Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Γενικές Διατάξεις ΓΠΣ


Recommended Posts

Σε πολλά ΓΠΣ, αναφορικά με τις χρήσεις γης; αναφέρεται στις Γενικές Διατάξεις:

"Ιδιοκτησίες εκτός των πολεοδομημένων και προς πολεοδόμηση περιοχών που εμπίπτουν  σε περισσότερες της μιας ζώνης χρήσεις γης με την έγκριση της παρούσας θεωρείται ότι εμπίπτουν στο σύνολό τους στη ζώνη χρήσεων γης όπου ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα τους".

Μέχρι σήμερα πίστευα ότι αφορά τις περιοχές που δεν είναι πολεοδομημένες ούτε προς πολεοδόμηση, άρα όλες τις υπόλοιπες εκτός σχεδίου.

Σύμφωνα με προϊστάμενο Πολεοδομίας, στο ΓΠΣ εννοείται  ότι αφορά μόνο στις υπο πολεοδόμηση περιοχές (που δεν είναι πολεοδομημένες ακόμη) περιοχές.

Θεωρείτε σωστή αυτή την ερμηνεία; Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

δεν λεει αυτο:

Ιδιοκτησίες εκτός των πολεοδομημένων και -εντος των -προς πολεοδόμηση περιοχών που εμπίπτουν  σε περισσότερες της μιας ζώνης χρήσεις γης με την έγκριση της παρούσας θεωρείται ότι εμπίπτουν στο σύνολό τους στη ζώνη χρήσεων γης όπου ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα τους".

λεει:

Ιδιοκτησίες που βρισκονται

α] εκτός των πολεοδομημένων και εκτος προς πολεοδόμηση περιοχών

β] αλλα που εμπίπτουν  σε περισσότερες της μιας ζώνης χρήσεις γης

αρα ιδιοκτησιες που δεν ειναι πολεοδομημενες και βρισκονται εκτος των προς πολεοδομηση περιοχων

με την έγκριση της παρούσας θεωρείται ότι εμπίπτουν στο σύνολό τους στη ζώνη χρήσεων γης όπου ανήκει το μεγαλύτερο τμήμα τους". 

ΑΑΠ243/13 Πολυγυρου

29. Οι ιδιοκτησίες που εμπίπτουν σε περισσότερες της μιας ζώνες, δομούνται σύμφωνα με τις διατάξεις εκείνης εκ των ζωνών αυτών στην οποία εμπίπτει το μεγαλύτερο τμήμα της ιδιοκτησίας, και το κτίσμα κατασκευάζεται στο τμήμα του γηπέδου που εμπίπτει στη ζώνη αυτή. Σε περίπτωση που το τμήμα αυτό δεν έχει την προβλεπόμενη από τη ζώνη και για την αιτούμενη χρήση αρτιότητα, θεωρείται ότι εντός της ζώνης αυτής περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί στην κατά κανόνα αρτιότητα, στην περίπτωση που η ιδιοκτησία στο σύνολο της είναι κατά κανόνα άρτια.

ΑΑΠ 168/12 Κασσανδρειας

Οι εκτός σχεδίου περιοχές που έχουν εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια (πχ τοπικά ρυμοτομικά) και οι οποίες τυχόν δεν απεικονίζονται λόγω κλίμακας κλπ., στα πλαίσια του παρόντος ΣΧΟΟΑΠ, διατηρούν τις θεσμοθετημένες χρήσεις και τους όρους και περιορισμούς δόμησης τους. • Εφόσον ισχύουν για κατηγορίες αγροκτημάτων, ιδιοκτησιών ή χρήσεων αυστηρότεροι όροι και περιορισμοί δόμησης από τα προβλεπόμενα στην παρούσα, αυτοί εξακολουθούν να ισχύουν (Π.Δ. της 30.6/23-7-1991 ΦΕΚ 474 Δ κ.α.). • Γήπεδα που κατά την ημέρα δημοσίευσης της παρούσης ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, εξακολουθούν να είναι άρτια και οικοδομήσιμα εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά από τις διατάξεις της παρούσας σε συγκεκριμένες ζώνες για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του παράκτιου χώρου. • Οι ιδιοκτησίες που εμπίπτουν σε περισσότερες της μιας ζώνες, δομούνται σύμφωνα με τις διατάξεις εκείνης εκ των ζωνών αυτών στην οποία εμπίπτει το μεγαλύτερο τμήμα της ιδιοκτησίας, και το κτίσμα κατασκευάζεται στο τμήμα του γηπέδου που εμπίπτει στη ζώνη αυτή. Σε περίπτωση που το τμήμα αυτό δεν έχει την προβλεπόμενη από τη ζώνη και για την αιτούμενη χρήση αρτιότητα, θεωρείται ότι εντός της ζώνης αυτής περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί α) στην κατά κανόνα αρτιότητα, στην περίπτωση που η ιδιοκτησία στο σύνολο της είναι κατά κανόνα άρτια, β) στην κατά παρέκκλιση αρτιότητα κατά χρήση και περιοχή, στην περίπτωση που το γήπεδο στο σύνολο του είναι κατά παρέκκλιση άρτιο.

