Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

νομικό πλαίσιο Πραγματογνωμοσύνης εκτός ΤΕΕ


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι,

ήθελα να ρωτήσω, εάν γνωρίζει κανείς, αν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να ορίζει κάποιους κανόνες για την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης εκτός της διαδικασίας του ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα, μου ανατέθηκε από πελάτη να εκτελέσω πραγματογνωμοσύνη σε κακοτεχνίες που έγιναν στους εξώστες του διαμερίσματος του από εργολάβο. Δεν έχει πάει σε κάποια δικαστική διαμάχη ακόμα, απλά θέλει να την έχει αν χρειαστεί.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

Να έχεις υπόψη σου επίσης ότι ότι εσύ με αυτήν την πραγματογνωμοσύνη σου θεωρείσαι Τεχνικός σύμβουλος, και ως τέτοιος έχεις αρκετά δικαιώματα τα οποία μπορείς και πρέπει να τα ασκήσεις στο ακέραιο. 

Η πραγματογνωμοσύνη σου αν καταφέρεις και την συντάξεις καθώς πρέπει -σύμφωνα με τις οδηγίες που σου παρέθεσα και ειδικά με βιβλιογραφίες-έχει μεγάλη ισχύ.

Μπορεί το δικαστήριο στην τελική απόφασή του  να λάβει υπόψη του τη δική σου πραγματογνωμοσύνη και να μην δεχθεί τις αντίστοιχες  του Πραγματογνώμονα ΤΕΕ ή του Δικαστικού πραγματογνώμονα. Όλα αυτά αναφέρονται ρητά  στην τελεσίδικη  απόφαση στις επιμέρους αναφορές των απαντήσεών σου επί των επίμαχων ερωτημάτων που γενικά και εξ αρχής  θέτει το δικαστήριο στους πραγματογνώμονες προκειμένου να διευκολύνουν εισαγγελείς και δικαστές.

Ως Υπομηχανικός μου έτυχαν 2 τέτοιες πραγματογνωμοσύνες Τεχνικού συμβόλου επί οικοπεδικών  διαφορών  και τις κέρδισα, αντιπαραβάλλοντας πλήθος στοιχείων σε όσα επικαλούνταν οι πραγματογνώμονες ΤΕΕ Α.Τ.Μ 

Αντίστοιχα σε βλάβη οικοδομής με οικονομικό αντικείμενο 420.000€ το 2007 (που ως επιβλέποντα της όμορης την απέδιδαν σε μένα) έλαβαν υπόψη τους την πραγματογνωμοσύνη  (που μόνο υπέγραψαν 2 φίλοι μου  Π.Μ) απορρίπτοντας και αυτήν του αρχικά διορισμένου Πραγματογνώμονα ΤΕΕ Π.Μ (ως εμφανώς μεροληπτική υπέρ του ιδιοκτήτη της όμορης) και αυτή του μετέπειτα διορισθέντα  Δικαστικού Π.Μ (ως γενικόλογη και με αόριστες απαντήσεις) 

Γενικά πάντως  είναι αρκετά κουραστικές και δεν αξίζουν τον χρόνο και τον κόπο που απαιτούν από μέρους σου  ως Τεχνικού συμβούλου  -Δικαστικού ή Πραγματογνώμονα ΤΕΕ.  

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Σε κάθε περίπτωση εάν έχει οριστεί Πραγματογνώμονας από το Δικαστήριο, πολύ δύσκολα (δυστυχώς ή ευτυχώς) ανατρέπεται η άποψη που θα εκφράσει, ιδιαίτερα εάν είναι στοιχειωδώς τεκμηριωμένη. Όσο πιο καλά τεκμηριώσει την γνώμη σου τόσο περισσότερες πιθανότητες να εισακουστεί έχεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.