Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θέμα με καλωδίωση τηλεφώνου. Πως τραβάω νέα γραμμή;


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά, έχω ένα θέμα με τις γραμμές του τηλεφώνου μου στο σπίτι.

Λοιπόν, πως έχουν τα πράγματα. Πρόσφατα κάναμε ανακαίνιση στο σπίτι και μετά από πρωτοβουλία μου, είπα στον ηλεκτρολόγο να περάσει καλώδια μέσα σε κάθε δωμάτιο. Τα καλώδια καταλήγουν μέσα σε μια κεντρική ντουλάπα μαζί με κάποια Ethernet. O ηλεκτρολόγος έχει αφήσει τα τηλεφωνικά καλώδια έτσι: (δείτε φώτο πιο κάτω). Θέλω να φέρω ένα μόντεμ/ρούτερ μέσα στην ντουλάπα, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω με αυτά τα καλώδια. Δηλαδή δεν έχω καλώδιο γραμμής μέσα στην ντουλάπα. Μόνο αυτό το μάτσο υπάρχει μαζι με το αντίστοιχο μάτσο εθερνετ. Όσων αφορά τα έθερνετ τα έχω κανονισμένα, Αυτό που δεν μπορώ να βγάλω άκρη, ειναι πώς να φέρω ένα νέο καλώδιο DSL απο το υπάρχον μάτσο τηλεφωνικών καλωδίων. Το ματσο περιέχει 5 ξεχωριστά καλώδια απο πρίζες μεσα στο σπιτι. Ομως εγώ θελω άλλη μια, μεσα στην ντουλάπα για το ρουτερ.


Έχω σκεφτεί να "φτιάξω" ενα καλωδιάκι που θα καταλήγει σε RJ11 για να μπει στο ρουτερ μου. Εχω σκεφτει να τα φτιάξω με κλέμες. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα, αλλά θέλω πλήρως να ακούσω τις συμβουλές σας. Απο budget, δεν έχω θέμα αρκεί να είμαστε σε λογικά πλαίσια.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

IMG_20191106_010953.jpg

Link to comment
Share on other sites

η παροχική γραμμή (του ΟΤΕ) που καταλήγει? Αν έρχεται στη ντουλάπα τότε κάνεις σύνδεση με αυτό το καλώδιο. Αν έρχεται σε κάποια πρίζα κάνεις σύνδεση (επέκταση) στην πρίζα και μετά μπορείς να συνδέσεις με αυτό το καλώδιο στην ντουλάπα.

Link to comment
Share on other sites

1)      Το καλώδιο της γραμμής, του ΟΤΕ, που είναι? Από εκεί απλά συνδέεις το router σου.

2)      Το να στείλεις γραμμή τηλεφωνική σε κάθε δωμάτιο θα χρειαστεί ένα splitter (https://www.amazon.ca/RocketBus-Splitter-Modular-Converter-Cordless/dp/B07CL2BW5T) να μοιράζεις την γραμμή του ΟΤΕ και στα δωμάτια. Εγώ προσωπικά δεν θα ασχολούμουν με αυτά. Ένα ασύρματο τηλέφωνο και τέλος.  

3)      Στα μαγαζιά με ηλεκτρολογικά υλικά υπάρχουν όλα τα εξαρτήματα, κλέμες, πρέσα ακροδεκτών, ακροδέκτες, τηλεφωνικές πρίζες κλπ. Δεν χρειάζεται να βάλεις κλέμα για τα τηλεφωνικά καλώδια. Απλά στρίψ’τα με το χέρι ή αν θες σούπερ ουαου αποτέλεσμα κόλλησέ τα με ένα κολλητήρι.

Link to comment
Share on other sites

Πώς μπορώ να αναγνωρίσω την κεντρική γραμμή του ΟΤΕ; σόρρυ για την χαζή ερώτηση,όντως δεν έχω ιδέα. Αν ξεχωρίσω την κεντρική τελικά, οι υπόλοιπες πρίζες τηλεφώνου θα δουλεύουν; Αν θέλω να κρατήσω τη συσκευή τηλεφώνου εκτός ντουλάπας, γίνεται; Αν ναι πως. 

Επίσης, αν πούμε να βάλω το ασύρματο τηλέφωνο πάνω σε ένα σπλιτερ μέσα στην ντουλάπα, λέτε να έχει τελικά θέμα με το σήμα; 

Link to comment
Share on other sites

@Βασίλης Νικολακάκης

προτείνω να αγοράσεις έναν κατανεμητή τηλεφωνικών γραμμών 10 ζευγών ~15,50 € (Central Mini Κατανεμητής επίτοιχος 10 Ζευγών (80-81-132/P) νομίζω είναι το μικρότερο που υπάρχει) ή μια σκέτη "Οριολωρίδα Διαχωριστική LSA-Plus 10Ζευγών ~ 3,50€" από οποιοδήποτε κατάστημα με ηλεκτρολογικά, 1-2 μέτρα καλώδιο τηλεφωνικό (μονόκλωνο για να καρφώνεται στο κέντρο) τύπου utp, και μια εξωτερική πρίζα τηλεφώνου. Προαιρετικά πάρε ένα "καρφωτικό" (Εργαλείο συρμάτωσης τηλεφωνικού κέντρου ~3,50€) και μια πρέσα ακροδεκτών δικτύου και τηλεφώνου 10~15€

Βιδώνεις ή κολλάς την πρίζα και το κέντρο στην πλάτη της ντουλάπαςκαι πάνω εκεί "καρφώνεις τη γραμμή του ΟΤΕ" και γεφυρώνεις όλα τα καλώδια των πριζών του σπιτιού.

