Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φέρουσα διαζωματική τοιχοποιία προσμετρά στο ΣΔ;


Recommended Posts

Συνάδελφοι η διαζωματική πώς αντιμετωπίζεται όσον αφορά την δόμηση και κάλυψη; Μετράει σε δόμηση - κάλυψη ή εξακολουθεί να θεωρείται η πέτρα ως φέρουσα τοιχοποιϊα και άρα φυσικό υλικό που δεν προσμετράται σε δόμηση - κάλυψη;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

ΝΟΚ ΑΡ. 11 παρ 6 εδάφιο κβ. (...δεν προσμετράται στο Σ.Δ)

κβ. Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, κλπ. 
( Με το  Αρθ-11 της Αποφ-63234/19-12-12 όπου εγκρίνεται τεύχος τεχνικών οδηγιών εφαρμογής του ΝΟΚ, διευκρινίζεται ότι: 
Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές για τις οποίες προβλέπεται περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή περιμετρικός φέρων οργανισμός και τοίχοι πλήρωσής του από τα αναφερόμενα υλικά. 

ΝΟΚ άρθρο 12 παρ 4 -γ:

Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο: 
(...)
γ. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις (ζ,) ιγ, ιθ, κ, κα, κβ, κε, κστ, κη, "λα," της παρ.6 του Αρθ-11 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 πολύ σωστά, σε αναφορά τοιχοποϊίας από πέτρα... το ερώτημα αναφέρεται στην διαζωματική (άρα όχι σκέτη πέτρα ως Φ.Ο. αλλά ενίσχυση από σενάζ και κολωνάκια (πχ. 10 εκ.) από ΟΣ) και στο κατά πόσο η χρήση διαζωματικής "άρει" πιθανώς τον χαρακτήρα της περιμετρικής φέρουσας τοιχοποιϊας από πέτρα (και άρα φυσικού πρωτογενούς υλικού) ως τέτοιας (άρα παύει να θεωρείται ως τέτοια λόγω της διαζωματικής και έτσι μετράει σε δόμηση - κάλυψη)... οι απόψεις διίστανται...

Link to comment
Share on other sites

Η φέρουσα τοιχοποιία δεν κατασκευάζεται με σκέτη πέτρα, αλλά με οριζόντια και κατακόρυφα διαζώματα. Δεν έχεις κανένα απολύτως ζήτημα να εφαρμόσεις τα παραπάνω. Ένας άλλος διαδεδομένος τρόπος είναι να κατασκευάζεται σκελετός οπλισμένου σκυροδέματος και η λιθοδομή να πατάει και στα φατνώματα και εκτός πλαισίου. Αν δεις προσεκτικα παραπάνω αναφέρει την περίπτωση αυτή (φέρων οργανισμός και τοιχοποία πλήρωσης). Αν θυμάσαι και με την παλιότερη νομοθεσία είχε ξεκαθαρίσει το θέμα αν και τότε υπήρχε ο περιορισμός των 50 εκατοστών πάχους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επομένως εννοείς @Pavlos33 ότι εξ' ορισμού η κατασκευή τοιχοποιϊας από πέτρα προϋποθέτει την ύπαρξη "διαζωματικής" και άρα όπου αναφέρεται στον ΝΟΚ θεωρείται ως αυτονόητο πως συμπεριλαμβάνεται, έτσι η τοιχοποιία εξακολουθεί να θεωρείται φυσικό υλικό από πέτρα και επομένως δεν μετράει σε δόμηση - κάλυψη; Φαντάζει λογικό, καθότι με βάση τους ευροκώδικες  σε τοιχοποιία από πέτρα η διαζωματική απαιτείται και ο ΝΟΚ (ως πρόσφατος) δεν θα μπορούσε να μην λάβει υπόψιν  τα νέα αυτά δεδομένα που αφορούν την στατική επάρκεια του κτιρίου κλπ... ως νεότερος μηχανικός δεν έχω υπόψιν την παλαιότερη νομοθεσία, όμως επειδή υπάρχει διαφορετική ερμηνεία από ΥΔΟΜ σε σχέση με το θέμα αυτό (επιχειρηματολογώντας πως επειδή στον ΝΟΚ αναφέρεται μόνον η λέξη πέτρα, ξύλο κλπ. στα αντίστοιχα άρθρα άρα αν δεν είναι "σκέτη πέτρα" και έχουμε επιπρόσθετα στοιχεία όπως στην διαζωματική δεν αναφερόμαστε πλέον σε φυσικό πρωτογενές υλικό), υπάρχει κάποια σχετική διευκρίνηση / αναφορά ως τεκμηρίωση στο ότι η διαζωματική φέρουσα τοιχοποιϊα όντως δεν μετράει σε δόμηση και κάλυψη;

