Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές ....


dimitris GM

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η λογική πίσω από αυτή τη ρύθμιση είναι να δοθούν κίνητρα να γίνουν νέες κατασκευές, δηλαδή νέες θέσεις εργασίας και όχι να ξεστοκάρουν οι κατασκευαστές. Το πόσο ρεαλιστικό ή δίκαιο είναι, παραμένει ένα ερώτημα. Κατά τη γνώμη μου δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα και φυσικά είναι και άδικο, αλλά όπως λένε, οι συγκεκριμένοι δεν κρατάνε και κανένα σφυροδρέπανο στο χέρι. :wink:

Link to comment
Share on other sites

νεες θέσεις εργασίας είναι και αυτη η οικοδομή που έχει μείνει στα τουβλα να τελειώσει. Και αυτές είναι περισσότερες θέσεις και άμεσες. Και σίγουρα αυτος τα λεφτα που θα έπαιρνε θα τα ξαναέριχνε στην οικοδομή. Τωρα θα αναγκαστεί να χάσει πολλά και δεν θα τα ξαναρίξει ποτέ στην οικοδομή γιατί θα τον έχουν φάει οι μεγάλοι με τίς παχές καβάτζες.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Αυτή η βλακεία δεν πρόκειται να σταθεί καθόλου σε δικαστήρια . Βέβαια δεν έχουμε και σοβαρές ενώσεις επαγγελματιών , που θα πέταγαν και μία αγωγή σε όσους υπογράφουν τέτοια θέματα για νόθευση του ανταγωνισμού και τεράστια οικονομική ζημιά .

Από την άλλη ας το γράφουμε στα διάφορα σάιτ που επιτρέπουν σχόλια ώστε να το καταλάβουν , ότι θα φάνε μαύρο .

Ακόμα να καταλάβουμε ότι όλο το σκηνικό προφανώς θυμίζει ΓΑΠ και ο Κούλης , θέλει απλά να βοηθήσει να ξεπουλήσουν Ελληνικό και διάφορα άλλα τέτοια .

Επίσης πόσο λογικό θα είναι σε περίπτωση αυτοπαράδοσης αυτού που θα υπόκειται σε ΦΠΑ να σε ελέγχουν τι θα το κάνεις επί 5 χρόνια , όταν τα νέα θα είναι χωρίς ΦΠΑ .

Τέλος αυτό το με άδεια του 2019 που δεν έχει ξεκινήσει επίσης πάσχει . Γιατί υπάρχουν και αυτά πριν το 19 που επίσης δεν έχουν ξεκινήσει , αλλά και αυτά που δεν έχουν πουλήσει ακόμα με τις παλιές άδειες και αυτά που δεν έχουν πουλήσει με ΦΠΑ αλλά μόνο με πρώτη κατοικία .

Αυτά που δεν έχουν πουλήσει ακόμα δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλλουν προϋπολογιστικό κόστος .

Γενικά αυτή η βλακεία προέρχεται από τους ανόητους της εφορίας που δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα και είναι διαχρονικό αυτό .

Πάντως Κούλη , πάνω που είχες γίνει Κυριάκος , κοίταξε μην γίνεις ΓΑΠ .

  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

και θα είναι κρίμα

2 λεπτά πριν, BAS said:

 

Πάντως Κούλη , πάνω που είχες γίνει Κυριάκος , κοίταξε μην γίνεις ΓΑΠ .

και θα είναι πραγματικά κρίμα!

