Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας


Recommended Posts

Συμφωνώ, terry, ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και, κυρίως, έχει παιχτεί ένα βρώμικο παιχνίδι σε βάρος των αγροτών, από τους "βολευτές", στο θέμα του χαρακτηρισμού της γης.

 

Εάν ασχοληθεί κάποιος, στα σοβαρά, με τη συγκεκριμένη νομοθεσία θα δει το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με το θέμα αυτό. Ακόμη και αυτή η ΚΥΑ (ΦΕΚ 555/Β/2011) που φαίνεται, για κάποιους, ότι λύνει ένα θέμα (όχι κατά την άποψή μου), έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ της 8.4.2011, δηλαδή 8 ημέρες μετά τη δημοσίευση του νόμου που καταργεί τη ζώνη των 600 μ., και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 2637.

 

ΜΠΑΧΑΛΟ ...

 

Ας τα ξεχάσουμε για λίγο, όμως, και να γιορτάσουμε το Πάσχα του Κυρίου ...

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε ας μην το ξεχασουμε..

Ειναι πολυ σημαντικο...

Στην ουσια το 90% (μπορει να λεω και λιγο) ΔΕΝ μπορουν να οικοδομησουν..

Και ακομα σημαντικοτερο, βιομηχανικα/βιοτεχνικα κτηρια δεν μπορουν να ανανεωσουν/παρουν αδεια λειτουργιας...

 

Για να δουμε τελικα..

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει αγαπητοί συνάδελφοι κανένα νεότερο για το πως τελικά γίνεται ο χαρακτηρισμός για την Γ.Υ.Π μετά την τελευταία τροπολογία?

Link to comment
Share on other sites

Κύριοι συνάδελφοι καλημέρα σας!

Είδατε, είμαι πολύ ευγενικός σήμερα ;)

 

Η ενασχόλησή μου με τα Φωτοβολταϊκά με έχει οδηγήσει σε δύο πολύ απλά συμπεράσματα:

1. Εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπάρχουμε για να εξυπηρετούμε τις Δημόσιες Υπηρεσίες

2. Κάθε Δημόσια Υπηρεσία μπορεί να κάνει και ζητάει ΟΤΙ της καπνίσει

 

Για το Νο.1 δε νομίζω να χρειάζεστε παραδείγματα. Το ότι ο κάθε Προϊστάμενος των Πολεοδομιών δεν κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να βρει έναν αξιοπρεπή τρόπο εξυπηρέτησης του κοινού (Μηχανικών) στο θέμα των Ημι-υπαιθρίων, αποτελεί από μόνο του απόρρεια της ανικανότητας αυτών και της δυνατότητας εύρεσης έξυπνων λύσεων.

 

Για το Νο.2 θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα που αφορά και το συγκεκριμένο thread.

Για το Χαρακτηρισμό γης ως ΓΓΥΠ ή όχι, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ

http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=nzOw%2bp2HQKU%3d&tabid=555&language=el-GR

απαιτούνται:

α) Αίτηση

β) Υπεύθυνες Δηλώσεις ενδιαφερόμενου και Μηχανικού (ή μελετητη κατηγορίας 27)

γ) Τοπογραφικό

 

Προσφάτως υπέβαλα αίτηση στη Δ/νση Γεωργίας στη (πρώην) Νομαρχία Πειραιά.

Οι άνθρωποι αποδείχτηκε να είναι διαβασμένοι, αν και περιοχή με ελάχιστη δραστηριότητα στα Φ/Β και είχαν έτοιμη την αίτηση με τα αναφερθέντα δικαιολογητικά.

 

Αντιθέτως στη ΝΕΧΩΠ Βοιωτίας, μου έδωσαν την αίτηση που επισυνάπτεται.

 

Δεν θα προβώ σε κανένα σχόλιο. Η παράθεση της Νομοθεσίας αποτελεί από μόνη της σχόλιο.

 

Το ερώτημα είναι: Τι κάνω?

post-7570-131887268103_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

έχω σκαλώσει και εγώ εδώ και 3 μήνες με μια άδεια για αποθήκη αγροτικών προϊόντων στην δ/ση αγροτ αναπ. Σερρών όπου σχεδόν το 90% του νομου είναι χαρακτηρισμένο ΓΓΥΠ και περιμένουν την ΚΥΑ Σκανδαλίδη και Μπιρμίλη

αγαπητοί συνάδελφοι πραγματικά ενα μπάχαλο και κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται και μετά τον Καλλικράτη γενική απαξίωση απο τις υπηρεσίες

μπορείς να γεμίσεις το χωράφι σου με τζάμια φωτοβολταϊκών (ολόκληρη ΚΥΑ έχουν υπογράψει) και δεν μπορείς να κάνεις αγροτική αποθήκη.

Link to comment
Share on other sites

Σε γή υψηλής παραγωγικότητας δυστυχώς συνάδελφε απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση

πλην ΑΠΕ (φωτοβολταϊκΆ ΚΛΠ )

Το ζητούμενο όμως είναι αν στην περιοχή που σε ενδιαφέρει έχει οριοθετηθεί η ζώνη.

Οι μόνες ζώνες που έχουν οριοθετηθεί ως τέτοιες είναι οι περιμετρικές ζώνες 300 μ σε περιοχές Natura .

