Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τα 18 νέα έργα ΣΔΙΤ για περιβάλλον, ενέργεια και υποδομές


Engineer

Recommended Posts

Σε 18 νέα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), αναφέρθηκαν οι  αρμόδιοι ομιλητές του  τρίτου φόρουμ για τις Συμπράξεις, που ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ με διοργανωτή την επενδυτική  πρωτοβουλία Α-Energy και τη συμμετοχή και συνεργασία των άμεσα εμπλεκόμενων υπουργείων και  επιχειρηματικών/επενδυτικών φορέων. Από αυτά τα 12, συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ είναι ήδη δρομολογημένα, ενώ οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα έξι, που ανακοινώθηκαν με την ευκαιρία της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Το  μήνυμα που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία  των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και  Υποδομών  προς  τα  περίπου  250 στελέχη του ιδιωτικού τομέα, επενδυτές, μελετητές αλλά  και υψηλόβαθμους εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν ξεκάθαρο: Το συνόψισε, μεταφέροντας  τον προσωπικό χαιρετισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και  Ενέργειας  κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Γενικός  Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων  κ. Μανώλης  Γραφάκος  ως εξής: «Τα έργα με Σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα αποτελούν μονόδρομο   και   θα διευκολυνθούν σε όσους  τομείς  υπάρχει σχετική  ανάγκη και  δυνατότητα. Είτε πρόκειται για  απορρίμματα, είτε  για κτίρια, είτε για  οδικούς άξονες , είτε για ενέργεια -  οδοφωτισμούς  και τηλεπικοινωνίες». Εξειδικεύοντας στο κρίσιμο  θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων ο  κ. Γραφάκος προανήγγειλε  επίσης την τροποποίηση του εθνικού σχεδιασμού  υπέρ της τόνωσης του ρόλου του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της δυνατότητας καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας , η οποία εφεξής θα επιτραπεί.

Θεαματική αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος

Από τη  δική  του  πλευρά,  ο  Γενικός  Γραμματέας  Ιδιωτικών Επενδύσεων  και  ΣΔΙΤ  κ. Νίκος  Μαντζούφας, επιβεβαίωσε με  βάση τρέχοντα στοιχεία,  τη  θεαματική  αύξηση του  διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος για την  Ελλάδα συνολικότερα  αλλά και για  τα έργα  ΣΔΙΤ  ειδικότερα,  όπου  η  χώρα μας  κατέχει  την 3η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 135 χώρες  στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών.  Παρουσίασε αναλυτικά, τον  χάρτη  των 12 νέων έργων ΣΔΙΤ συνολικής αξίας  1,5 δις. ευρώ  κάποια  από τα οποία  βρίσκονται  ήδη σε  φάση ανταγωνιστικού διαλόγου  ενώ κάποια άλλα προκηρύσσονται αυτήν την περίοδο.  Στα νέα έργα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Υποδομών που θα προκηρυχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες,  αναφέρθηκε ο   Γενικός  Γραμματέας  Υποδομών  κ. Γιώργος  Καραγιάννης, ενώ  ο  Περιφερειάρχης Αττικής  Γιώργος Πατούλης, παρουσίασε επίσης για πρώτη φορά τις δύο μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, η προκήρυξη των οποίων επίσης προετοιμάζεται.  Χαιρετισμό  στο συνέδριο απηύθυνε η  ΚΕΔΕ με τον  Γενικό Γραμματέα της κ. Δημήτρη  Καφαντάρη, ο  Γενικός Γραμματέας  ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος  με τον ειδικό του σύμβουλο κ. Π. Ευγενικό, ο κ. Κωνσταντίνος  Αραβώσης,  Γενικός Γραμματέας  Φυσικού  Περιβάλλοντος  και  Υδάτων  με τον σύμβουλο ΥΠΕΝ  κ.  Βασίλη  Λιόγκα  και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Γραφείων Μελετών - ΣΕΓΜ  ενώ σειρά διακεκριμένων ομιλητών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν αναλυτικά ορισμένα  από τα  πλέον σημαντικά νέα έργα ΣΔΙΤ. Επίσης δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε επενδυτές και φορείς για την επιτυχή υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ.

