Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιστροφή μηχανικού από εξωτερικό & αντικείμενο απασχόλησης στην Ελλάδα


Ove_GR

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους και όλες! 

Είναι το πρώτο μου μήνυμα στο φόρουμ σας και ελπίζω να μπω στην πολύ οργανωμένη από ότι βλέπω παρέα σας.

Θα ήθελα να ακούσω γνώμες και απόψεις από επαγγελματίες του χώρου και ακόμη καλύτερα από μηχανικούς που γύρισαν για εργασία στην Ελλάδα από το εξωτερικό. 

Εργάζομαι στην Αγγλία τα τελευταία 4 χρόνια ως Structural Engineer (δομοστατικα) σε μελετητικες εταιρίες (consultancies), δεν έχω δουλέψει ποτέ σε construction εργοτάξιο πάρα μόνο επισκέψεις σε εργοτάξιο. 

Ειμαι πτυχιούχος μηχανικος δομικών έργων, έχω bachelor σε Civil Engineering και master Σε Structural & Foundation Engineering απο Αγγλία. 

Το κύριο μέρος της δουλειάς μου είναι ανάλυση και σχεδιασμός(design) μόνο κτιριακά σε μεταλλικες-συμμικτες και οπλισμένου σκυροδεματος (μέχρι 40 ορόφους). Επίσης έχω αρκετή εμπειρία σε ανακαίνισεις και σχεδιασμό σπιτιών από φερουσα τοιχοποια (τα κλασικά βρετανικά σπίτια από τούβλα).

Η ανάλυση και σχεδιασμός είναι μέσω ETABS, TEKLA, ROBOT, TEDDS. Επισης έχω δουλέψει πάρα πολύ το Revit καθώς τα πρώτα χρόνια έβγαζα και εγώ ο ίδιος σχέδια. Πλέον είμαι καθαρά στο design καθώς ο ρόλος μου γίνεται σιγά σιγά πιο senior. 

Αυτό το χρόνο θα κάνω και την διαδικασια για να βγω Chartered Structural Engineer. 

Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν, υπάρχει κάποιο άτομο που είχε πάνω κάτω το ίδιο background στην Αγγλία και γύρισε Ελλάδα? Θα ήθελα πολύ να μάθω εντυπώσεις. 

Φυσικά και γνωρίζω την τεράστια κρίση του κλάδου μας αλλά αυτό που επίσης με φοβίζει είναι ότι η συγκεκριμενη ειδίκευση στην Ελλάδα είναι λίγο υποτιμημένη? 

Ευχαριστώ και συγνώμη για το τεράστιο μήνυμα! 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες απο αυτά που βλέπω εδώ, θα έλεγα κάτσε εκεί που είσαι

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, 

Έπειτα απ' όσα έχεις εδώ, δει το αντικείμενο στην Ελλάδα θα σου φανεί... κάπως διαφορετικό. 

Αν θέλεις να επιστρέψεις, ξέχνα αυτά που έγραψες από "Το κύριο μέρος της δουλειάς μου.... έως - Chartered Structural Engineer". Το κύριο αντικείμενο στην Ελλάδα είναι καμία ανακαίνιση, κανένα ΠΕΑ, κανένα αυθαίρετο.. Διακοπές πηγαίνεις στην Ελλάδα; Βλέπεις καινούριες κατασκευές;

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να βρεις εργασία σε κάποια μεγάλη εταιρεία. Και πάλι όμως, οι συνθήκες εργασίας θα είναι αρκετά διαφορετικές απ' ότι εδώ (πχ ωράρια / μισθός).

Επίσης γράφεις πτυχιούχος μηχανικός δομικών έργων => δεν θα έχεις σαφή ΕΔ και επομένως τα στατικά που φαντάζεσαι ξέχνα τα στην Ελλάδα μιας και δεν θα έχεις δικαίωμα υπογραφής (έστω ότι υπήρχανε κιόλας).

Όσο για το Chartered? minimum 3 χρόνια αναμονής στο ΣΑΕΠ για να συνεδριάσουν οι επιτροπάρες για να κοιτάξουν την αίτηση αντιστοιχίας σου μπας και καταφέρεις να γραφτείς στο TEE.

Αν έχεις BEng+MSc από Βρετανία, τότε πάλι περνάς ΔΟΑΤΑΠ και δίνεις τα μαθήματα που θα σου χρεώσουν. Τι 40 ορόφους λες; :D

Προσωπικά αν κάποτε επέστρεφα θα ασκούσα κάποιο άλλο επάγγελμα.

