Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιλογή θέρμανσης ψύξης και ΖΝΧ για ενοικιαζόμενα δωμάτια


Νίκος Πέτρου

Recommended Posts

Γεια σε όλη την κοινότητα,

βρίσκομαι στην κατασκευή οικοδομής στο παραθαλάσσιο Τολό αργολίδας που θα αποτελείται από 8 ενοικιαζόμενα καταλύματα (διώροφη οικοδομή με υπόγειο 150τμ, ισόγειο 200 τμ και α όροφος 200 τμ). Το ισόγειο θα έχει 4 δίχωρα διαμερίσματα (ένα σαλόνι ένα υπνοδωμάτιο) από 40τμ το καθένα, και ο α όροφος άλλα 4 διαμερίσματα ίδιων διαστάσεων. Πάνω από τον α όροφο υπάρχει πλάκα.

Έχοντας μιλήσει με αρκετούς μηχανολόγους έχω καταλάβει ότι κανείς σχεδόν δεν συμφωνεί και θα ήθελα την άποψη σας στην επιλογή συστήματος θέρμανσης/ψύξης και ζεστών νερών.

Αυτή την στιγμή το σύστημα που προκρίνω είναι:

Θέρμανση/ψύξη:

2 αντλίες θερμότητας αέρας νερού με fun coils δαπέδου. Η κάθε αντλία θα εξυπηρετεί τα 4 από τα 8 διαμερίσματα. Επίσης θα υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους ώστε αν η μία χαλάσει, να μπορεί ή άλλη για κάποιες ώρες να κουβαλήσει τα άλλα 4 διαμερίσματα (με μειωμένη απόδοση προφανώς). Επίσης θα μπουν 2 δοχεία αδρανείας, ένας σταθεροποιητής της τάσης του ρεύματος, και ίσως αφαλατωτές.

Για τα ζεστά νερά, είμαι ανάμεσα σε 2 επιλογές:

α)  3 ηλιακοί από 200 λτ ο καθένας τοποθετημένοι στην πλάκα της ταράτσας, σε συνεχής σύνδεση μεταξύ τους για καλύτερη απόδοση. Επίσης αν ο ένας βγεί off, οι άλλοι 2 θα απομονώνονται και θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. Θα συνδυαστεί με ηλεκτρική αντίσταση για τις περιπτώσεις συννεφιάς/υψηλής ζήτησης.

β) boiler 600-800 λτ. στο υπόγειο με σύστημα βεβιασμένης κυκλοφορίας και ηλιακά πάνελς στην ταράτσα. Θα συνδυαστεί με ηλεκτρικό λέβητα για τις περιπτώσεις συννεφιάς/υψηλής ζήτησης και ίσως και ηλεκτρικής αντίστασης για την περίπτωση που χαλάσει ο ηλεκτρικός λέβητας.

 

Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για τυχόν λάθη ή ασάφειες στην διατυπώσεις μου, Τοπογράφος είμαι άλλωστε :)

Κάθε γνώμη/πρόταση δεκτή.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Κάθε λύση έχει θετικά και αρνητικά. Γιαυτό άλλωστε υπάρχουν και τόσες πολλές.

Επι του θέματος, το σύστημα ψ/θ είναι οκ.

Για τα ΖΝΧ θα επέλεγα το β με δευτερεύουσα πηγή τις αντλίες και όχι ηλεκτρικό λέβητα ή αντίσταση.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον συνάδελφο qwert.

Νομίζω (χρειάζεται κάποιο ψάξιμο-μελέτη), ότι μπορεί να εγκατασταθεί A.Θ. νερού-νερού που το καλοκαίρι θα ψύχει το νερό των FCU και ταυτόχρονα θα ζεσταίνει το νερό του boiler.

Link to comment
Share on other sites

Για ΖΝΧ θα πρότεινα 2-3 (το τρίτο ως back-up και μόνο) των 250lt twin sys  https://www.ariston.com/gr/nuos, με την έξοδο του ψυχρού αέρα να χρησιμοποιείται για δροσισμό μη κύριας χρήσης χώρου...

Link to comment
Share on other sites

On 3/12/2019 at 2:43 ΜΜ, astrah said:

Για ΖΝΧ θα πρότεινα 2-3 (το τρίτο ως back-up και μόνο) των 250lt twin sys  https://www.ariston.com/gr/nuos, με την έξοδο του ψυχρού αέρα να χρησιμοποιείται για δροσισμό μη κύριας χρήσης χώρου...

👍

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.