Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ερώτηση για άδεια κατασκευή νέας κατοικίας


Alexandros Sotiropoulos

Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Ενδιαφέρομαι να κατασκευάσω κατοικία στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αλλά δεν είμαι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας.

Μόλις έχω ξεκινήσει τον σχεδιασμό της κατοικίας με αρχιτέκτονα εκτός  Ελλάδας επειδή θέλω να επιβλέπω την διαδικασία σε καθημερινή βάση. 

Aν γνωρίζω σωστά για να πάρω άδεια οικοδομής πρέπει να έχω Έλληνα μηχανικό να υπογράψει όλα τα απαραίτητα σχέδια  ..

Oι ερωτήσεις που έχω είναι οι εξής :

 Τι είναι πιο οικονομικό και πιο σωστό να φτιάξω όλα τα απαραίτητα σχέδια εκτός Ελλάδας και να προσλάβω Έλληνα μηχανικό συμβουλευτικά από την αρχή η να κάνω το  design και visuals εκτός και να προσλάβω Έλληνα μηχανικό για όλα τα σχέδια και την άδεια;

Eπίσης που θα μπορούσα να  βρω πληροφορίες για την αμοιβή του μηχανικού ; 

Σας ευχαριστώ  έκτον προτέρων για της απαντήσεις σας 

Edited by Pavlos33
ορθογραφία, τονισμός
Link to comment
Share on other sites

Ο μηχανικός που δραστηριοποιείται εκτός Ελλάδος, ακόμη και Έλληνας να είναι, δεν θα γνωρίζει διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας και κυρίως  πολεοδομική νομοθεσία και προδιαγραφές σύνταξης μελετών προκειμένου αυτές να είναι κατάλληλες αλλά και σύννομες για έκδοση άδειας.  Όσοι ακολούθησαν τον τρόπο που σκέφτηκες, διπλοπλήρωσαν, καθώς μετά απευθύνθηκαν σε μηχανικό που εδρεύει στην Ελλάδα για να τους φτιάξει μελέτες και να επιβλέψει την οικοδομή. Επομένως η γνώμη μου είναι να απευθυνθείς σε Έλληνα μηχανικό που εδρεύει στην Ελλάδα και να είναι η έδρα του κοντά στον τόπο του έργου ή ακόμη καλύτερα εκεί που θα γίνει το έργο.

Η αμοιβή του μηχανικού είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμη. Ο μόνος που μπορεί να σου απαντήσει για την αμοιβή του είναι ο μηχανικός που θα απευθυνθείς, ο οποίος θα αξιολογήσει το έργο και θα σου προτείνει την εύλογη -κατ αυτόν- αμοιβή.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Σας  Ευχαριστώ πολύ για τη απάντηση σας . Άρα με ασυμβούλευτε να κάνω το σχεδιαστικό κομμάτι εκτός και να προσλάβω κάποιον για τα στατικά , άδεια και επιβλέπει από την Ελλάδα . Τη θα προτείνατε για τα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά ? έχω την δυνατότητα όλα τα σχέδια και  να τα έχω χωρίς κόστος εκτός Ελλάδας για αυτό ρωτάω.

Edited by Pavlos33
ορθογραφία, τονισμός
Link to comment
Share on other sites

Όχι βέβαια. Το ακριβώς αντίθετο (ως προς τις μελέτες) είπε ο συνάδελφος.

Επειδή η Ελληνική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη (ακόμη και για τους εγχώριους μηχανικούς), οικονομικά (και χρονικά) συμφέρει η εξ αρχής συνεργασία με Έλληνες μηχανικούς

Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, Alexandros Sotiropoulos said:

Σας  Ευχαριστώ πολύ για τη απάντηση σας . Άρα με συμβολευτε να κάνω το σχεδιαστικό κοματι εκτός και να προσλάβω κάποιον για τα στατικά , άδεια και επειβλέψει από την ελλάδα . Τη θα προτίνατε για τα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά ? έχω την δυνατότητα όλα τα σχέδια και  να τα έχω χωρίς κόστος εκτός ελλάδας για αυτό ρωτάω.

όπως ανέφεραν οι συνάδελφοι παραπάνω, η αρχιτεκτονική μελέτη, το τοπογραφικό διάγραμμα αλλά και όλες οι υπόλοιπες μελέτες θα πρέπει να συμβαδίζουν με την Ελληνική πολεοδομική νομοθεσία

Link to comment
Share on other sites

Για να αρχίσω να παίρνω προσφορές από μηχανικούς τι πρέπει να προετοιμάσω;

  Σίγουρα πρέπει να έχω to layout του σπιτιού , visuals , τοπογραφικό και υψομετρικά ;

Επιπλέον, τι θα πρέπει να προσέξω κατά την διάρκεια της επιλογής του μηχανικού;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Γειά σας, ας πω και γω μια άποψη... Η άποψη μου είναι να βρείτε Μηχανικό από τη Χώρα και μάλιστα ο ένας δεν φτάνει. Σωστά κάνατε και σκεφτήκατε να πάρετε Αρχιτέκτονα, πολλοί δεν το κάνουν, αποτέλεσμα ενώ τρώνε οι φίλοι σας στην τραπεζαρία, λέει ένας, "θέλω να παω στο μπάνιο". Εκεί είναι του λέτε και του δείχνετε μια πόρτα δίπλα στην τραπεζαρία, ανοίγει και ο κόσμος θαυμάζει την πορσελάνινη λεκάνη και νιπτήρα σας. Μάλιστα τυγχάνει μερικές φορές το μικρό wc να μην έχει παράθυρο για να επιτυγχάνεται ο φυσικός αερισμός και φωτισμός του χώρου, έτσι αν θέλει και β' άτομο να πάει αμέσως μετά απολαμβάνει το άρωμα λεμονιού που έχει το σαπούνι σας με το οποίο θα πλύθηκε ο προηγούμενος. Ακόμα κατά τη διάρκεια του γευματος ήχοι από την τουαλέτα και μυρωδιές καθώς ανοίγει η πόρτα να μπει το δεύτερο άτομο γίνονται αντιληπτές από τους καλεσμένους σας, οι οποίοι πιστεύω το αρχέγονο και φυσικό του πράγματος δεν θα το εκτιμήσουν, αν δεν είναι κάπως παράξενοι και σκνίπα αρκετά.

