Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Νέα πολιτικός μηχανικός & Επαγγελματική σταδιοδρομία


Recommended Posts

1 ώρα πριν, Earl said:

...

*Ό,τι και να κάνεις, να έχεις απαιτήσεις σοβαρής αμοιβής. Πουλάς τον χρόνο σου, τις γνώσεις σου, την εμπειρία σου. (τα υπογραμμισμένα είναι αλληλένδετα) :)

Επειδή σχεδόν όλοι το έχουμε αυτό στο μυαλό μας όταν αναζητούμε εργασία, μακάρι να το τηρούσαμε πολύ περισσότεροι όταν έχουμε απέναντι μας τον υποψήφιο μελλοντικό μας εργοδότη.

Ίσως δε θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο των εξευτελιστικών μισθών για το επάγγελμά μας, παίζει ρόλο και αυτό, σε επαγελματική εξέλιξη & προσωπική ζωή.

Edited by Ghostrider
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, IreneD said:

Δεν έχω θέμα με το κομμάτι της λάτζας, ακόμα και να μετράω σίδερα σττη βροχή θα με ευχαριστούσε αν σήμαινε να έχω περισσότερη επαφή με το επάγγελμα. Τα έργα είναι σημαντικά αλλά το μοντέλο εργασίας είναι περίεργο με ελάχιστα άτομα που κατέχουν τη "γνώση" και την πρόσβαση στην πληροφορία, και εμένα που είμαι στην καλύτερη χειρίστρια προγραμμάτων με γνώση στατικής. Νομίζω συνολικά ατύχησα που δεν είχα συγγενή μηχανικό να με βάλει κάπως στο νόημα.

Πολλούς τους ευχαριστεί να μετράνε σίδερα στη βροχή και όχι επειδή αποκτούν επαφή με το επάγγελμα αλλά επειδή χάνουν την επαφή με τον προϊστάμενο... Οπότε αν επιμείνεις πολύ θα εκληφθεί και σαν αναζήτηση ευκαιρίας για κοπάνα.

Το μοντέλο δεν είναι περίεργο. Κάθε οργανωμένη εταιρεία προστατεύει τη γνώση και τις πληροφορίες της και απαιτεί πειθαρχία. Εξ άλλου σε ένα πολύπλοκο έργο δεν έχει και νόημα να έχεις γενική εποπτεία, όπως αντίστροφα και ο γενικός διευθυντής δεν έχει νόημα να καταλάβει πως δουλεύει το FESPA. Προτίμησε λοιπόν να δεχτείς ότι τα πράγματα που δε σου λένε είναι μάλλον απίθανο να τα χρειαστείς και όχι ότι στα κρατάνε μυστικά.

Δεν είναι σωστό να λες ότι ατύχησες διότι έχεις αντίστοιχη πρόσβαση σε μια άλλη δουλειά που είναι και πιο κερδοφόρα από αυτή του μηχανικού. Μηχανικός και γενικά επιστήμονας, γίνεσαι όταν δεν έχουν οι γονείς σου τι άλλο να σε κάνουν (εξαίρεση και πάλι όσοι έχουν δική τους επιστημονική επιχείρηση).

Και δεύτερη εξαίρεση, όσοι ζουν σε κάποιο πλούσιο νησί όπου παίζει τα γραφεία να είναι αλλιώς σε σχέση με την Αθήνα και την υπόλοιπη, αγροτική Ελλάδα. Τη συγκεκριμένη μορφή εργασίας όμως μάλλον θα τη μάθεις επί τόπου και σε συνδυασμό με την τουριστική βιομηχανία, κι όχι σε μια μεγάλη κατασκευαστική. Εκεί πας αποκλειστικά για το μεροκάματο.

Το θέμα της αξιοπρεπούς αμοιβής σε μια εταιρεία είναι σχετικό. Ποιά αμοιβή θεωρείται αξιοπρεπής; Το πράγμα έχει μπερδευτεί αρκετά με το σύστημα του ΕΦΚΑ και μεταξύ μιας πολύ χαμηλής αμοιβής (πχ τα 650) και μιας πολύ υψηλής (πχ 2000) υπάρχει ένα περιθώριο που ότι παραπάνω και να σου δώσουν πάει χαμένο και εξακολουθείς να βγάζεις 650.. (τα ποσά ενδεικτικά). Και εννοείται πως για κάθε παραπάνω ευρώ που σου δίνουν οι απαιτήσεις αυξάνονται εις το τετράγωνο.