Link to comment
Share on other sites

τα νέα είναι απαράδεκτα, θα έπρεπε ο ΦΠΑ να εξαιρεθεί από όσες οικοδομές επιβλήθηκε. Δηλαδή για τις ιδιοκτησίες των οποίων η άδεια εκδόθηκε από το 2006 και μετά, ο κύριος, ή οι κύριοι νομοθετούντες θα πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόβλημα σήμερα το έχει ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και τα ακίνητα. Τα ακίνητα που έδωσαν ώθηση στη χώρα και πολλά χρόνια στήριζαν την Ελληνική κοινωνία. Ελαιοχρωματιστές και ξυλουργοί, σοβατζήδες, δούλεψε πολύς κόσμος με τα ακίνητα. Που ρημάζουν και λυπηρό είναι να ακους οτι πότε πότε κανένας Κινέζος παίρνει κανένα και Ελληνες με δύο παιδιά δεν μπορούν να πάρουν ένα δευτερο σπίτι για το παιδί τους. Οι τιμές έχουν κατέβει και δεν πρέπει οι σημερινοί πολίτες να πληρώσουν τα αμαρτήματα των λίγων ανθρώπων που ασχολήθηκαν με την αγορα και πώληση ακινήτων τα τελευταία 50 χρόνια. Το πρόβλημα τελείται από την ώρα που δεν γίνεται η πώληση και η κυβέρνηση η σημερινή το ξέρει ότι ο φόρος πρέπει να μειωθεί σε όλους προκειμένου να κινηθεί η αγορά και η οικονομία. Είναι λάθος από το καθεστώς επιβολής του ΦΠΑ να εξαιρεθούν οι οικοδομές, η άδεια των οποίων βγήκε μετά το 2019. Πιστευω ότι το να βάλεις ένα πρόβλημα κάτω από ένα χαλί δεν λύνει το πρόβλημα και εν προκειμένω πιστευω ότι μιλάμε για προβλήματα. Οπότε η γνώμη μου σαν Μηχανικός είναι ότι η με νόμο ψηφισμένη αμνησία των προβλημάτων των τεχνικών/ πολιτών αυτής της χώρας δεν θα έπρεπε να συμβεί. Και λέω των πολιτών, μιας μεγάλης μερίδας αυτών έστω, θα έχετε ανοίξει το xe.gr και θα ξέρετε τι συμβαίνει, γιατί σπίτια πουλάνε πολλοί και θα υπάρχει κάποιο νούμερο αγοραστών όταν οι τιμές δεν είναι παράλογες, οπότε το πρόβλημα δεν το έχουν μερικοί Μηχανικοί κατασκευαστές ακινήτων αλλά αρκετοί πολίτες αυτής της χώρας.

Link to comment
Share on other sites

Ένα συγκεντρωτικό για το τι θα ισχύει, σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζουν μέχρι στιγμής 

1. Απούλητα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής πριν από το 2006 θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3%.

2. Νεόδμητα ακίνητα με άδεια κατασκευής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα πωλούνται με ΦΠΑ 24%.

3. Στην περίπτωση πρώτης κατοικίας, ακόμα και εάν η άδεια κατασκευής εκδόθηκε μετά το 2006, δεν επιβάλλεται ΦΠΑ 24%, αλλά φόρος μεταβίβασης 3%.

4. Για ακίνητα τα οποία αλλάζουν δεύτερη φορά «χέρι» (δεν είναι νεόδμητα) επιβάλλεται φόρος μεταβίβασης 3%.

5. Νεόδμητα ακίνητα με οικοδομική άδεια εντός του 2019 τα οποία έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 24%.

6. Ακίνητα για τα οποία η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του 2019, αλλά μέχρι την ημερομηνία ενεργοποίησης των νέων διατάξεων δεν θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης θα φορολογηθούν κατά τη μεταβίβασή τους με φόρο 3%.

7. Για οικοδομικές άδειες οι οποίες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020 και μετά η μεταβίβαση των ακινήτων θα γίνεται για τρία χρόνια με φόρο 3% και όχι με συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Οι διατάξεις για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ για μία τριετία στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα συνοδεύονται και από παράλληλο τριετές «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις και θα περιληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός Οκτωβρίου.

Πηγή: b2green

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο 

Παράθεση

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ήθελε προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη και για την αγορά ακινήτων και για τους φορολογούμενους η τριετής αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων να ισχύσει για όλα τα ακίνητα. Οι προθέσεις αυτές προσκρούουν σε κοινοτικούς κανόνες για τον ΦΠΑ, ενώ οι διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Edited by dionysg
Link to comment
Share on other sites

Είπαμε αν έχουν πρόβλημα , ας επιτρέψουν την αυτοπαράδοση χωρίς δέσμευση πώλησης του ακινήτου για 5 χρόνια που ισχύει σήμερα .

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ο κυρ Μητσοτάκης αφου πάγωσε την οικοδομική δραστηριότητα για 1-2 μήνες  (σε παγκόσμια πρωτοτυπία) ανακοινώνει κόψιμο ΦΠΑ  για όλες τις άδειες απο το 2006.

https://www.newsbreak.gr/oikonomia/trietis-anastoli-toy-fpa-stis-oikodomes-to-anakoinose-o-k-mitsotakis/

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.