Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αμοιβή για αναθεώρηση άδειας λόγω αποκλίσεων διαστάσεων άνω του 2%. Ποιος οφείλει να την χρεωθεί;


Kostas79

Recommended Posts

Καλησπέρα,
 

Ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση που τα τετραγωνικά δεν συμφωνούν με την εκδιδόμενη άδεια, και χρειαστεί αναθεώρηση αδειας σε οικοδομή εκτός σχεδίου, με ημερομηνία έκδοσης το 2010, με κόστος άδειας 21000€ και η επίβλεψη του μηχανικού μου ήταν μέχρι τα μπετά που σημαίνει αν καταλαβαίνω σωστά ότι αυτός ήταν υπεύθυνος για την τήρηση των διαστάσεων της οικοδομής, οι αμοιβές για την αναθεώρηση πρέπει να της πληρώσω εγώ????

Εφόσον ήταν δικιά του ευθύνη;

Ισχυρίζεται ο μηχανικός ότι η διαφορά στις διαστάσεις είναι παραπάνω από 2% για αυτό χρειάζεται αναθεώρηση.

Με συγχωρείτε πολύ για το θέμα μου και γνωρίζω ότι ο χώρος του φόρουμ είναι συγκεκριμένος για άτομα του χώρου, αλλά είμαι απελπισμένος, οποιαδήποτε πληροφορία θα με βοηθούσε πολύ.

Να είστε καλά.

 

Edited by Pavlos33
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

18 λεπτά πριν, Kostas79 said:

...τις μέχρι τώρα απάντησεις με προσωπικα μυνήματα ...

Πρώτα απ’ όλα βρίσκω τουλάχιστον παράξενο να έχεις λάβει προσωπικά μηνύματα συμβουλευτικά σε δημόσιο ερώτημα στο φόρουμ το οποίο δεν έχει καν μια απάντηση.

 

Στο ερώτημα σου τώρα.

Δίνεις λίγα δεδομένα και δεν μπορεί να βγει συμπέρασμα.

Ο Μηχανικός που έχει οριστεί επιβλέπον για την Οικοδομική Άδεια δεν μπορεί να έχει ευθύνη στην ιδιοκτησία σου παρά μόνο έαν του έχεις αναθέσει ή την επιστασίας του έργου ή εργολαβία ή κάτι σχετικό και να υπάρχουν έγραφα μεταξύ σας για έναρξη εργασιών.

Δεν μπορεί καν να γνωρίζει ούτε είναι υποχρεωμένος να κάνει περιφορά κάθε βδομάδα σε έργα που έβγαλε οικοδομική άδεια και είχε έχει οριστεί επιβλέπον αν ξεκίνησαν οι εργασίες ή όχι.

Εάν είχατε ξεκινήσει τις εργασίες από κοινού και με εντολή σας τότε ισχύουν οι ευθύνες που λογικά από κοινού είχατε κάνει σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό σας.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν είναι παράξενο ότι έχω λάβει προσωπικά μυνήματα σε δημόσιο φόρουμ και με το ποστ να μην έχει ούτε μια απάντηση, μπορεί να τα έχω μπερδέψει, με τον πανικό που έχω.

 

Την επίβλεψη του έργου την είχε αναλάβει προφορικά και έφτανε μέχρι τα μπετά, αυτό πριν από 12 χρόνια.

Εννοώ ότι για ένα τόσο βασικό παράγοντα που είναι οι διαστάσεις της οικοδομής όταν βγαίνει κάτι λάθος τότε δεν πρέπει κάπου να αποδοθούν ευθύνες? Εγώ είμαι ιδιώτης μη επαγγελματίας σε αντίθεση με τον άνθρωπο που πλήρωσα να κάνει την επιστασία μέχρι τα μπετά και είναι επαγγελματίας.

 

Ευχαριστώ για την απάντηση σου!