Link to comment
Share on other sites

Στις 16/5/2011 κυκλοφόρησε έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αναφέρεται στην εγκύκλιο 153929/1983 ως προς τον καθορισμό της ΓΓΥΠ.

Ξέρει κανένας τι λέει αυτή η εγκύκλιος.

Το έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι στο link

http://www.nomotelia.gr/photos/File/075490-11.pdf

Link to comment
Share on other sites

Μήπως θα μπορούσε κάποιος να με βοηθήσει σχετικά με τη τι είναι "γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας" και αν υπάρχουν κάποιες απαγορεύσεις για ίδρυση και λειτουργία βιοτεχνιών σε αυτές;

 

Συνάδελφε γεια

 

Με λίγα λόγια στη γη υψηλής παραγωγικότητας δεν επιτρέπεται καμία δόμηση παρά μόνο Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 

Παραθέτω το κυριότερο άρθρο του σχετικού νόμου , επειδή υπάρχουν πολλές τροποποιήσεις

"ΑΡΘΡΟΝ-56

1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα κριτήρια με τα οποία διαβαθμίζεται σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας η αγροτική γη.

(Σ.Σ. Βλ. Αποφ-168040/10 ΦΕΚ-1528/Β/7-9-10 Καθορισμός κριτηρίων με τα οποία διαβαθμίζεται η αγροτική γη σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας.

Βλ. και Αποφ-072528/11 ΦΕΚ-102/Β/1-2-11, τροπ. της Αποφ-168040/10 .

Βλ. και Αποφ-073710/11 ΦΕΚ-555/Β/8-4-11, με το Αρθ-1 της οποίας διευκρινίζεται ότι η Αποφ-168040/10 εκδίδεται για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο σαν βάση για τον καθορισμό των γεωγραφικών ορίων της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας και την έκδοση της κυα της παρ.2 του παρόντος άρθρου και νόμου.)

2. "Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα γεωγραφικά όρια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας."(*). 'Εως τον κατά τα ανωτέρω καθορισμό, ο χαρακτηρισμός των αγροτεμαχίων ως γης υψηλής παραγωγικότητας γίνεται από τις ίδιες υπηρεσίες. Από τις διατάξεις των προηγουμένων εδαφίων εξαιρούνται οι περιοχές που έχουν καθοριστεί χρήσεις γης από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) ή Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του Ν-2508/97, καθώς και Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) του Αρθ-29 του Ν-1337/83.

(* Σ.Σ Το Αρθ-56 αντικαταστάθηκε με την παρ.37 του αρθ-24 του Ν-2945/01 ΦΕΚ-223/Α/8-10-01, στη συνέχεια το εντός "..." πρώτο εδάφιο της παρ.2 του αρθ-56 αντικατάστάθηκε με την παρ.23α του Αρθ-20 του Ν-3399/05 ΦΕΚ-255/Α/17-10-05. Με την παρ.4 του Αρθ-31 του Ν-3937/11

ΦΕΚ-60/Α/31-3-11 , καταργείται η παρ.23 του Αρθ-20 του Ν-3399/05 και επανέρχεται ουσιαστικά σε ισχύ το πρώτο εδάφιο της παρ.2 του αρθ-56 όπως αρχικά είχε αντικατασταθεί και τίθεται ως ανωτέρω με την παρ.37 του αρθ-24 του Ν-2945/01. Με την νέα ρύθμιση, άρεται η εξαίρεση που είχε προβλεφθεί με την παρ.23 του Αρθ-20 του Ν-3399/05 και εντάσσεται εφεξής στο χαρακτηρισμό ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και η γη που κείται εκατέρωθεν

του άξονα εθνικών αδών και σε βάθος μέχρι 600 μέτρων. Σημειώνεται ότι όσα γήπεδα βρίσκονται εντός ζώνης των 600 μέτρων εκατέρωθεν του εθνικού οδικού δικτύου και είχαν χαρακτηρισθεί ως

αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με πράξεις που είχαν καταστεί αυτοδικαίως άκυρες, σύμφωνα με την παρ.23β του Αρθ-20 του Ν-3399/05, μπορούν να επανεξετάζονται με βάση την υφιστάμενη κατάσταση).

3. Οι διατάξεις του Αρθ-50 τίθενται σε εφαρμογή με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας, που εκδίδονται μέσα σε πέντε έτη από την έγκριση του καταστατικού της εταιρείας και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με τις αποφάσεις αυτές ορίζονται οι νόμοι, στους οποίους εφαρμόζονται οι ως άνω διατάξεις.

4. Για την εταιρεία εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ.8, παρ.12, παρ.13, παρ.15 και παρ.17 του Αρθ-5 του Ν-2229/94. Οι κανονισμοί της παρ.8 και η απόφαση της παρ.13 του ίδιου άρθρου εκδίδονται από τον Υπουργό Γεωργίας.

5. Για την εταιρεία εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.15 του Αρθ-2 του Ν-2598/98 (ΦΕΚ-66/Α/98), όπου ως δημόσιος τομέας νοείται ο οριζόμενος κατά τις διατάξεις του Αρθ-14 παρ.1 του Ν-2190/94, όπως τροποποιήθηκαν και συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις του Αρθ-1 παρ.1 και παρ.3 του Ν-2527/97.

6. "α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεση τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων, που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας, καθώς και για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Ειδικά, απαγορεύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ σε αγροτεμάχια της Αττικής που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε περιοχές της Επικράτειας που έχου

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.