Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέα πολιτικός μηχανικός & Επαγγελματική σταδιοδρομία


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Χρειάζομαι τη γνώση έμπειρων Πολιτικών Μηχανικών που είναι χρόνια στην αγορά και έχουν γνώση πως λειτουργεί. Είμαι 27 χρονών και τελείωσα τη σχολή μου το 2016. Έκτοτε έχω δουλέψει κυρίως ως σχεδιάστρια, με κάποια εμπειρία στα αυθαίρετα και το ΝΟΚ (συνήθως με ειχαν ανασφάλιστη). Στο μεσοδιάστημα έχω μείνει αρκετό καιρό άνεργη ή απασχολούμενη σε άσχετες δουλειές με το επάγγελμα μου. Σήμερα δουλέυω σε μια κατασκευαστική όπου δουλεύω κυρίως FESPA χωρίς όμως ουσιαστικά να καταστρώνω από την αρχή το φορέα, μου δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες και "τρέχω" το πρόγραμμα. Η αμοιβή μου είναι πολύ χαμηλή (650) αλλά το κυρίαρχο πρόβλημα μου είναι ότι δεν έχω καμία επαφή με τα έργα. Δεν ξέρω να κανω επίβλεψη,  μου λείπουν βασικές διαδικαστικές γνώσεις για παράδειγμα κριτήρια συνεργασίας με προμηθευτές, ή ακόμα και πιο απλά βήματα σχετικά με αρμόδιες υπηρεσίες. 

Αυτό μάλλον που προσπαθώ να περιγράψω είναι ότι έχω αντίληψη της θεωρίας  επιστημονικά, αλλά η πράξη μου διαφεύγει  και στη θέση που εργάζομαι δεν υπάρχει τρόπος να αποκτήσω την εμπερία που θέλω. Θα ήθελα στο μέλλον να είμαι σε θέση να κάνω μελέτη-επίβλεψη. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή η  αγορά ειναι πολύ κλειστή και το μέλλον αβέβαιο. Ωστόσο έχει υπόπέσει στην αντίληψη μου ότι σε καμία θέση εργασίας που είχα μέχρι τώρα δεν απέκτησα πραγματική τριβή με τον κλάδο μου και θέλω να δω πως θα κινηθώ από εδώ και πέρα.

Σε συζήτηση με φίλο μου αρχιτέκτονα με πληροφόρησε  ότι τα τεχνικά γραφεία πια δεν παίζουν σαν λύση επαγγελματικής αποκατάστασης, ότι όλες οι δουλειές είναι με κονέ και ότι πολύ δύσκολα μπορείς ακόμα και να έχεις το  κεφάλαιο για να έχεις το δικό σου γραφείο, να έχεις πελατολόγιο.

Όσοι εργάζεστε χρόνια ως πολιτικοί μηχανικοί,ποιά είναι η άποψη σας; Η αγορά χωράει πολιτικούς μηχανικούς που να δουλεύουν ανεξάρτητα και να βγάζουν πάνω από 650/μήνα; Στο παρελθόν σκεφτόμουν να δουλέψω αμισθί για να αποκτήσω εμπειρία όμως πλέον έχω αρχίσει και πιστεύω ότι την εμπειρία που θέλω να αποκτήσω δύσκολα θα τη βρω. Ποιά ειναι η άποψη σας;

 

Ευχαριστώ!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Όχι μόνο δε χωράει άλλους τέτοιους πολιτικούς μηχανικούς αλλά είναι και ένα μοντέλο εργασίας που φθίνει και μακροπρόθεσμα θα σε απομονώσει και θα σε απομακρύνει χειρότερα από το φυσικό μας αντικείμενο. Το ότι ασχολείσαι με τμήμα μόνο της εργασίας σημαίνει ότι η εταιρεία σου είναι μεγάλη και τα έργα που συμμετέχεις σημαντικότερα. Το ότι έχεις έναν εξειδικευμένο ρόλο και όχι λίγο απ' όλα είναι μάλλον καλό. Απλά ίσως ατύχησες στο να μπεις σε τμήμα μελετών και όχι σε τμήμα διοίκησης εργοταξίου. Σταδιακά μπορεί να γίνει κι αυτό. Όλοι από τη λάντσα ξεκινάνε και συχνά την προαγωγή την επιβάλλει η ανάγκη της εταιρείας και όχι η επιθυμία της. Να ξέρεις όμως ότι τις πιο σοβαρές θέσεις συνήθως τις αναλαμβάνουν οι πιο κοντινοί άνθρωποι του εργοδότη. Πχ τα μυστικά της μόρφωσης του φορέα ο αντίστοιχος διευθυντής μπορεί να τα φυλάει να τα πει στη δική του κόρη..

Πάντως, το να διατηρείς μόνη σου γραφείο θα 'λεγα ότι δεν είναι στόχος αλλά κατάληξη ανάγκης στην περίπτωση που δεν κατάφερες να βρεθείς σε κάποια μεγαλύτερη ομάδα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@georgios_m Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δεν έχω θέμα με το κομμάτι της λάτζας, ακόμα και να μετράω σίδερα σττη βροχή θα με ευχαριστούσε αν σήμαινε να έχω περισσότερη επαφή με το επάγγελμα. Τα έργα είναι σημαντικά αλλά το μοντέλο εργασίας είναι περίεργο με ελάχιστα άτομα που κατέχουν τη "γνώση" και την πρόσβαση στην πληροφορία, και εμένα που είμαι στην καλύτερη χειρίστρια προγραμμάτων με γνώση στατικής. Νομίζω συνολικά ατύχησα που δεν είχα συγγενή μηχανικό να με βάλει κάπως στο νόημα. 

