Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαφορετικές διαστάσεις σε οικόπεδο με κάθετες


Charlie

Recommended Posts

Συνάδελφοι, σε μια αποτύπωση σε οικόπεδο διαπιστώνω ότι η μεν επιφάνεια και το σχήμα είναι πολύ κοντά σε αυτήν του συμβολαίου σύστασης καθέτων, αλλά οι διαστάσεις διαφέρουν κατά περίπου 1μ. Χοντρικά το οικόπεδο στη σύσταση είναι 30Χ30, αλλά με την αποτύπωση προκύπτει να είναι 31Χ29. Υπάρχουν και κτήρια εντός των καθέτων.

Η συμβολαιογράφος θέλει τοπογραφικό. Τι δείχνω σε αυτή την περίπτωση? Διατηρώ ποσοστά βάσει επιφανειών και από μόνος μου τα "ξαναχωρίζω" βάζοντας ένα κειμένακι ότι η νεωτέρα καταμέτρηση του όλου οικοπέδου είναι αυτή και διατηρώντας τα ποσοστά προκύπτουν οι κάθετες ως εξής? Υπάρχει πρόβλημα να αναφέρω κάθετη 1 και κάθετη 2, όταν δεν ταυτίζονται με αυτές που περιγράφονται στο συμβόλαιο, τουλάχιστον ως προς τις διαστάσεις?

Ο πελάτης μου έχει τη μια κάθετη, η άλλη κάθετη ανήκει σε κληρονόμους θανόντος που βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα...

Link to comment
Share on other sites

Αυτό σημαίνει τροποποίηση της κάθετης. Αν συναινέσουν όλοι, τότε μπορεί να γίνει. Αρκεί να μην υπάρχει θέμα με την δόμηση (μερική και ολική)

Αφού είναι εντός σχεδίου, θα έχει και κάποια εξάρτηση. Θα έβαζα το ένα τοπογραφικό επάνω στο άλλο και θα έβλεπα οι κάθετες του συμβολαίου που πέφτουν. Μετά θα αποφάσιζα πως θα άλλαζα τις κάθετες....

Όμως γιατί χρειάζεται νέο τοπογραφικό? (εκτός της ουσίας βέβαια που είναι η γνώση του τι αγοράζει κάποιος)

Αν θυμάμαι καλά δεν είναι στις περιπτώσεις που απαιτεί ο νόμος νέο τοπογραφικό (εκτός το απαιτεί αν η νομοθεσία περί συμβολαίων)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Έχει δίκιο ο Fatheon. Η παραμικρή απόκλιση στα εμβαδά που θα προκύψει από το νέο τοπογραφικό θα οδηγήσει σε τροποποίηση της σύστασης. Ενημέρωσε τη συμβολαιογράφο πρώτα να το ξέρει. Πάντως βάσει νόμου σαφώς δεν απαιτείται τοπογραφικό. Οι έμπειροι συμβολαιογράφοι όπου υπάρχουν οριζόντιες ή κάθετες αποφεύγουν το νέο τοπογραφικό όπως ο διάολος το λιβάνι.

Edited by MONOS
Link to comment
Share on other sites

Το νέο τοπογραφικό απαιτείται γιατί θα γίνει κατάργηση της σύστασης οριζόντιου ιδιοκτησίας και θα συσταθεί νέα.

Δεν υπάρχει μια εύλογη απόκλιση για τις επιφάνειες ή για τις πλευρές; 

Αυτό που σκεφτόμουν είναι να δείξω την πραγματική κατάσταση με υπόδειξη του ιδιοκτήτη της μιας καθέτου και να γράψω ένα κειμενάκι ότι η νεώτερα καταμέτρηση διαφοροποιείται από το συμβόλαιο τόσο στην επιφάνεια όσο και στις πλευρικές διαστάσεις του όλου οικοπέδου και των καθέτων, και ότι σύμφωνα με τα ποσοστά του συμβολαίου και την υπόδειξη του ιδιοκτήτη να δείξω πώς προκύπτουν οι κάθετες σήμερα.

Μια άλλη σκέψη είναι να κάνω το τοπογραφικό με τη νεώτερα καταμέτρηση και τη σημερινή κατάσταση των καθέτων, πάντα τηρώντας τα ποσοστά, και να έχω από κάτω το πως ήταν το οικόπεδο και οι κάθετες σύμφωνα με τη σύσταση. Επίσης να βάλω ένα κειμενάκι που να τα λέει όλα αυτά, όπως έγραψα στην προηγούμενη αντιμετώπιση του θέματος. 

Δυστυχώς δεν έχω μιλήσει με τη συμβολαιογράφο διότι έλειπε, οπότε δεν ξέρω αν και η ίδια πει ότι απαιτείται τροποποίηση καθέτων. Αν όμως πει ότι το προχωράει, πόση ευθύνη έχω εγώ; Προσωπικά θέλω να είμαι εντάξει με ένα αληθέστατο τοπογραφικό και ότι παρατυπία γίνει, αν γίνει, να την κάνει η συμβολαιογράφος.