Φιλικά Κώστας

Link to comment
Share on other sites

@Kostas79

 

Η αμοιβη Επιβλεψης δεν περιλαμβανει Υπηρεσιες Project Management για την ανεγερση. Ο ιδιωτης που θελει να χτισει, εχει την ασφαλμενη εντυπωση οτι αφου πληρωνει το Μηχανικο ως Επιβλεποντα, οτι θα του το κτισει ο Μηχανικος.

Ο Επιβλεπων ειναι ενας συμβουλος του ιδιώτη, του οποιου η παρουσια εγινε υποχρεωτικη απο το Κρατος για να διασφαλιστουν στα χαρτια καποιες προδιαγραφές ποιοτητας της κατασκευης και ασφαλειας των εργαζομενων.

 

Ωστοσο εκει που εχεις δικιο ειναι οτι η αμοιβη επιβλεποντος οντως περιλαμβανει τον ελεγχο διαστασεων του ξυλοτυπου.

 

Αρα αν ο Μηχανικος σου εβαλε την υπογραφη του οτι ολα εγιναν σουπερ, και μετα απο καποιο καιρο λεει οχι δεν εγιναν σουπερ, τοτε ή εχει διπολικό, ή κατι αλλο τρεχει που δεν ξερουμε ή εχεις παραλειψει να πεις.

 

Αυτα

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβα, από ότι φαίνεται ο Μηχανικός δεν ήταν όσο έπρεπε παρόν όταν έπεφταν τα μπετα, ή δεν τα τσεκαρε σωστα μετά από τόσα χρόνια είναι δύσκολι να αποδειχθεί κατι, αλλά εσείς αν εισασταν στην θέση του μηχανικού (και ξέρατε ότι έκανες λάθος)  μου θα μου ζητούσατε πληρωμη φορολογικα κλπ για αναθεώρηση? ή είμαι εγώ Μ......ς που δεν έκανα συμβόλαιο και δεν ασχολήθηκα πιο πολύ στα μπετά?

Ο μάστορας που έριξε τα μπετά ειχε 40 χρόνια πείρα και είχε ρίξει πολλές οικοδομές.

 

Δεν θέλω να τα τραβήξω το θέμα αλλά όταν έχεις δουλέψει τόσο πολύ για ένα σπίτι και έχεις αναγκαστει να στερηθείς τόσα πολλά για αυτό και είσαι στο τέλος του τούνελ και σου λένε ξέρεις το σπίτι είναι λάθος πρέπει να πάει για αναθεώρηση σε πιάνει η καρδιά σου...

Link to comment
Share on other sites

Λες οτι καταλαβες, αλλα δεν καταλαβες.

 

Ειπα οτι εχεις δικιο, γιατι στην αμοιβη Επιβλεποντα περιλαμβανεται ο ελεγχος των διαστασεων του ξυλοτυπου. Αλλα για να τον ελεγξει τον ξυλοτυπο, πρεπει να ενημερωθει οτι εχει γινει ξυλοτυπος, δεν το μαντευει οτι εσυ προχωρας στην ανεγερση. Δηλαδη καθε φορα που εσυ εριχνες μπετα, 2-3 μερες νωριτερα επρεπε να τον πάρεις τηλ και να του πεις μεθαυριο ριχνω ελα να παραλαβεις. Ή δεν ξερω τι αλλου ειδους συμφωνια ειχατε, μπορει να ειχατε συμφωνησει να ειναι πρωι βραδυ στο εργο μεχρι να τελειώσει, αυτο ειναι αλλη κουβεντα.

 

Και κατεληξα στο οτι αφου εχεις δικιο, κατι δεν μεταφερεις σωστα στην παρουσα κουβεντα. Ή αν το μεταφερεις απολυτως σωστα, τοτε ο μηχανικος σου εχει πράγματι υπογράψει και σφραγισει και δηλωσει υπευθυνα εναντι του νομου οτι ολα εγιναν οκ, και μετα αλλαξε γνωμη (δηλαδη λεει οτι δεν ειναι οκ), αρα μπορει να πασχει απο διπολικο συνδρομο. Και αν τα μεταφερεις απολυτως σωστα, σε τετοια περιπτωση πρεπει να αναλαβει τις ευθύνες του. Αν εισαι απολυτως σιγουρος γι αυτα που λες, απευθυνσου στο Τεχνικο Επιμελητηριο, ειναι σοβαρο θεμα καποιος να υπογραφει οτι ολα είναι οκ κ μετα ο ιδιος ακριβως να λεει οτι δεν ειναι, δεν επιτρεπονται στις μερες μας τετοιες σχιζοφρενικες συμπεριφορες, υπαρχει κωδικας δεοντολογιας και το τεε δεν αστειευεται. Η σφραγιδα μηχανικου δεν ειναι για γελια, εχει πολυ μεγαλο κυρος και ευθυνες, στην τελικη αυτη πληρωνει ο πελατης.

