Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προσθήκη σε υφιστάμενο κτίριο


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Έχω μια 5οροφη πολυκατοικία κτισμένη με ΓΟΚ '73 χωρίς αυθαιρεσίες. Τότε επιτρεπόταν 5 όροφοι δόμηση και ένα δωμάτιο στο δώμα. Η οικοδομική άδεια έχει υπόλοιπο συντελεστή 150 τμ.

Θα ήθελα να βγάλω άδεια για προσθήκη είτε κατ' επέκταση είτε καθ' ύψος στο δώμα.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ως προς το ύψος δεν έχω πρόβλημα, αλλά ως προς την δόμηση έχει αλλάξει ο ΣΔ από 3.00 (που ήταν το '73) σε 2.40 το οποίο ναι μεν υπολογίζει άλλες επιφάνειες (πχ εξαιρεί κλιμακοστάσια, έρκερ, κλπ) αλλά αν τον υπολογίσω  επί του οικοπέδου δεν υπάρχει υπόλοιπο για την επέκταση.

Θα μπορούσα ενδεχομένως να ξαναυπολογίσω τα τετραγωνικά της οικοδομής και να εξαιρέσω τα κλιμακοστάσια, ή ισχύει το υπόλοιπο του συντελεστή που υπήρχε κατά την άδεια;

Link to comment
Share on other sites

Οι ποσότητες του υπολοίπου ΣΔ στα υπάρχοντα, υπολογίζονται στο νέο ΔΚ (και τεκμηριώνεται αν το υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο των 10 τμ) τη στιγμή που γίνεται η προσθήκη ή η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

ΝΟΚ, άρθρο 11 :

6.     Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται :

  ...

δ.    ...

Σε περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που έχουν υπόλοιπο τουλάχιστον 10 τμ. καθώς και σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών σε υφιστάμενα κτίρια τα οποία δύναται να ενταχθούν στις διατάξεις του παρόντος, το σύνολο των επιφανειών του υπάρχοντος κλιμακοστασίου σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεγέθη και με την προϋπόθεση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν υλοποιηθεί πριν τις 28.07.2011.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Για την τεκμηρίωση θα υπολογίσω τον νέο ΣΔ μείον αυτά που έχουν χτίσει ή μπορώ να συνυπολογίσω και τα αφαιρούμενα τετραγωνικά των κλιμακοστασίων; (Γιατί δεν είναι πολύ σαφές)

Πάντως κάπου εκεί αρχίζει το θέατρο του παραλόγου. Κάποτε είχαν υπόλοιπο συντελεστή και δεν είχαν δικαίωμα ύψους. Τώρα έχουν δικαίωμα ύψους αλλά τους αφαιρέσαν το υπόλοιπο συντελεστη. Και στο τέλος δικαιώνονται αυτοί που έχτισαν παράνομα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Σε γήπεδο 700 τ.μ. έγινε κατάστημα 200 τ.μ. με άδεια του 2008, έχει υπόλοιπο δόμησης 100τ.μ.  Πίσω απο το καταστημα μπορει να γινει οικια , εχει δρόμο πισω, δεν έχει γίνει κάθετη ιδιοκτησία. Το ερώτημα είναι, μπορεί να πάρει το μπόνους των τ.μ. του κλιμακοστασίου του διόροφου καταστήματος η νέα κατοικία βάσει ΝΟΚ ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.