Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δόμηση σε άξονα <200Μ από Ε.Ο. Άρθρο 51 του Ν.4178/2013


Recommended Posts

Συνάδελφοι, αντιμετωπίζω το εξής τελευταία με ένα θέμα αυθαιρέτου. Υφίσταται ένα ακίνητο (ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ) με χρήση κατοικίας η οποία ανεγέρθηκε το 1990 με Ο.Α. σε περιοχή όπου το 1985 είχε εκδοθεί Γ.Π.Σ.και ΔΕΝ επιτερεπόταν η χρήση κατοικίας.

Αυτό συνέβη διότι οι χρήσεις εν είχαν πάει στο αρμόδιο Πολεοδομικό Γραφείο και δήλωνε άγνοια περί του Γ.Π.Σ.

Σήμερα ο πελάτης μου θέλει να πουλήσει το ακίνητό του (σπίτι) για οκονομικούς λόγους αλλά κολλάω στο άρθρο 51 του 4178/2013 που αναφέρει ότι μπορεί να δομηθεί ΜΟΝΟ ότι βρίσνεται εντός έκτασης Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, κάτι που δεν συμβαίνει στην δική μας περίπτωση.

Η χρήση στην θέση σύμφωνα με το Γ.Π.Σ. ΤΟΥ 1985 είναι Βιοτεχνια, αποθήκες κλπ. Μπορώ και με ποια διάταξη (αν υπάρχει) να δηλώσω τις αυθαίρετεςς κατασκευές αλλά και το ακίνητο όλο λόγω λάθους της Πολεοδομίας ?????

Σας ευχαριστω θερμα.!

Link to comment
Share on other sites

δες το άρθρο 89 παρ δ και ρώτησε την ΥΔΟΜ σου

δ) παρά το όριο των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών, εντός ζώνης διάστασης ποσοστού πενήντα τοις εκατό (50%) των οριζόμενων από τη νομοθεσία περί μέτρων για την ασφάλεια της υπεραστικής συγκοινωνίας, οι οποίοι ίσχυαν κατά την εκτέλεση ή εγκατάστασή τους. Εξαιρούνται αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις σε κτίρια για τα οποία έχει χορηγηθεί νομίμως οικοδομική άδεια, σε μικρότερη απόσταση από τα οριζόμενα στην παρούσα περίπτωση, καθώς και αυτοτελείς κατασκευές που περιλαμβάνονται στην παρ. 7 του άρθρου 17  του ν. 4067/2012, εκτός της περίπτωσης δ΄ αυτής, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης τουριστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε επαφή με τα όρια δημοτικών ή κοινοτικών οδών, σε απόσταση μικρότερη από τα οριζόμενα στην παρούσα αλλά σε κάθε περίπτωση εκτός των ορίων απαλλοτρίωσης και με την προϋπόθεση ότι λειτουργούσαν και είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ. πριν από τις 28.7.2011,

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

βασιλη, καλημερα,

κατ' αρχας, εχει νόμιμη αδεια...είναι σε ισχύ και δεν εχει ανακληθει, επομενως  δεν εχει αυθαιρετο...

κατα τα λοιπα,

να δουμε αν μπορει να πάει  με το  αρθρο 110, [με υπαιτιοτητα της Υπηρεσιας, αλλα πρεπει να ανακληθει η αδεια]

[δεν καταλαβα πού μπαινει το 51]

εδιτ

και,  θετω και τον εξης προβληματισμό ...

αφου για την τακτοποιηση ζηταει να εχει γινει πρωτα ανακληση της αδειας,

θα μπορουσαμε να υποθεσουμε οτι,  αφου   " η αδεια δεν εχει ανακληθει", δεν σου ζηταει να γινει πρωτα ανακληση και μετα να τακτοποιησεις

αλλά η αδεια  ισχυει και δεν απαιτειται καμμια  τακτοποιηση.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

υ.γ κάτι παθαίνει το φόρουμ και δεν μπορώ να αλλάξω μέγεθος γραμματοσειράς 

Ναι δεν κολλάει! Απ την άλλη το άρθρο 51 "έφαγε" πολλές τροπ/σεις

Ίσως να κολλάει αυτό:

β) Διοικητικές Πράξεις οι οποίες έχουν εκδοθεί σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος, σύμφωνα με τα παραπάνω είναι έγκυρες και ισχυρές εφόσον δεν ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Στα παραπάνω ακίνητα, επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτιρίων και εγκαταστάσεων καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων.

