Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αμοιβή αναθεώρησης για αλλαγή επιβλέποντος


Recommended Posts

Παιδιά Καλημέρα. Ξέρει κάποιος τι χρειάζεται για αναθεώρηση αδείας λόγω αλλαγής επιβλέποντος και αλλαγής στατικής μελέτης? πως περνάει στο πρόγραμμα αμοιβών?Φορολογικά ξαναπληρώνει ο ιδιοκτήτης?

Link to comment
Share on other sites

απο ερευνα κι εγω, βρηκα τα εξης, που τα χρησιμοποιησα προσφατα:

 

Για την αντικατάσταση του Επιβλέποντος το έργο μηχανικού θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας. Ο νέος Επιβλέπων, σύμφωνα με τον Επαγγελματικό Κώδικα των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών, θα πρέπει να αναλάβει την εντολή ανάθεσης μόνο μετά από τη νόμιμη παραίτηση του υπάρχοντος.

 

Ο υπάρχων Επιβλέπων θα πρέπει να αμειφθεί για τις εργασίες που επέβλεψε, με βάση την πραγματοποιηθείσα δαπάνη, μέχρι τη στιγμή της αποχώρησής του.

 

H αμοιβή επίβλεψης του νέου Επιβλέποντος θα καθορισθεί από τις εργασίες που θα επιβλέψει, από το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων του μέχρι το πέρας της οικοδομής, με βάση την πραγματοποιηθείσα δαπάνη.

 

1) Αίτηση για αναθεώρηση της άδειας λόγω αλλαγής επιβλέποντος.

2) Νόμιμη παραίτηση του υπάρχοντος επιβλέποντος σημαίνει υπεύθυνη δήλωσή ΤΟΥ ότι παραιτείται της επίβλεψης. Θα αναφέρεται το έργο που επέβλεπε, η διεύθυνση του έργου, οι ιδιοκτήτες αυτού και το στάδιο των εργασιών που είχαν περατωθεί.

3) Νέα δήλωση ανάθεσης από τους ιδιοκτήτες.

4) Νέα δήλωση ανάληψης από το νέο επιβλέποντα.

5) Φωτογραφίες του έργου που να αποδεικνύουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι οικοδομικές εργασίες

6) Μια σύντομη τεχνική έκθεση που θα συνοδεύει τις φωτογραφίες και στην οποία θα αναφέρεται ποιες εργασίες περατώθηκαν.

7) Υπολογισμό των αμοιβών του παλιού επιβλέποντα βάσει των περατωμένων εργασιών που επέβλεψε και υπολογισμό του υπολοίπου των αμοιβών με το οποίο θα αμοιφθεί ο νέος επιβλέπων.

 

Εννοείται ότι ο παλιός επιβλέπων θα έχει κόψει Α.Π.Υ. (Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών) για την αμοιβή που του αναλογούσε και εισέπραξε, θα έχει πληρώσει το ΦΕΜ και το ΤΣΜΕΔΕ του και θα έχει προσκομίσει όλα τα χαρτιά αυτά στον μηχανικό που θα ολοκληρώσει την κατασκευή.

 

επίσης:

 

Αναθεώρηση αδείας

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 8/90 (17854/12-2-90):

 

α) Αναθεώρηση για παράταση ισχύος με ολοκληρωμένο σκελετό χωρίς αλλαγή της μελέτης:

Δεν καταβάλλονται κρατήσεις ούτε αμοιβή μελετών.

 

β) Αναθεώρηση για παράταση ισχύος χωρίς ολοκλήρωση του σκελετού και χωρίς αλλαγή μελέτης:

Καταβάλλονται οι κρατήσεις πάνω στον προϋπολογισμό του τμήματος που υπολείπεται η κατασκευή του σκελετού του, όπως ο προϋπολογισμός αυτός προκύπτει κατά τη χρονική περίοδο που γίνεται η αναθεώρηση. Οι κρατήσεις που καταβλήθηκαν κατά την έκδοση της αρχικής αδείας και αντιστοιχούν στο τμήμα αυτό συμψηφίζονται. Δεν καταβάλλεται αμοιβή μελέτης.

 

γ) Αναθεώρηση για τροποποίηση της μελέτης:

Η αμοιβή καταβάλλεται επί του προϋπολογισμού των εργασιών τροποποιήσεων. Ο προϋπολογισμός υπολογίζεται είτε αναλυτικός είτε ποσοστιαία επί της συνολικής δαπάνης του κτιρίου -ισχύει πάντοτε- η ελάχιστη αμοιβή (5000*λ). Το ποσοστό των τροποποιήσεων που δεν αυξάνουν το εμβαδόν, πλην όμως αυξάνουν τον όγκο του κτιρίου (π.χ. αύξηση ύψους), τότε γίνεται αναγωγή του πρόσθετου όγκου σε επιφάνεια, με διαίρεσή του δια του μικτού ύψους του χώρου. Τα ποσοστά επί της δαπάνης καθορίζονται από την Πολεοδομία. Κρατήσεις καταβάλλονται επί της διαφοράς προϋπολογισμού όταν δημιουργείται τέτοια, λόγω αύξησης της επιφάνειας του κτιρίου