Στην πρίζα μπαίνει το ρουτερ και γεφυρώνεις ανάλογα με το αν έχει adsl, vdsl και ανάλογα αν η γραμμή είναι Voip όπως όλες οι καινούριες.... (για αυτό μίλα με τον πάροχο της γραμμής, καθώς διαφέρουν οι τεχνολογίες και απαιτούμενες γεφυρώσεις...)

 

Edited by ppanag
Link to comment
Share on other sites

εχω την εντύπωση ότι λογο ευροζωνικοτιτας τα τηλέφωνα ""παιζουν"" μέσο ρουτερ.....Η γραμμή  του οτε μας έδινε κάποτε 50-60volt bc τώρα , μονο μέσο ειδικού οργάνου μπορείς  να δεις τι σου δίνει 

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά εγώ π.χ. συνέδεσα τη γραμμή του ΟΤΕ πάνω στο router και από εκεί έδωσα στον κατανεμητή για να γεφυρωθούν όλες οι πρίζες του σπιτιού.

Και δεν χρειάζονται και φίλτρα πλέον στις συσκευές τηλεφώνου που η γραμμή είναι ήδη φιλτραρισμένη

 

 

Edited by ppanag
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά δεν ξέρω αν τα λέω σωστά αλλά εγώ με VDSL2 δεν εχω VoIP. Ωστόσο δυσκολεύομαι να αναγνωρίσω το "κεντρικό" καλώδιο του τηλεφώνου μεσα στην ντουλάπα. Έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά; 

EDIT: Επίσης για να προσθέσω και περισσότερες φωτογραφίες της κατάστασης εδώ είναι όλα τα καλώδια στο μάτσο. Υποπτεύομαι οτι κάποια μπρίζα στο σπίτι είναι η κεντρική και ο ηλεκτρολόγος την προέκτεινε μεσα στην ντουλαπα οπου τις γεφύρωσε με ολες τις αλλες γραμμες. Σαν σκεψη στέκει; Αν στέκει πως κινούμαι τωρα; Όπως είπε και ο @ppanag, Μάλλον θα πάρω ένα κατανεμητή. Περισσότερες ιδέες;  Σας υπερ-ευχαριστώ όλους για τις ιδέες 

 

IMG_20191106_135410.jpg

Edited by Βασίλης Νικολακάκης
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κ από μένα .  

Έχω μια απορία, στην αρχή λες ότι έχεις 5 καλώδια από ανάλογα δωμάτια, όμως στη φωτό είναι 4... Επίσης μου φαίνεται δύσκολο να έχει πάει όλα τα καλώδια στη ντουλάπα εκτός από το κεντρικό. Πιστεύω ότι ένα από αυτά είναι το κεντρικό. Μπορείς να τον φωνάξεις να σου εξηγήσει τι έχει κάνει ? Τέλος , αν φωνάξεις έναν άλλο ηλεκτρολόγο θα σου λύσει την απορία σου μέσα σε 5 λεπτά ... Οπότε μην αγχώνεσαι θελω να πιστεύω ότι θα βρεις λύση χωρίς να χρειαστεί να περάσεις νέα γραμμή...

Edited by geomast84
Link to comment
Share on other sites

Αγόρασε ένα σετ γεννήτριας και ανιχνευτή εντοπισμού ακουστικού σήματος. Λύσε τη σύνδεση των UTP και εφάρμοσε τα κροκοδειλάκια της γεννήτριας σε ένα ζευγάρι του κάθε καλωδίου , και εντόπισε με τον ανιχνευτή το κάθε ένα καλώδιο που καταλήγει. Λογικά αν έχεις 5 πρίζες RG11 στο σπίτι , οι δύο από αυτές θα είναι προεκτάσεις άλλων. Διαφορετικά, πήγαινε στο κουτί του ΟΤΕ και σύνδεσε εκεί τη γεννήτρια στο καλώδιο που μπαίνει στο σπίτι σου . Για καλύτερη σύνδεση τώρα των καλωδίων , ότι σου έγραψε ο ppanag. Για τα τηλέφωνα στις εγκαταστάσεις ,να γνωρίζεις ότι είθισται να χρησιμοποιείται το μπλε ζευγάρι του UTP .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.