Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατάργηση περιορισμού διάρκειας βραχυχρόνιας μίσθωσης


ΝΙΚΟΣΤΡΙ

Recommended Posts

Καταργείται ο χρονικός περιορισμός στη λειτουργία των σπιτιών, που μισθώνονται βραχυχρόνια, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη σε συνάντηση με τουριστικούς συντάκτες.

Αναλυτικότερα, δεν θα εκδοθεί εν τέλει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκκρεμούσε από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία η τουριστική μίσθωση σπιτιών θα ορίζονταν σε 90 ημέρες το χρόνο.

Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, η κυβέρνηση εστιάζει στη νομιμοποίηση αυτής της δραστηριότητας μέσα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα για τον έλεγχο της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα:

** Παρέχεται η δυνατότητα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ζητά εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, ανεξάρτητα από το εάν αυτή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή όχι, οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές, για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην ημεδαπή.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) και κάθε διαχειριστής ψηφιακής πλατφόρμας πρέπει να διαβιβάζουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τον τρόπο και στον χρόνο που αυτή ορίζει, κάθε στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους και που ιδίως αφορά στα πρόσωπα, τα οποία έχουν την ιδιοκτησία, τη χρήση ή/και την ευθύνη λειτουργίας ή/και διαχείρισης των ιστοτόπων/ονομάτων χώρου των ανωτέρω ψηφιακών πλατφορμών. Για τη μη παροχή πληροφοριών ή στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού προβλέπονται πρόστιμα από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου. Στα άλλα πρόσωπα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 5.000 μέχρι και 30.000 ευρώ για παράβαση της υποχρέωσής τους που συνίσταται στην παροχή πληροφοριών προς την ΑΑΔΕ.

** Εάν δεν ανταποκριθούν στο αίτημα, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο θα εντέλλονται να «κατεβάσουν» τους σχετικούς ιστότοπους από το ελληνικό ίντερνετ. Η Φορολογική Διοίκηση μάλιστα, μπορεί  να δημοσιεύει στον ιστότοπό της κατάλογο ψηφιακών πλατφορμών στις οποίες έχουν επιβληθεί τέτοιες κυρώσεις.

Ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε επίσης ότι οι ερμοδιότητες για την αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να μεταφερθεί στο υπουργείο Τουρισμού.

Νομοθετικό πλαίσιο για πισίνες και καταδυτικό τουρισμό

Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμη ότι σύντομα θα καταρτισθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία και την ασφάλεια στις πισίνες των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων,, καθώς και για τον καταδυτικό τουρισμό.

Τέλος, το Δ.Σ. του ΕΟΤ θα εγκρίνει την καμπάνια του ΕΟΤ για το πρώτο τετράμηνο του 2020, που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Προβλέπω μεγάλη πόλωση και κοινωνική ανισότητα.

Ποιους θα ωφελήσει:

Όποιους έχουν ακίνητο καθώς θα το νοικιάζει στο AirBnb.
Την τουριστική περίοδο θα μοιράζονται πολλοί φίλοι και συγγενείς ένα σπιτάκι για να νοικιάσουν τα υπόλοιπα στο AirBnb.
 

Τους Κινέζους επενδυτές οι οποίοι θα αγοράσουν πολλά ακίνητα, θα έχουν Κινέζους για την ανακαίνιση, την συντήρηση, και τον καθαρισμό και θα πάρουν το συνάλλαγμα του τουρισμού να το πάνε στην χώρα τους. Πολύ έξυπνη κίνηση εκ'μέρους τους αλλά σαν χώρα δεν μας συμφέρει.

Ποιοι θα χάσουν:

1. Οι μηχανικοί καθώς δεν χρειάζεται άδεια λειτουργίας.

 

2. Οι εργολάβοι που έχουν κάνει έναρξη στην εφορία καθώς οι ιδιώτες συνήθως προτιμούν να μην κοπεί παραστατικό για να γλιτώσουν τους φόρους, οπότε θα προτιμήσουν όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Κατ'επέκταση θα προτιμήσουν τους αλλοδαπούς εργάτες.