ΕΓΚ Α.Π.:  ο ι κ 4 7 2/03- 02-2014 Παρ. 11β: Η διάταξη διευκρινίζει ότι τυχόν διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τον χαρακτηρισμό της γης ως υψηλής παραγωγικότητας, (ή μη προσθέτω εγώ) είναι έγκυρες και ισχυρές εφόσον δεν έχουν ακυρωθεί αμετάκλητα από τα αρμόδια δικαστήρια. Για τα ακίνητα αυτά, ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 11α.

 

Edited by Pavlos33
μορφοποίηση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

πολύ σωστά,

αλλά, αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, μας ειπε οτι δεν ειναι σε ΓΥΠ

αλλα προκειται για παραβιαση του ΓΠΣ ως προς τις χρησεις...

Η ερωτηση μπηκε στο θεμα για τις αποστασεις  και  ηταν

"Υφίσταται ένα ακίνητο (ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ) με χρήση κατοικίας η οποία ανεγέρθηκε το 1990 με Ο.Α. σε περιοχή όπου το 1985 είχε εκδοθεί Γ.Π.Σ.και ΔΕΝ επιτερεπόταν η χρήση κατοικίας. "

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Δημήτρη, λίγο μπερδεμένο το ερώτημα. Μάλλον δεν μπορεί να τακτοποιήσει λόγω μη επιτρεπόμενης χρήσης. Η χρήση λέει ότι ήταν η κατοικία βάσει άδειας, ενώ σύμφωνα με το ΓΠΣ η χρήση κατοικία δεν προβλέπεται. Το άλλο με τα 200 μ από την οδό μάλλον είναι άσχετο με το ερώτημα, εκτός αν όντως έχει και Γ.Γ.Υ.Π εκεί. Θα μας πει ο ερωτών αν είναι έτσι ώστε να αλλάξουμε τον τίτλο.

Link to comment
Share on other sites

Να το θεσω αλλοιώς

Ο μηχανικος  βλεπει μια νομιμη ΟΑ και μια οικοδομη που δεν εχει αυθαιρεσιες.

 

Μπορει να δοσει βεβαιωση?

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αναμείνατε πρώτα να διευκρινίσει ο ερωτών τι έχει συμβεί, γιατί κάτι "θολό πρέπει να υπάρχει στην όλη ιστορία.

Αν πχ έχουμε νόμιμη άδεια χωρίς υπερβάσεις με νόμιμη χρήση κατά την έκδοση άδειας και μετά άλλαξαν οι όροι δόμησης της περιοχής ή οι επιτρεπόμενες χρήσεις, συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει κάποια αυθαιρεσία.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Λοιπόν, μπορεί όντως να μην έχω θέσειτο ερώτημα σωστά. Η Ο.Α. εκδόθηκε το 1990, αλλά με λάθος τοπογραφικό ώστε να χτίσει τα τ.μ. στην εκτός σχεδίου περιοχή. Το Γ.Π.Σ. είχε βγεί το 1985 με τις χρήσεις γής. Η αρμόδια Πολεοδομία εξέδωσε την άδεια (όπως γινόταν τότε και μάλιστα στην επαρχια) χωρίς να γνωρίζει το Γ.Π.Σ. Φανταστείτε, το βρήκαν στα σκουπίδια σε μια μετακόμιση από όσο έμαθα. Τώρα συμβαίνει το εξής: Θέλω να ρυθμίσω? ή να δώσω βεβαίωση για το σπίτι που υπάρχει εκεί, με σωστά πλέον όρια οικοπέδου (περιφραγμένο), το οποίο σπίτι βρίσκεται πλησίον Ε.Ο και σε πόσταση μικρότερη των 200μ από τον άξονα. Μπορώ νκαι τί από τα δύο? Το σπίτι φυσικά έχει και άλλες αυθαιρεσίες πέρα από αυτά που φαίνονται στα εξκεκριμένα σχέδια της Ο.Α.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.