Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σύνδεση PV απ' ευθείας σε θερμαντικές ηλεκτρικές αντιστάσεις


seferstas

Recommended Posts

Αγαπητέ maneni ,

1. Πάρα πολλές περιοχές ...αναλυτικά εδώ https://apps.deddie.gr/WebAPE/map.html

2. Βάση νομοθεσίας η μα περίπτωση απαιτεί ομόφωνη απόφαση ιδιοκτητών η άλλη όχι

3.Η απώλεια ενέργειας λόγω μετάδοσης μέσω καλωδίων και μέσω σωλήνων  είναι εύκολα υπολογίσιμη , ως μηχανικός θα ξέρεις για τι νούμερα και διαφορές μιλάω στην συγκεκριμένη περίπτωση 

4. Να βάλουμε... ένα με Φ/Β πλαίσια απευθείας σε αντίσταση με μια διάταξη προστασίας και το άλλο με σωληνώσεις συλλέκτες   και όλα τα λοιπά μέρη...

Ναι παράγουν το ίδιο όσο απίστευτο και να φαίνεται ...ο μετατροπέας μετατρέπει μια μορφή τάσης σε άλλη ( π.χ. DC σε AC ) με τις απώλειες μετατροπής του..όπως και o MPPT ελεγκτής κάνει άλλη λειτουργία ..μπορείς να ενημερωθείς εδώ https://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_power_point_tracking

Μην ασχολείσαι ... δεν παρακαλάει κανένας ...εδώ κάνουμε διάλογο μηχανικών και προσπαθούμε να δούμε πιθανά προβλήματα και αστοχίες σε συγκεκριμένη διάταξη και το κάθε σχόλιο επί της ουσίας είναι ευπρόσδεκτο..

Τώρα όσον αφορά τις συμβουλές ... δεν είναι επί του παρόντος ,, αλλά αφου επιμένεις θα σου απαντήσω ... έχω μάθει στην ζωή μου να μην φοράω παρωπίδες ούτε να είμαι πρόβατο που ακολουθεί το κατεστημένο ( σε όλα τα θέματα ...) η σφαιρική αντίληψη δεν έβλαψε κανέναν.. Ούτε το παίζω εφευρέτης ούτε καινοτόμος .. προσπαθώ απλά να δω τις αδυναμίες τις συγκεκριμένης διάταξης ... πέρα από αυτές που έχω ήδη ξεχωρίσει ... μέσω διαλόγου και έρευνας ...όπως αρμόζει σε αυτό το site με ευγένεια και χωρίς μαθήματα ζωής ..καθαρά επιστημονικά και τεκμηριωμένα ...

 

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

επειδή θέλεις να πιέσεις αλλά εγώ δε θα ακολουθήσω. Σου είπα (στην πρωτη απάντση) ΄τι αν δεν έχεις να κάνεις κάτι άλλο τα πλαίσια μπορείς να κάνεις αυτό που αναφέρεις. Αλλά τώρα σε παρακαλώ μην με προκαλείς εμένα για ενημέρωση περί MPPT, αποδόσεις και συγκρίσεις.

Στο τεχνικό θέμα δεν έχω να σου αναφέρω κάτι ιδιαίτερο γιατί προφανώς δεν έχει νόημα. Και μόνο που σχεδιάζεις 2 στοιχειοσειρές για να "αντιστοιχήσεις" με το δικτυο ξεφέυγει από το όριο που έχω θέσει για συζητήσεις σε αυτήν την κοινότητα.

Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

Δεν ήθελα να πιέσω καταστάσεις ..ίσος να εξήγησα λάθος το σκεπτικό της σύνδεσης .. δεν αντιστοιχώ τις στοιχειοσειρές με το δίκτυο ...το σκεπτικό είναι να δουλέψει η αντίσταση απευθείας  με DC  από τα Φ/Β πλαίσια με τις τιμές τάσεων και εντάσεων που ανέφερα στο αρχικό post ... εύχομαι καλή συνέχεια και δημιουργικές συζητήσεις  

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

σίγουρα θες μόνο να ζεσταίνεις νερό?
τα pv είναι πειρασμός, ιδιαίτερα οταν τα παίρνεις καινούργια και τζάμπα, αλλά ακόμα και έτσι δεν δουλεύουν όποτε θες και όταν παράγουν δεν παράγουν όσο θες.
Αυτό που σκέφτηκες είναι πράγματι το απλούστερο αλλά πόσες μέρες το χρόνο θα έχεις τα 17.7A του σχεδιασμού? το καλοκαίρι που (μάλλον) θα έχεις τα 17.7 τι θα κάνεις?
Σε σχεδόν παρόμοια περίπτωση πριν κάμποσα χρόνια είχα διαλέξει αυτονομία.