ιδ και ΑΑΠ 227/14 Σιθωνια

ΑΑΠ 332/10 Σταγειρων

Δ 684/2002 Καλλικρατειας

και ΑΑΠ 118/2008 Μουδανιων

• Γήπεδα που κατά την ημέρα δημοσίευσης της παρούσης ήταν άρτια και οικοδομήσιμα, εξακολουθούν να είναι άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση των διατάξεων της παρούσης • Οι ιδιοκτησίες που εμπίπτουν σε περισσότερες της μιας ζώνες, δομούνται σύμφωνα με τις διατάξεις εκείνης εκ των ζωνών αυτών στην οποία εμπίπτει το μεγαλύτερο τμήμα της ιδιοκτησίας, και το κτίσμα κατασκευάζεται στο τμήμα του γηπέδου που εμπίπτει στη ζώνη αυτή. Σε περίπτωση που το τμήμα αυτό δεν έχει την προβλεπόμενη από τη ζώνη και για την αιτούμενη χρήση αρτιότητα, θεωρείται ότι εντός της ζώνης αυτής περιλαμβάνεται τμήμα της ιδιοκτησίας μεγέθους που αντιστοιχεί: α) στην κατά κανόνα αρτιότητα, στην περίπτωση που η ιδιοκτησία στο σύνολο της είναι κατά κανόνα άρτια, β) στην κατά παρέκκλιση αρτιότητα κατά χρήση και περιοχή, στην περίπτωση που το οικόπεδο είναι κατά παρέκκλιση άρτιο.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα σας, είμαι μηχανολόγος μηχανικός οπότε αυτό δεν εείναι το αντικείμενο μου, αλλά πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση και γι' αυτό το ψάχνω. Στην Κρήτη, στη δημοτική ενότητα Γουβών, Οικισμός Κάτω Γουβών του δήμου Χερσονήσου, δεν υπάρχει νομίζω ΣΧΟΟΑΠ. Ο οικισμός είναι 5307 κατοίκων. Βρήκα ένα προτεινόμενο ΣΧΟΟΑΠ, αυτό που έχω επισυνάψει. Το κτίριο που με ενδιαφέρει βρίσκεται εντός των ορίων του οικισμού στη διαγράμμιση που αντιστοιχει στην ένδειξη "Εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλης" στο υπόμνημα. Τι σημαίνει αυτό; Τι χρήσεις επιτρέπονται εκεί; Επίσης μπορώ να βασιστώ σ' αυτό το σχέδιο;

Εάν δεν μπορώ να βασιστώ στο προτεινόμενο σχέδιο, τότε πως καθορίζονται οι χρήσεις σε οικισμούς χωρίς ΣΧΟΟΑΠ;

 

Π.3_1_5_Γουβών_compressed.jpg

Edited by stag94
Link to comment
Share on other sites

 ΦΕΚ ΑΑΠ 60/ 2010): Δ.Γουβών ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ :

Εγκριση Σχεδίου Χωρικής & Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης.

εχει και δυο αλλαγες

ΦΕΚ ΑΑΠ 51/2012

και ΑΑΠ 55/2013

[θα μας πει περισσοτερα και καποιος "τοπικος" φιλος...]

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Χαίρετε-
Σχετικά με το θέμα, αν μπορεί κάπου να βοηθήσει:

Ν 4164/2013 Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις
Είδος νομοθετήματος
ΝΟΜΟΣ

Αριθμός 4164 Έτος 2013 Τεύχος ΦΕΚ Α Αριθμός ΦΕΚ 156 Ημερομηνία Δημοσίευσης 9/7/2013 Ημερομηνία Κυκλοφορίας 9/7/2013 Πηγή Εθνικό Τυπογραφείο Μέσο Δημοσίευσης ΤΝΠ QUALEX
 
(όπως ισχύει σήμερα 20-10-2022)


Άρθρο 16
Ρυθμίσεις Πολεοδομικού ενδιαφέροντος


4. Οι γενικές και ειδικές διατάξεις δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές που προβλέπονται στο π.δ. 24.5.1985 (Δ' 270) ισχύουν και για τα παραχωρηθέντα, πριν τη δημοσίευση του ν. 3147/2003 (Α' 135), τεμάχια γεωργικής εκμετάλλευσης, ανεξαρτήτως Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου. Στις περιπτώσεις γεωτεμαχίων τα οποία τέμνονται από όρια ζωνών με διαφορετικούς όρους και περιορισμούς δόμησης και χρήσεων μπορεί να ισχύουν όροι, περιορισμοί και χρήσεις οποιασδήποτε των άνω ζωνών σε τμήμα αυτών μέχρι του ορίου κατάτμησης που ισχύει στην περιοχή.

 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.