Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα νέα έργα που εξετάζει η Αττικό Μετρό


Engineer

Recommended Posts

Την υλοποίηση τριών νέων έργων τα οποία θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες εξετάζει η Αττικό Μετρό σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ και το υπουργείο Υποδομών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα έργα αφορούν στην αναβάθμιση περίπου 15 συρμών της γραμμής 1 των ΗΣΑΠ με κόστος που θα κυμανθεί κοντά στα 75 εκατομμύρια ευρώ, την προμήθεια έξι ή επτά διρευματικών συρμών, οι οποίοι θα συνδέουν απευθείας το λιμάνι με το αεροδρόμιο όταν ολοκληρωθεί η επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά και την επέκταση του αμαξοστασίου του ΤΡΑΜ στο Ελληνικό. 

Το συνολικό κόστος για την υλοποίηση των τριών έργων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ, καθώς εκτός από τα 75 εκατομμύρια για την αναβάθμιση των συρμών των ΗΣΑΠ, θα απαιτηθούν περίπου 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια των διρευματικών τρένων και 10 με 15 εκατομμύρια ευρώ για την επέκταση των εγκαταστάσεων του ΤΡΑΜ στο Ελληνικό. 

Αναβάθμιση συρμών ΗΣΑΠ

Η συζήτηση για την αναβάθμιση περίπου 15 συρμών των ΗΣΑΠ, οι οποίοι κατασκευάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980, έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες. Οι εργασίες αναβάθμισης είναι απαραίτητες δεδομένου ότι τα εν λόγω τρένα έχουν φτάσει στα όρια της επιχειρησιακής τους ικανότητας και αρκετά από αυτά είναι καθηλωμένα για τεχνικούς λόγους. 

Η έργο αυτό περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης σε περίπου 75 βαγόνια, καθώς ο κάθε συρμός των ΗΣΑΠ αποτελείται από πέντε ή έξι βαγόνια. Το κόστος αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ. 

Η ολοκλήρωση του έργου θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του διαθέσιμου στόλου των ΗΣΑΠ στη γραμμή 1 του μετρό. Από το σύνολο των 45 συρμών, μόλις 21 επιστρατεύονται καθημερινά για την εκτέλεση των δρομολογίων, ενώ δύο ακόμα είναι σε εφεδρεία σε καθημερινή βάση. 

Προμήθεια διρευματικών τρένων

Η αγορά νέων διρευματικών τρένων θεωρείται απαραίτητη ενόψει της ολοκλήρωσης των έργων της επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά. 

Η ΣΤΑΣΥ διαθέτει επτά διρευματικούς συρμούς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κινούνται στο μετρό αλλά και στο υπέργειο τμήμα του δικτύου και πραγματοποιούν δύο δρομολόγια την ώρα από και προς το αεροδρόμιο.

Όταν ολοκληρωθούν τα έργα της επέκτασης του μετρό προς τον Πειραιά, οι ανάγκες για διρευματικούς συρμούς θα αυξηθούν δεδομένου πως η γραμμή 3 θα συνδέει απευθείας το λιμάνι του Πειραιά με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». 

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στις έως τώρα συζητήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο Υποδομών με την ηγεσία της Αττικό Μετρό και της ΣΤΑΣΥ, έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης των δρομολογίων από και προς το αεροδρόμιο από δύο σε τρία την ώρα. Για να ευοδωθεί το σενάριο αυτό απαιτείται η προμήθεια έξι ή επτά νέων διρευματικών τρένων. 

Κατά τις ίδιες πηγές, το κόστος για κάθε συρμό ανέρχεται σε 13 εκατομμύρια ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την αγορά νέων τρένων θα ληφθούν αφού πρώτα εκπονηθούν οι σχετικές μελέτες. 

Επέκταση του αμαξοστασίου του ΤΡΑΜ στο Ελληνικό

Έως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από την Αττικό Μετρό η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για το έργο της επέκτασης του αμαξοστασίου του ΤΡΑΜ στο Ελληνικό. 

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, το έργο είναι απαραίτητο δεδομένου ότι εντός των επόμενων μηνών και αφού ολοκληρωθούν πρώτα οι απαραίτητες δοκιμές, θα ξεκινήσει η παραλαβή των περίπου 25 νέων συρμών του ΤΡΑΜ, οι οποίοι θα δρομολογηθούν στην επέκταση προς τον Πειραιά που είναι σχεδόν έτοιμη. 

Για να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης θα πρέπει να αποσαφηνιστεί σε ποιον φορέα ανήκει η έκταση στην οποία επιθυμεί η Αττικό Μετρό να επεκτείνει το υπάρχον αμαξοστάσιο. Αρχικά η έκταση είχε παραχωρηθεί στην Αττικό Μετρό από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία πλέον δεν υφίσταται. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χώρος ανήκει στην Ελληνικό Α.Ε., οι μετοχές της οποίας θα μεταβιβαστούν στη Lamda Development όταν πληρωθεί η πρώτη δόση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. 

Πηγές του economix αναφέρουν ότι το θέμα του αμαξοστασίου του ΤΡΑΜ θα συζητηθεί στην καθιερωμένη σύσκεψη για το Ελληνικό που πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη υπό την εποπτεία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση. Το έργο αναμένεται να έχει κόστος που θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 15 εκατομμυρίων ευρώ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.