Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΥΠΕΝ: Τελευταία παράταση από 1 έως 2 μήνες για το κτηματολόγιο


Engineer

Recommended Posts

Παράταση από 1 έως 2 μήνες στα προγράμματα κτηματογράφησης όλης της χώρας που είναι σε εξέλιξη προγραμματίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο ΥΠΕΝ διαμηνύουν ότι θα είναι και η τελευταία παράταση που θα δοθεί στους πολίτες για την υποβολή των δηλώσεων καθώς η κτηματογράφηση σε δύο μήνες συμπληρώνει ένα χρόνο από την έναρξη του προγράμματος αλλά η προσέλευση του κόσμου –με όλες τις ιδιαιτερότητες της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης, η οποία αφορά ορεινές και αγροτικές περιοχές- είναι ακόμη πολύ περιορισμένη διακυβεύοντας κάθε σχεδιασμό για την ολοκλήρωση του έργου.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από το υπουργείο ακόμη και νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά πιο αυστηρό το πλαίσιο αλλά και θα επιβάλλει κυρώσεις σε εκείνους που δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους στο κτηματολόγιο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ. Μεγαλύτερη δημοσιότητα θα πρέπει να λάβει η κτηματογράφηση. . Για να πούμε όμως και τα θετικά, από την αρχή μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει απλουστεύσεις στις απαιτήσεις δικαιολογητικών. Για παράδειγμα, στα γραφεία κτηματογράφησης λένε στους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα και τα υπόλοιπα σε δεύτερο χρόνο, γνωρίζοντας πλέον την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί (ειδικά στην επαρχία) με έλλειψη τίτλων κυριότητας, το  ότι δεν έχουν κάνει αποδοχές κληρονομιάς κλπ. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος που δεν προσέρχεται γιατί δεν έχουν ξεκαθαρίσει μεταξύ οικογένειας το κληρονομικό. Υπάρχει όμως και ένα άλλο μέρος που δεν προσέρχεται από αδιαφορία, θεωρώντας ότι μπορεί κάτι να γίνει και να αναβληθεί ή με την πεποίθηση ότι θα είναι ανοικτή η διαδικασία για πολλά χρόνια και στο μέλλον. Ίσως το Υπουργείο λόγω της δεύτερης κατηγορίας το σκέφτεται αυτό για τις "ποινές".

Link to comment
Share on other sites

Τα νομοθετημένα πρόστιμα είναι εξοντωτικά και δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστούν, και ορθώς!

Είμαι της άποψης να μειωθούν πολύ, αλλά να εφαρμοστούν! Πχ από 35 ευρώ 50 ευρώ η εκπρόθεσμη δήλωση. Ίσα ίσα να υπάρξει μία αίσθηση ότι η διαδικασία έχει χρονικό όριο.

Link to comment
Share on other sites

Αν και ήμουν από αυτούς που πίεζα τους πελάτες για να προλάβουμε τις προθεσμίες... και τελικά ήμουν και αυτός που τα "άκουγε" καθώς πάντα επιβεβαιώνονταν τα ΜΜΕ για τις παρατάσεις που έχουν ανακοινωθεί αφήνω το παρακάτω link που λογικά θα επιβεβαιωθεί κι αυτό!
http://www.enikos.gr/economy/672516/teleftaia-efkairia-gia-to-ktimatologio-oi-nees-parataseis-kai-ta-

 

Edited by Dim_An
Link to comment
Share on other sites

Ευσεβείς πόθοι συνάδελφε. Αυτά που γράφει το δημοσίευμα δεν πρόκειται να γίνουν. Θα τους φάνε ζωντανούς μετά. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη δημοσιότητα όπως προανέφερα. Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά και στην τηλεόραση δεν έχουμε δει συζητήσεις ή ενημερωτικές εκπομπές για το κτηματολόγιο πέραν ίσως κάποιων σποτ. Συζητώντας με ιδιοκτήτες σε χωριά διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι βλέπουν το Κτηματολόγιο ως ένα ακόμη χαράτσι μη έχοντας κατανοήσει τα οφέλη από την κτηματογράφηση.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ μαζί σου. Το δημοσίευμα το έβαλα λόγω των ημερομηνιών που αναφέρει για τις παρατάσεις που συνήθως επιβεβαιώνονται. Δυστυχώς εμένα μου φαίνεται ότι όλη η διαδικασία έχει γινει μόνο για να προλάβουν τις προθεσμίες της ΕΕ και όχι για να κάνουμε μια σοβαρή (!!!) κτηματογράφηση σε όλη τη χώρα.

Link to comment
Share on other sites

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα έπρεπε η τεχνική και νομική ταυτότητα του ακινήτου αλλά και τα όριά του επί εδάφους να ταυτίζονται. Πως όμως να τα κάνεις όλα αυτά, σε ένα κράτος μπάχαλο που θα έπρεπε να έχουν  γίνει πράγματα όπως στον υπόλοιπο κόσμο, εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν έγιναν;

Τουλάχιστον από εμάς τους μηχανικούς η κτηματογράφηση πρέπει να υποστηριχθεί και να συνδράμουμε υποβοηθητικά, με τα τοπογραφικά , τις δηλώσεις μας και τις τεχνικές συμβουλές μας προς τους ιδιοκτήτες και ταυτόχρονα παροτρύνοντάς τους να μην αμελήσουν τις δηλώσεις ιδιοκτησίας τους, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη της πρώτης φάσης.

Έστω και καθυστερημένα πρέπει να αποκτήσουμε Κτηματολόγιο. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι , από τα λεγόμενα του άρθρου θα ήθελα την γνώμη σας για το τι καταλαβαίνετε όσον αφορά για το πρόγραμμα κτηματογράφησης στην Μεσσήνια ? Συγκεκριμένα επειδή στη Μεσσηνία δόθηκε την 30-08-2019 παράταση (χωρίς φεκ , αλλά μέσω δελτίου τύπου) ενός μηνα  (δλδ λήγει 27-09-2019) θα δώσει και άλλη έξτρα παράταση(οιουδήποτε χρόνου) σύμφωνα με το άρθρο ή ημερομηνία 27-09-2019 θα είναι η τελική (και είναι η παράταση η οποία θα δοθεί σε φεκ που εννοεί το άρθρο) ?

Link to comment
Share on other sites

εχουν απο μερες ξεκινησει την εκστρατεια εκφοβισμου

https://www.sofokleousin.gr/prostima-me-ton-mina-gia-to-ktimatologio

και συνεχιζουν εδω

https://www.tanea.gr/2019/09/12/greece/ktimatologio-pros-dimini-paratasi-logo-tou-xamilou-rythmou-ypovolis-diloseon/

[και αλλού]

Η ουσια ειναι οτι,  περιμενουμε παραταση εως 6 μηνες επι πλεον του αρχικου εξαμηνου.

Αρα,  καπου τον Ιανουαριο κλεινει για την Μεσσηνια [αντιστοιχα και αλλού]

Για αλλες περιοχες, πιθανον να κλεινει νωριτερα.

Το θεμα ειναι οτι:

Οταν δηλωνονται με χρησικτησια  μερικες εκατονταδες χιλιαδες αγροτικα ακινητα,

ειναι προφανες οτι δεν μπορουν να υπαρχουν ταυτοχρονα και τα σχετικα τοπογραφικα.

Ας απλουστευσουν τις διαδικασιεςτης πρωτης φασης ως προς την χρησικτησία, οπως εκαναν με τις αποδοχες, όπου δέχονται   σε πρώτη φάση τα "κληρονομοχαρτα" και επιτρεπουν την υποβολη της αποδοχης αργοτερα.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.