Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ακριβότερη από τον Ιούνιο του 2020 η ρύθμιση αυθαιρέτων - Έρχεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου


Engineer

Recommended Posts

Μόνιμη λύση για το ζήτημα των αυθαιρέτων από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, η οποία θα συνδεθεί με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου ή της ιδιοκτησίας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ύστερα από σχετική συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γ. Στασινό, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στρ. Παραδιά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης.
 
 Έως τότε, θα δοθεί μια νέα - η τελευταία- παράταση 
 
Από τον Ιούνιο του 2020 όποιος δεν έχει τακτοποιήσει το ακίνητό του, θα καταβάλει 20% παραπάνω χρήματα για την τακτοποίησή του. Και για κάθε χρόνο περαιτέρω καθυστερήσεων, θα καταβάλλεται ένα επιπλέον 5%. Δηλαδή για καθυστέρηση ενός χρόνου, θα καταβάλλεται επιπλέον 25%, δύο χρόνων 30%, κ.ο.κ.. «Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη και λειτουργική. Δίκαιη, διότι συνδέει το ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται, με την ταχύτητα με την οποία κάποιος ιδιοκτήτης σπεύδει να τακτοποιήσει το ακίνητό του” σχολίασε ο υπουργός
 
Η ρύθμιση θα αφορά τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 28η Ιουλίου του 2011 που θεωρείται κόκκινη γραμμή για την ένταξη τους στους ισχύοντες νόμους και δεν θα αφορά την κατήγορία 5 (ακίνητα με μεγάλες αυθαιρεσίες)
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου, η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου η οποία ισχύει ήδη στα νέα κτήρια θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμοζεται και στις παλαιότερες άδειες όταν πρόκειται να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και θα μπορεί να γίνεται ανα διηρημένη ιδιοκτησία
 
Δηλαδή όποιος έχει μια διηρημένη ιδιοκτησία και θέλει να κάνει μια μεταβίβαση ή να το νοικιάσει ή οτιδήποτε, θα μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονική ταυτότητα αποκλειστικά της διηρημένης ιδιοκτησίας του.
Σιγά – σιγά θα προστίθενται και οι υπόλοιπες διηρημένες ιδιοκτησίες και στο τέλος θα έχουμε το συνολικό ακίνητο.

Ο πρώτος που θα θέλει να κάνει μια τέτοια ηλεκτρονική ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας θα πρέπει να δηλώσει και το ποσοστό που του αντιστοιχεί σε χιλιοστά επί των κοινοχρήστων και αν υπάρχουν αυθαιρεσίες στα κοινόχρηστα, θα πρέπει να δηλώσει και τα κοινόχρηστα, δηλαδή να υπάρξουν σχετικά σχέδια.
 
Γίνεται μία εξαίρεση για τη στατική επάρκεια, στην περίπτωση της διηρημένης ιδιοκτησίας, για μια πενταετία. Παραμένει όμως η υποχρέωση δήλωσης βεβαίωσης τρωτότητας. Αν η βεβαίωση τρωτότητας αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ή οτιδήποτε άλλο, θα μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και στο επόμενο στάδιο. 
 
Ένα άλλο σημαντικό είναι ότι οι προβλεπόμενοι, από τη σημερινή νομοθεσία, έλεγχοι των δηλώσεων αυθαιρέτων σε ποσοστό 5% που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθούν πάρα πολύ γρήγορα. Θα γίνεται από ιδιώτες ελεγκτές δόμησης και προφανώς στην περίπτωση που θα εντοπίζονται αυθαιρεσίες θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις.
 
Η ενεργοποίηση αυτών των ελέγχων μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα σίγουρα μας δίνει τους μηχανισμούς που θα εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν αυθαίρετα από εδώ και πέρα, η αν έχουμε από κάποιους, θα υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις και θα μπορούν να αντιμετωπίζονται.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

"και δεν θα αφορά την κατήγορία 5 (ακίνητα με μεγάλες αυθαιρεσίες)"
 

Θελουν να τιμωρήσουν τους αμελείς και σωστά, ομως.....

τους έχει ξεφύγει ότι στην κατ5 μπορεί να βρίσκεται μια επιφάνεια μόνο 2.0μ2, οντας εντός προκηπιου , που δεν  μπορεί να στοιχειοθετησει συνειδητή αμέλεια του ιδιοκτήτη, αφού δεν μπορεί να είναι υποψιασμένος για αυτη την παραβαση.......

Link to comment
Share on other sites

Και όχι μόνο.......Απλά φαίνεται για άλλη μια φορά το γνωστό.
Οτι όσοι νομοθετούν-αποφασίζουν δεν έχουν άποψη περί του αντικειμένου με το οποίο καταπιάνονται......

Link to comment
Share on other sites

Γιατί έχουν αρχίσει να το σοβαρεύουν τόσο πολύ με τα αυθαίρετα ? Καλά ήταν για μέσα στην κρίση να έχουμε κάτι να ασχολούμαστε. Φάγαμε, έφαγε και το κράτος και όλα καλά. Αντί σιγά σιγά να πάμε παρακάτω και να φτιάξουμε έναν μόνιμο νόμο αυθαιρέτων, απλουστευμένο, χωρίς κατηγορίες, συντελεστές κτλ πάμε τώρα στην ηλεκτρονική ταυτότητα, σε φοβερούς ελέγχους, σε μεγάλα πρόστιμα κτλ. . 

Γενικά το γραφειοκρατικό αντικείμενο έχει μεγαλώσει πάρα πολύ νομίζω χωρίς ουσία.

