Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ασφαλιστικές εισφορές: Οι 6+1 κλίμακες που θα ισχύσουν από το 2020


Engineer

Recommended Posts

Η αντίδραση δεν είναι μόνο αρνητική, υπάρχει και η θετική και η ουδέτερη. Εάν υποθέσουμε ότι το νομοσχέδιο μέχρι να βγει θα προσαρμόζεται και με τις έως τότε αντιδράσεις, τι αποτέλεσμα αναμένουμε πχ για τις ελάχιστες;

Βέβαια τις αντιδράσεις των ίδιων των ασφαλισμένων μπορούν να τις προβλέψουν, γνωρίζοντας τι πληρώνει ο καθένας κι αν πρόκειται να κερδίσει ή να χάσει. Το παιχνίδι παίζεται στην υπόλοιπη κοινή γνώμη που δε θα το ψάξει και πολύ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 56
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για τον Ειδικό Λογαριασμό Προσθέτων Παροχών (Ε.Λ.Π.Π.), ν.915/1979, Άρθρο 33

"1. Συνιστάται παρά τω Ταμείω Ειδικός Λογαριασμός Προσθέτων Παροχών, έχων ιδίαν οικονομικήν και λογιστικήν αυτοτέλειαν.

2 . Σκοπός του ως άνω συνιστωμένον Ειδικού Λογαριασμού είναι η παροχή :

α. Προσθέτου συντάξεως εις τους λόγω γήρατος ή αναπηρίας συνταξιοδοτουμένους η εν περιπτώσει θανάτου εν ενεργεία ησφαλισμένου ή συνταξιούχου, εις τα μέλη της οικογενείας αυτού, κατά τα ορισθησόμενα υπό της κατά την παράγραφον 3 του άρθρου 34 του παρόντος προβλεπομενης Υπουργικής Αποφάσεως.

β. Εφ` άπαξ βοηθήματος εις τους εξερχομένους το πρώτον εις σύνταξιν λόγω γήρατος η εν περιπτώσει θανάτου εν ενεργεία ησφαλισμένου εις τα δικαιούμενα συντάξεως μέλη της οικογενείας αυτού, κατά τα ορισθησόμενα υπό της κατά την παράγραφον 3 του άρθρου 34 του παρόντος προβλεπομένης Υπουργικής Αποφάσεως. ..."

 

Για την Ειδική Προσαύξηση, ν.3518/2006, άρθρο 2 "Κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού Προσθέτων Παροχών - Ειδική Προσαύξηση"

"... Ο Ειδικός Λογαριασμός Προσθέτων Παροχών (Ε.Λ.Π.Π.) που συστήθηκε με το άρθρο 33 του ν. 915/1979 καταργείται από την πρώτη του επόμενου της δημοσίευσης του παρόντος μήνα. Η πρόσθετη σύνταξη του Λογαριασμού αντικαθίσταται από την Ειδική Προσαύξηση, βαρύνει τον κλάδο κύριας σύνταξης Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. και καταβάλλεται από αυτόν, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα επόμενα άρθρα.
Η καταβολή των παροχών εφάπαξ του καταργούμενου κλάδου βαρύνει το συνιστώμενο Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα επόμενα άρθρα. ..."

Link to comment
Share on other sites

Ναι ... περίπου έτσι  ... αν συνεχίζονταν ως εισφορά θα είχες πληρώσει για να πάρεις κάτι παραπάνω ως ΚΣ και κάτι παραπάνω ως εφάπαξ ... Τώρα υποθέτω που έχει καταργηθεί θα υπάρξει κάποια άλλη ... αναλογία ... στην καταβολή τους .. στο πώς και πόσο προσθετικά θα συμβάλουν οι καταβολές αυτές ...  όταν έρθει η ώρα ... (την σύνταξης) :-D

Στην παράγρ.2 του άρθρου 8 του ν.3518/2006 (όπως προστέθηκε με την παράγρ. 1 άρθρου 62 ν.3996/2011) μπορείς να δεις τον "τρόπο συμμετοχής" της ειδικής προσαύξησης 

Link to comment
Share on other sites

Επίσης ένα ακόμη θέμα που δεν έχει θιχτεί καθόλου (εκτός αν μου διαφεύγει) είναι αν θα μπορούμε να καταθέτουμε ότι ποσό θέλουμε (π.χ. μικρότερο της μηνιαίας εισφοράς όπως υπάρχει τώρα η δυνατότητα με ότι επίπτωση αυτό έχει π.χ. να εξοφλούνται οι παλαιότερες οφειλές κλπ κλπ) ή θα πρέπει το ποσό κατάθεσης να είναι όσο το ποσό της επιλεγμένης κλάσης (όπως ήταν παλαιά με τις εξαμηνιαίες εισφορές επί ΤΣΜΕΔΕ) με αποτέλεσμα π.χ. να ... αρχίζουν να μαζεύονται οφειλές.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Η κοροϊδία είναι ότι ο ασφαλισμένος κατόπιν επιλογής του θα μπορεί να μένει στην χαμηλή ασφαλιστική κλάση και να πληρώνει τις "μικρότερες" εισφορές --αλλά αυξημένες σε σχέση με τον νόμο του Κατρούγκαλου, ώστε να χρηματοδοτηθεί η μείωση των εισφορών για τους επαγγελματίες που έχουν υψηλά εισοδήματα.

