Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αιολικά και φωτοβολταϊκά: Δεν υπάρχουν αρκετά ώριμα έργα για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς του Δεκεμβρίου


Engineer

Recommended Posts

Μικρή συμμετοχή, και πάντως όχι ικανή να καλύψει τα προς δημοπράτηση Μεγαβάτ αιολικών και φωτοβολταϊκών, προεξοφλεί η αγορά για τους διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει η ΡΑΕ για τις 12 Δεκεμβρίου.

Το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τους τελευταίους μήνες, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να «μεταφραστεί» σε υλοποίηση των επενδύσεων. Παρά, δε, το γεγονός ότι το απαιτητό επίπεδο ανταγωνισμού παρέμεινε τελικά χαμηλά, στο +40%, προβλέπεται ότι θα καλυφθεί μόνον ένα μικρό μέρος της δυναμικότητας που έχει «βγάλει» η ΡΑΕ (225 Μεγαβάτ για αιολικά πάρκα ισχύος έως 50 Μεγαβάτ και 287 Μεγαβάτ για φωτοβολταϊκά πάρκα με ισχύ έως 20 Μεγαβάτ).

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου με τους οποίους μίλησε το energypress, ο λόγος της μικρής συμμετοχής σχετίζεται με τα θέματα ωρίμανσης των έργων.

Συγκεκριμένα, για μεν τα αιολικά καθυστερεί δραματικά η αδειοδότηση των πάρκων, με αποτέλεσμα να έχουν ενσκήψει στους προηγούμενους διαγωνισμούς σχεδόν όλα τα ώριμα έργα και να μένουν τώρα λίγα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το θέμα της απλοποίησης  των αδειοδοτικών διαδικασιών βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο, με τη ΡΑΕ να έχει παρουσιάσει πρόταση αλλαγής του πλαισίου, το δε ΥΠΕΝ να έχει δημιουργήσει Επιτροπή που μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταλήξει σε προτάσεις για συντόμευση του χρόνου που απαιτείται για να ξεκινήσει ένα έργο την υλοποίησή του.

Για τα φωτοβολταϊκά, από την άλλη, το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η προτεραιότητα που έχει δοθεί στις ενεργειακές κοινότητες, όσον αφορά την εξασφάλιση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με τη συνεχή παρεμβολή έργων ενεργειακών κοινοτήτων, να μην παίρνουν όρους σύνδεσης τα ιδιωτικά πάρκα, να μην προχωρούν, και να μην μπορούν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς, ενώ την ίδια στιγμή τα έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων κατά κανόνα εξαιρούνται και δεν υποχρεούνται να περάσουν από διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με τους συνομιλητές του energypress, το θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και βεβαίως είναι εντελώς αναντίστοιχο με την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον εθνικό στόχο για τις ΑΠΕ και να διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων που θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου αυτού.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.