Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

350εκατ.ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στους Αυτοκινητόδρομους


Engineer

Recommended Posts

Συνολικό πακέτο αντιπλημμυρικών έργων προετοιμάζει το Υπουργείο Υποδομώνσε για όλες τις παραχωρήσεις. Στόχος είναι να θωρακιστούν οι περιοχές από όπου διέρχονται οι άξονες και που έχουν εμφανιστεί πλημμυρικα φαινόμενα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το σχετικό ποσό θα φτάσει τα 350εκατ.ευρώ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπ.ΥΠΟΜΕ, σήμερα έχουν κατατεθεί σε κάποιες περιπτώσεις μελέτες και  σε κάποιες άλλες προμελέτες. Αυτό που επιχειρείται αυτή την εποχή είναι να συγκεντρωθούν και να ωριμάσουν μελετητικά όλα τα απαραίτητα έργα, να τρέξει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων προκειμένου να οριστικοποιηθεί ποια έργα προκρίνονται προς υλοποίηση.

Στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία με κάθε παραχώρηση και ακολούθως θα δεσμευτούν οι αντίστοιχες πιστώσεις.  Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ.

Στα 40εκατ.ευρώ υπολογίζονται περίπου τα αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση των περιοχών που διέρχεται η Ιόνια Οδός. Σύμφωνα με απαντητικές επιστολές του Υπουργείου Υποδομών σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Δ.Κωνσταντόπουλου, τον Νοέμβριο του 2017, δόθηκε εντολή στην Νέα Οδό, να εκπονήσει αδαπάνως για το Δημόσιο τις οριστικές υδραυλικές μελέτες, τις αναγκαίες περιβαλλοντικές, γεωτεχνικές και στατικές μελέτες καθώς και μελέτες οριοθέτησης υδατορεμάτων.

Οι περιοχές που είχαν οριστεί για να εκτελεστούν τα αντιπλημμυρικά έργα είναι στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και είναι οι παρακάτω:

1. Κατασκευή τάφρου κοντά στο Νεκροταφείο Ρίζας, χ.θ. 6+120 έως 6+280.
2. Έργα προστασίας γεφυρών Π.Ε.Ο. & της Σ.Γ. και γεωτρήσεων Μεσολογγίου καθώς έργο προστασίας βάθρων γέφυρας Ιόνιας Οδού και κατασκευή υδροληψίας αρδευτικών δικτύων Γαλατά και Αγ. Γεωργίου στον ποταμό Εύηνο, περί την χ.θ. 19+300.
3. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Ζεστής, χ.θ. 28+341.
4. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Αγριλιάς, χ.θ. 32+212,70 έως χ.θ. 33+534,70.
5. Συλλεκτήρας κατά μήκος της Π.Ε.Ο. από την οδό Αγ. Αθανασίου έως το ρέμα Αγριλιάς, χ.θ. 33+944,58.
6. Νέα τάφρος στην περιοχή του Μεσολογγίου, περί την χ.θ. 172 +480 έως 172+872.
7. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Χρυσοβέργι Ανατολικό χ.θ. 50+897,80 και Δυτικό περί την χ.θ. 48+515,
8. Αποδέκτης ευρύτερης περιοχής κόμβου Χαλικίου, χ.θ. 50+253,80 έως χ.θ. 50+897,80.
9. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Χαβάς, περί την χ.θ. 106+414,60.
10. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Κακαβάκια, περί την χ.θ. 106+997,80.

Η ΩΡΙΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com από την πλευρά της Νέας Οδού, οι μελέτες αυτές εκπονήθηκαν και παραδόθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών. Ένα άλλο στοιχείο που βοηθά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης αυτών των έργων είναι πως το 2018 ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε στις 6-7-2018 (Τεύχος Β’ Αρ. 2686).

Μία από τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σύμφωνα με άλλο απαντητικό έγγραφο είναι ο χαρακτηρισμός των έργων αυτών, από το Υπουργείο Υποδομών, ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου (σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 10 του ν.769/1977 (ΦΕΚ 245 Α`).

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Αντιπλημμυρικά έργα όμως προγραμματίζονταιι και στην Αττική, στην Εθνική Οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης που είναι ευθύνη και πάλι της Νέας Οδού. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται η πραγματοποιίηση στα Ρέματα, Χελιδονούς και ο Κοντοχρήστος έχουν κατατεθεί προμελέτες στο Υπουργείο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.