Link to comment
Share on other sites

οπως ειπαν και οι προηγουμενοι,

Μονος σου δεν μπορεις να κανεις ουτε τροποποίηση ούτε  απολυτως τπτ

Και δεν βλεπω τον λόγο  να το κανεις.

Εχεις και την βοηθεια του αρθρου 39 του 4178, ως προς την επιτρεπόμενη αποκλιση.

Link to comment
Share on other sites

Και το μόνο σίγουρο είναι πως ο/η συμβολαιογράφος δεν θα πάρει καμιά ευθύνη.

4 ώρες πριν, Charlie said:

Προσωπικά θέλω να είμαι εντάξει με ένα αληθέστατο τοπογραφικό και ότι παρατυπία γίνει, αν γίνει, να την κάνει η συμβολαιογράφος.

Ούτε και αν κάνουν λάθος σε αυτά που αντιγράφουν από τα ο τοπογραφικό δεν φέρουν ευθύνη αφού στο τέλος γράφουν "τα παραπάνω διαβάστηκαν δυνατά κλπ κλπ"

Link to comment
Share on other sites

 

5 ώρες πριν, Charlie said:

Το νέο τοπογραφικό απαιτείται γιατί θα γίνει κατάργηση της σύστασης οριζόντιου ιδιοκτησίας και θα συσταθεί νέα.

....

Κατάργηση οριζοντίων ή κατακορύφων?

Αν δεν υπάρχει ομοφωνία, η σύσταση δεν αλλάζει. Συνεπώς, πριν κάνεις (το όποιο) νέο διάγραμμα, εξασφάλισε πως θα πληρωθείς.

Link to comment
Share on other sites

Θα γίνει κατάργηση της οριζόντιας και θα συσταθεί νέα.

Ακόμη δεν κατάφερα να μιλήσω με τη συμβολιαογράφο γιατί λείπει για να δω τι σκέφτεται και τι προτείνει.

Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης είναι ότι στο παλιό συμβόλαιο της σύστασης καθέτων δεν αναγράφονται διαστάσεις για το οικόπεδο και τις κάθετες παρά μόνο επιφάνειες και ποσοστά ΑΛΛΑ αναφέρεται μέσα ότι υπάρχει συννημένο πρόχειρο σκαρίφημα το οποίο υπογράφεται από το συμβολαιογράφο και τους ιδιοκτήτες. Το σκαρίφημα είναι σκαρίφημα μη μηχανικού, προφανώς χωρίς σφραγίδα και υπογραφή στο οποίο υπάρχει βορράς, επιφάνειες, διαστάσεις, κτήρια (στο περίπου)... και όρια. Δεν αναγράφεται Ο.Τ., οικόπεδο, όροι δόμησης κτλ. Στο σκαρίφημα υπάρχει και στρογγυλή σφραγίδα.

Είμαι υποχρεωμένος να το λάβω υπ' όψιν το σκαρίφημα ή μπορώ να εκπονήσω νέο τοπογραφικό που πράγματι έχω την ίδια επιφάνεια στο οικόπεδο και κρατώντας τα ποσοστά να δείξω τις πραγματικές κάθετες? Βρίσκομαι σε περιοχή εντός σχεδίου με διανομή οικοπέδων (το οικόπεδό μου δεν ταυτίζεται με αυτό της διανομής). Τι αξία έχει ένα συννημένο πρόχειρο σκαρίφημα?

Link to comment
Share on other sites

Αφού θα καταργηθεί η υπάρχουσα σύσταση και θα γίνει νέα, δεν έχεις δεσμεύσεις στο να κάνεις ένα σύγχρονο σωστό τοπογραφικό με τις ορθές διαστάσεις και την επιφάνεια του γηπέδου, επί του οποίου τοπογραφικού θα απεικονίσεις τις νέες κάθετες (η κατάργηση ας γίνει με το σκαρίφημα). Θα πρέπει όμως να είσαι σε συνεννόηση με τη συμβολαιογράφο και ιδιαίτερη προσοχή καθώς θα πρέπει όλες οι κατασκευές εντός του γηπέδου να είναι πολεοδομικά τακτοποιημένες. Ενδεχομένως θα ζητηθούν βεβαιώσεις μεταβίβασης για τις ιδιοκτησίες όπως είναι σήμερα (για την κατάργηση της σύστασης), μετά για όλο το γήπεδο και τις νέες ιδιοκτησίες που θα συσταθούν.    

Edited by MONOS
Link to comment
Share on other sites

ειπες οτι,  οι ιδιοκτητες της αλλης καθετης ειναι διασκορπισμενοι στα 4 σημεια του οριζοντα.

Αρα, δεν μπορεις να κανεις ούτε καταργηση ούτε νεα συσταση.

και, όπως ειπε και ο τετρις

 

On 17/9/2019 at 7:55 ΜΜ, tetris said:

 

Κατάργηση οριζοντίων ή κατακορύφων?

Αν δεν υπάρχει ομοφωνία, η σύσταση δεν αλλάζει. Συνεπώς, πριν κάνεις (το όποιο) νέο διάγραμμα, εξασφάλισε πως θα πληρωθείς.

 

ούτε εγω βλεπω πώς -και για ποιά δουλεια- θα πληρωθεις και γιατι παιδεύεσαι...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.