12 νέα έργα ΣΔΙΤ αξίας 1,5 δισ. ευρώ σε Ενέργεια-Υποδομές-Τηλεπικοινωνίες

Ειδικότερα, τα νέα έργα ΣΔΙΤ τα οποία εφόσον «τρέξουν» με τις ταχύτητες  οι οποίες αναφέρθηκαν από τους αρμοδίους αναμένεται να αναθερμάνουν  την  αγορά, έχουν ως εξής: Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο  Γενικός  Γραμματέας  Ιδιωτικών Επενδύσεων  και  ΣΔΙΤ  κ. Νίκος  Μαντζούφας,  μόνον σε ενέργεια, υποδομές και τηλεπικοινωνίες  βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη 12 νέα έργα ΣΔΙΤ συνολικής αξίας  1,5 δις. ευρώ. Ορισμένα από αυτά, έχουν περάσει ήδη σε  φάση ανταγωνιστικού διαλόγου  και  με πολυάριθμη συμμετοχή επενδυτών, όπως το Ultra Fast Broadband (UFBB). Πρόκειται για  ένα κομβικό έργο κατασκευής και λειτουργίας δικτύου οπτικών ινών προϋπολογισμού  700 εκατ. ευρώ, το οποίο  αποτελεί και  το μεγαλύτερο ελληνικό έργο ΣΔΙΤ σήμερα. Ο «χάρτης» των νέων ΣΔΙΤ  περιλαμβάνει επίσης: το έργο κατασκευής του Οδικού Αξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (Τμήμα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη), τον ΒΟΑΚ ( τμήμα Χερσονήσου-Νεάπολη),  την κατασκευή Σχολικών Μονάδων στους  Δήμους Ρόδου και  Χανίων αλλά και  το Ολοκληρωμένο   Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Ρόδο. Σε φάση  προκήρυξης βρίσκεται και  το  πρωτότυπο έργο  ΣΔΙΤ  του  Ιδρύματος Ιατροβιολογικών   Ερευνών  της  Ακαδημίας  Αθηνών  ενώ  έπονται τα  νέα κτίρια εκπαίδευσης  και πολιτισμού  της Ακαδημίας.  Για ένα επίσης σημαντικό ακαδημαϊκό έργο, την  κατασκευή  3.000 νέων  φοιτητικών  εστιών του  Πανεπιστημίου  Κρήτης,  η σχετική προκήρυξη έχει προγραμματιστεί  για τις  20 Ιανουαρίου.

Οδοφωτισμοί και Δευτερογενής αγορά ΣΔΙΤ

Ο  κ. Μαντζούφας έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά έργα και  ειδικότερα στα τρία σημαντικά έργα αναβάθμισης του Δικτύου Οδοφωτισμού της  Ηπείρου, της  Κεντρικής Μακεδονίας  αλλά και της  Αθήνας.  Αναφέρθηκε επίσης  στις νέες προοπτικές  από τη  δημιουργία μίας δευτερογενούς  αγοράς για έργα ΣΔΙΤ, της  δυνατότητας  δηλαδή  που δίνεται προς τον αρχικό ανάδοχο του έργου να ανακυκλώσει τα επενδυτικά του κεφάλαια  απελευθερώνοντας πόρους για τη συμμετοχή του σε νέα έργα. Η πρώτη ενεργοποίηση  όπως  είπε,   δευτερογενούς  αγοράς  σε έργο ΣΔΙΤ  στην Ελλάδα αφορά την «ΑΒΑΞ ΑΕ»  η  οποία  υπέγραψε με τον Σουηδικό Όμιλο «Sterner Stenhus» σύμβαση για την πώληση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «JPA AE» που ανέλαβε  την πραγματοποίηση έργου  10 Σχολείων στην  Αττική με ΣΔΙΤ.

Νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων: Αυλαία με τα δυο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Αττικής