Link to comment
Share on other sites

Ναι , είναι πειρασμός να συνδέσεις την περρισεια καλοκαιρινη ενέργεια στο δίκτυο αλλά είναι παράνομο χωρίς συμβόλαιο netmetering , ακόμα και με zero feedin διατάξεις είναι παράνομο για ιδιοκαταναλωση .. η παραγωγή από ΦΒ είναι υπολογισμένη οπότε η ακριβής διαστασιολογηση έχει να κάνει με αρχική επένδυση και την ζητούμενη παραγωγή την χειμερινή περίοδο ..οπότε το βλέπω καθαρά ως προς την χρήση σε αντιστάσεις...( Το καλοκαίρι θα είναι εκτός με μια διάταξη θερμοστάτη - ρελέ ..όπως σκεπάζουμε τα ηλιοθερμα με πανιά :-)

Ένα ενδιαφέρον βίντεο εδώ 

...αρκεί να υπάρχει επιφάνεια ... Τα κόστη πάντως από όσα υπολόγισα είναι και πιο κάτω ....οι τιμές των pv πλέον είναι πολύ κάτω 

Ψάχνω τα τυχών προβλήματα επί του σκεπτικού απευθείας σύνδεσης με τις τιμές που ανέφερα ... 

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, seferstas said:

Ναι , είναι πειρασμός να συνδέσεις την περρισεια καλοκαιρινη ενέργεια στο δίκτυο αλλά είναι παράνομο χωρίς συμβόλαιο netmetering ...

δεν μιλούσα γιαυτό.


... διατάξεις είναι παράνομο για ιδιοκαταναλωση ..

δεν το ήξερα οτι ακόμα και αυτό είναι παράνομο, έχω μείνει πίσω. ty για ενημέρωση και heads up.

Link to comment
Share on other sites

Οι αντιστάσεις δεν ταιριάζουν με Φ/Β γιατί οι πρώτες έχουν γραμμική συμπεριφορά και τα Φ/Β μη γραμμική συμπεριφορά.

Οι κλασικοί επιλεκτικοί συλλέκτες έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση για την ίδια επιφάνεια και ένταση ηλιακής ακτινοβολίας.

Παρόμοιο θέμα έχει συζητηθεί και παλαιότερα.

Αν γνωρίζεις ποιος νόμος απαγορεύει την χρήση / εγκατάσταση αυτόνομου Φ/Β συστήματος με σκοπό την ιδιοκατανάλωση και ενώ υπάρχει παροχή ΔΕΗ, σε παρακαλώ ανάφερε τον.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα , ευχαριστώ για την ενημέρωση 

Θα διαφωνήσω εν μέρη ...

Η μη γραμμικότητα των Φ/Β πλαισίων είναι σε περιοχές λειτουργίας όπου η παραγωγή από επιλεκτικούς συλλέκτες είναι μηδενική ..

παρακάτω βλέπετε πραγματική καμπύλη τάσεων -ισχύος από Φ/Β σταθμό 

image.thumb.png.19bca20a1a4b1926b00f4973028d8b48.png

 ..από τις 8 η ωρα μεχρι τις 5 το απογευμα η τάση είναι κοντα στην ονομαστική ...( βεβαίως είναι απο μετατροπέα που μετρά τάση εισόδου DC με MPPT tracker με στοιχειοσειρά 630 VDC ..αλλά η ουσία παραμένει ίδια  ) 

Επίσης τα κόστη και τα τετραγωνικά επιφάνειας έχουν αλλάξει δραματικά από το 2013 ..

