Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αι αίγες, προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές στις αρχαιότητες (Νήσος "Κυρά Παναγιά"- Πάρκο Αλοννήσου) ;


dimitris GM

Recommended Posts

"και γ) δεν προσδιορίζεται, ενόψει, μάλιστα, των δεδομένων της εξεταζομένης αδειοδότησης, σε τί συνίστανται οι ανεπανόρθωτες ζημιές, τις οποίες προκαλεί στις αρχαιότητες της περιοχής η ελεύθερη βόσκηση αιγών της συγκεκριμένης μονάδας."

 

https://nomosphysis.org.gr/19737/ste-1830-2019-paranomi-arnitiki-apofasi-os-pros-tin-p-p-e-a-ktinotrofikis-monadas-sto-ethniko-thalassio-parko-alonniso/

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας το link ,  ίσως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπήκαν στον κόπο να αιτιολογήσουν επαρκώς την πιθανόν  σωστή θέση τους.

Διότι  μπορεί να φαίνεται αστείο το θέμα , αλλά τα κατσίκια έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν  σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλες εκτάσεις και οικοσυστήματα.
Υπάρχουν πάμπολες σχετικές αναφορές από πολλές περιοχές της Ελλάδας , ενδεικτικά παραθέτω ένα απόσπασμα για τη Σαμοθράκη :

"..Το δημοσίευμα του «Time» για τη Σαμοθράκη είχε τον εύγλωττο τίτλο «Αυτό το ελληνικό νησί καταρρακώνεται από τις κατσίκες». Και το ρεπορτάζ τον δικαιολογούσε απόλυτα, παρουσιάζοντας μια εφιαλτική εικόνα: Εξαιτίας της ανεξέλεγκτης (υπερ)βόσκησης, η χλωρίδα δεν αναγεννάται. Τα κατσίκια εμποδίζουν την αναβλάστηση των φυτών ρημάζοντας οτιδήποτε μπορεί να τα θρέψει. Το έδαφος υποχωρεί και σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως στις μεγάλες καταστροφές του 2017, τεράστιοι όγκοι χώματος κατρακυλούν προς τη θάλασσα και τον οικισμό. Εγκυροι φορείς θεωρούν πως κινδυνεύει να εξαφανιστεί το 65% των δρυοδασών της Σαμοθράκης, η οποία κατά 80% είναι προστατευόμενη περιοχή Natura "

Σε ότι αφορά τις αρχαιότητες , χωρίς να γνωρίζω τι είδους αρχαιότητες υπάρχουν εκεί , πιθανές ζημιές όπως στην φωτό :
1180749909_ScreenHunter624.jpg.55cb047d559caca531733fc5cd0a6e84.jpg

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

σωστα  για την Σαμοθρακη,  που αφορα ελευθερη βοσκηση,  πιθανον λογω ελλειψεις κανονων διαχειρησης του ζωικου κεφαλαιου

Στην περιπτωση της Αλονησου που συζηταμε,

με βαση την αποφαση, ειναι  σαφες οτι

"είναι επιτρεπτή η κτηνοτροφική δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περιοχή σε εκτατική μορφή με παραδοσιακές μεθόδους κατόπιν αδείας του Φορέα Διαχείρισης ως προς την προσέγγιση και παραμονή των ασχολουμένων µε τη δραστηριότητα αυτή. Στη συγκεκριµένη δε περίπτωση, ο Φορέας Διαχείρισης γνωμοδότησε θετικά για την άσκηση της δραστηριότητας για το έτος 2008. Ο μόνος περιορισμός που τίθεται από την ανωτέρω κοινή απόφαση, έως την έκδοση του Σχεδίου, είναι η μη περαιτέρω αύξηση του ζωικού κεφαλαίου."

Αυτες οι  προυποθεσεις  υπηρχαν και δεν αμφισβητηθηκαν...

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.