Στον χάρτη των 12 έργων  της  Ειδικής  Γραμματείας ΣΔΙΤ,  προστίθενται πλέον και δυο  νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ. Ο Περιφερειάρχης  Αττικής  Γιώργος Πατούλης, ανακοίνωσε στο συνέδριο τις νέες υποδομές για τα απορρίμματα στην Αττική  στην υλοποίηση των οποίων  προχωρεί  άμεσα  η Περιφέρεια  με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι οι δύο μεγαλύτερες από αυτές (ΣΣ πρόκειται για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στον  Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας) θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, ενώ οι άλλες δύο ως δημόσιο έργο.  Για τις μονάδες ΣΔΙΤ της  Αττικής  θα κατατεθούν στη Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 οι σχετικοί φάκελοι, ώστε να προκηρυχθούν οι πρώτοι διαγωνισμοί την άνοιξη. Οι  δύο μονάδες  έχουν δυναμικότητα 180.000 τόνους ανά έτος και 130.000 τόνους ανά έτος αντίστοιχα,  θα παράγουν υλικό για καύση (SRF) από την τσιμεντοβιομηχανία, ενώ θα έχουν και χωριστές γραμμές διαχείρισης των βιοαποβλήτων για παραγωγή κομπόστ. Θα χωροθετηθούν κατά προτεραιότητα σε σημείο στο οποίο βρίσκεται ήδη σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, έχει ήδη προκηρυχθεί από την προηγούμενη αρχή, ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του Εργοστασίου Ανακύκλωσης στη Φυλή (ΕΜΑΚ), ώστε να δέχεται σε χωριστή «γραμμή» 100.000 τόνους βιοαποβλήτων ετησίως για την παραγωγή κομπόστ  ενώ ως δημόσιο έργο θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής ώστε να παραμείνει ανοιχτός για ακόμα τρία  χρόνια έως ότου γίνει ΧΥΤΥ.

Εννιά χιλιάδες «καφέ» κάδοι και ειδικές ενισχύσεις  στους δήμους της Αττικής

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής θα προμηθευτεί και θα διανείμει στους δήμους, με σύναψη μνημονίων συνεργασίας, 9.000 καφέ κάδους   για χωριστή διαλογή των βιοαποβλήτων και 80 ειδικά απορριμματοφόρα. Επίσης, το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ 1.000 γωνιές ανακύκλωσης για στοχευμένα σημεία (λ.χ. σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικούς χώρους) και 60 κινητά πράσινα σημεία. Τέλος, η Περιφέρεια θα ενισχύσει με 1,2 εκατ. ευρώ καθέναν από τους 66 δήμους της Αττικής, ώστε να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων.

Ενεργειακή αξιοποίηση: Σε ιδιώτες ο κύκλος διαχείρισης απορριμμάτων

Σημειώνεται  ιδιαίτερα  ότι  πέρα από την Αττική αναμένονται και άλλα  έργα  με συμμετοχή ιδιώτη σε  Περιφέρειες  και  Δήμους  στον ευρύτερο κύκλο διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι χαρακτηριστική η προτροπή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού  Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Γραφάκου  προς τους  δήμους  κατά τη διάρκεια της  ομιλίας του  στο συνέδριο να αναθέσουν σε  ιδιώτες τον πλήρη «κύκλο», από τον οδοκαθαρισμό και την αποκομιδή, έως την κατασκευή  και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων,  καθώς  όπως  είπε,  οι  εργασίες  αυτές  είναι φθηνότερες και πιο αποτελεσματικές αν γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα.  Για να διευκρινίσει,  ότι ασφαλώς, αυτό δε σημαίνει ότι κλείνει η πόρτα στην δημόσια διαχείριση, αλλά ότι ανοίγει πλέον και  στον ιδιώτη. «Πρέπει να απαλλαγούμε από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης περί δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων»,  επεσήμανε  και  προανήγγειλε αλλαγές στον νέο εθνικό  σχεδιασμό  που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη του 2020.  Αυτές αφορούν την τόνωση  του ρόλου του ιδιωτικού τομέα  και  την  παροχή της δυνατότητας καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας. Όπως είπε ο κ. Γραφάκος, «στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος  είναι το  2030  μόνον το 30%  των αποβλήτων  να πηγαίνουν για ταφή.  Αυτός  όμως  μπορεί να επιτευχθεί  μόνον μέσα από την ενεργειακή αξιοποίηση, καθώς  η ανακύκλωση όσο και  αν προχωρήσει δεν μπορεί να επιφέρει αντίστοιχα δραστικά αποτελέσματα. Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την επιτάχυνση των χρόνων ωρίμανσης και κατασκευής των έργων».

