Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σύνδεση δοκού με υποστύλωμα με εκκεντρότητα κατά EC


 
Charlie

Recommended Posts

Συνάδελφοι, στον ευρωκώδικα αναφέρεται ότι η μέγιστη εκκεντρότητα (απόσταση άξονα δοκού με άξονα υποστυλώματος) είναι το πλάτος του υποστυλώματος δια 4.

Με άλλα λόγια για δοκό πλάτους 25 εκ και με περασιά στην μια πλευρά, η μεγαλύτερη διάσταση του υποστυλώματος είναι 50εκ.

Τι γίνεται σε περίπτωση υποστυλώματος π.χ. 40Χ100; Έστω ότι πρέπει να έχω δοκό κάθετα στο 1μ του υποστυλώματος, προφανώς η εκκεντρότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη. Τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Μήπως προβλέπεται όπλιση με κρυφοϋποστυλώματα (κατά κάποιο τρόπο), ακόμα και αν δεν θεωρείται τοιχείο, ώστε νε ξεπεραστεί το θέμα της εκκεντρότητας; 

Συγκεκριμένα έχω περίπτωση με τέτοιο υποστύλωμα που συντρέχουν δοκοί στις 2 περασιές του ενός μέτρου. Στη συγκεκριμένη μελέτη το έλυσα με ΕΑΚ/ΕΚΩΣ. Αποκλείεται τέτοια διάταξη στον ευρωκώδικα; 

 

Update:ανεβάζω μια εικόνα εδώ με τους περιορισμούς, τη διάταξη μεταξύ υπσοτυλώματος και δοκών και την προτεινόμενη λύση, για περισσότερη κατανόηση.

Edited by Charlie
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αλλάζεις της διατομή του υποστυλώματος ώστε να έχει λόγο πλευρών ίσο με 4, οπότε σύμφωνα με την §9.6.1 του EC2-1-1 χαρακτηρίζεται ως τοίχωμα για την διαστασιολόγηση, άρα απαλλάσσεσαι από τον περιορισμό της εκκεντρότητας στον κόμβο.

Θα φροντίσεις επίσης η μεγάλη διάσταση να μην ξεπερνάει το 1.5m αν έχεις έως και 4 ορόφους, ή τα 2m αν έχεις πάνω από 4 ορόφους, ώστε για τον χαρακτηρισμό του δομικού συστήματος να μην χαρακτηρίζεται ως τοίχωμα, σύμφωνα με την §3.2 από τις συμπληρωματικές μη αντικρουόμενες διατάξεις του εθνικού προσαρτήματος του EC8-1.

Υπάρχει σχετικό άρθρο του Π. Αντωνιάδη στο Περιοδικό Σκυρόδεμα, τεύχος 4, 2011. Υπάρχουν και δυο εξαιρετικοί τόμοι του ιδίου από την 3DR τους οποίους θα σε συμβούλευα να προμηθευτείς.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εγω παντως θεωρω οτι το νοημα του ευρωκώδικα είναι οτι αυτή είναι η μέγιστη εκκεντρότητα ώστε να θεωρηθεί ώς συνεχής δοκός στην ανάλυση. Αλίμονο αν μας καθορίζουν οι κανονισμοί τέτοιες απλές λεπτομέριες..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο Ευρωκώδικας είναι δυστυχώς σαφής. Προφανώς οι συγγραφείς απέτυχαν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα και τις ιδιαιτερότητες των φορέων της καθημερινής πράξης.

Εν προκειμένω, η μόνη λύση φαίνεται να είναι το να γίνουν οι δύο δοκοί δευτερεύοντα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον AlexisPap.

Απλά θα προσθέσω ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για το πότε κάποια μέλη μπορούν να χαρακτηριστούν δευτερεύοντα. Θα λύσεις μια φορά θεωρώντας αρθρώσεις στα άκρα τους και μία κανονικά με πλήρη σύνδεση, θα συγκρίνεις τα αποτελέσματα (υπάρχουν κάποια όρια, αλλά δεν έχω τώρα πρόχειρο τον EC8)  και μετά θα αποφανθείς για το αν μπορούν να χαρακτηριστούν, αν και λογικά για δοκούς φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις αν δεν δεις ολόκληρο τον φορέα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.