ΥΓ. Υπήρξε και η άποψη πως θα πρέπει να μετρήσουνε σε δόμηση μόνον τα "κολωνάκια" της διαζωματικής...

Edited by Ellital
Link to comment
Share on other sites

παραθέτω και τα παλιότερα για να δεις την αντιμετώπιση κατά ΓΟΚ 

"ιστ. Σε περίπτωση κατασκευής κτιρίων με εξωτερική τοιχοποιία από λιθοδομή πάχους πλέον ή ίσου των 0,50 μέτρων, η καταλαμβανόμενη από την τοιχοποιία επιφάνεια"  (Η περιπτ.ιστ προσετέθη με την παρ.3 Αρθ-8 του Ν-3044/02 ΦΕΚ-197/Α/27-8-02)

Εγκ-41458/24/03  Εγκ-24/03 
Οδηγίες για την εφαρμογή του Αρθ-8 παρ.3 του Ν-3044/02 (ΦΕΚ-197/Α/02) 
που αναφέρεται στην κατασκευή κτιρίων με εξωτερική τοιχοποιία από λιθοδομή 
(πετρόκτιστα, Συντελεστής δόμησης)

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της εν θέματι διάταξης και έχοντας υπόψη, την εισηγητική έκθεση του νόμου, τις διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού, του ΓΟΚ/85, σας γνωρίζουμε ότι: 
1. Η παρ.1B.ιστ του Αρθ-7   του ΓΟΚ/85, εφαρμόζεται σε περιοχές εντός ρυμοτομικού σχεδίου, σε οικισμούς και σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε συνδυασμό με τα τυχόν ειδικότερα οριζόμενα από τα διατάγματα και τους όρους δόμησης της κάθε περιοχής. 
2. Στα κτίρια που ολόκληρη η εξωτερική τοιχοποιία τους κατασκευάζεται από λιθοδομή, αφαιρείται από το συντελεστή δομήσεως η επιφάνεια της τοιχοποιίας από λιθοδομή που έχει πάχος τουλάχιστον 50 εκατοστά. 
3. Η διάταξη εφαρμόζεται για τοιχοποιία από λιθοδομή που είναι κτιστή κατά την έννοια του Κτιριοδομικού Κανονισμού και ειδικότερα των Αρθ-9  παρ.1.2.1 και Αρθ-5  παρ.3 και εφόσον με την μελέτη εξασφαλίζεται ότι θα έχουν την απαιτούμενη αντοχή, είτε είναι φέροντες είτε όχι, σύμφωνα με το Αρθ-9   παρ.3 του κτιριοδομικού σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ευρωκώδικα 6, σε περίπτωση κατασκευής φέροντα οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα. 
4. Η διάταξη εφαρμόζεται για νέα κτίρια, που η άδεια τους εκδίδεται μετά την 27-8-02 ημερομηνία δημοσίευσης του Ν-3044/02 , δεδομένου ότι εντάσσεται στο πλαίσιο παροχής κινήτρων για την διατήρηση και ενίσχυση παραδοσιακών τεχνικών και για παλαιά υφιστάμενα κτίρια, μόνο στη περίπτωση που η τοιχοποϊία αντικαθίσταται με λιθοδομή. 
5. Στα κτίρια που εφαρμόζεται η διάταξη, θα αναγράφεται ρητά στον τίτλο της οικοδομικής άδειας, ότι πρόκειται για κτίριο με εξωτερική τοιχοποϊία από λιθοδομή κατ' εφαρυονή της παρ.3 του Αρθ-8   του Ν-3044/02 και κατά την θεώρηση για ηλεκτροδότηση θα προσκομίζεται φωτογραφική απεικόνιση (πριν το τυχόν επίχρισμα) με δήλωση και υπογραφή του επιβλέποντος Μηχανικού, ότι αναφέρεται στην τοιχοποιία από λιθοδομή που κατασκευάσθηκε για το κτίριο της συγκεκριμένης άδειας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΧΩΔΕ
          ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ
          ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΚΚ
          ΤΜΗΜΑ Β