Τα τέσσερα νέα έργα ΣΔΙΤ και στις υποδομές: Φράγμα Χαβρία, Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, νέα δικαστικά μέγαρα σε Ηράκλειο-Εδεσσα

Την παραπέρα  δυναμική επέκταση των ΣΔΙΤ στις  υποδομές με τέσσερα νέα   έργα  που θα προκηρυχθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020, ανακοίνωσε  ο  Γενικός Γραμματέας  Υποδομών  κ. Γιώργος  Kαραγιάννης  στη δική του ομιλία.  Πρόκειται για:  Το  Φράγμα του Χαβρία στη Χαλκιδική  και συγκεκριμένα  τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και τα εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης, την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, με Υπερυψωμένη Λεωφόρο Ταχείας Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα το τμήμα από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου έως τη σύνδεση με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών  και τα  νέα δικαστικά μέγαρα, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Έδεσσα.

Παράλληλα  με  τα προαναφερθέντα,  το υπουργείο Υποδομών προετοιμάζει και τα αμέσως επόμενα έργα ΣΔΙΤ, με έμφαση  στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της δικαιοσύνης. Ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε επίσης ότι επίκεινται βελτιώσεις και στο νομοθετικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ, ενώ ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι αυτό των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης  με τελικό στόχο του Υπουργείου Υποδομών, κάθε έργο ΣΔΙΤ να μελετάται και να οδηγείται προς υλοποίηση  το αργότερο μέσα σε έναν χρόνο.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα  στην πράξη: Ένας θετικός απολογισμός

Από τη δική του πλευρά, ο κ.  Βασίλης Λιόγκας, Σύμβουλος ΥΠΕΝ παρουσίασε τις προοπτικές νέων δράσεων στον τομέα διαχείρισης βιοαποβλήτων και τις ακολουθούμενες ευρωπαϊκές πρακτικές εξειδικεύοντας στις  δυνατότητες συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.  Ακολούθησαν πρωτότυπες παρουσιάσεις και η κατάθεση της εμπειρίας από την υλοποίηση   έργων ΣΔΙΤ από φορείς υλοποίησης και επενδυτές. Ο  κ. Γιάννης Λυμπέρης , Δήμαρχος  Ηλιδας και Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ  Ηλείας  με ειλικρίνεια που εντυπωσίασε,  παρουσίασε τη  νέα Μονάδα  Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηλείας στην Τριανταφυλλιά με ΣΔΙΤ  αλλά και  τις  απίστευτες  γραφειοκρατικές δυσκολίες  που αντιμετώπισε επί σειρά  ετών ένας δήμος με ουσιαστικό πρόβλημα σκουπιδιών  προκειμένου να  φτάσει σήμερα να αποκτήσει  το μέσον για να το αντιμετωπίσει.

Μεγάλα έργα που αγκαλιάστηκαν από την τοπική κοινωνία

Τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη και είναι το μεγαλύτερο έργο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ , παρουσίασε ο κ.  Μιχάλης  Γεράνης,  Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας με ειδική αναφορά στα  βασικά  κριτήρια επιλογής αναδόχου, στα  οικονομικά κριτήρια /gate fee  αλλά και στην  θετική εμπειρία από την  πρόσφατη λειτουργία  της  Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών. Απαντώντας στο ερώτημα γιατί  τα συγκεκριμένα έργα «αγκαλιάστηκαν» από την τοπική κοινωνία  ο κ. Γεράνης, ανέφερε ότι ο φορέας  προσκάλεσε σε επιτόπια ενημέρωση  τους εκπροσώπους των ΜΜΕ  ώστε να έχουν  ακριβή εικόνα του πώς λειτουργούν αντίστοιχα έργα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Γερμανία. Η μεταφορά  των επιτυχημένων ευρωπαϊκών πρακτικών  συνέβαλε σημαντικά στην ολοκληρωμένη  διαμόρφωση της  κοινής γνώμης στους 38 δήμους που συμμετέχουν στον ΦοΔΣΑ Κ/Μ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Πάρης  Μπίλλιας,  Αντιπεριφερειάρχης  Υποδομών και Δικτύων, Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας,  παρουσίασε αναλυτικά το νέο έργο αναβάθμισης του δικτύου οδοφωτισμού  της Κεντρικής Μακεδονίας  που αποτελεί σήμερα το  μεγαλύτερο έργο ενεργειακό έργο ΣΔΙΤ  και  το σχετικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Για να προσθέσει , ότι  η  Περιφέρεια ΚΜ πιστεύει  στον θεσμό των ΣΔΙΤ  και  θα συνεχίσει να τον αξιοποιεί για  περισσότερα έργα.