 

Αλλα αν εσυ δεν μεταφερεις κατι σωστα, π.χ. γουσταρες να μεγαλωσεις ενα δωματιο εκτος περιγραμματος κτιριου, σε συνεννοηση με αυτόν τον επεισες να σφραγισει ότι ολα ειναι οκ, σου εκανε το χατιρι και μετα δημιουργειται προβλημα και θελεις να την πληρωσει αυτος, τοτε μαλλον κυνηγας εναν μονοκερω.

Edited by [email protected]
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Λέει ότι η διαφορά είναι λίγο παραπάνω από 2% του συνόλου, δηλαδή μέτρησε την οικοδομή και την βρήκε μεγαλύτερη από όσο είχε υπολογιστεί στον ξυλοτυπο.

Όσο αναφορά εμένα στα μεταφέρω όπως μου τα μεταφέρει ο μηχανικός μου δηλαδή ότι: δεν περνάει από ελεγκτές δόμησης γιατί η οικοδομή είναι μεγαλύτερη από τα σχέδια που υπάρχουν στην πολεοδομία όταν εγκρίθηκε η άδεια, εάν ήταν κάτω από 2% δεν θα υπήρχε πρόβλημα αλλά λέει ότι είναι πάνω από το 2% επιφανειας, και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει αναθεώρηση Άδειας.

 

Έτσι ακριβώς μου τα μετέφερε τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο, γνωρίζει κανείς εάν στα έξοδα της αναθεώρησης υπάρχει και αμοιβή μηχανικού? ή καθορίζεται ελεύθερα από τον μηχανικό ανάλογα τον χρόνο που θα αφιερώσει?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Αν το λαθος εχει προελθει απο εσενα κατα την κατασκευη, τοτε υπαρχει λογος να πληρωθει το χρονο του για να το διορθωσει.

 

Αν το λαθος προερχεται απο αυτον, πρεπει να αναλαβει τις ευθυνες του.

 

Οι υποχρεωσεις σου ηταν να τον εχεις πληρως ενήμερο για καθε σου ενεργεια, ειδικα στην κατασκευή του φεροντος οργανισμου (μπετα). Και αυτος να ενεργει προστατευοντας το συμφέρον σου, υπο την προϋπόθεση οτι ειχε ενημερωθει. Αυτος ειναι και ο ρολος του συμβούλου, και σε αυτο το επιπεδο υπηρεσιας καθοριζεται η ευθυνη του Επιβλεποντος, ειναι συμβουλος και οχι κατασκευαστης. Σε προστατευει απο λαθη, οταν γνωριζει τι πας να κανεις, δεν κανει τη δουλεια αυτος. Εκτος ξαναλεω αν ειχατε αλλη συμφωνια.

 

Οποτε βρειτε τα ποιος εκανε λαθος που. Αν δεν μπορειτε να τα βρειτε, οι λυσεις ειναι γνωστες. Τα πάντα λυνονται.

Edited by [email protected]
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε αυτή την φάση που ειμαι και θέλοντας να τελειώσω το σπίτι μου μετά από σχεδόν 13 χρόνια θα πρέπει να πληρώσω όσο είναι γιατί δεν πρόκειται να βγάλω άκρη και να κάνω τάμα να περάσει η αναθεώρηση και μετά από τους ελεγκτές δόμησης.

Να είσαι καλά για το χρόνο σου και τις πληροφορίες ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.