Link to comment
Share on other sites

Το κείμενο στη συνέχεια το έβαλα κι αλλού, αλλά λόγω του θέματος αναγκάζομαι να το βάλω κι εδώ....

 

Για να καταλάβει κι ο "τελευταίος" νοήμων από εμάς, το πόση βλακεία, προχειρότητα, αμάθεια και ασχετοσύνη κυκλοφορεί στους "αποφασίζοντες" αρκεί ν' ακούσει τη δήλωση "κυβερνητικού παράγοντα" (δεν λέω ποιός λόγω του "φόβου των Δαναών") στην πρωινή εκπομπή του Κούτρα κ.λπ. στο Σκάϊ (αξίζει τον κόπο να τη βρείτε και να την ακούσετε)..... 

Είπε χαρακτηριστικά το "ξυπνοπούλι": 

"Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 1.500.000 αυθαίρετα!!!  ........Κινδυνεύουν με υπέρογκα πρόστιμα, τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι μηχανικοί που έχουν κάνει τις δηλώσεις μέχρι σήμερα!!! Θα ελεγχθούν δειγματοληπτικά κάποιες δηλώσεις κι αν βρεθεί λάθος σε μία δήλωση που έχει κάνει ένας μηχανικός, τότε εξυπακούεται ότι, θα ελεγχθούν κι όλες οι άλλες δηλώσεις που έχει αυτός υποβάλλει....."!!!

Αυτό κατάλαβε τόσα χρόνια τώρα, που προετοιμάζονταν να έλθει στην εξουσία και να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα...... 

Πόση, μα πόση προχειρότητα.... Πόση, μα πόση βλακεία... Κι όλοι εμείς περιμένουμε από δαύτους να λύσουν προβλήματα, να κυβερνήσουν, να δώσουν ορθές λύσεις κ.λπ.

 

P.S. Όσον δε αφορά στις χθεσινές δηλώσεις για τη ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑ και την επαναφορά της ΔΟΜΙΚΗΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ (κατά τη διαδικασία της απόκτησης ηλεκτρονικής ταυτότητας διαμερίσματος που πρόκειται π.χ. να ενοικιαστεί) δεν χρειάζεται να πούμε ...ούτε μια λέξη!!!

Link to comment
Share on other sites

περα απο ολα αυτα ..... και που  εγινε ρυθμιση σε τοσα και τοσα αυθαιρετα ποιο το οφελος του ιδιοκτητη περα απο το οτι μπορει να το μεταβιβαση αφου το κρατος του επεβαλε την βεβαιωση μηχανικου ;  τι αλλαξε στην κατοικια του αυθαιρετουχο ;;; ενα ακομα εισπρακτικό μεσο που χτυπαει την αναγκη του κοσμου για στεγη και αξιοπρεπη διαβίωση .. ενα ακινητο που θα πρεπει να το πληρωνεις συνεχεια ...μια οικονομια  που θελει να ζει απο την οικοδομη ακομα και αν αυτη εχει πεθάνει ... 

 

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

 

Δημ: Δεν μπορούν να γκρεμιστούν κιόλας. Φανταστείτε 1,5 εκατομμύρια αυθαίρετα να γκρεμιζόντουσαν όλα αυτά. Πού θα πήγαιναν τα μπάζα; Επειδή είπατε στην αρχή για μπάζα

 

 

Δημ: Πάντως για να συμφωνεί η ΠΟΜΙΔΑ, οι μηχανικοί, για να είναι όλοι ευτυχισμένοι, κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

 

 
 οι απαντησεις και περισσοτερα,  εδω...
 
 
υγ
με προσοχη γιατι τρεχει "καυτό νερό"....:twisted:

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

εγώ αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως θα γίνεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου στα χωριά μας

Θα βιντεοσκοπούμε το κοτέτσι την αποθήκη των στάβλο την αχυρώνα την κατοικία τα στέγαστρα κτλ?

Link to comment
Share on other sites

Η ταυτότητα θα γίνεται σε κάθε δικαιοπραξία θεωρώ . Δεν είναι λογικό κατά την μίσθωση η Πομιδα λογικά δεν θα το δέχθηκε  να γίνεται σκέψου ότι κάποιος μπορεί να το νοίκιασει 2 και 3 φορες μεσα σε ενα χρόνο η καθε χρόνο.Η προσαύξηση  5 % ετησιως είναι μεγάλη ας βάλουν 20 % μετά ην ληξη πολύ σωστά και ας βάλουν 5% ανά πενταετία πχ.  γιατί πολλοί ΔΕΝ γνωρίζουν αν έχουν αυθαιρεσίες .Γενικά θα μπερδευτεί η κατάσταση αν φοβεριζουν κόσμο.Επισης πρέπει να ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους ότι άλλο το εξ ολοκλήρου και άλλο το αυθαίρετο σε κτήριο με οικοδομική άδεια καθώς και τι θεωρείται αυθαιρεσία 

 

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Η ταυτότητα θα γίνεται σε κάθε δικαιοπραξία θεωρώ . Δεν είναι λογικό κατά την μίσθωση η Πομιδα λογικά δεν θα το δέχθηκε  να γίνεται σκέψου ότι κάποιος μπορεί να το νοίκιασει 2 και 3 φορες μεσα σε ενα χρόνο η καθε χρόνο.Η προσαύξηση  5 % ετησιως είναι μεγάλη ας βάλουν 20 % μετά ην ληξη πολύ σωστά και ας βάλουν 5% ανά πενταετία πχ.  γιατί πολλοί ΔΕΝ γνωρίζουν αν έχουν αυθαιρεσίες .Γενικά θα μπερδευτεί η κατάσταση αν φοβεριζουν κόσμο.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.