Τα έργα ΣΔΙΤ της Ακαδημίας Αθηνών και του Παν/ου Κρήτης

Ο κ. Δημήτρης Θάνος, Ακαδημαϊκός , Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους  του νέου κτιρίου Παροχής Υπηρεσιών Εξατομικευμένης Ιατρικής  που θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ όπως επίσης και στην Ανακατασκευή του Λομβερδείου  Κτιρίου για τη Δημιουργία Μονάδας Κλινικών Μελετών Φαρμάκων στην Περιφέρεια Αττικής. Τα συγκεκριμένα έργα  (βρίσκονται ήδη σε  φάση προκήρυξης)  θα έχουν όπως είπε ο κ. Θάνος τα εξής κοινωνικά και επιστημονικά οφέλη: Προσέλκυση νέων ταλαντούχων επιστημόνων από την Ελλάδα και την διασπορά,  δραστική μείωση του φαινομένου της μαζικής μετανάστευσης εξειδικευμένων επιστημόνων (brain drain). εκπαίδευση της επόμενης γενεάς ιατρών και άλλων επιστημόνων σε σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στα τεκταινόμενα της διεθνούς επιστήμης και αναγωγή της σε λειτουργικό κόμβο Εξατομικευμένης Ιατρικής στη ΝΑ Ευρώπη. Ανάπτυξη νέων επιστημονικών κατευθύνσεων (ιατρική συστημάτων, υπολογιστική βιοϊατρική /ψηφιακή υγεία κλπ. Πρόγνωση ασθενειών και εκτίμηση της αποτελεσματικότητας φαρμάκων . Ταξινόμηση και διαλογή Ελλήνων ασθενών για την ανάπτυξη και εφαρμογή στοχευμένων θεραπειών που θα στηρίζονται στην γονιδιακή δεξαμενή των Ελλήνων που διαφέρει από τις αντίστοιχες της υπόλοιπης Ευρώπης . Προσφορά χώρου, χρήση υποδομών και εκμετάλλευση τεχνογνωσίας από νεοφυείς και άλλες βιοτεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες πληροφορικής

Ο  κ.  Κωνσταντίνος  Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης  Προσωπικού και Φοιτητικής  Μέριμνας  Πανεπιστημίου Κρήτης  παρουσίασε τους 3.000 φοιτητικούς ξενώνες του Πανεπιστημίου  Κρήτης  που υλοποιούνται με ΣΔΙΤ συνοψίζοντας τα οφέλη του έργου ως εξής:  Αλλαγή αντίληψης  από τη Φοιτητική Κατοικία στο campus, ενίσχυση  της εξωστρέφειας με την προσέλκυση φοιτητών Erasmus, επισκεπτών καθηγητών,  με την ανάπτυξη θερινών και χειμερινών σχολείων, ερευνητικών  προγραμμάτων, συνεδριακού  τουρισμού  επιπέδου λόγω του Μεγάλου Αμφιθέατρου που επίσης θα κατασκευαστεί, , ανάπτυξη υποτροφιακής πολιτικής για πρώτη φορά, εξορθολογισμό  των τιμών μίσθωσης ακινήτων στο Ρέθυμνο και φυσικά δημιουργία δεκάδων μόνιμων θέσεων εργασίας.

Η εμπειρία του ΟΑΣΑ

Ο κ. Ιωάννης Σκουμπούρης, Πρόεδρος  Δ.Σ. Ο.Α.Σ.Α. –Συγκοινωνίες Αθήνας παρουσίασε την εμπειρία του Οργανισμού από την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και του συστήματος τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας  με ΣΔΙΤ στο πλαίσιο της  βιώσιμης αστικής κινητικότητας και των  νέων τεχνολογιών. Όπως επεσήμανε, παρά τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού δυναμικού του  Οργανισμού κατά -16%  ανάμεσα στο  2011 – 2017  εξασφαλίστηκε επιτυχώς η υλοποίηση και λειτουργία δύο ιδιαίτερα σύνθετων έργων Σ.Δ.Ι.Τ. («Τηλεματική» & «Ηλεκτρονικό Εισιτήριο»). Από την αποκτηθείσα εμπειρία φάνηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει  μεγάλη απόσταση χρονικά, μεταξύ σχεδιασμού και υλοποίησης – κατασκευής, ότι η ανάγκη διαχείρισης τεχνολογικών αλλαγών  πρέπει να γίνονται εγκαίρως κατά τη φάση υλοποίησης ή και λειτουργίας του έργου , ότι ο ρόλος, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες κάθε εμπλεκόμενου μέρους πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρα ενώ οι συμβάσεις να είναι άρτια καταρτισμένες, χωρίς περιθώρια νομικών ερμηνειών. Τα επόμενα βήματα των έργων του ΟΑΣΑ αφορούν τον Ψηφιακό  Μετασχηματισμό του Ομίλου για τον οποίο ο κ. Σκουμπούρης κατέθεσε το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Διεύρυνση της συμβατικής ελευθερίας του Δημοσίου για την εκτέλεση των συμβάσεων