Όσον αφορά την νομοθεσία δεν ανέφερα το αυτόνομο με μπαταρίες σύστημα ..αλλά σύστημα με zero feed in για ιδιοκατανάλωση ..δηλαδή σύνδεση μετατροπέα στο δίκτυο παρόχου με μηδενική εξαγωγή ενέργειας στο δίκτυο ..αλλά αυτό απαγορεύεται στην Ελλάδα  

Μπαταρίες επιτρέπονται ..αλλά δεν είναι επί παρούσης ... εδώ δεν έχουμε μπαταρίες καν ...πάμε σε αντίσταση..

Θα έχω αντίστοιχη συμπεριφορά της αντίστασης ως προς την τάση απευθείας ( όπως της παραπάνω καμπύλης ) ?

 

Μην κάνεις άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος.

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σαφώς όχι. Αυτό εξηγώ στο κείμενο που παρέθεσα.

Η καμπύλη που βλέπεις με την τάση να διατηρείται ψηλά προκύπτει ακριβώς λόγω του MPPT controller που μεταβάλλει συνεχώς την αντίσταση εισόδου του ρυθμιστή ή του inverter.

Η αντίστοιχη καμπύλη ισχύος (η οποία μας ενδιαφέρει κυρίως) είναι πολύ χαμηλά λίγο πριν την δύση του ήλιου.

Για να πλησιάσεις αυτήν την απόδοση με τις αντιστάσεις θα πρέπει να βρεις τρόπο να μεταβάλλεται συνεχώς (ή έστω σε βήματα) η αντίσταση προσαρμοζόμενη στην αντίσταση εξόδου της φωτοβολταϊκής συστοιχίας. Π.χ. με 3 ή 4 αντιστάσεις και ένα σύστημα διακοπτών ελεγχόμενο από έναν MPPT ελεγκτή θα έπρεπε να συνδέεις και να αποσυνδέεις αντιστάσεις για να έχεις ένα σχετικά αποδεκτό αποτέλεσμα και να μην χάνεις υπερβολικά ποσοστά ενέργειας.

Η παραγωγή από ηλιοθερμικούς συλλέκτες δεν είναι μηδενική. Σε συνθήκες χαμηλής έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας είναι χαμηλή ή/και αμελητέα, σε κάθε περίπτωση όμως είναι υψηλότερη από αυτήν ενός Φ/Β με ίδια επιφάνεια και στις ίδιες συνθήκες ακτινοβολίας.

Έχεις δίκιο ότι η χαμηλή τιμή των Φ/Β έχεις αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε τις σχεδιάζουμε εφαρμογές με Φ/Β.

Και η απόδοσή τους βελτιώνεται συνεχώς αλλά αργά. Υπολείπεται όμως σημαντικά από την απόδοση ενός ηλιοθερμικού συλλέκτη. Θα ήθελες τουλάχιστον 2πλάσιο εμβαδον επιφάνειας σε Φ/Β για να έχεις την ίδια ισχύ με αυτή των ηλιοθερμικών συλλεκτών.

Υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες ίσως θα είχε νόημα η χρήση Φ/Β για παραγωγή ΖΝΧ (π.χ. αδυναμία εγκατάστασης σωληνώσεων σε υπάρχουσα εγκατάσταση) αλλά η απόδοση θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη για όλους αυτούς τους λόγους.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ  για τα σχόλια 

σκέφτομαι να  προχωρήσω σε εγκατάσταση με έναν ελεγκτή MPPT 

τέτοιου τύπου ( όχι το ίδιο απαραίτητα) 

https://actii.pl/en/ladowarki-prostowniki/979-regulator-ladowania-grzalek-pwm-mppt-do-paneli-fotowoltaicznych-slonecznych-solarnych-actii-ac7391-6931240073919.html

Το εμβαδόν δεν με πειράζει ...

Τα δεδομένα απόδοσης που έχω ανά εγκατεστημένη ισχύ ( όχι ανά εμβαδόν ) είναι πολύ πιο ενθαρρυντικά από τους επιλεκτικούς συλλέκτες ...

 

Μην κάνεις άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος.

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

 

 

 

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.