Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους,

Σε υφισταμενη οικοδομη κατοικιας(142 τμ ισογειου και 76 τμ υπογειου) εντος οικισμου κατω των 2000 κατοικων προκειται να γινει προσθηκη καθ’ υψος ενός ακομα οροφου. Η υφισταμενη κατοικια κατασκευαστηκε με Ο.Α. του 1992 και εχει καποιες αυθαιρεσιες οι οποιες θα δηλωθουν με τον Ν.4495/17 και θα πανε προς εκδοση αδειας νομιμοποιησης πριν την αδεια προσθηκης. Αυτες αφορουν σε:

·         Τμημα υπογειου που εγινε ισογειο(16τ.μ. αποθηκη και 16τ.μ. εισοδος-κλιμακοστασιο από τα 76 τ.μ.)

·         Η/Χ που μετατραπηκαν σε κλειστους χωρους(8 τ.μ. από τα 142 τ.μ.)

Η νομιμοποιηση του υφισταμενου μπορει να γινει ειτε με τις διαταξεις του 1992(ΓΟΚ 85) ειτε με τον ΝΟΚ. Τα ερωτηματα μου είναι τα εξης:

1.       Αν η νομιμοποιηση γινει με τον ΝΟΚ θα πρεπει να κανω ΚΕΝΑΚ για ολο το υφισταμενο;

2.       Αν η νομιμοποιηση γινει με τον ΓΟΚ85(για να αποφυγουμε τον ΚΕΝΑΚ- ΑΝ απαιτειται) μπορω κατά την  προσθηκη του οροφου(η οποια όπως και να εχει θα γινει με τον ΝΟΚ) να χρησιμοποιησω την διαταξη του ΝΟΚ (αρθ.11 παρ. 6δ ) και να αφαιρεθουν από την δομηση τα τ.μ. των υπαρχοντων κοινοχρηστων κλιμακοστασιων;

Link to comment
Share on other sites

tony88

1. εφόσον από την τεχνική έκθεση του 4495/17 προκύπτει ότι οι αυθαιρεσίες προϋπάρχουν του ΚΕΝΑΚ (Οκτώβριος του 2010 αν δεν κάνω λάθος) δεν χρειάζεσαι ΚΕΝΑΚ

2. δεν μπορείς να αφαιρέσεις από την δόμηση τα τ.μ. των υπαρχόντων εκτός κι αν ελεγθεί όλο το κτίριο βάσει ΝΟΚ (μη μπλέκεις τον ΚΕΝΑΚ)

Link to comment
Share on other sites

@ppanag

Καταρχην, ευχαριστω για την απαντηση.

Συνδυαζοντας 1 και 2 καταλαβαινω οτι μπορω να ελεγξω ολο το κτιριο με ΝΟΚ(και την νομιμοποιηση),ειμαι πριν το 2010(αρα δεν χρειαζομαι ΚΕΝΑΚ) και εφοσον ελεγχω τα παντα με ΝΟΚ αφαιρω τα τμ απο την δομηση.

Σωστα;

 

Link to comment
Share on other sites

tony88

τώρα που το λες βέβαια σκέφτομαι ότι αφού η λογική είναι να απαλάσσεσαι από ΚΕΝΑΚ για κατασκευές προ του 2010, τότε πώς μπορείς να επωφελήσαι από ευνοικές διατάξεις του ΝΟΚ ???

νομίζω ότι θα πρέπει να συμβουλευτείς και την οικεία πολεοδομία για όλα τα θέματα, ώστε να μην έχεις δυσάρεστες εκπλήξεις...

(αυτό που λέω για τον ΚΕΝΑΚ προκύπτει από άδεια νομιμοποίησης που έβγαλα στην ΥΔΟΜ Ν. Ιωνίας με διάγραμμα δόμησης κατά ΝΟΚ, χωρίς όμως να αφαιρώ τα υπάρχοντα κλιμακοστάσια π.χ.)

Link to comment
Share on other sites

@ppanag

Σε μια πρωτη συζητηση που εκανα με την ΥΔΟΜ μου ειπε οτι ο ΝΟΚ παει "πακετο" με τον ΚΕΝΑΚ πραγμα που μου φαινεται περιεργο σε αδεια νομιμοποιησης υφισταμενου του 1992. Η ΜΕΑ απαιτειται 1ον σε νεα κτιρια και 2ον σε ριζικες ανακαινισεις και εδώ δεν εχω τπτ από τα δυο(στην αδεια νομιμοποιησης).