Την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων συμβάσεων και στην επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν επεσήμανε στη δική του παρέμβαση ο  κ. Πέτρος Σφηκάκης, Διευθύνων Εταίρος, της δικηγορικής εταιρείας LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες . Όπως ανέφερε, για την εκτέλεση των δημοσίων συβάσεων, ο ν. 4412/2016 κληρονόμησε μια δαιδαλώδη  διαδικασία και παρωχημένο νομικό πλαίσιο. Αντίθετα αγνοείται το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα του Αστικού Κώδικα με την  απλή, σαφή και, δοκιμασμένη νομοθεσία του. Δεδομένου λοιπόν ότι το κράτος δεν είναι αγελάδα …για άρμεγμα,  οι εργολάβοι δεν είναι όλοι πειρατές  και οι  διαδικασίες δεν πρέπει να θυμίζουν λαβύρινθο  ο κ. Σφηκάκης πρότεινε : Τη διεύρυνση της συμβατικής ελευθερίας του Δημοσίου για την εκτέλεση των συμβάσεων με βάση τον Αστικό Κώδικα,  την αποτελεσματική επίλυση διαφορών με  χρήση  διεθνώς παραδεκτών προτύπων συμβάσεων (FIDIC, World Bank),  θεσμοθετημένο  φιλικό  διακανονισμό  και Διαιτησία και αποτελεσματικό contract management με Ανεξάρτητο  Μηχανικό και Επιτελικό  ρόλο  της Υπηρεσίας και των συμβούλων της.

Τα υποσχόμενα ΣΔΙΤ του υπαίθριου φωτισμού/οδοφωτισμού  

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Ντίνος Παπαπολύζος, Διευθύνων Σύμβουλος  TREK  Development Α.Ε. - Τεχνικός Σύμβουλος έργων, αναφέρθηκε τις  σύγχρονες μορφές ΣΔΙΤ και έργων Παραχώρησης  στην ενέργεια , κατάγραψε τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ που «τρέχουν» σήμερα στην  Ήπειρο, Κεντρική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Κυκλάδες και Κρήτη και έκανε εξειδικευμένη παρουσίαση του  μεγάλου έργου ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Ηπείρου ύψους 60 MEUR  το οποίο  περιλαμβάνει  σύγχρονο  οδοφωτισμό  LED στο Εθνικό και Περιφερειακό οδικό δίκτυο της Π.Η., αστικό  οδοφωτισμό  LED & smart cities στις πόλεις: Ιωάννινα – Πρέβεζα ενώ  έχει εξασφαλίσει  δωρεάν Τεχνική Βοήθεια ύψους  1,67 εκατ. € από την ΕΤΕπ.

Στις τεχνικές παραμέτρους στις προκηρύξεις νέων έργων ΣΔΙΤ,  εξειδίκευσε ο κ. Αρης  Παπαδόπουλος, Πρόεδρος και  Διευθύνων Σύμβουλος  «ΖΕΒ ΑΕΕΥ» μιας από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (Escos). Εξήγησε πώς λειτουργούν οι  Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης  ως αποτελεσματική επιλογή για έργα  εξοικονόμησης ενέργειας  με συμμετοχή ιδιώτη με αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ( Project-based financing , μη απαίτηση παράπλευρων εγγυήσεων  πέραν των εγγυήσεων εξοικονόμησης της Σ.Ε.Α, χαμηλά  κόστη χρηματοδότησης για αξιόπιστους πελάτες) ενώ παρέθεσε και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης. Αναφερόμενος ειδικότερα στο Πρόγραμμα Ενεργειακής αναβάθμισης Δημόσιων Κτιρίων Εlectra , o κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη μετάβαση  προς  τους αναγκαίους  στόχους χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κτιριακό τομέα.

