Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή σε κάτοψη πολυκατοικίας


Marios Adams

Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλησπέρα σας

Έχω ένα διαμέρισμα που θέλω να πουλήσω, με κάτω μαγαζί και πάνω παράνομο δώμα. Όταν το αγόρασα, στην σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και το σχέδιο κάτοψης, ο κοινόχρηστος (σκάλα, ασανσέρ) ήταν αλλού από ότι είναι στην πραγματικότητα - τότε δεν φυσικά δεν θεώρησα ότι θα έχω πρόβλημα. Τώρα που θέλω να πουλήσω, μου λένε ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης και νέα σχέδια (δικά μου μόνο ή και των άλλων??).

Το πρόβλημα που έχω είναι ότι κανένας από τους υπόλοιπους δεν θα συμφωνήσει σε αλλαγή γιατί έχουν παρανομίες.

Υπάρχει λύση χωρίς να εμπλακούν οι υπόλοιποι;

Σας ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Kαταλαβαίνεις ότι δεν μπορούμε να σχηματίσουμε γνώμη με την περιγραφή. Αυτό θα πρέπει να το ελέγξει μηχανικός με βάση τα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας και λαμβάνοντας υποψιν και τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και να σου πει τι είναι νόμιμο, τι παράνομο και αν υπάρχει καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου από διαμέρισμα που θέλεις να πουλήσεις. Οπότε μη χάνεις το χρόνο σου στο ίντερνετ. Να απευθυνθείς σε μηχανικό εμπιστοσύνης σου και αυτός θα σε διαφωτίσει για το τι πρέπει να γίνει.

 

Link to comment
Share on other sites

Έχω μιλήσει με μηχανικούς και επειδή ο κοινόχρηστος στο σχέδιο δεν είναι στην πραγματικότητα στο ίδιο μέρος, μου λένε ότι χρειάζεται αλλαγή στη σύσταση και πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι. 

Δεν θα συμφωνήσει κανένας, και έτσι αναζητώ λύση, κάποιο παράθυρο/νόμος, που με αφήνει να τροποποιήσω το σχέδιο του ορόφου μου χωρίς να εμπλακούν οι υπόλοιποι.

Link to comment
Share on other sites

δεν γίνεται , όπως σας συμβούλεψαν ήδη οι συνάδελφοι θέλει τροποποίηση σύστασης με συναίνεση των υπολοίπων

Link to comment
Share on other sites

57 λεπτά πριν, Marios Adams said:

...αναζητώ λύση, κάποιο παράθυρο/....

Υπάρχει παράθυρο και μάλιστα μεγάλο….

Να ανοίξετε εσείς και οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες το παράθυρο επικοινωνίας μεταξύ σας και όλα μπορούν να γίνουν. Χωρίς αυτό θα τρέχετε όλοι.

Εσύ σήμερα που επισπεύδεις πώληση εσύ,  όι άλλοι αύριο που θα έχουν ανάλογο ζήτημα ή θα έχουν την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτότητα.

Οπότε μετέφερε όλα τα σωστά που σου είπαν οι συνάδερφοι και σε συνεργασία με τον μηχανικό της εμπιστοσύνης σου θα βρεθούν όλες οι λύσεις.

 

Επικουρικά…. Οι μόνες πιθανότητες να μη χρειαστεί σε πρώτο επίπεδο η εμπλοκή των υπολοίπων όταν υπάρχουν παραβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους αν αυτό υπάρχει εκ κατασκευής και σε όλους…. Αλλά στο λέω με πολύ απλοποιημένο και δεν είναι έτσι απλο και μονοσήμαντο… και θα θέλει λεπτότητα αναζήτησης των διατάξεων και ερμηνειών που δεν μπορεί να υπάρξει με τις δικές σου περιγραφές σε καμία περίπτωση.

Οπότε και σε αυτό στον μηχανικό σου που του αναθέτεις να κάνει πλήρη αυτοψία και πλήρη έλεγχο όλων των σχεδίων της άδειας και των τίτλων.

Και άλλο να μιλάς (γενικά) με Μηχανικούς όπως γράφεις, κι άλλο να αναθέτεις.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Στη σύσταση επισυνάπτεται μία κάτοψη, αν η κάτοψη αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση (σύνηθες φαινόμενο πριν 40 ~ 50 χρόνια να μη μπαίνει η κάτοψη της οικοδομικής άδειας) τότε ιδιοκτησιακά είσαι καλυμμένος. Τακτοποιείς και πολεοδομικά την ιδιοκτησία σου χωρίς να χρειάζεσαι συναίνεση και προχωράς σε μεταβίβαση.

Αν όμως δεν ισχύει το παραπάνω, η επανασύσταση οριζοντίων με ταυτόχρονη ρύθμιση όλων των αυθαιρεσιών, όλων των συνιδιοκτητών, είναι μονόδρομος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

"ταυτόχρονη ρύθμιση όλων των αυθαιρεσιών, όλων των συνιδιοκτητών" - αυτό δεν εξαρτάται από το τι λέει η σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας; Δηλαδή πόσους ψήφους χρειάζεσαι για να αλλάξει η σύσταση;

Link to comment
Share on other sites

για τροποποίηση σύστασης χρειάζεται το 100% των χιλιοστών (όλοι οι ιδιοκτήτες στο ακίνητο) και είναι σχετικά δύσκολη διαδικασία. Προσπαθήστε να μιλήσετε με τους υπόλοιπους για να βγείτε όλοι κερδισμένοι. Απαραιτήτως έλεγχος των σχεδίων σύστασης γιατί ίσως έτσι γλιτώσετε τις τροποποιήσεις κτλ. Άρα ανάθεση σε μηχανικό με την ανάλογη αμοιβή για διερεύνηση όλων των εγγράφων/σχεδίων και τις δυνατότητες που υπάρχουν. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.