Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περί ανέγερσης για ιδιοκατοίκηση


civeng

Recommended Posts

Συνάδελφοι, βρίσκομαι υπό σκέψη ανέγερσης κατοικίας για ιδιοκατοίκηση, αλλά έχω πολλές απορίες, δεδομένου ότι δεν έχω ποτέ ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο (οικοδομικές άδειες).

Θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με το πως μπορώ να χειριστώ το θέμα της οικοδομικής άδειας. Συγκεκριμένα, θα απευθυνθώ σε συνάδεφλο/ους προκειμένου να βγάλω τα στατικά/αρχιτεκτονικά. Από εκεί και πέρα, για να εκδοθεί η άδεια, θα πρέπει να είναι κοινός ο μελετητής και ο επιβλέπων ή θα μπορούσα πχ να αναθέσω την έκδοση της άδειας σε συνάδελφο και εγώ να αναλάβω την επίβλεψη; Τι ισχύει με τις αμοιβές σε αυτήν την περίπτωση; Πληρώνω την μελέτη-έκδοση άδειας στον συνάδελφο και απαλλάσσομαι από την επίβλεψη λόγο ιδιοκατοίκησης;

Σκέφτομαι βέβαια και την περίπτωση να μου βγάλει τη μελέτη συνάδελφος και να κάνω μόνος όλη τη διαδικασία έκδοσης άδειας προκειμένου να μάθω και τη διαδικασία με την ευκαιρία (και να έχω και την ικανοποίηση ότι έβγαλα ο ίδιος την άδεια στο σπίτι μου :-) ) αλλά είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος μου λόγω της κύριας ασχολίας μου σε κατασκευαστική.

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω κάνει ποτέ στατικά (ούτε έχω προγράμματα). Στην κατασκευαστική έχουμε έτοιμες τις μελέτες και κατασκευάζουμε, κυρίως έργα υποδομής (δρόμους κλπ).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αφού λοιπόν δεν έχεις χρόνο, θα αναθέσεις σε έμπειρους συναδέλφους την όλη διαδικασία (μελέτη, επίβλεψη, και, ίσως, κατασκευή).

Για να αποκτήσεις όμως τη σχετική εμπειρία, θα πρέπει να έχουν τη διάθεση και την υπομονή να σε "διδάξουν".

Αν πέσεις σε σωστούς επαγγελματίες, θα μάθεις πολλά. Θέλει όμως υπομονή.  

Link to comment
Share on other sites

όσο ζεις μαθαίνεις και όσο ασχολείσαι με κάτι μαθαίνεις. Μπορείς να αναθέσεις σε άλλον την Αρχιτεκτονική μελέτη και σε άλλον την επίβλεψη. Αμοιβές σε καθένα πληρώνεις την εργασία που θα κάνει.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Η απορία μου είναι εάν μπορώ να πληρώσω μόνο το σκέλος της άδειας και να τύχω απαλλαγής για την αμοιβή της επίβλεψης στην περίπτωση που την αναλάβω ο ίδιος. Δεν έχω ιδέα πως λειτουργεί το σύστημα έκδοσης αδειών.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς αλλά πως θα εκτελέσεις την επίβλεψη αφού όπως λες δουλεύεις σε κατασκευαστική εταιρεία? Η επίβλεψη απαιτεί κάποιον χρόνο.

υ.γ. Την κατασκευή θα την κάνεις εσύ ή θα την αναθέσεις σε κάποιον εργολάβο (ή εργολάβους)?

Link to comment
Share on other sites

Εκτιμώ ότι δεν χρειάζεται να είμαι όλη μέρα πάνω από τα συνεργεία (πλην των βασικών εργασιών πχ σκυροδέτηση). Η σκέψη είναι να βρω υπεργολάβους για την κάθε εργασία με τους οποίους θα συνάψω συμφωνητικά.  Ό,τι δεν εκτελείται βάσει της συμφωνίας, δεν θα πληρώνεται μέχρι να αποκατασταθεί.

Λόγω της δουλειάς, έχω συνεργαστεί στον τόπο μου με υπεργολάβους οι οποίοι σκέφτομαι να είναι η βάση δεδομένων από την οποία θα κάνω τις επιλογές μου.

 

Link to comment
Share on other sites

την μελέτη μπορείς να δώσεις σε συνάδελφο αρχιτέκτονα τα αρχιτεκτονικά, (για σοβαρή αρχιτεκτονική, καλή) σε συνάδελφο Πολ. Μηχ. τα στατικά και μηχανολόγο τα μηχανολογικά, επίβλεψη δεν μπορείς να κάνεις αφού κάπου δουλεύεις το πρωί, η επίβλεψη όμως έχει στάδια, αρχιτεκτονικών, στατικών, θερμομόνωση κ. α. Θα μπορούσες να αναλάβεις επιβλέπων όσο αφορά κάποιες εργασίες, έτσι το κόστος θα μειωνόταν, ορισμένες εργασίες έχουν περιοδική επίσκεψη οπότε θα μπορούσες να κάνεις κάτι σαν επαγγελματίας και με την εμπειρία σου. Το κλειδί είναι να σου κάνουν καλή αρχιτεκτονική διαμόρφωση, φυσικά σαν Αρχιτέκτονας το "σπίτι " μου θα παινέψω, το πόσο λειτουργικό, αισθητικά να σου/σας αρέσει, οικονομική η κατασκευή, το πόσο γρήγορα θα βγει η άδεια, το πως οργανώνονται οι χώροι ώστε α) να καλύπτει τις ανάγκες και προτιμήσεις σας, το γούστο σας, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Αρχιτέκτονα, οπότε θα συμβούλευα ανάθεση τα αρχιτεκτονικά σε αρχιτέκτονα που να σου αρέσει η δουλειά του. Και θα έλεγα ακόμα ότι δεν ξέρεις μήν βάζεις την υπογραφή σου, πχ μελέτη στατικά μην βάλεις εσύ την υπογραφή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.