Ο κ. Φραγκίσκος Τοπαλής, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων  Μηχανικών  και  Μηχανικών Υπολογιστών  ΕΜΠ,  αναφερόμενος στις  προϋποθέσεις  επιτυχίας έργων  ΣΔΙΤ  στον υπαίθριο φωτισμό, επεσήμανε ότι  για να επιτύχει ένα  τέτοιο έργο  πρέπει, το μεν κράτος, δηλαδή οι ΟΤΑ, να αναλάβουν τον δικό τους ρόλο, επιτελικό, στρατηγικό, ελεγκτικό  οι δε  ιδιώτες να αναλάβουν το επιχειρηματικό και επενδυτικό κομμάτι, τις υποδομές για υλοποίηση και τη λειτουργία.  Προσέθεσε επίσης  ότι η αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων του δικτύου οδοφωτισμού  όπως λόγου χάριν η  τηλε-διαχείριση μπορεί να φέρει κέρδη και να κάνει το δίκτυο κερδοφόρο αντί να επιβαρύνει η λειτουργία του τους δημότες.  Για το θέμα του οδοφωτισμού παρέμβαση έκανε και ο επιχειρηματίας κ. Θεοδώρου επισημαίνοντας τη σημασία αξιοποίησης και της εγχώριας παραγωγής /καινοτομίας στο πλαίσιο των έργων του τομέα.

Τα τεύχη των διαγωνισμών και στην αγγλική γλώσσα

Στην επιτυχή μεταβίβαση των σχολείων της Αττικής σε επενδυτή του εξωτερικού αναφέρθηκε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ο προτζέκτ Μάνατζερ  της ΑΒΑΞ  κ. Ευάγγελος Τζαζόπουλος. Επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η εξασφάλιση συμμετοχής των multilaterals funding αλλά και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) η οποία διαθέτει μία πλατφόρμα χρηματοδότησης των 650 εκ. ευρώ στο χρηματοδοτικό σχήμα των έργων.  Για να προσθέσει  ότι  προκειμένου οι παραπάνω  να συμμετέχουν στη  χρηματοδότηση των  του έργου κρίνεται αναγκαίο να γνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά του διαγωνισμού, για αυτό και προέτρεψε  τα τεύχη των διαγωνισμών να εκδίδονται και στην αγγλική γλώσσα, προκειμένου να υπάρξουν καλές προσφορές.    Στη δική του  παρέμβαση, ο κ. Θεοφάνης Λώλος, Αντιπρόεδρος της Enviroplan, αναφέρθηκε στο επίσης σημαντικό θέμα ωρίμανσης των περιβαλλοντικών έργων και πώς μπορεί να επιταχυνθεί.

Η κ. Φωτεινή Σάχνικα, Εταίρος, LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες  Δικηγορική Εταιρία αναφερόμενη  στο νομικό κεκτημένο στην ανάθεση συμβάσεων επεξεργασίας αποβλήτων με ΣΔΙΤ επεσήμανε ότι η εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση σύμβασης ΣΔΙΤ επεξεργασίας αποβλήτων, μπορεί να απεμπλακεί από τη μακρόχρονη διαδικασία έγκρισης ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) αφού  αυτή  μπορεί να εκδοθεί πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Ο συντονισμός  των ενοτήτων έγινε  από τους κκ  Πέτρο  Σφηκάκη, Διευθύνοντα Εταίρο , LEXPARTNERS Σφηκάκης & Συνεργάτες , Γιάννη  Κίτσο , Πρόεδρο  Τμήματος της Αρχής  Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (A.E.E.Π.) , Γιώργο  Ηλιόπουλο , Αντιπρόεδρο  Ελληνικής  Εταιρείας  Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων- ΕΕΔΣΑ  και  Γιώργο  Σιδερή , εκ μέρους της  Επιστημονικής  Επιτροπής του φόρουμ  A-Energy.

Οι τιμητικές διακρίσεις

Με την ευκαιρία εξάλλου των εργασιών και στο πλαίσιο ενθάρρυνσης του θεσμού ΣΔΙΤ στην Ελλάδα απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις  σε φορείς επενδυτές και ενημερωτικά μέσα που προώθησαν ή/ και υλοποίησαν με επιτυχία έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, υποστήριξαν  και ενημέρωσαν σωστά το άμεσα ενδιαφερόμενο αλλά και το ευρύτερο κοινό σχετικά με το θεσμό, ενώ  έδωσαν και συνολικότερη ώθηση στην  ανάπτυξη του θεσμού.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.