Σε ότι αφορα τα κλιμακοστασια αυτά θεωρω πως θα αφαιρεθουν κατά τον ελεγχο με ΝΟΚ της προσθηκης, δηλαδη κανω νομιμοποιηση με ΓΟΚ του υφισταμενου και μετα ερχομαι και κανω προσθηκη σε νομιμως υφισταμενο.

ΝΟΚ-(αρθ.11-παρ.6δ)

«Σε περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια που έχουν υπόλοιπο τουλάχιστον 10 τμ. καθώς και σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών σε υφιστάμενα κτίρια τα οποία δύναται να ενταχθούν στις διατάξεις του παρόντος, το σύνολο των επιφανειών του υπάρχοντος κλιμακοστασίου σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεγέθη και με την προϋπόθεση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν υλοποιηθεί πριν τις 28.07.2011.»

Να το θεσω αλλιως, αν δεν ειχα την νομιμοποιηση(ηταν ολα νομιμα) και ειχα μονο την προσθηκη οροφου δεν θα μπορουσα να αφαιρεσω τα τμ του υπαρχοντος κοινοχρηστου κλιμακοστασιου;

Link to comment
Share on other sites

tony

Ότι έχεις υπαγάγει στον 4495 με διαδικασία Νομιμοποίησης με Άδεια των υπερβάσεων που έχεις υπόλοιπο Δόμησης κλπ. πας στην Νομιμοποίηση ή με τον ΓΟΚ που είχες την αρχική Άδεια ή με ΝΟΚ με ότι απαιτηθεί και νέο πακέτο.

 

Αρα (άποψη μου) με βάση το ζητούμενο σου

Να μπει στον 4495

Να γίνει Νομιμοποίηση υφισταμένου με ΓΟΚ (και όχι ΝΟΚ)

Και να έχεις και προσθήκη καθ επέκταση με βάση τις ευεργετικές διατάξεις του ΝΟΚ κλιμακοστάσια κλπ.

Η λύση είναι

Βγάζεις 2 άδειες.

Η πρώτη θα αφορά μόνο την νομιμοποίηση του υφιστάμενου. Επιλέγεις τον ΓΟΚ, ολοκληρώνεις, ολοκληρώνεις και την υπαγωγή στον 4495

Με βάση πια το νομιμοποιημένο και τακτοποιημένο ακίνητο βγάζεις ξεχωριστή νέα Άδεια Δόμησης για την προσθήκη που θες.

Έχεις το δικαίωμα αρκεί να έχεις (αν θυμάμαι καλά) ελάχιστο υπόλοιπο Σ.Δ. με τον υπολογισμό του ΝΟΚ 10τ.μ.

Και φυσικά στην κάθε άδεια καταθέτεις τις ανάλογες απαιτούμενες μελέτες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 λεπτά πριν, tony88 said:

@Didonis

.. ελπιζω να μην εχει θεμα και η ΥΔΟΜ!

...

δεν έχει και δεν την ρωτάς κάν.

αρκει οι 2 πράξεις να πάνε με την σειρά. 

Πρώτα λαμβάνεις τελική έγκριση απο την Νομιμοποίηση υφιστάμενο και την ίδια μέρα αφού θα έχεις έτοιμα τα σχέδια καταθέτεις την Αιτηση για την προσθήκη. Φυσικά θα πρέπει να συμπληρώσεις στα σχέδια της προσθήκης (Διάγραμμα Δόμησης κατόψεις κλπ) τον αριθμό πράξης που θα έχεις νομιμοποιήσει ή τακτοποιήσει ως προυφιστάμενα νόμιμα.

οπότε μια μέρα ακόμα να κάνεις τις συμπληρώσεις.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

tony88

πολύ σωστός ο Didonis ... δεν το είχα σκεφτεί (για τις 2 άδειες) γιατί εγώ έκανα μόνο νομιμοποίηση χωρίς ΚΕΝΑΚ.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.