Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε οικία


matchaman

Recommended Posts

Καλώς σας βρήκα. Έχω ακούσει διάφορες γνώμες από μηχανικούς που κάλεσα τηλεφωνικώς, αλλά θα ήθελα τη δική σας γιατί δεν βγάζω ασφαλές συμπέρασμα.

Έχω κληρονομήσει ένα κατάστημα σε σημείο που όλα είναι ξενοίκιαστα πολλά χρόνια τώρα, δεν το θέλει κανείς. Δεν διαθέτω άλλο δικό μου διαμέρισμα και με τις απλησίαστες πλέον τιμές, δεν μπορώ να αγοράσω.


Σκέφτηκα λοιπόν, πως, αντί να κάθεται κλειστό (10+ πλέον χρόνια), να κάνω μια απλή ανακαίνιση και να το χρησιμοποιήσω ως διαμέρισμα (οικία) για εμένα τον ίδιο.

Διαθέτει 70 τ.μ. κύριας χρήσης, 35 πατάρι και 150 βοηθητικό (υπόγειο). Η προβολή του είναι μικρή, οπότε με μια πόρτα ασφαλείας δεν φαίνεται ιδιαίτερα για κατάστημα, είναι σαν κοινό ισόγειο διαμέρισμα.

Υπάρχει ζήτημα νομικό; Θα χρειαστώ αλλαγή χρήσης ή επειδή είναι κυρίας χρήσης κατάστημα (στους τίτλους και το καταστατικό) δεν υπάρχει πρόβλημα;

Ξεκαθαρίζω πως θέλω για να μένω εγώ ο ίδιος, όχι να το νοικιάσω ως διαμέρισμα. Βρίσκεται σε πολυκατοικία 12 διαμερισμάτων (οικίες) και ο διαχειριστής είπε "μακάρι να το κάνεις διαμέρισμα για να ζωντανέψει η πολυκατοικία", οπότε δεν τίθεται θέμα με τη διαχείριση.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Edited by matchaman
Link to comment
Share on other sites

Ναι, εφόσον υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή στη χρήση, απαιτείται όμως οικοδομική άδεια η οποία για να εκδοθεί θα πρέπει όλα τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρετε (ισόγειο-υπόγειο-πατάρι) να είναι νόμιμα ή νομιμοποιημένα.

Κάποιες προυποθέσεις καθαρά τεχνικές για τη χρήση του χώρου ως κατοικία με ότι συνεπάγεται αυτό (φωτισμός-θέσεις στάθμευσης κτλ) θα τις εξετάσει ο συνάδερφος που θα αναλάβει την υπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Περιέργως μερικοί μηχανικοί μου είπαν ότι δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα αλλά θα ήθελα να μην έχω μπερδέματα.

Η νέα άδεια αφορά μόνο το διαμέρισμα ή πρέπει να υπογράψουν όλοι στην πολυκατοικία; Υπάρχει περίπτωση κάποιος κακόβουλος (άγνωστος) ιδιοκτήτης να προκαλέσει πρόβλημα στη διαδικασία;

Τα τετραγωνικά είναι όλα τακτοποιημένα κατά τη μεταβίβαση (έγινε δωρεά εν ζωή) εντός τριετίας, δηλαδή φαντάζομαι μόνο μια νέα επιβεβαίωση όσων γράφτηκαν θα κάνει ο μηχανικός.

Ο φωτισμός είναι επαρκέστατος πέραν του αποθηκευτικού χώρου, ίσως καλύτερος από το μέσο διαμέρισμα. Δεν έχει βιτρίνες ακριβώς αλλά έχει ψηλά κουφώματα μέχρι πάνω. Διαθέτει μικρή κουζίνα και θα έλεγα πως χωρίς να πειράξω κάτι, «ξεγελάει» για κατοικία...

Edited by matchaman
Link to comment
Share on other sites

To κρίσιμο είναι πώς φαίνεται στα σχέδια της οικοδομικής άδειας. Εάν φαίνεται διαγραμμισμένο ως κατάστημα, τότε είναι κατάστημα και απαιτείται αλλαγή χρήσης με οικοδομική άδεια.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό της εμπιστοσύνης σας όπου θα εξετάσει όλες τις προυποθέσεις (τεχνικές και συνιδιοκτησίας/συνεναίσεων) και θα σας απαντήσει ορθά και υπεύθυνα έχοντας όλα τα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Στην άδεια αναγράφεται ως ισόγειο κατάστημα. Η αλλαγή χρήσης με οικοδομική άδεια απαιτεί υπογραφή από όλους τους ιδιοκτήτες; Αν ναι, υπάρχει κάποια απλούστευση ή bypass στη διαδικασία; Π.χ. φοβάμαι πως δεν θα είναι διαθέσιμοι να υπογράψουν, μιας και υπάρχουν κλειστά διαμερίσματα.

Δυστυχώς ο μηχανικός που γνωρίζω και εμπιστεύομαι μου είπε να μην κάνω τίποτα και να μένω εκεί ενώ δηλώνεται στην εφορία ως κατάστημα, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω τι επίπτωση θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον όταν στην εφορία θα δηλώνεται ως τόπος κατοικίας.

Edited by matchaman
Link to comment
Share on other sites

Τότε συγνώμη αλλά ο μηχανικός σας είναι ανεπαρκής. Για όλα υπάρχει λύση, εύκολη ή δύσκολη για κάθε περίπτωση, οικονομική ή όχι.

Φυσικά γνωρίζετε ότι εάν η ιδιοκτησία λειτουργήσει ως κατοικία θα είναι αυθαίρετη, με ότι συνεπάγεται αυτό σε τυχόν πρόστιμα ή αδυναμία σύνταξης συμβολαιογραφικής πράξης/ενοικίασης/συμμετοχής σε εξοικονόμηση κατ' οικον/ καταγγελία κτλ, σωστά ?

Ως προς τη συναίνεση μόνο κάποιος που θα δει τα συμβόλαια και το κανονισμό της οικοδομής μπορείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

 

Link to comment
Share on other sites

μια άποψη γράφω πάνω στο ζήτημα, κατανοώντας ότι υπάρχουν δυσκολίες και διαβάζοντας ότι ζητείται να μπει μια πόρτα ασφαλείας. Σε μηχανικό θα ρώταγα σίγουρα, πιστεύω όμως ότι έχεις ρωτήσει αρκετούς. Η πόρτα πιθανόν για να μπει να θέλει μια άδεια αντικατάστασης ανοίγματος στο ίδιο άνοιγμα, σωστά ειπώθηκε πιστεύω ότι το ακίνητο θα πρεπει να είναι νομιμοποιημένο. Θεωρώ η διαδικασία αν δεν ζητείται εσωτερικές διαμορφώσεις και αλλαγή ανοιγμάτων όψεων ενδέχεται να είναι σχετικά απλή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.