Ευχαριστώ και πάλι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία θετικό αυτό για τις ανησυχίες σου.Το οτι είσαι σε εταιρία μελετών και κατασκευών σου ανοίγει την πρώτη πόρτα.  Έχεις εκφράσει τις επιθυμίες/ανησυχίες σου αυτές στον εργοδότη ή σε κάποιον ανώτερο σου; Δηλαδή να ζητήσεις αν γίνεται να βγαίνεις και επιτόπου του έργου χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις αμοιβής αλλα και χωρίς να αθετήσεις τις υποχρεώσεις σου όσον αφορά το κομμάτι του FESPA; 

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ ετσι νόμιζα ότι είναι θετικό στην αρχή και είχα χαρεί πάρα πολύ. Ωστόσο δυστυχώς μέχρις στιγμής έχω δει ελάχιστα πράγματα ενώ τώρα έχουμε έργο και θα ήταν μεγάλη ευκαιρία να δω και να μάθω διάφορα. Το έχω ζητήσει μια δυο φορέςκαι γενικά προσπαθώ να ρωτάω για να μαθαίνω αλλά το κλίμα δεν βοηθάει συνήθως. Παίζει να μην το περιέγραψα αρκετά καλα πριν αλλά η "θέση" μου στην εταιρεία είναι συγκεκριμένη και είναι αυτή. Προφανώς αυτό είναι κάτι που θα συναντούσα και σε άλλη δουλειά μάλλον γιατί δεν με απασχολούν για να μου μάθουν αλλά για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου, ωστόσο γι αυτό και έχω αυτές τις ανησυχίες.

Link to comment
Share on other sites

Να έχεις υπομονή και επιμονή...

3 χρόνια στο επάγγελμα του μηχανικού είναι πολύ λίγα για το ο,τιδήποτε...

Όσο για τα 650€, πράγματι είναι πολύ λίγα, αλλά αν έχεις αποφασίσει να μείνεις στην Ελλάδα θα πρέπει μπεις στο κλίμα αναζήτησης νέων ευκαιριών σε άλλους εργοδότες... 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι τα πράγματα είναι απλά αναφορικά με τις επιλογές. Ως μηχανικός, φαντάσου ένα flow chart με τα ακόλουθα:

α) Εφ' όσον το κλίμα δεν βοηθάει (για το μισθό πρακτικής τι να πούμε..), ψάχνεις αλλού. Οι περισσότερες εταιρείες με κατασκευές ασχολούνται μιας και οι μελέτες δεν βγάζουν κέρδος. 

β) Εφ' όσον δεν βρίσκεις αλλού, μένεις εκεί και διαβάζεις κανένα βιβλίο με κατασκευαστικές λεπτομέρειες (σίγουρα σου αρέσει να μετράς σίδερα στη βροχή; ). 

γ) Εφ' όσον το κλίμα δεν βοηθάει και δεν βρίσκεις αλλού, ψάχνεις για εργασία με σοβαρότερο μισθό σε άλλο αντικείμενο. Πχ, τουριστικά. Πολύ ευκολότερη εργασία απ' αυτή του μηχανικού, χωρίς τόσο στρες, σε κάποιο νησάκι.. χαλαρά. 

δ) (Εξωτερικό - έπειτα δεν θα θέλεις να δουλέψεις ξανά στην Ελλάδα στον τεχνικό κλάδο σε οτιδήποτε αντικείμενο...)

*Ό,τι και να κάνεις, να έχεις απαιτήσεις σοβαρής αμοιβής. Πουλάς τον χρόνο σου, τις γνώσεις σου, την εμπειρία σου. (τα υπογραμμισμένα είναι αλληλένδετα) :)

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Earl Η απάντηση σου είναι λες και φτιάχτηκε για τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζω. Οι γονείς μου έχουν τουριστικό κατάστημα στη Σαντορίνη. Η οικονομική τους κατάσταση είναι πολύ καλή και αν επέλεγα να δουλέψω εκεί θα έπαιρνα τουλάχιστον 1000 ευρώ. Η εμπειρία μου  στο συγκεκριμένο κλάδο είναι πολύ μεγάλη γιατί δούλευα ουσιαστικά τα καλοκαίρια εκεί από όταν ήμουν στο Δημοτικό. Ξέρω να στήνω μια τουριστική επιχείρηση, όλη τη διαδικασία και όλες τις "πονηριές" του επαγγελμάτος, αν και όπως λες και εσύ δεν είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά αν αντιλαμβάνεσαι πως λειτουργεί η οικονομία και η αγορά του τουρισμού.

Επέλεξα τον κλάδο γιατί πραγματικά μου άρεσε και με εξιτάρει μέχρι σήμερα η κατασκευή. Ψάχνω για δουλειά αλλού και σχέδον κάθε μέρα στέλνω βιογραφικά , η αγορά εργασίας έχει θέση για έτοιμους μηχανικούς και όχι για ανθρώπους σαν εμένα δυστυχώς. Οι μισθοί που δίνονται είναι ανάλογα των προσόντων, που προσπαθώ να αποκτήσω και δεν τα καταφέρνω μέχρι στιγμής.

ήθελα να μην καταλήξω να αλλάξω κλάδο ΚΑΙ προσπαθώ να σταθώ στα πόδια μου οικονομικά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο φανερό μονοπάτι στον κλάδο μου εκτός από το γραφείο που σκέφτηκα και μπήκα στη διαδικασία να ρωτήσω και εδώ.

όσο αφορά το εξωτερικό, η ζωή μου καλώς ή κακώς είναι εδώ και η επιλογή να φύγω θα απαιτούσε τεράστια ψυχική δύναμη από εμένα που δεν ξέρω στην παρούσα φάση αν κατέχω.

ΥΓ 'Ηδη ξεκίνησα το διάβασμα πάντως

 

 

 

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.