Link to comment
Share on other sites

@georgios_m Αν και ότι πολλοί προτιμάνε να μετράνε σίδερα στη βροχή επεδή είναι πιο ευχάριστο δεν το ήξερα καν, προφανώς και δεν επέμεινα στο να επισκεφθώ το έργο από τη στιγμή που είδα ότι δεν θέλουν να είμαι εκεί. Δεν είναι θέμα αντίληψης, ξέρω ποιά είναι η θέση μου πολύ καλά στην εταιρεία όπως ήδη προανέφερα. 

Ιδεολογικά δεν πιστεύω στο προνόμιο της γνώσης, θεωρώ ότι έχω ισότιμο δικαίωμα στη γνώση τομέων που αφορούν το επάγγελμα μου, άσχετα αν προφανώς κανείς δεν θα με πληρώσει για να μου μάθει πραγματα. Το ερώτημα εδώ δεν αφορά το μοντέλο εργασίας της εταιρείας, η εταιρεία έχει κάθε δικαίωμα να προσφέρει όποια θέση θέλει ακόμα και με 1 ευρώ την ώρα. Το ερώτημα μου αφορά την ανάγκη μου να ασκήσω το επάγγελμα με την ευρεία έννοια ώστε να έχω καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον είτε σε συνεργασία με άλλους είτε με διαφορετικό τρόπο. 

Προσωπικά δεν έγινα μηχανικός επειδή οι γονείς μου δεν είχαν τι να με κάνουν, αλλά επειδή ειλικρινά μου άρεσε. Θεωρώ εξαιρετική γνώση την κατασκευή, απίστευτα ενδιαφέρουσα και απαραίτητη σε οποιαδήποτε κοινωνία.

 Έχω μια επιλογή (τουριστικό), τυχαίνει να μην μου αρέσει ωστόσο και άρα έχω το δικαίωμα να το θεωρήσω ατυχές. Στο θέμα του κέρδους τουριστικό ή κατασκευές θα διαφωνήσω από τα λίγα που έχω δει στα γραφεία που έχω δουλεψει και εκεί που δουλεύω τώρα. 

Όσο αφορά τους μισθούς γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει γι αυτό και όπως προείπα το κύριο μέλημα μου είναι το θέμα του επάγγελματος και της εξέλιξης του. Ως χειρίστρια προγράμματος πραγματικά στο μέλλον δεν θα μπορέσω να βγάλω περισσότερα από 650 ευρώ έτσι κ αλλιώς. Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην θέλω/μπορώ να εξελίξω τα προσόντα μου γιατί "έτσι είναι τα πράγματα".Προσπαθώ να βρω μια άκρη( γι αυτό και ξεκίνησα αυτό το thread)σε κατεύθυνση που πιστεύω ότι έχει νόημα για εμένα, όχι μόνο για τον κάθε εργοδότη.

Nομίζω διαφωνούμε στο πως βλέπουμε την επαγγελματική αποκατάσταση σαν έννοια και τη θέση μας στο χώρο εργασίας.

Καλή συνέχεια.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@IreneD

1. Και να την αποκτησεις την εμπειρία, δεν σημαινει οτι θα μπορεις σε αυτη την αγορα να τη ρευστοποιησεις

2. Σου δινουν συμβουλες οτι οι δουλειες κλεινονται μονο με κονε, αλλα και αυτο μιση αληθεια ειναι. Οι δουλειες κλεινονται με καλο ονομα και μαρκετινγκ, που δεν σημαινει απαραιτητα και κονε. 

3. Κανεις μας δεν ειναι ταμμενος μηχανικος, ουτε ανηκουμε σε ταγμα ιπποτων προστατων της Μηχανικης. Αν εχεις ευκαιρια για καλυτερο εισοδημα, αλλαζεις κλαδο

4. Εχουν καλομαθει ολοι οι επιχειρηματιες να βρισκουν στελεχη επιστήμονες με μισθο ενα πιατο φακες 'λογω κρισης'. Αυτη ομως ειναι μονο η μιση αλήθεια. Η αλλη μιση ειναι οτι βρισκουν επειδη καποιοι διατιθενται να δουλεψουν για ενα πιατο φακες. Ωστοσο αυτο το μονοπλευρο παρτι δεν θα κρατησει για πολυ ακομη, μιας και ηδη υπαρχει κενο στην αγορα, και στα επομενα 10 χρονια θα φανει εντονα, οποτε η αγορα θα αυτορυθμιστει.

