δικό μου χτίστηκε από πάνω από το καταπατημένο με αποτέλεσμα να είναι αυθαίρετο, να έχει υπέρβαση ύψους και να βγαίνει κατά ένα μέτρο στην κοινόχρηστη ταράτσα.. Επίσης το άλλο δωμάτιο έχει βγει ένα μέτρο έξω στην κοινόχρηστη αυλή, πράγμα που το έχουν κάνει όλοι. 

Ζήτησα να ταχτοποιήσω και δε μου δίνουν συναίνεση γιατί οι σχέσεις έχουν χαλάσει. Επίσης μου πρότεινε ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος να διεκδικήσω δικαστικά αυτό που μου καταπάτησαν και ότι χρησικτησία σε οριζόντια ιδιοκτησία δεν υπάρχει. Κάποιος άλλος νομικός μου είπε ότι δεν έχω ελπίδες γιατί έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια και  θα το χάσω λόγω χρησικτησίας. Ο θείος που καταπάτησε το δωμάτιό μου δε θα είναι καν αυθαίρετος.

Έτσι έχω εγκλωβιστεί. Θέλω πάση θυσία να τακτοποιήσω αλλά  μου λένε ότι δεν γίνεται χωρίς συναίνεση. Όταν ανέφερα το 51% μου εξέφρασαν την αμφιβολία ότι μάλλον εννοείται ότι μπορείς να συνεχίσεις αλλά με υποχρεωτική τακτοποίηση όλης της πολυκατοικίας και όχι μόνο του δικού σου σπιτιού.

Το δικό μου σπίτι αποτελεί μια ανεξάρτητη ιδιοκτησία από τις 5 στις οποίες έσπασε το αρχικό  σπίτι της γιαγιάς. Το ερώτημα είναι αν έχοντας τη συναίνεση του 52% μπορώ να τακτοποιήσω το ένα μέτρο που έχει βγει στην αυλή το κάτω δωμάτιο και το αυθαίρετο (μετά την καταπάτηση) δωμάτιο που βγαίνει στην κοινόχρηστη ταράτσα. 

Καλό θα ήταν αν μπορώ να έχω και μια άλλη άποψη για το θέμα της χρησικτησίας. 

 

Ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον και την απάντηση. 

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, dimitris GM said:

- εχει γινει  συσταση ΟΙ ή οχι?

-τι γραφεις στο Ε9 και στο Κτηματολογιο?

Η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας έχει γίνει από το 1993. Για την ακρίβεια έχει γίνει μια πράξη σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας το 1991. Στη συνέχεια έγινε μια διόρθωση αυτής της πράξης το 1993. Και τέλος έγινε μια πράξη σύστασης μερικότερης ιδιοκτησίας το 1993. Με την τελευταία το δικό μου σπίτι ανήκει σε μια από αυτές της ΟΙ. Το συμβόλαιο γράφει: "άλλη αυτοτελή και ανεξάρτητη διαιρεμένη οριζόντια ιδιοκτησία..." κλπ

Στο Ε9 αναφέρω το σπίτι κανονικά με τα τετραγωνικά που είναι γραμμένα στα συμβόλαια. Στην πραγματικότητα είναι περίπου 7τμ παραπάνω. Κτηματολόγιο δεν υπάρχει ακόμα στην περιοχή (κυκλάδες). Πάει για το 2021 από ότι άκουσα.

Δηλαδή το ένα δωμάτιο μου ανήκει κανονικά. Όσο για το άλλο δωμάτιο μου που βγαίνει στην ταράτσα κατά 1.30 περίπου... στην πραγματικότητα μου άνηκε το από κάτω και δεν το ήξερα. Έμπαινα στο αυθαίρετο νομίζοντας ότι αυτό είναι το νόμιμο δωμάτιό μου. Και ο θείος έμπαινε κανονικά σε αυτό που μου άνηκε και το είχε καταπατήσει. Το είχε ενώσει με το νόμιμο δωμάτιό του που ήταν ακριβώς δίπλα.

Link to comment
Share on other sites

Εχεις στην ιδιοκτησια σου αυτο που περιγραφουν τα συμβολαια.

Οποιαδηποτε διαφορά κατα της ιδιοκτησιας σου, ειναι "καταληψη" και συντρεχει περιπτωση διεκδικησης.

Τυχον αυθαιρεσιες της δικης σου ΟΙ επι κοινοχρηστων, τακτοποιουνται με συναινεση του 51%

 δες τα ΠΜ

 

 

Link to comment
Share on other sites

16 λεπτά πριν, dimitris GM said:

Εχεις στην ιδιοκτησια σου αυτο που περιγραφουν τα συμβολαια....

 

 

να συμπληρώσω λίγο Δημήτρη

Αυτό που περιγράφουν (γραπτό κείμενο δηλαδη) τα συμβόλαια και δείχνουν τα συνημμένα σχέδια στο συμβόλαια.

Οπότε θα συνιστούσα στον λιτλ ζορζ να πάρει (αν δεν έχει) τα σχέδια των συμβολαίων και με βάση και αυτά να δει τι έχει στην ιδιοκτησία του.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

21 ώρες πριν, Didonis said:

να συμπληρώσω λίγο Δημήτρη

Αυτό που περιγράφουν (γραπτό κείμενο δηλαδη) τα συμβόλαια και δείχνουν τα συνημμένα σχέδια στο συμβόλαια.

Οπότε θα συνιστούσα στον λιτλ ζορζ να πάρει (αν δεν έχει) τα σχέδια των συμβολαίων και με βάση και αυτά να δει τι έχει στην ιδιοκτησία του.

Σε ευχαριστώ κι εσένα Didonis. Έχω όλα τα σχέδια και συμβόλαια και με βάση αυτά έχω καταλήξει σε αυτά που γράφω. Τα έχω σκανάρει κιόλας και τα στέλνω και στους μηχανικούς/δικηγόρους που μιλάω. 

Φαίνεται πως το θέμα του κοινόχρηστου ξεπερνιέται με το 51%. Ένα άλλο αγκάθι είναι το εξής: Το οίκημα είναι μέσα σε παραδιακό οικισμό. ΑΥτό δημιουργεί 2 θέματα:

Πρώτον επιτρέπονται μέχρι 2 όροφοι. Και μετά την καταπάτηση έχουμε ένας όροφος το ισόγειο, ένας του Θείου που καταπάτησε και ένας το αυθαίρετο που θέλω να τακτοποιήσω από πάνω. Σύνολο τρεις. 

Δεύτερον, υπάρχει όριο 7.5 μέτρα ύψος. Το δικό μου το μέτρησα στο 7.80. Όταν χτίστηκε το όριο ήταν στα 7 μέτρα. Υπάρχουν και άλλα κτήρια στο ίδιο ύψος και το δικό μου δεν έχει κάτι περίεργο που να ξεχωρίζει από τα άλλα της περιοχής. 

Ξεπερνιόνται;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.