Φιλικά. 

 

Edited by Earl
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μόνο στις μεγάλες κατασκευαστικές αξίζει και στις μεγάλες μελετητικές. Εκεί (και χωρίς εργοτάξιο) 40Κ/έτος είναι εφικτά.

Τίποτα άλλο δεν αξίζει στην Ελλάδα, ειδικά αν έχεις εξειδικευμένη εμπειρία.

Υ.Γ.: Γι'αυτές τις θέσεις δεν χρειάζεσαι καμία αναγνώριση, ούτε να είσαι μέλος ΤΕΕ, αν και εγώ θα πρότεινα αν ερχόσουν Ελλάδα και έβρισκες δουλειά να ξεκινούσες και την διαδικασία αναγνώρισης. (προφανώς μέσω ΣΑΕΠ εφοσον γίνεις chartered, και όχι μέσω ΔΟΑΤΑΠ)

Link to comment
Share on other sites

φίλε @Ove_GR καταρχήν καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Θα συμφωνήσω μέσες άκρες με τους προλαλήσαντες: Έχεις κάποιο σημαντικό λόγο να γυρίσεις Ελλάδα? πχ κοπέλα/σύζυγο ή οικογένεια ή άλλο σοβαρότερο? Αν όχι δεν βλέπω κανέναν απολύτως λόγο να "κόψεις" μια καριέρα ως στατικός σε μια χώρα που μπορεί να σου δώσει αυτό που σου αξίζει και να έρθεις πίσω όπου δεν κινείται τίποτα (ή σχεδόν τίποτα) στο αντικείμενο που περιγράφεις. 

Αν λοιπόν ο κύριος σκοπός σου είναι "καριέρα" τότε μείνε. Αν ο "σκοπός" σου είναι χρήματα τότε ή μείνε ή σκέψου αντίστοιχη θέση στην Μέση Ανατολή. Αν ο σκοπός σου είναι να γυρίσεις Ελλάδα για προσωπικούς, οικογενειακούς ή κλιματικούς λόγους τότε ετοιμάσου να αντιμετωπίσεις μια πολύ δύσκολη πορεία σε ότι αφορά τα ζητήματα "καριέρα" και "χρήματα"....

Αυτά...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστω πολύ για τις απαντησεις σας.

Πανω-κατω αυτά περιμενα να ακουσω καθως αντιλαμβάνομαι ότι σε μια χωρα με πανω από 10 χρονια κριση στις κατασκευες, ο ορος στατικος εχει μηδενιστεί.

Δεν εχω αμεσο πλανο να γυρισω στην Ελλαδα. Εδώ και αρκετο διάστημα κουβεντιάζουμε με την γυναικα μου μια επιστροφή στην πατριδα για λογους οικογενειακούς κυριως. Το μονο αγκαθι είναι το επαγγελμα μου και ισως ο μονος ανασταλτικος παραγοντας που δεν κουβεντιάζουμε μια επιστροφή στα σοβαρα. Η γυναικα μου θα εχει σιγουρα αξιοπρεπή εισοδημα με βαση το επαγγελμα της.

Link to comment
Share on other sites

Οι δουλειές σε ελληνικό έδαφος έχουν πέσει αλλά σίγουρα υπάρχουν γραφεία που μελετούν από εδώ έργα στο εξωτερικό και παρά την υπερπροσφορά μηχανικών την εμπειρία σου να την εκτιμήσουν. Αλλά και πάλι τα λεφτά θα είναι λιγότερα, ωστόσο η αξία τους είναι και διαφορετική μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένων και των υπόλοιπων συνθηκών εργασίας και ζωής.

Η γυναίκα σου τι δουλειά κάνει και τη θεωρείς εξασφαλισμένη αν γυρίσετε;

 

Link to comment
Share on other sites

@georgios_m

Η γυναίκα μου είναι ψυχολόγος-ψυχαναλυτής. Έχει ήδη εμπειρία με δικό της γραφείο οπότε θεωρώ πως στην Ελλάδα δεν θα της είναι ιδιαίτερο δύσκολο να κάνει κάτι παρόμοιο. Ειδικά σε περιοχές εκτός Αθηνών υπάρχει τεράστια ζήτηση στον τομέα της. Όταν λέω εξασφαλίσαμενη εννοώ πάντα για τα μέτρα της Ελλάδας...

Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές. Έχω βρει κάποια γραφεία μελετητικα στο ίντερνετ και ίσως τους ενοχλήσω κάποια στιγμή στο μέλλον. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.