Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θέμα με καλωδίωση τηλεφώνου. Πως τραβάω νέα γραμμή;


Recommended Posts

Βλέπω 4 γκρι καλώδια. Το ένα πηγαίνει στον ΟΤΕ και τα άλλα 3 σε πρίζες τηλεφώνου.

Η γραμμή τηλεφώνου έχει 2 καλώδια (1 ζευγάρι). Το γκρι καλώδιο είναι καλώδιο δικτύου και έχει 8 καλώδια (4 ζευγάρια). Είναι συνηθισμένο να περνάνε εφεδρικά ζευγάρια ώστε να μπορεί κάποιος να βάλει και επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές (νούμερα) αν θέλει, παλιότερα δεν υπήρχε VOIP ή ISDN οπότε αναγκαστικά έπρεπε να υπάρχει ένα ζευγάρι ανά γραμμή.

Θα πρέπει να τα δοκιμάσεις ένα ένα. Αν έχεις και δεύτερο άτομο για βοήθεια θα τελειώσεις πολύ πιο γρήγορα.

Όλα τα καλώδια ίδιου χρώματος θεώρησέ τα ως ένα καλώδιο.

Αν έχεις πολύμετρο, βρες ποιο ζευγάρι καλωδίων (διαφορετικών χρωμμάτων) έχει τάση, λογικά γύρω στα 48V. Αυτό το ζευγάρι  είναι που σε ενδιαφέρει. Αν δεν έχεις πολύμετρο σύνδεσε κατευθείαν το τηλέφωνο, στην ανάγκη κόψε ένα καλώδιο τηλεφώνου και γύμνωσε τις δύο μεσαίες επαφές του καλωδίου και ακούμπησέ τες στα δύο καλώδια (εννοείται θα έχεις βγάλει την μονωτική ;-) ), μόλις βρεις το σωστό ζευγάρι θα ακούσεις τον ήχο της γραμμής στο τηλέφωνο.

Ενώ είσαι συνδεδεμένος από το κινητό σου στο router με wifi, αποσύνδεσε από το ζευγάρι ένα ένα τα καλώδια  του ίδιου πάντα χρώματος και δοκίμασε να ανανεώσεις μια σελίδα, π.χ. το google. Όταν θα χαθεί η σύνδεση θα έχεις βρει είτε το καλώδιο που πηγαίνει στον ΟΤΕ είτε το καλώδιο που πηγαίνει στο ρούτερ.

Παράλληλα κάθε φορά που αποσυνδέεις ένα καλώδιο θα δοκιμάσεις τις πρίζες ώστε να δεις αν κόπηκε το τηλέφωνο σε όλες τις πρίζες ή μόνο σε μια. Αν κόπηκε μόνο σε μία τότε το τελευταίο καλώδιο είναι τις πρίζας, αν κόπηκε κατευθείαν το σήμα σε όλες τις πρίζες τότε βρήκες το καλώδιο του ΟΤΕ.

Στην περίπτωση που μείνουν 2 καλώδια και δεν έχεις βρει ποιο είναι του ΟΤΕ, αποσύνδεσέ τα και σύνδεσε στο ένα από αυτά που αποσύνδεσες πριν. Αν η πρίζα που ξανασύνδεσες έχει σήμα τότε είναι του ΟΤΕ, διαφορετικά είναι παροχή πρίζας.

Μετά την παραπάνω διαδικασία θα έχεις βρει ποιο καλώδιο είναι ποιο.

Edited by sdim
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.