Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι φαίνεται στην όψη;


thanar

Recommended Posts

Έχω ένα κτίριο σε οικόπεδο με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Τι ακριβώς πρέπει να φαίνεται στην όψη; Προφανώς θα κόβεται το έδαφος, αλλά σε ποιο σημείο; Σε επαφή με το κτίριο; Σε απόσταση x από το κτίριο; Κατά μήκος της πλευράς του οικοπέδου, προκειμένου να φαίνονται σε όψη οι διαμορφώσεις; Υπάρχει κάπου στη νομοθεσία, ή σε πρότυπα αυτό το θέμα; Κατά τον έλεγχο στην πολεοδομία, μπορεί ο ελέγχων μηχανικός να ζητήσει στην όψη να φαίνεται διαφορετικά το διαμορφωμένο έδαφος απ' ότι το δείχνω εγώ;

Link to comment
Share on other sites

καλο ειναι να ''κοβεις'' το οικόπεδο απο όριο σε όριο. Καθιστά πιο σαφες το σχέδιο και γλυτωνεις απο ερωτησεις, διορθώσεις και πηγαινε -ελα.

 

τωρα το που θα κοψεις ειναι δικη σου αποφαση. Αρκει να φαινεται καθαρα η γραμμη Φ.Ε και Τ.Ε οπου υπαρχει διαφορα μεταξυ τους βαλε διασταση (να φαινεται οτι εισαι <1,50μ) και σταθμες που να συμβαδιζουν με το τοπογραφικο.

 

άλλοι κοβουν σε επαφη με το κτιριο, άλλοι εξω απο το κτιριο για να φαινεται και η περιφραξη , άλλοι όπου βολεύει να φαίνονται λιγότερα στοιχεια whatever... ο μηχανικος εφαρμογής στην πολεοδομια μπορει να ζητησει σχεδον οτι θελει αν αν κατα την κριση του κατι δεν ειναι σαφες !!!

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση λοιπόν, που στην όψη μου η τομή του εδάφους ΔΕΝ γίνεται σε επαφή με την οικοδομή, υπάρχει κάποιος συμβολισμός τον οποίο μπορώ να χρησιμοποιήσω προκειμένου να δείξω το ΠΟΎ γίνεται η τομή αυτή;

Link to comment
Share on other sites

Θανάση, οτι ρωτας ειναι ''βασικοι κανονες σχεδιασμου'' ;)και ειναι λιγο δυσκολο να στους εξηγησουμε με λιγα λογια. Ισως καποια βιβλία και τα σχεδια μιας άδειας που εχει εκδοσει καποιος να σε βαλουν στο πνευμα.

Link to comment
Share on other sites

Οι συμβολισμοί είναι αυτοί της τομής, και η όψη μία τομή είναι έξω από το κτίριο. Άν θέλεις οπωσδήποτε να την εμφανίσεις στο σχέδιο μπορείς να βάλεις βελάκι προς τα που βλέπεις το κτίριο και να γράψεις: ΟΨΗ-ΤΟΜΗ Α, άν είσαι σε μεγάλη απόσταση βάλτην στο διάγ/μμα κάλυψης. Συνήθως δεν το κάνουμε και τους το λέμε με λόγια που περίπου κόβουμε άν δεν είναι κατανοητή η απόσταση.

Link to comment
Share on other sites

Το σημειώνω και εδώ, τα σχέδια όψεων είναι πληροφοριακά. Ένα από τα στοιχεία που ελέγχουν είναι η σχέση του κτηρίου με το Φυσικό Έδαφος. Για αυτό και ''κανονικά'' πρέπει να κάνεις την ''τομή'' σε επαφή με το κτήριο - ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν ακολουθείς ευθεία αλλά τεθλασμένη γραμμή.

 

Άλλα εξωτερικά στοιχεία (πέργκολες, περιφράξεις) καλό να μην κρύβουν (μεγάλο) τμήμα του κτηρίου - εγώ τις περιφράξεις των βασικών όψεων, που έχουν περισσότερη επεξεργασία, τις δείχνω μεμονωμένα, στο ίδιο σχέδιο.

 

Για συμβολισμό στα σχέδια κατόψεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η κλασσική γραμμή τομής - ίσως ο όρος ''Οψοτομή'' λύνει κάποια θέματα ονομασίας.

Link to comment
Share on other sites

Ενημερώνω πως αυτή δεν είναι η πρώτη μου άδεια, καθώς είμαι πάνω από 5 χρόνια στο επάγγελμα. Γνωρίζω πολύ καλά τι είναι η τομή και τι η όψη. Όταν όμως κάποιοι "μηχανικοί" που διενεργούν "έλεγχο" μου ζητάν να κάνω όψη ώστε να φαίνεται η διαμόρφωση από μακρυά, παράλληλη προς τη πλευρά του οικοπέδου, έτσι ώστε να φαίνεται "καλά" η διαμόρφωση, με αποτέλεσμα το κτίριο να μην το βλέπω κάθετα, καθώς είναι σε διαφορετική γωνία από την πλευρά του οικοπέδου, τότε να μη ρωτήσω 2-3 πραγματάκια;

 

Και όλα αυτά όχι σε Αρχιτεκτονική Επιτροπή!

 

Επομένως, καταλήγω στο εξής: Η Όψη γίνεται σε επαφή με το κτίριο, κόβοντας το διαμορφωμένο έδαφος τεθλασμένως αν απαιτείται, πλην όμως ο μηχανικός στην Πολεοδομία διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την τομή του εδάφους σε διαφορετική απόσταση από το κτίριο, στην οποία περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ορισμό "Οψοτομή" και να δείξουμε στο διάγραμμα κάλυψης πού αυτή γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.