Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προκηρύσσεται το έργο ΣΔΙΤ για τις 3.000 φοιτητικές κλίνες στην Κρήτη


Engineer

Recommended Posts

Στο έργο, ύψους 180 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί και η αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρο στην Πανεπιστημιούπολη. Τον επόμενο μήνα η προκήρυξη. Τεράστια τα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς φοιτητικής στέγης εκτιμούν στελέχη.

Το πρώτο έργο με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην κατασκευή φοιτητικής στέγης προχωρά. Εγκρίθηκε την Παρασκευή από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης το τεύχος δημοπράτησης για το πρώτο στάδιο του έργου μελέτης, κατασκευής και 30ετούς εκμετάλλευσης συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο).

Στο έργο, ύψους 180 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί και η αποπεράτωση του μεγάλου αμφιθεάτρο στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου το οποίο θα λειτουργήσει και ως συνεδριακό κέντρο.  Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα και θα γίνει με τη διαδικασία της προεπιλογής. Οι όμιλοι που θα περάσουν το πρώτο στάδιο θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Οπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο, όταν είχε εγκριθεί το έργο ΣΔΙΤ από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, ο αριθμός των φοιτητών που διαμένουν σε φοιτητικές εστίες στην Κρήτη είναι μόλις 336, όταν το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων ξεπερνά τις 21.000! Επιπλέον, «το Πανεπιστήμιο παρουσιάζει αδυναμία ως προς την επαρκή διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών στέγασης». Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ειδικά στο Ρέθυμνο λειτουργούν μόνο 173 δωμάτια για φοιτητική στέγη. Τα 143 μονόκλινα (που έχουν γίνει δίκλινα...) στα συγκροτήματα εντός της Πανεπιστημιούπολη και 30 δίκλινα (που έχουν γίνει τρίκλινα..) στο κτίριο του «Ξενία». 

Το ενδιαφέρον στο διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης αναμένεται να είναι έντονο καθώς η φοιτητική στέγη (student housing) είναι ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος τομέας εναλλακτικών επενδύσεων από εταιρείες ακινήτων ανά την Ευρώπη. Ειδικά στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα, με πρώτη την Prodea ΑΕΕΑΠ, η οποία απέκτησε και αναπτύσσει συγκροτήματα 48 επιπλωμένων διαμερισμάτων στην Πάτρα και αντίστοιχο συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Hines στην Ελλάδα Πωλ Γομόπουλος είχε υποστηρίξει προ μηνών στους Δελφούς πως η αμερικανική εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων μελετά το ενδεχόμενο να επεκταθεί στον τομέα της φοιτητικής στέγης.

Οι εταιρείες επενδύσεων ακινήτων βλέπουν πως σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο και αλλού όπου υπάρχει μεγάλος φοιτητικός πληθυσμός απουσιάζουν τα οργανωμένα συγκροτήματα στέγασης. Μάλιστα, η κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη για τους φοιτητές που αναζητούν στέγη εξαιτίας της λειτουργίας του Airbnb και άλλων πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων. Οι αποδόσεις των ακινήτων που αξιοποιούνται για φοιτητική στέγη, όπως είχε υποστηρίξει ο επικεφαλής της Prodea ΑΕΕΑΠ Αρ. Καρυτινός, βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή ενός κτιρίου γραφείου, κινείται δηλαδή μεταξύ 7,5% - 8,5%.

Η αγορά φοιτητικής στέγης αναπτύσσεται και πανευρωπαϊκά εξαιτίας της συνεχούς αύξησης του αριθμού των φοιτητών, αλλά και της αυξημένης κινητικότητας ανά την Ευρώπη. Στις περισσότερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, ακόμα και στη Βρετανία που έχει τη μεγαλύτερη αγορά υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης, καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις στη φοιτητική στέγη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills. 

Στη μελέτη αναφέρεται πως τα ολοκληρωμένα συγκροτήματα φοιτητών στη Βρετανία μπορούν να καλύψουν το 27% του συνόλου, ενώ στην Ιταλία (την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά φοιτητών της Ευρώπης) το αντίστοιχο ποσοστό είναι χαμηλότερο 5%. Για παράδειγμα, στη Ρώμη, μια πόλη με 220.500 φοιτητές, υπάρχουν λιγότερες από 6.500 κλίνες σε οργανωμένα συγκροτήματα.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.