Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΕΠΙΛΟΓΗ FAN COIL


georges81

Recommended Posts

Καλησπε΄ρα σας θα ήθελα βοήθεια στην επιλογή μου μέσω 3 ερωτήσεων.

θέλω στο σαλόνι μ να αντικαταστήσω ένα σώμα πανελ με φαν κοιλ. μονο για θερμανση το σωμα ειναι διστηλο 90*90.

Ψάχνωντας τις θερμίδες κ βλέπωντας οτι τα φαν κοιλ ειναι μετρημενα στους 50 βαθμους βρηκα απο προγραμματακι οτι οι θερμιδες του σωματος ειναι 1037. με αντιστοιχια 1,206 kw

σε διαφορους εμπορους π ρωτησα με κατευθυναν σε μοναδες 3-5 kw. ποιό είναι εν τέλη το σωστό. 

2. τύπος μονάδας: είδα μονάδες επιτόιχιες π είναι πιο ακριβές κ δαπέδου που μπορούν να τοποθετηθούν στην οροφή. πιο οικονομικές. Στη β περίπτωση που ανέφερε ενας οτι δεν θα λειτουργησει και να πάρω μόνο επιτόιχια.

3. Ποιότητα θέρμανσης. Από τν εμπειρία ΣΑς αλοιώνει το φαν κοιλ τν ποιότητα θέρμανσης? <<ζέσταμα δομικών στοιχείων, να κρατάει ο χώρος την θερμοκρασία κλπ>>

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

1. Συνήθως η επιλογή του FCU γίνεται με βάση την απόδοσή στη δεύτερη ταχύτητα και όχι στην μέγιστη (τρίτη).

2. Όλα εξαρτώνται από τη θέση εγκατάστασης στο συγκεκριμένο δικό σου χώρο

3. Ερώτημα που μπορούμε να μιλάμε ΄για ώρες και να γράφουμε τόμους

Σε γενικές γραμμές ένα FCU θερμαίνει με το ρεύμα αέρα που δημιουργεί ο ανεμιστήρας του. Ο ζεστός αέρας, επειδή ανεβαίνει μόνος του προς τα πάνω, πρέπει απαραίτητα να κατευθύνεται από το FCU προς τα κάτω, όμως πρέπει να μην κάθονται άτομα από κάτω γιατί θα τα ενοχλεί το ρεύμα αέρα. 

Άρα το Α & Ω είναι τι FCU (τοίχου ή δαπέδου ή οροφής) μπορούμε να βάλουμε στις υπάρχουσες αναμονές ώστε να πετύχουμε τα πιό πάνω.

Η θέρμανση με το FCU είναι χωρίς καθυστέρηση - ξεκινάει μόλις έρθη ζεστό νερό, και σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η λειτουργία του. Αν ο χώρος ζεστάθηκε ή όχι και πόση ώρα θα παραμείνει ζεστός εξαρτάται από την ποιότητα μόνωσής του, από την διάρκεια λειτουργίας της θέρμανσης κλπ.

Ο αναπόφευκτος θόρυβος (σχετικά μικρός) από ένα FCU, εξαρτάται από την ταχύτητα που επιλέγουμε (προτιμάμε μικρή ή μεσαία)  αλλά εξαρτάται πολύ από την ποιότητα κατασκευής και την αξιοπιστία του κατασκευαστή.

Ένα πλεονέκτημα του FCU είναι ότι απαιτείται χαμηλότερη θερμοκρασία νερού από ότι τα ΘΣ, άρα μπορούμε να επιτύχουμε οικονομικότερη λειτουργία ή λειτουργία θέρμανσης για μεγαλύτερο χρόνο με ίδιο κόστος (αν φυσικά έχουμε παντού FCU και μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία νερού) 

Edited by antloukidis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

έχω υπόψιν να επιλέξω τα kw που με καλύπτουν στην μικρή σκάλα δλδ πρπ 1,5 στην μικρή για λόγους ρεύματος αέρα αλλά και χαμηλής στάθμης θορύβου. κ η τοποθέτηση σε σημείο που δεν θα χτυπάει άμεσα τους καθήμενους. Απλα δν ξέρω εάν ισχύει αυτό π μ είπαν για τα δαπέδου που μπαίνουν οροφής οτι δν μπορούν να κατεβάσουν κάτω τη ζέστηk επίσης πώς από 1,206 που είναι το τρέχον σώμα φτάσαμε τα 5  😲😲😲😲 παντογνώστης δν είμαι αλλά μου φαίνεται περίεργο.μου θυμίζει λίγο την τακτική που κάνα υπερδιαστασιολόγηση στα σώματα και στους λέβητες κσαι φτάναμε να έχουμε εξοπλισμό διπλάσιας ισχύος από τον πραγματικά απαιτούμενο. Δέν θα αφαιρέσω όλα τα σώματα αλλά το ένα.  Άσε που σκέφτομαι οτι εάν βάλω πολύ μεγαλύτερο fan coil ap;o το απαιτούμενο, θα δημιουργήσω θερμική ανισορροπία ανάμεσα στα δωμάτια. δλδ να έχω ένα σαλόνι που θα κλέινει ο θερμοστάτης λόγω ζέστης και τα δωμάτια να μην έχουν προλάβει να ζεσταθούν.