 

Εγγρ-34275/18-11-04  (ΔΟΚΚ) Εγγρ-34275/04
Κτίρια με εξωτερική τοιχοποιΐα από λιθοδομή (πετρόκτιστα κτίρια)

Σε απάντηση των εγγράφων σας, σας γνωρίζουμε τα εξής: 
1. Το Αρθ-8   παρ.3 του Ν-3044/02 δεν προσμετρά στον συντελεστή δόμησης (ΣΔ) του οικοπέδου την εξωτερική τοιχοποιΐα από λιθοδομή, ως κίνητρο της διατήρησης των παλαιών παραδοσιακών τεχνικών (φέρουσα τοιχοποιΐα > ή = 50 εκατοστά).
2. Ο εν λόγω εξωτερικός τοίχος δεν μπορεί να είναι τοίχος πλήρωσης μιας κατασκευής φέροντος οργανισμού από υποστηλώματα και δοκούς εξ οπλισμένου σκυροδέματος διότι ο Ευρωκώδικας 6 αναφέρεται μόνον σε φέρουσες τοιχοποιΐες.
Διευκρινίζεται ότι στη διαζωματική τοιχοποιΐα που αποτελεί ένα τύπο φέρουσας τοιχοποιΐας του Ευρωκώδικα 6, τα οριζόντια και κατακόρυφα στοιχεία από ωπλισμένο σκυρόδεμα ή ωπλισμένη τοιχοποιΐα που περιβάλλουν και από τις τέσσερες πλευρές την τοιχοποιΐα, δεν μελετώνται ώστε να αποτελούν πλαίσια για την αντίληψη καμπτικής έντασης.
3. Στις μικτές κατασκευές των οποίων οι φέροντες οργανισμοί είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά και περιμετρικά από φέρουσα τοιχοποιΐα έχουν εφαρμογή τα παραπάνω καθώς και η Εγκ-24/03   (Εγκ-41458/24/03) του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ
Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας
Διέυθυνση Οικοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ)
Τμήματα: β και γ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

στο αρθρο 11 ΝΟΚ & κβ. i.   Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία, ή 

ερωτηση

δηλαδη η περιμετρικη φερουσα τοιχοποιια δεν μετραει στο συντελεστη δομησης εστω και αν ειναι απο ωπλισμενο σκυροδεμα???

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση που κάνεις δεν είναι ορθά διατυπωμένη. Πιθανώς εννοείς εαν το πάχος της τοιχοποιίας δεν προσμετρά στη δόμηση, εάν υπάρχει σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα.  Δες παρακάτω για τις προυποθέσεις και τις προδιαγραφές.

κβ. " i.(*) Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία, ή 
ii. ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του, αμφότεροι από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη,"   
"ή iii. η επιφάνεια που καταλαμβάνει η μικτή κατασκευή, η οποία αποτελείται από φέροντα οργανισμό, μεταλλικό ή από οπλισμένο σκυρόδεμα εσωτερικά, από τοίχους πλήρωσης από φυσικά, ανακυκλώσιμα και πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη και εξωτερικά περιμετρικά από τοιχοποιία (φέρουσα ή μη) από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, πενήντα (50) τουλάχιστον εκατοστών.". 
"Ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό τμήμα της παραπάνω κατασκευής δύναται να τοποθετηθεί θερμομόνωση, η οποία δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης. 

Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές, συμπεριλαμβανονομένων και των υπόσκαφων κτιρίων. Σε περίπτωση προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή με φέρουσα τοιχοποιία κατά τα ανωτέρω, η φέρουσα τοιχοποιία του υφισταμένου κτιρίου προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.

 

Link to comment
Share on other sites

*@leon80 ο χαρακτηρισμός "φέρουσα τοιχοποιία" παραμένει και για την ενισχυμένη φ.τ. με οπλισμένο σκυρόδεμα.
Όμως, εξ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα δεν είναι φέρουσα τοιχοποιία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.