Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπόλοιπο Δόμησης / Κάλυψης προσθήκης σε υφιστάμενη λιθόκτιστη οικοδομή με άδεια προ ΝΟΚ


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

μελετάω περίπτωση προσθήκης υπόσκαφου σε υφιστάμενη λιθόκτιστη οικοδομή που είχε πάρει άδεια το 11'. Προσπαθώντας να υπολογίσω υπόλοιπο δόμησης / κάλυψης μπερδεύτηκα λίγο με τα εξής:
Άρθρο 11 και Τεύχος Τεχν. Οδηγιών 
Παρ6.  Στο σ.δ. δεν προσμετρώνται :
κβ. Η επιφάνεια που καταλαμβάνει η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή ο περιμετρικός φέρων οργανισμός και οι τοίχοι πλήρωσής του από φυσικά ανακυκλώσιμα πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, λάσπη, κλπ.
ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ: Η διάταξη εφαρμόζεται σε νέες κατασκευές για τις οποίες προβλέπεται περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία ή περιμετρικός φέρων οργανισμός και τοίχοι πλήρωσής του από τα αναφερόμενα υλικά.
Σε περίπτωση προσθήκης σε υφιστάμενη οικοδομή με φέρουσα τοιχοποιία κατά τα ανωτέρω, η φέρουσα τοιχοποιία του υφισταμένου κτιρίου προσμετράται στο συντελεστή δόμησης.

Έπειτα στο Αρθρο 12 παρ.4γ αναφέρει ότι δεν προσμετρώνται σε κάλυψη το κβ του άρθρου 11 παρ.6 . Σχετικά με την κάλυψη της φέρουσας τοιχοποιίας του υφιστάμενου κτιρίου δεν υπάρχει κάποια διευκρίνιση στο τεύχος οδηγιών. Συνεπώς για τη κάλυψη θα ισχύει ότι ίσχυε κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας του υφιστάμενου. 

Τέλος στο Άρθρο 23 - Υφιστάμενα κτίρια αναφέρεται ότι:
2.    Για τα κτίρια ή τα τμήματα των κτιρίων της παραγράφου 1 (τα νομίμως υφιστάμενα) , οι συντελεστές κάλυψης, δόμησης, όγκου και ύψη υπολογίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό και τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους.

Αν καταλαβαίνω σωστά το Άρθρο 23 μιλάει γενικά για υφιστάμενα κτίρια όμως συγκεκριμένα για τα υφιστάμενα λιθόκτιστα ισχύει αυτό που λέει το ΤΤΟ , ότι δηλαδή η επιφάνεια της λιθοδομής των υφιστάμενων θα μετρήσει στο ΣΔ ασχέτως του τι ίσχυε κατά την έκδοση της άδειας. Ποια είναι η γνώμη σας; 

Link to comment
Share on other sites

Τα υφιστάμενα κτήρια πάνε πάντοτε με το άρθρο 23.

Ειδικά για οποιαδήποτε έγκριση της διοίκησης που έχει αποτυπωθεί σε άδεια, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω παρά μόνον αν αυτή ακυρωθεί.

Επομένως ότι λέει η άδεια.

Αν κάτι μέτραγε στα πολεοδομικά μεγέθη θα μετρήσει και τώρα εκτός αν ορίζεται το αντίθετο με νόμο (βλέπε κλιμακοστάσια σε προσθήκη με υπόλοιπο δόμησης).

Συγκεκριμένα, το θέμα της λιθοδομής άλλαξε το 2004 ...

Οι συντάκτες των Τ.Ο. ερμηνεύουν διατάξεις του νόμου, οπότε ταυτόχρονα εκφράζουν και το βαθμό της προσωπικής κατανόησης των θεμάτων.

Όμως ο νομοθέτης κοιτάει αλλού ... ΣτΕ, Σύνταγμα κλπ.

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, kan62 said:

Τα υφιστάμενα κτήρια πάνε πάντοτε με το άρθρο 23.

Σε ευχαριστω kan62

Συνεπώς σε περίπτωση προσθήκης σε υφιστάμενη λιθοδομή που στην άδεια δεν προσμετρουσε η επιφάνεια τοιχοποιίας στο ΣΔ, ισχύουν τα πολεοδομικά μεγέθη άδειας κατα τον υπολογισμό της υπολειπόμενης δόμησης.

Και αρα η οδηγία είναι περιττή (ή εντελώς λάθος διατυπωμένη) αφού η παρ 2 του Άρθρο 23 κατισχύει των ΤΟ

Edited by Chr1st0s
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.