5. Στη θεση σου πιθανοτατα να επελεγα να καλυψω τις βασικες μου αναγκες στον κλαδο που εχεις την υποδομη (τουρισμος), και τα απογευματα-βραδια να ετρεχα το δικο μου ατομικό γραφειο. Θα μου πεις no life, αλλα αν εχεις καψες να αναδειχθεις μονο ετσι θα κεφαλαιοποιησεις τον κοπο σου. Με εργασια εργατικής ταξης ενω δεν ανηκεις σε αυτη μην εχεις ελπιδες.

6. Συνηθιζεται ο τζουνιορ μηχανικος να ειναι χαμαλης. Αυτο δεν σημαινει οτι αν η επιχειρηση που ηδη εργαζεσαι εχει σοβαρους ανθρωπους ότι αποκλειεται να αναγνωρισουν τον κοπο σου και σταδιακα να σου αναθετουν μεγαλυτερες ευθυνες. Δυστυχώς και ευτυχως, στη χωρα μας υπαρχουν λιγοι σοβαροι ανθρωποι στον κλαδο.

7. Τα στατικα ειναι η πιο υποβαθμισμενη εξειδικευση μηχανικου στη χωρα, πιο υποβαθμισμενη ακομα και απο τις ενεργειακες επιθεωρησεις (απολυτο decadence). Ειναι για πολυ λιγους, αρα εισαι στη χειροτερη δυνατη θεση να διορφωσεις αποψη για το επαγγελμα, εντελως ακαταλληλη θεση για να εχεις ανησυχο πνευμα. Οποτε απομακρυνσου απο αυτη την εξειδικευση στην Ελλαδα οσο εχεις χρονο. Σοβαρες εταιρειες στατικων στη χωρα αγωνιζονται κυριολεκτικα αγκομαχωντας να πληρωθουν 19€ την ανθρωποωρα μικτα. Σε αυτο το ποσο, περιλαμβανεται το κοστος του υπαλληλου σαν εσενα, το κόστος λειτουργιας της εταιρειας, οι αποσβεσεις της και το κερδος του κεφαλαιου της. Αρα τι περιμενεις να δωσουν απο αυτα τα 19 μικτα?

 

Εύχομαι καλη συνέχεια

Edited by [email protected]
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Εγώ δε βλέπω να διαφωνούμε σε κάτι. Όπως επανέλαβε σαφέστερα και ο Ζάβι για την περίπτωσή σου το πιο συνετό είναι να πας στην επιχείρηση των γονιών σου και παράλληλα να δουλέψεις ως μηχανικός, στο συγκεκριμένο τόπο.

Όσον αφορά την κερδοφορία, συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, μια τουριστική επιχείρηση που ήδη υπάρχει με μια κατασκευαστική εταιρεία που ακόμα δεν υπάρχει. Αν ξαναδιαβάσεις άφησα ως εξαίρεση την περίπτωση που την κατασκευαστική (και γενικά την επιστημονική) εταιρεία τη βρίσκεις έτοιμη, σαν ιδιοκτήτης και όχι ως υπάλληλος. Γενικά όμως αν συνυπολογίσεις ορθολογικά και το υλικό και άυλο κόστος της επιστημονικής γνώσης θα δεις ότι μάλλον δεν τα πιάνει τα λεφτά του. Από κει και πέρα καθένας είναι ελεύθερος να επιλέγει και μη ορθολογικά πράγματα για τη ζωή του, με κριτήριο τι τον ευχαριστεί καλύτερα.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Εγώ εξακουλουθώ να βλέπω ειδικά με την τελευταία σας απάντηση ότι διαφωνούμε σε αρκετά. Ο καθένας επιλέγει ότι θέλει εννοείται είτε το να γίνει ιππότης της μηχανικής είτε να είναι ειρωνικός  καθώς και να μπορεί να προβλέψει αν κάποιος θα χρειαστεί γνώση επειδή μάλλον μπορεί να προβλέψει το μέλλον , που αποτελεί άλλωστε μια πολύ ορθολογική παρατήρηση από μόνη της. Καλο σας βράδυ συνάδελφε.

  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν αυτό κατάλαβες οκ. Στην πράξη όμως τι αλλάζει; Τι διαφορετικό αποφάσισες τελικά να πράξεις; 

Νομίζω πως συγχέεις την περιγραφή μιας πραγματικότητας με την αποδοχή ή και την υπεράσπισή της. Κανείς δε σου είπε να μη θες να μάθεις ή να μη θες βγάλεις πιο πολλά λεφτά. Ούτε προεξόφλησε ότι εσύ ειδικά δε θα το πετύχεις. Κάτι που η εμπειρία δείχνει ότι συμβαίνει ευρέως δε θεωρείται πρόβλεψη του μέλλοντος.

Edited by georgios_m
  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.