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Επειδή συνάδελφοι τα έχω πάρει στο κρανίο -πάρα πολύ- με τη λογική που λειτουργούν κάποιες πολεοδομίες (κατ' εντολή ανωτέροων τους) θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής θέμα:

 

Σε κτίριο του οποίου η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια έναρξης των εργασιών, γνωρίζω ότι καταθέτοντας τα εξής:

α) αίτηση για αναθεώρηση άδειας λόγω επιβλέποντος μηχανικού

β) δήλωση παραίτησης του πρώτου επιβλέποντος (εμού) συνοδεία τεχνικής έκθεσης ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία και δεν έχω απαίτηση αμοιβής

γ) δήλωση ανάθεσης επίβλεψης στον νέο επιβλέποντα από τον ιδιοκτήτη

δ) δήλωση ανάληψης από τον νέο επιβλέποντα συνοδεία τεχνικής έκθεσης ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία

 

η άδεια αναθεωρείται χωρίς να καταβληθεί κάποιο παράβολο.

 

Σε πολεοδομία της Αττικής λοιπόν, ζητάνε καταβολή ποσού 200Ε ανά κτίριο για την αναθεώρηση της άδειας, σύμφωνα με απόφαση της νομαρχίας.

 

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Από τη στιγμή που η απόφαση για παραίτηση από την επίβλεψη είναι δική μου, για προσωπικούς λόγους, πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης αυτό το χαράτσι (ο οποίος ούτε φταίει και δεν έχει και διάθεση να το κάνει), πρέπει να πληρώσω εγώ που δεν έχω πάρει και φράγκο για την επίβλεψη ή υπάρχει κάποιος τρόπος για να αποφευχθεί αυτή η βλακεία? Υπόψην ότι μιλάω για δύο όμοια κτίρια, δηλαδή δύο άδειες ή αλλιώς 400Ε.

Link to comment
Share on other sites

Πιθανότατα αναφέρεσαι σε μια από τις πολεοδομίες της Νομαρχίας Αν. Αττικής. Το τέλος αυτό δεν αφορά ειδικά την επίβλεψη. Εχει θεσμοθετηθεί με απόφαση Νομάρχη , αφορά όλες τις άδειες , πάσης φύσεως και είναι ή ποσοστό επί του ΕΚΚΟ (όταν αυτό υπάρχει) ή 200Ε σε κάθε άλλη περίπτωση και στις για οποιαδήποτε αιτία αναθεωρήσεις. Εφ'όσον λοιπόν κάνεις αναθεώρηση έστω και για αλλαγή επιβλέποντος , ή για παράταση ισχύος δεν το γλυτώνεις.

Link to comment
Share on other sites

Και ποιος το πληρώνει αυτό δηλαδή?

Ο ιδιοκτήτης δεν έχει σχέση με τη δική μου παραίτηση, άρα εγώ?

Δηλαδή για 4 χαρτιά θα πάρουν 200Ε?

Αυτό είναι ληστεία με βούλα!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν ενδιαφέρει τη Νομαρχία ποιός θα το πληρώσει. Σημασία έχει να πληρωθεί. Πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί για το θέμα , στο τέλος όλοι πλήρωσαν.

Link to comment
Share on other sites

Κατάλαβα... Θα βάλω και από τη τσέπη... Δηλαδή και γδαρμένος και ........ ΓΚΡΡΡΡΡΡΡ.....

Θα πάω ξανά από εκεί να το ξεκαθαρίσω...

 

Κάτι που σκέφτηκα όμως... η αναθεώρηση αυτή δεν πρωτοκολείται στις αναθεωρήσεις, δεν παίρνει αριθμό, μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί?

 

Πιθανότατα αναφέρεσαι σε μια από τις πολεοδομίες της Νομαρχίας Αν. Αττικής.

 

Μενίδι-Λιόσια

avgoust ξέρεις αν έχουν υπάρξει επίσημες αντιδράσεις γι αυτά?

 

Επίσης η αλλαγή επιβλέποντος από πότε ισχύει? Από την ημερομηνία που καταθέτεις την αίτηση, από τη στιγμή που αναλάβει ο νέος επιβλέποντας ή αφού πληρώσεις το παράβολο αυτό?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Επειδή δεν μπορώ να βρω με τίποτα τον αντίστοιχο πίνακα που κάπου έχω ,ξέρει κανείς πως υπολογίζουμε αυτό το παράβολο?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Φίλε adadim, δεν βρίσκεις τρόπο υπολογισμό του παραβόλου γιατί απλά... δεν υπάρχει.

Είναι € 200 εφάπαξ για κάθε άδεια που εκδίδεται στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

Μάλιστα έχει επικρατήσει και η ονομασία "Κουρόσημο" μεταξύ των μηχανικών της περιοχής για το συγκεκριμένο τέλος, που προκύπτει φυσικά από το επώνυμο του Νομάρχη (Κουρής).

Απ' όσο γνωρίζω, είναι η μοναδική Νομαρχία που επιβάλλει τέτοιο τέλος στην έκδοση οικοδομικών αδειών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.