Ηταν ένα παράδειγμα από το τι μπορεί να συμβεί όταν δεν βάζεις Αρχιτέκτονα Μηχανικό να σου σχεδιάσει το σπίτι αλλά άλλο Μηχανικό ο οποίος μπορεί να κάνει και τα Αρχιτεκτονικά σχέδια και να τα υπογράψει. Οπότε σαφής ρόλους συνιστώ και ο καθένας στο αντικείμενο του.

Να πω ότι δεν είναι το μόνο που μπορεί να τύχει όταν δεν βάζεις Αρχιτέκτονα αλλά και ότι δεν το θεωρώ αδύνατο να συμβεί ακόμα και αν βάλεις έναν Αρχιτέκτονα.

Η Νομοθεσία η Ελληνική είναι σύνθετη, διαφορετική από την Πολεοδομική Νομοθεσία άλλων Κρατών, οπότε προς το παρόν ξέχασε τον άλλο Αρχιτέκτονα και πάρε από Ελλάδα και μάλιστα κάποιον από την περιοχή κοντά που θα κτιστεί το σπίτι, οπότε θα ξέρει κανονισμούς, διευθηνση και όχι μόνο πολεοδομίας, διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας με τους ισχύοντες κανονισμούς. Τον ξένο που βρήκες κράτα τον σύμβουλο αλλά πιστευω πολύ δεν θα ξέρει νομοθεσία και τα σχέδια και τα visuals που θα σου φτιάξει δεν θα συναδούν με την Ελληνική νομοθεσία, οπότε 1) δεν θα κτίζονται, 2) θα σου στοιχίσει πιο πολύ και όταν ξεκινάς κουβέντα με το τι είναι πιο οικονομικό γνώριζε ένα πράγμα, είσαι λάθος.

Καλή τύχη στην αναζήτηση Μηχανικών και καλή αρχή γιατί εμένα να κτίζονται σπίτια και να νοιάζεται ο κόσμος για την λειτουργία και την εμφάνιση της κατοικίας του με νοιάζει.

  • Upvote 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

οικόπεδο φαντάζομαι έχετε βρει.. Αυτό το οικόπεδο συνοδεύεται απο κάποιο τοπογραφικό. 

Βήμα πρώτο να φτιάξετε ένα ενημερωμένο, πρόσφατο τοπογραφικό απο Έλληνα τοπογράφο μηχανικό.

Με αυτό το τοπογραφικό θα πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε τις προσφορές απο μηχανικούς. Για τα αρχιτεκτονικά θα χρειαστείτε αρχιτέκτονα μηχανικό, για τα στατικά πολιτικό μηχανικό και για τα μηχανολογικά μηχανολόγο μηχανικό, έτσι θα βγεί και η άδεια δόμησης. Κάποια γραφεία αναλαμβάνουν πακέτο τη μελέτη/επίβλεψη και κατασκευή (με το κλειδί στο χέρι) της οικοδομής και σας γλιτώνουν απο αρκετό τρέξιμο και κόπο. 

Σημαντικό στοιχείο για την προετοιμασία πριν τις προσφορές είναι να έχετε κατασταλάξει για τις στεγαστικές ανάγκες, π.χ θέλετε μεζονέτα ή ισόγειο, 3-4 υπνοδωμάτια μεγάλο σαλόνι ενιαίο με κουζίνα κτλ.Αν δεν είστε σίγουροι για αυτά τότε ένας επαγγελματίας αρχιτέκτονας με μεράκι και την ανάλογη αμοιβή θα σας καθοδηγήσει ώστε να μπορέσετε να αποφασίσετε τι χρειάζεστε. Κατα την επιλογή μηχανικών/τεχνικού γραφείου οπωσδήποτε να ζητάτε να δείτε προηγούμενα έργα τους και αν είναι δυνατόν να έρθετε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες για να μάθετε περισσότερα. Η αγορά είναι ελεύθερη όπως και οι αμοιβές, αλλά συνήθως οτι πληρώνεις παίρνεις. Σημαντικό είναι να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας γιατί οι μηχανικοί και ιδιοκτήτες είναι "δεμένοι" με το έργο μέχρι να ολοκληρωθεί και να ρευματοδοτηθεί. 

Καλή αρχή 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Alexandros Sotiropoulos ο τρόπος που σκέφτεστε να ακολουθήσετε είναι αντιοικονομικός και χρονοβόρος... τον προτείνω μόνο σε no budget projects όπου αναθέτουν τα αρχιτεκτονικά σε εξεζητημένους αρχιτέκτονες, σε συνεργασία όμως με έμπειρους εγχώριους αρχιτέκτονες, ώστε να μην καταλήξουν μακέτες και μόνο τα projects.

Έχω βγάλει άδειες με συνεργάτες εξ' αποστάσεως και σας διαβεβαιώ ότι είναι πολύ δύσκολες, οπότε θα πρέπει να υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος για να επιλέξετε τόσο δαπανηρές και ριψοκίνδυνες λύσεις.

Ο συνάδελφος killertomato σας έχει ήδη δώσει πολλά σημαντικά hints για μια καλή αρχή βασισμένη στα ελληνικά δεδομένα, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι παραπάνω.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.