Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τελική εγγραφή ΕΦΚΑ


jimd6776

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω κάνει αίτηση για τελική εγγραφή στο ΤΣΜΕΔΕ (ΕΦΚΑ) ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχω πάρει αριθμό πρωτοκόλλου και περιμένω εδώ και 2μιση βδομάδες. Μου είχαν πει νομίζω οτι θα έρθει ένα χαρτί στο σπίτι μου. Η εγγραφή μου εκκρεμεί ακόμη, μιας και η σελίδα του ΕΦΚΑ με δείχνει ακόμα 'ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ'. Έχω τα εξής ερωτήματα. Μπορώ να κόβω δελτία παροχής υπηρεσιών  και γενικά να λειτουργώ κανονικά με το χαρτί της προεγγραφής που έχω ήδη? Επισης υπάρχει περίπτωση να μου ζητήσουν τα ασφάλιστρα του ΕΦΚΑ από τότε που είχα κάνει προεγγραφή? Γιατί, δε βλέπω κάτι στις ηλ. υπηρεσίες να χρωστάω και μάλιστα όπως προείπα με δείχνει και ανασφάλιστο. Τέλος, πότε περίπου θα γίνει η τελική εγγραφή μου και πότε θα το βλέπω και γώ στο site τους?

Ευχαριστώ για το χρόνο σας,

Δημήτρης

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά κάνε έναν μικρό κόπο για εσένα.... ένα μεγάλο όμως βήμα για την κοινότητα και διόρθωσε την ειδικότητά σου στο προφίλ σου, καθώς αφιέρωσε και λίγο χρόνο στο να ενημερωθείς από τους Κανόνες Συμμετοχής. Θα βοηθηθείς τόσο εσύ κατά τις αναρτήσεις που θα κάνεις όσο και οι συνάδελφοι.

Στο ερώτημά σου τώρα:

9 minutes ago, jimd6776 said:

Μπορώ να κόβω δελτία παροχής υπηρεσιών  και γενικά να λειτουργώ κανονικά με το χαρτί της προεγγραφής που έχω ήδη?

Ναι εφόσον έχεις πάρει βεβαίωση έναρξης από την εφορία.

Αν είσαι ακόμη στο στάδιο που δεν έχεις επισκεφθεί την εφορία, τότε με το χαρτί της προεγγραφής (αν αυτό εννοείς ότι έχεις) και κάποια άλλα δικαιολογητικά πας στη ΔΟΥ για την έναρξη και μετά πίσω στο ασφαλιστικό ταμείο με την έναρξη της εφορίας για την τελική εγγραφή στον ασφαλιστικό φορέα. Μερικές εφορίες δέχονται να κάνεις έναρξη χωρίς το έγγραφο αυτό, απλά με μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομισθεί όταν εκδοθεί.

Επίσης θα έλεγα να μην βιαστείς να κάνεις έναρξη μέχρι τη στιγμή που πραγματικά θα το χρειασθείς, διότι με την λογική του ότι έχει αποσυνδεθεί η ιδιότητα από την ασφάλιση, θεωρώ ότι οι εισφορές θα "τρέχουν" από την ημερομηνία της έναρξης.

Γνώμη μου:

Καλό είναι την πρώτη φορά να μην έρθεις άμεσα σε επαφή με την διαδικασία των λογιστικών (τόσο της έναρξης όσο και μετέπειτα) γιατί η "τοξικότητα" είναι ιδιαίτερη και μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά στο μέλλον, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο και ψυχολογικά. Οπότε θα σου πρότεινα τόσο την αρχική διαδικασία όσο τουλάχιστον και την πρώτη χρονιά την "τοξικότητα" αυτή να την "προωθήσεις" σε κάποιον ειδικό. Πίστεψέ με το κόστος (χρηματικό, χρονικό, ψυχολογικό) είναι πολύ μικρό απέναντι σε κάποιο λάθος-απροσεξία ... πες το όπως θες... από άγνοια. Αργότερα και αφού δεις αν μπορείς να παρακολουθήσεις τα λογιστικά σου μπορείς να ασχοληθείς κι εσύ, αναλαμβάνοντας το όποιο κόστος από λάθη.

Αυτά και καλώς ήρθες στην κοινότητα.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.