Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 29-Ν. 4495/17] Έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας Ν. 4495/17 για θερμοπρόσοψη σε μη άρτιο οικόπεδο


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Θα ηθελα να ρωτήσω αν επιτρέπεται η έκδοση εργασιών μικρής κλίμακας για θερμοπρόσοψη σε κτίριο χωρίς Ο.Α. χτισμένο σε  σε μη άρτιο οικόπεδο το οποίο έχει γίνει υπαγωγή στο Ν.4495/17.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Με έχει προβληματίσει το ίδιο ερώτημα όχι μόνο για εργασίες θερμοπρόσοψης, αλλά και για άλλες εργασίες (πχ εσωτερική διαρρύθμιση κλπ) αν μπορεί να επιτρέπονται σε ένα κτίριο, το οποίο υφίσταται σε μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο γήπεδο. Π.χ περίπτωση κατά την οποία εκδόθηκε άδεια ανέγερσης κατοικίας, σε άρτιο κατά παρέκκλιση γήπεδο με επιφάνεια μικρότερη των 4.000 τμ και στη συνέχεια το ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ κατάργησε τις παρεκκλίσεις οπότε το γήπεδο κατέστη μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο.

Μάλλον θα πρέπει να τεθεί έγγραφο στο Υπουργείο για να είμαστε σίγουροι μια και έχουμε την αποκλειστική ευθύνη έκδοσης μιας τέτοιας άδειας.

 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ Πάυλο. Σε μια αναζήτηση βρήκα μια απάντηση από το ΤΕΕ Πελοποννήσου που αφορά όμως τον 4178/2013. Στο 4495/17 άρθρο 107 5β. δεν αναφέρει κάτι παρόμοιο :

"1184. Μπορώ να κατασκευάσω πέργκολα σε ρυθμισμένο κτίριο που βρίσκεται σε μη άρτιο οικόπεδο με τη διαδικασία της έγκρισης μικρής κλίμακας; Στο άρθρο 25 παρ.5 του Ν.4178/13 αναφέρεται ότι μπορώ να κάνω εργασίες μικρής κλίμακας. Αναφέρεται μόνο στο κτίριο η μπορώ να κάνω σχετικές εργασίες και στο οικόπεδο;

Σύμφωνα με το άρθρο 25 παράγραφος 5 του 4178, σε χώρους που έχουν τακτοποιηθεί με τον 3775/2009, 3843/2010 και 4178/2013 με εξόφληση τουλάχιστον του 30% του συνολικού προστίμου, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη: στ) εργασίες που προβλέπονται στις §2 και §3 του άρθρου 4 του Ν.4067/2012. Οι εργασίες ΔΕΝ επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων. Στην §2.ιστ του Ν.4067 προβλέπεται η κατασκευή πέργκολας. Κατά την γνώμη μου η «επαύξηση του κτίσματος» δεν έχει να κάνει με το αν μετράει η κατασκευή στον συντελεστή όγκου έτσι όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο του ΝΟΚ αλλά εννοείται κάθε κατασκευή κατ’ επέκταση του αυθαιρέτου. Θα ήταν άλλη περίπτωση αν επί του οικοπέδου επιτρεπόταν η έκδοση άδειας μετά την τακτοποίηση του όποιου αυθαιρέτου και άλλη περίπτωση αυτή που περιγράφετε στο συγκεκριμένο ερώτημα όπου μιλάμε για ένα ΜΗ άρτιο οικόπεδο. (Απαραίτητη διευκρίνιση ότι ΣΕ ΟΛΑ τα ερωτήματα που τίθενται επί της κρίσης μας, η απάντηση αφορά ως επί το πλείστον το συγκεκριμένο ερώτημα και δεν είναι πάντα φρόνιμο να υιοθετείται για παρόμοιες (παρόμοιες κατά την κρίση του καθενός) περιπτώσεις όπου ακόμα και μία λεπτομέρεια μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα). Δεν μπορεί δηλαδή το συγκεκριμένο κενό οικόπεδο να μην μπορεί να βγάλει άδεια για πέργκολα και να μπορεί να βγάλει (άδεια) όταν έχει τακτοποιημένο αυθαίρετο. Είναι παράλογο. Προφανώς λοιπόν στην περίπτωση σας επιτρέπονται οι εργασίες επί των τακτοποιημένων αυθαιρέτων π.χ. ενίσχυσης, βελτίωσης της υγιεινής και γενικά όσες προβλέπονται στο 25.5 εξαιρουμένων αυτών που αυξάνουν τον όγκο, ασχέτως του αν μετρούν στον συντελεστή όγκου όπως αυτός ορίζεται στον Ν.4067. Το Υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση της προβλεπόμενης στο τελευταίο εδάφιο της 25.5 Υ.Α., γιατί έτσι όπως είναι διατυπωμένη η παράγραφος και με την πολύ στενή ερμηνεία προκύπτουν και πολύ παράλογα. π.χ. η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης η οποία προκαλεί έστω και μικρή αύξηση του όγκου. Προφανώς και το πνεύμα του νόμου ΔΕΝ είναι αυτό."

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Απαντώντας στον... εαυτό μου (!) ,  πλέον με την Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174 (ΦΕΚ 1843/Β/13.05.2020) επιλύθηκε το παραπάνω πρόβλημα καθώς δεν απαιτείται πλέον βεβαίωση αρτιότητας - οικοδομησιμότητας από το μηχανικό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 14/5/2020 at 3:43 ΜΜ, topografos3333 said:

Απαντώντας στον... εαυτό μου (!) ,  πλέον με την Υ.Α. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/43266/1174 (ΦΕΚ 1843/Β/13.05.2020) επιλύθηκε το παραπάνω πρόβλημα καθώς δεν απαιτείται πλέον βεβαίωση αρτιότητας - οικοδομησιμότητας από το μηχανικό.

Nαι αλλά αυτό το 'δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις' ?

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα σε άρτιο άλλα όχι οικοδομήσιμο οικόπεδο , (διότι απαιτείται προσκύρωση) έχει ρυθμιστεί κτήριο με το Ν.4495/17 και έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση ως προυφιστάμενο του 1982 . Μπορεί να εκδοθεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για εσωτερικές διαρρυθμίσεις και συγκεκριμένα, η κατασκευή λουτρού ; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων 

Έγινε διόρθωση τονισμού και ορθογραφίας κειμένου-Παρακαλώ την προσοχή σου στα επόμενα post.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.