Αυτός ο πόνος που έχουν (όλοι αυτοί) για το καλύτερο για τα χαμηλά εισοδήματα (?!) ... αυτή η ανάγκη για παράδεισο ... να λένε ότι κάνουν το καλό  ... πόσο νοιάζονται ... μα πόσο πολύ νοιάζονται ...

Φορολογικό μπλοκάκι, στο όριο του αφορολόγητου, όχι απλά δεν θα καταλάβει αύξηση στο εισόδημά του ... αλλά θα "απορροφήσει" η τσέπη του !!!! την αύξηση των εισφορών... και θα νιώσει να μειώνεται το εισόδημά του περίπου επιπλέον κατά 420€ το έτος ... οπότε κατ' εμέ μάλλον (για τέτοιο ύψος εισοδήματος της τάξης των 9.000€~10.000€) θα σκέφτεται πως να τα βγάλει πέρα αφού περίπου 4.000€ από εισφορές (220+68,25+21,49+21,49) + τα 500€ από την @@ριά του τέλους επιτηδεύματος, ήτοι ~ 4.500€ θα πηγαίνουν "για το καλό του" που τραγουδούσε ο Μηλιώκας   ...  αντί να έχει στο μυαλό του του τι "ανταπόδοση" θα έχει η εισφορά του ... μετά από πάροδο διψήφιων ετών ... (ειπώθηκε ότι τα 220€ (210 χωρίς τον ΟΑΕΔ) αντιστοιχούν σε 735€ σύνταξη αντί για 680κάτι που είναι τώρα με τα 175€)

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

για την περίπτωση αυτών των εργαζομένων το υποσχεθέν αντίμετρο είναι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος... αρκεί να γίνει!

πιστεύω ότι και οι θετικές και οι αρνητικές συνέπειες της αλλαγής σύντομα θα απορροφηθούν. το κέρδος που θα προκύψει σε κάποιον από τη μείωση των εισφορών η αγορά δε θα τον αφήσει να το διατηρήσει για πολύ. η πίεση για χαμηλότερες τιμές δε θα πάψει και αν φανερωθεί ότι προέκυψε το περιθώριο θα ενταθεί κι άλλο. πχ ο εργοδότης θα πει δε χρειάζεσαι πια τόσα πολλά, σου κάνω μια μείωση ώστε τα καθαρά σου να μείνουν ίδια. αντιστρόφως στο χαμηλόμισθο μπορεί να δώσει μια μικρή αύξηση για να μείνει κι αυτός πάλι στα ίδια και να συνεχίσει να προσφέρει τις φτηνές υπηρεσίες του.. 

στο σύστημα κατρούγκαλου, ποιά αμοιβή πληρώνει εισφορές 220 ευρώ; (χωρίς το ετεαέπ εννοείται)

επί του πρακτέου τώρα: εάν το νέο σύστημα εφαρμοστεί από 1/1/2020, για το 2019 θα γίνει κανονικά η εκκαθάριση βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος 2019. άρα συμφέρει κανείς να αναβάλει τη λήψη αμοιβών για το νέο έτος, ώστε να δηλωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο για το '19 και να επωφεληθεί και έτσι.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

On 11/18/2019 at 9:46 AM, georgios_m said:

στο σύστημα κατρούγκαλου, ποιά αμοιβή πληρώνει εισφορές 220 ευρώ; (χωρίς το ετεαέπ εννοείται)

Για μέχρι και 31/12/2020 (όπου ισχύει το μειωμένο εισόδημα της §1, άρθρο 98, ν.4387/2016) τα 220€ (=ΚΣ+ΥΓΕΙΑ+ΟΑΕΔ) τα πληρώνει αμοιβή 16.863,07€/έτος ή 1.204,26€/μήνα.

Από 1/1/2021 και μετά (όπου παύει να ισχύει το μειωμένο εισόδημα) τα 220€ (=ΚΣ+ΥΓΕΙΑ+ΟΑΕΔ) τα πληρώνει αμοιβή 12.426,01€/έτος ή 1.035,50€/μήνα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.