Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ακριβότερη από τον Ιούνιο του 2020 η ρύθμιση αυθαιρέτων - Έρχεται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου


Engineer

Recommended Posts

η ΠΟΜΙΔΑ διετυπωσε την δικη της "αποψη"

[και με βαση το αρθρο 56, που οριζει οτι "η δηλωση γινεται ανα κτιριο ή ανα διηρημενη ιδιοκτησια",  δεν φαινεται οτι δινει την σωστη ερμηνεια.

 

Κατα τα λοιπα  , στα αρθρα   52 εως και  62 του   ν. 4495   καθοριζονται  οι οροι  και οι λοιπες  προυποθέσεις για την εφαρμογη της ΗΤ.

Νόμος 4495/2017 V7 Α-Β - Page 5 - 1.2 Νομοθεσία - Michanikos.gr

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 46
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εμείς τα έχουμε διαβάσει .Για να είναι ικανοποιημένοι όλοι μήπως συμφώνησαν αυτό που λέει η ΠΟΜΙΔΑ δλδ να γίνεται για το κτήριο ΟΛΟΚΛΗΡΟ η ταυτότητα οταν θα μεταβιβαστεί αυτό και οχι τμηματικα Ο.Ι. ? Η δήλωση αυτή έγινε στην συνέντευξη τύπου παρουσία και των άλλων δύο  μεριών (ΤΕΕ-ΥΠΕΚΑ).Δεν αντέδρασε κανείς οταν έγινε.Τελος πάντων η Ταυτότητα δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα.Το πρόβλημα θα λυθεί οταν απλοποιηθεί η νομοθεσία μας μια και καλή (που σαι ΓΟΚ 73 να δεις τον ΝΟΚ .....) .Αυτό να κοιτάξουν πρώτα και από μένα όποιος το κάνει θα έχει πάντα στηριξη από τον κλαδο μας θεωρώ

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Θα δουμε στις επομενες μερες εάν  και πόσες βελτιωσεις/τροποποιησεις "θα " γινουν

Κατα τα λοιπά,

το ΤΕΕ ΤΚΜ εκανε μια πολυ σοβαρη δουλεια,  με σαφεις παρατηρησεις/επισημανσεις  και ολοκληρωμενες βελτιωτικές προτασεις για τα πολλα προβλήματα που λιμναζουν εδω και  μήνες.

 

Ποιός θα τα εφαρμοσει...ειναι ενα θεμα..

 https://www.b2green.gr/el/post/74783/afthaireta-ousiastikes-protaseis-veltiosis-ton-dysleitourgion-tou-n4495-17-kai-tou-e-adeies

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Οικονομου, πριν λιγο στην ΕΡΤ

- "η ΗΤ θα χρειαζεται οταν θα γινει μεταβιβαση"

- η κατ. "5" ληγει τον Ιούνιο του 20.

- Οι υπολοιπες κατηγοριες, μπορουν να δηλωνονται και μετα τον Ιούνιο του 20,  με προσαυξηση του "τελους αυθαιρετου"

αυτα.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Μα είναι δυνατόν να λήξει η κατηγορία 5; Πάνε καλά; Αυτή είναι η συνολική λύση;

Πόσοι και πόσοι υπάρχουν που δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν υπερβάσεις με κατηγορία 5 στην ιδιοκτησία τους;

Δηλαδή μετά θα σταματήσουν όλες οι δικαιοπραξίες κλπ που δεν διορθώθηκε η κατηγορία 5 ή θα κατεδαφίσουμε όλη τη χώρα;

Πάλι μισές δουλειές... 10 χρόνια τα ίδια....

 

Link to comment
Share on other sites

H ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής ταυτότητας μαζί με έναν μόνιμο μηχανισμό τακτοποίησης είναι θεωρητικά ορθή κατεύθυνση. Όμως επειδή ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες πάλι φαίνεται να δημιουργούνται δύσβατες ατραποί. Να σημειώσω μερικά που αναφέρθηκαν από τους συναδέλφους παραπάνω:

> η κατηγορία 5 δεν αφορά ακριβώς "Μεγάλα αυθαίρετα". Μπορεί να είναι ένας η.χ. εντός προκηπίου, μπορεί να είναι μια υπέρβαση δόμησης πάνω από το 40 % ή υπέρβαση κάλυψης πάνω από το 20% του εγκεκριμένου από την άδεια αλλά σε απόλυτους αριθμούς μπορεί να είναι μικρού εμβαδού. Γενικά η κατ 5 δεν περιέχει κάτι τόσο εξόφθαλμα ξεχωριστό από την κατηγορία 4 (εκτός των κτιρίων που χτίζονται εντελώς αυθαίρετα χωρίς άδεια). Επιπροσθέτως σε πολλές περιπτώσεις κατ.5 οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να το γνωρίζουν εκ των προτέρων. Εκτός και αν είναι κάτι εντελώς αυθαίρετο πολλές άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι κατ 5 αλλά αυτό διευκρινίζεται μετά τον έλεγχο μηχανικού. Ένας επανακαθορισμός της κατ 5 ώστε να είναι απολύτως σαφής θα ήταν μια εναλλακτική ή  να μην εξαιρεθεί από τη δυνατότητα τακτοποίησης ή να έχει διαφοροποιημένα προς τα πάνω πρόστιμα.