Edited by georges81
Link to comment
Share on other sites

Οροφής και μικρή ταχύτητα, και αν η ροή αέρα του FCU είναι οριζόντια (προς τα επάνω αν τοποθετηθεί στο δάπεδο), μάλλον ...πρόβλημα. 

Όσο για την ισχύ μη βασίζεσαι στο τι λέει ο πωλητής, αλλά δες το τεχνικό έντυπο για τη συγκεκριμένη ταχύτητα και θερμοκρασία του νερού.

Αν ο γενικός θερμοστάτης της θέρμανσης είναι στο σαλόνι, ρυθμίζεις το θερμοστάτη του FCU λίγο χαμηλότερα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1. σωστο! εάν δεν ρυθμίζεται η δέσμη του αέρα δεν ρυθμίζεται στο δαπέδου εάν τοποθετηθεί στο ταβάνι, όντως θα φυσάει στο υπερπέραν κ όχι κάτω....... το βλέπουμε λοιποόν κ αξιολογούμε τν κατάσταση.

2. Αυτό είχα στο μυαλό μ γιατί....άιντε 5 kw παίζει να είναι όλο το σπίτι (μονώσεις γαρ!)

3. θερμοστάτη στο φαν κοιλ σωστό δν το γνώριζα. Οπότε κ μεγαλύτερο να πάρουμε εάν βρούμε σε μικρή διαφορά τιμής το παίζουμε έτσι.

Σ ευχαριστώ, με βοήθησες να φτάσω στο τέλος του τούνελ🤣🤣🤣🤣🤣

Link to comment
Share on other sites

On 5/10/2019 at 2:43 ΜΜ, georges81 said:

Οπότε κ μεγαλύτερο να πάρουμε εάν βρούμε σε μικρή διαφορά τιμής το παίζουμε έτσι.

 

Αν το σύστημα θέρμανσης είναι μονοσωλήνιο, το μέγεθος του νέου σώματος επηρεάζει την απόδοση και άλλων σωμάτων.

Χρειάζεται κάποιος έλεγχος

Link to comment
Share on other sites

υποθέτω στα πάνελ ισχύει περισσότερο, δεδομένου οτι θα παίρνει παραπάνω νερό μέσα στο σώμα, οπότε εκεί λογικά θα μπορούσε με στραγγαλισμό του σώματος να επιτευχθεί μια ισορροπία.

Εδώ έχουμε φαν κοιλ οπότε η ποστότητα νερου είναι εξ ορισμού μικρή, οπότε έτσι κ αλλιώς θα απελευθερώσουμε περισσότερο νερό στα άλλα σώματα κ βασικά είναι κ λίγο μονόδρομος καθώς το μικρόττερο φαν π βρήκα βγάζει 3,52kw.

 

Link to comment
Share on other sites

Λίγο μπλεγμένα ....

Δεν έχει σχέση η ποσότητα του νερού μέσα στο σώμα, αλλά η απαγωγή θερμότητας από το νερό. Στο FCU, λόγω του ανεμιστήρα, η απαγωγή θερμότητας είναι πολύ μεγαλύτερη, από ότι σε συμβατικά ΘΣ (πάνελ ή όχι), με αποτέλεσμα το νερό να φτάνει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο επόμενο σώμα του κλάδου (αν υπάρχει)

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται κάποια μελέτη, αν το FCU είναι σε σειρά (στον ίδιο κλάδο) με κάποιο άλλο σώμα. 

Link to comment
Share on other sites

αυτό θα ήταν το ιδανικό ...αλλά τέτοιους καιρούς δύσκολο οικονομικά για μελέτη, πόσο μαλλον όταν αφορά διακοσμητικούς λόγους.

Βασικά πιο πιθανό να τα έχουν συνδέσει με τ <<διακλαδώσεις>> παρά σε σειρά.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

ζεστός αέρας, επειδή ανεβαίνει μόνος του προς τα πάνω, πρέπειαπαραίτητα να κατευθύνεται από το FCU προς τα κάτω, όμως πρέπει να μηνκάθονται άτομα από κάτω γιατί θα ταενοχλεί το ρεύμα αέρα. 

 

Αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό αν ήταν έτσι θα βγαίνανε μόνο οροφής μην μπερδευόμαστε με το air condition το fan coil και ψηλά να στείλει τον αέρα θα θα διαχυθεί στο δωμάτιο. Και ίσα-ίσα είναι πολύ καλύτερο δαπέδου γιατί δεν σε ενοχλεί η ροή του αέρα. Το έχω τεστάρει από τη μάνα μου που με το παραμικρό στο air condition γκρινιάζει ενώ μετά fan coil δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα εκτός και αν κάτσεις ακριβώς μπροστά η αν υπάρχει άμεση αντανάκλαση από το fan coil στη ροή του αέρα κάτι που πρέπει να αποφεύγεται γενικώς

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.