 

3. Οι εργάτες. Τώρα που έρχεται νέα φουρνιά μεταναστών με όλα πληρωμένα (διαμονή, διατροφή, κάρτα για το ΑΤΜ) θα ρίξουν την τιμή χαμηλότερα απ'ότι την είχαν ρίξει οι αλλοδαποί που ήρθαν στο προηγούμενη κύμα μετανάστευσης οι οποίοι τουλάχιστον θέλανε να βγάλουν τουλάχιστον και τα έξοδα διαβίωσης.  Σε αντίθεση με τους ξενοδόχους που φοβούνται πρόστιμο αδήλωτου εργάτη από την επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ, οι ιδιώτες δεν έχουν κάποιο κίνητρο να αποφύγουν την λαθροεργασία.

 

3. Οι ξενοδόχοι καθώς δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστούν το AirBnb. Ο ξενοδόχος πρέπει να πληρώσει :

- καμαριέρα

- ρεσεψιόν

- μάγειρα

- σερβιτόρο

- ασφάλεια (security)

- απολύμανση

- μυοκτονία

- αδειοδότηση

- Λογιστή

- λοιπές ειδικότητες ανά περίπτωση όπως ναυαγοσώστες, μουσικούς, γυμναστές, ξεναγούς, κλπ.

 

4. Όσοι εργάζονται σε ξενοδοχείο

 

5. Όσοι δεν έχουν δικό τους ακίνητο καθώς θα ανέβουν τα ενοίκια. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

- οι αναπληρωτές καθηγητές

- οι φοιτητές

- οι δημόσιοι υπάλληλοι με απόσπαση

- αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί, δικαστικοί και γενικότερα οι ειδικότητες που ανά μερικά έτη αλλάζουν πόλη.

Προσωπικά αρνήθηκα δουλειά σε νησί με 1200€~1500€ τον μήνα και ένας βασικός λόγος που αρνήθηκα ήταν το κόστος διαμονής. Οτιδήποτε αξιοπρεπές κοντά στο κέντρο είχε ενοίκιο από 400€ και πάνω και με τον όρο ότι η μίσθωση θα ήταν μέχρι τέλος Απριλίου, τον Μάιο μπαίνει στο AirBnb το ακίνητο. Τα μοναδικά ακίνητα που ήταν διαθέσιμα στα 200€~300€ ήταν γκαρσονιέρες 25~30μ² αρκετά παλιές (είχαν μωσαικό στο δάπεδο), γεγονός που με αποθάρρυνε καθώς η δουλειά ήταν σε περιοχή με αρκετούς σεισμούς >5 ρίχτερ ανά έτος. Βγάλε μετά και τέλος επιτηδεύματος, ΕΦΚΑ, φόρους, έξοδα μετακίνησης, θα πλήρωνα και από την τσέπη μου.

Αν δεν υπήρχε η βραχυχρόνια μίσθωση, τα ενοίκια θα ήταν στο μισό

 

6. Το κράτος καθώς το όφελος από την βραχυχρόνια μίσθωση θα είναι αμελητέο σε σχέση με το κόστος των ξενοδοχείων που θα κλείσουν αλλά και αυτών που τελικά δεν θα ανεγερθούν λόγω έλλειψης ζήτησης.
 

 

 

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

με βάση όσα λες τον περισσότερο τον κόσμο τον ωφελεί και τον βλάπτει ομοιόμορφα. 

και φαίνεται να είναι μια μορφή αποζημίωσης στους πληγέντες από τον ένφια μικρο-ιδιοκτήτες που δυσκολεύονται ή και δε θέλουν να διαθέσουν το ακίνητό τους για πολύ.

οι κινέζοι και οι λοιποί ξένοι θα κάνουν κατάχρηση της ιδέας επειδή είμαστε ξέφραγο αμπέλι, όχι επειδή φταίει η ιδέα αυτή καθ' εαυτή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.