Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας


Recommended Posts

36 minutes ago, tetris said:

Η ΓΓΥΠ από πού προκύπτει? 

συμπλ.

ισχύει η παρ. 11 του άρθρου 51 του 4178/13

οπότε, δεν οικοδομείται για κατοικία

Η εγκύκλιος αναφέρει πως σε περιοχές πως δημοτικοί δρόμοι για την χρήση του άρθρου 51. παρ11. λογίζονται και οι εντός σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού. Στην μπλέ γραμμή έχω δρόμο προϋφιστάμενο του 1985 σε απόσταση 90μ. Το σκέφτομαι σωστά; 

image.png.1e8d26f862dc808bbab3698f648be568.png

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα Συνάδελφοι.

Η αίτηση χαρακτηρισμού ενός γεωτεμαχίου ως γη υψηλής/χαμηλής παραγωγικότητας σε ποια υπηρεσία υποβάλλεται;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ Παύλο! Μία ακόμη ερώτηση: στα δικαιολογητικά γράφει Απόφαση Δασαρχείου και τελεσιδικία. Αυτή η απόφαση έχει να κάνει με τον χαρακτηρισμό η μη ως δασική έκταση;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά αν έχει στην περιοχή αναρτηθεί ή μερικώς κυρωθεί ή ολικώς κυρωθεί ο δασικός χάρτης, για τον μη δασικό χαρακτήρα της έκτασης βεβαιώνουμε εμείς πάνω στο τοπογραφικό και δεν υφίσταται η διαδικασία που κάναμε πιο παλιά με πράξη χαρακτηρισμού και τελεσιδικία. 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Γεια σας,

για την οικοδόμηση σε γή υψηλής παραγωγικότητας συνεχίζει να ισχύει η παρ 11 του άρθρου 51 του 4178/13 ???

Εχει τροποποιηθεί ή καταργηθεί αυτή η διάταξη?

Εχω ένα αγροτεμάχιο, εντός αναδασμού που έχει μέτωπο σε επαρχιακή οδό. Το εμβαδόν είναι 5600 τ.μ. Είναι εκτός ΖΟΕ, εκτός ΓΠΣ, εκτός Σχεδίου, εκτός Οικισμού, ΜΗ Δασικό.

Σύμφωνα με την παρ11 του αρ.51 του ν.4178/13 φαίνεται να εντάσσεται στις παρεκκλίσεις ως βρισκόμενο μέσα στα 200 μ από τον άξονα της επαρχιακής οδού, άρα μπορεί να οικοδομηθεί.

Αν επιτρέπεται αφορά όλες τις χρήσεις: (Κατοικία, Εμπορική Αποθήκη, Κατάστημα?).

 

ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 11, Αρθρο 51, Ν.4178/13

α. Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση Γ.Π.Σ. ή Ζ.Ο.Ε. χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω. Η παρούσα παράγραφος έχει εφαρμογή έως την έκδοση της προβλεπόμενης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998, β) Διοικητικές Πράξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος, σύμφωνα με τα παραπάνω είναι έγκυρες και ισχυρές εφόσον δεν ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Στα παραπάνω ακίνητα, επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων. β. Διοικητικές Πράξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, σύμφωνα με τα παραπάνω είναι έγκυρες και ισχυρές εφόσον δεν ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Στα παραπάνω ακίνητα, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτιρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων.

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, Vasili said:

 

για την οικοδόμηση σε γή υψηλής παραγωγικότητας συνεχίζει να ισχύει η παρ 11 του άρθρου 51 του 4178/13

Ναι, δεν έχει αλλάξει τίποτα, όσο εκκρεμεί η Κ.Υ.Α της παρ.2 του Αρθ-56 του Ν-2637/98. Όμως, όσο ξεκάθαρο και να μας φαίνεται εμάς, έχουμε την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 176/23 που απαιτεί σε κάθε περίπτωση πρόσωπο σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο. Με την ως τώρα νομολογία, έχει γίνει σαφές ότι οι δρόμοι αναδασμού αποτελούν κοινόχρηστους, πλην όμως, ποτέ δεν ξέρεις....

Ζήτησε προέγκριση να δούμε η Πολεοδομία θα την δώσει;
 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλο σε ευχαριστώ πολύ. Πρόσεξα μόλις στο τοπογραφικό πως είναι εντός οικισμού < 2000 κατοίκων. Πρόσωπο έχει σε επαρχιακή οδό. 
επομένως όντας εντός οικισμού και με πρόσωπο μάλλον έχει δυνατότητα δόμησης.

Σκοπεύω να συζητήσω το θέμα με τον πολεοδόμο τη Δευτέρα. Αν έχω νεότερα θα ενημερώσω και εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Από την στιγμή που υπάρχει πρόσωπο σε επαρχιακή οδό λύεται η αμφιβολία περί κοινοχρησίας (λόγω ΣτΕ). Εκτιμώ ότι μπορείς να προχωρήσεις στην έκδοση άδειας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.