> Οι πολλές παράμετροι στον υπολογισμό του προστίμου δεν έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής. Ασάφεια και δυσκολίες δημιουργούν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αν υπάρχει δυνατότητα για μια διαφορετική μεθοδολογία για τον υπολογισμό του προστίμου αυτή θα πρέπει να είναι ΑΠΛΗ. Δηλαδή απαλλαγμένη από τους πολλαπλούς συντελεστές (υδ,υκ,υυ, δ, ε, ζ κλπ). Ας παρέμεναν οι κατ 1,2,3 και οι λοιπές παραβάσεις γιατί είναι ξεχωριστές και σαφείς και τα λοιπά ας πήγαιναν με απλή μέθοδο: εμβαδόν χ τιμή ζώνης χ 0.15 χ συντελεστή έτους κατασκευής. 

Link to comment
Share on other sites

Η Ταυτότητα του κτιρίου είναι σωστό μέτρο.Να μπεί ένα τέλος στο μπάχαλο.Δεν γινεται πχ μια κατοικία, να είναι δηλωμένη αλλιώς στην εφορία ,αλλιώς στο Κτηματολογιο και αλλιώς στη ΔΕΗ.Το θέμα είναι το timing.Αυτά τα μέτρα δεν τα περνάς σε μια κοινωνία που είναι βουτηγμένη μέχρι το λαιμό στις δόσεις. Βέβαια αν εσύ είσαι στην κοσμάρα σου, δεν το αντιλαμβάνεσαι αυτό.

Οσο αναφορα τα αυθαίρετα κατηγοριας 5 : Προφανώς τους έχουν ξεφύγει οι περιπτώσεις που ανέφεραν οι συνάδελφοι. Από κει και πέρα, έχω την γνώμη ότι τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες υπερβάσεις, μετά το Ιούνιο, θα τα πάνε με την τράπεζα γής.Καμμία σχέση βέβαια το πρόστιμο τακτοποίησης, με το ποσό που θα απαιτείται μέσω της τράπεζας γής.

Τελος αν ισχύσει η στατική επάρκεια, υποχρεωτικα σε κάθε περιπτωση (το δώρο προς τους μηχανικούς που γράφει και ο αρθρογράφος), θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος.Αν από τον 4178 ή τον 4495 προκύπτει υποχρέωση στατικής επάρκειας αντε να πουμε ότι θα γινει.Ανεφάρμοστο βέβαια για μένα ,αλλά τέλος πάντων.Όταν όμως δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση από τους προηγούμενους νόμους πως πας να το ζητήσεις τώρα ?

 «Οσον αφορά το κόστος, η συμπλήρωση της ταυτότητας κτιρίου δεν θα είναι ακριβότερη από τη σημερινή δήλωση μηχανικού (που επιβάλλεται να συνοδεύει κάθε αγοραπωλησία). Ωστόσο, στην περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε παρανομία (ακόμα και η πιο απλή, όπως η ύπαρξη νομιμοποιημένων ημιυπαίθριων), οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναθέσουν σε μηχανικό στατική μελέτη. Πρόκειται για ένα ακόμα «δώρο» του ΥΠΕΝ προς τους μηχανικούς, με σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες, που καλούνται για μία ακόμα φορά να πληρώσουν την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών.»

 https://www.kathimerini.gr/1051645/article/epikairothta/ellada/stop-sta-megala-ay8aireta

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

dimitris11140

Εκφράζεσαι σαν να σου αρέσει ο μισός νόμος της Η.Τ.Κ

Η.Τ.Κ (άρθρο 54 Ν 4495/17) 

ζ) το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 99,

Link to comment
Share on other sites

58 λεπτά πριν, ΚΑΝΑ said:

dimitris11140

Εκφράζεσαι σαν να σου αρέσει ο μισός νόμος της Η.Τ.Κ

Η.Τ.Κ (άρθρο 54 Ν 4495/17) 

ζ) το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 99

@kana τι εννοείς όταν γράφεις οτι μου αρέσει ο μισός νόμος ?

Η ταυτότητα είναι προς την σωστή κατευθυνση , το timing εντελώς λαθος.

Ειδικά δε για την επάρκεια,αν διαβάσεις το άρθρο που εχω βάλει μιλάει για επάρκεια σε όλες τις περιπτώσεις.Ακόμα και για κλεισιμο ΗΧ.... Ε αυτό το βρίσκω παραλογο.

Ο 4495 που μου έχεις παραθέσει πηγαίνει σε επάρκεια τα υψηλής του 4178 και όσα δεν εξαιρούνται με τον 4495.

"ζ) το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 99"

Αυτο το "μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται συμφωνα με το άρθρο 99" δεν υπαρχει στο αρθρο της εφημεριδας...........Βαζει μέσα μέχρι και τους ΗΧ.......

Τέλος και απο τις δηλώσεις που εγιναν, εγω αυτό που καταλαβαίνω ειναι οτι μια οριζοντια ιδιοκτησία ,θα μπορεί να κανει ταυτότητα με Δεδοτα ,αλλα αυτό δεν την απαλλάσσει απο την υποχρέωση επάρκειας εντος πενταετίας, ανεξάρτητα αν εχει εξαιρεθεί απο την υποχρέωση αυτή ειτε με τον 4178 ειτε με τον 4495.Εαν συμβαινει κατι τέτοιο και τα έχω καταλάβει καλά τα πράγματα και αυτό για μένα σωστό δεν είναι.

 

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.