Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αλλαγές που έρχονται


Engineer

Recommended Posts

Αλλάζουν από τον νέο χρόνο τα ασφαλιστικά δεδομένα για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) τα λεγόμενα μπλοκάκια. Συγκεκριμένα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός.

Η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή παράλληλης ασφάλισης θα ισχύει για τις περιπτώσεις αυτές που οι εργαζόμενοι καλύπτουν από το μισθό τους τις ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία που ανέρχονται στα 210 ευρώ.
Όσοι λοιπόν καλύπτουν την εισφορά των 210 ευρώ δεν θα πληρώνουν πλέον διπλή εισφορά για το μπλοκάκι. Υπενθυμίζεται πως η συνολική ασφαλιστική εισφορά του μισθωτού είναι 40,56%, εκ της οποίας το 27,10% αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σε περίπτωση που ο μισθός που λαμβάνει ο εργαζόμενος δεν καλύπτει τη βασική εισφορά τότε θα πρέπει να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό που υπολείπεται μέχρι τα 210 ευρώ.

Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 700 ευρώ που έχει και μπλοκάκι. Επί του μισθού του υπολογίζονται εισφορές σύνταξης και υγείας 190 ευρώ. Στο ΔΠΥ θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές 20 ευρώ.

Παράδειγμα 1: Μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ πληρώνει εισφορές σύνταξης και υγείας 271 ευρώ έτσι δεν θα καταβάλει εισφορές για το μπλοκάκι.

Σε ότι αφορά τα μπλοκάκια με πάνω 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) οι οποίοι σήμερα πληρώνουν εισφορές σαν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους. Δεν αποκλείεται να υπαχθούν στο σχεδιαζόμενο σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο θα ισχύσει, από το 2020, για όλους τους επαγγελματίες, δηλαδή θα πληρώνουν τουλάχιστον τις κατώτατες εισφορές των 210 ευρώ/μήνα ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ως προς τα μπλοκάκια με έως 2 εργοδότες (εφόσον δεν είναι παράλληλα μισθωτοί) θα συνεχίσουν κατά πάσα πιθανότητα και το 2020 να υπάγονται στο ίδιο «καθεστώς» που υπάγονται και σήμερα, δηλαδή θα πληρώνουν μαζί με τους εργοδότες τους τις ασφαλιστικές εισφορές ύψους 27,1%.

Εξετάζεται επίσης η αναπροσαρμογή του ορίου γα τους τίτλους κτήσης (πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) το οποίο σήμερα είναι 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να μειωθεί σημαντικά το όριο στα 3.000 ή στα 5.000 ευρώ ούτως ώστε να καλύπτει πραγματικά ένα ευκαιριακό εισόδημα και παράλληλα να καταργηθούν οι ασφαλιστικές κρατήσεις στους τίτλους κτήσης. Σημειώνεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ισχύουν εισφορές συνολικού ύψους 20,28% για τα εισοδήματα από τίτλους κτήσης.

Του Γιώργου Δημοσθένους

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω που είναι το νέο (με την επιφύλαξη να το έχω καταλάβει λάθος)...τουλάχιστον με τον τρόπο που ξεκινά το δημοσίευμα του συντάκτη και το ότι δίνεται ως κάτι νέο η "απαλλαγή από την καταβολή παράλληλης ασφάλισης για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι καλύπτουν από το μισθό τους τις ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία".

Και τώρα με την ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει απαλλαγή από την καταβολή παράλληλης ασφάλισης για τις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι καλύπτουν από το μισθό τους τις ελάχιστες εισφορές για σύνταξη και υγεία. [1]
Αυτό ισχύει και σήμερα στην παράλληλη ασφάλιση και με την αποσύνδεση των εισφορών από την ιδιότητα (δεν βλέπω ότι είναι κάτι νέο όπως περιγράφει το δημοσίευμα), και μάλιστα θεωρώ ότι είναι ευνοϊκότερα τώρα [2], αφού η νέα εισφορά (των 210€) αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο εισόδημα (775€) από μισθωτή απασχόληση (ενώ το ελάχιστο είναι 650€).

[1] Σχετ. που ισχύουν Αρ.πρωτ.Φ10043/οικ14226/431/24-3-2017, Εγκ. ΕΦΚΑ 27/15-6-2017

[2] Η σημερινή ελάχιστη εισφορά των 175€ (αρχικά αντιστοιχούσε σε μηνιαίο εισόδημα 586€ μετά με την αύξηση του κατώτατου πήγε στα 650€, ενώ με το νέο νομοσχέδιο που αναμένουμε τα 210€ αντιστοιχούν σε μηνιαίο εισόδημα 775€.


 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

ακουσα την κυριακη το πρωη στον Αυτια τον Υπουργο να λεει τα παρακατω

μισθωτος , μηχανικος ιατρος δικηγορος ή οποίος αλλως, που εχει και παραλληλα οτιδηποτε αλλο μαγαζι γραφειο οσα μαγαζια θελει ... αν απο τον μισθο του πληρωνει εισφορες μεγαλυτερες απο τις εισφορες της κλασης ενα ή δυο ( το ψαχνουν ακομα ) δεν θα χρειαζεται να πληρωνει καμια αλλη εισφορα ... τωρα πληρωνει βασει κερδών το 26% ή 34% αν ειναι μηχανικος ανεξαρτητα αν καλυπτει την ελαχιστη εισφορα απο την μισθωτη εργασία ,( εδω ειναι η αλλαγη συμφωνα με τα λεγομενα του υπουργο δεν θα πληρωνει τιποτα).....

διευκρινησε εδω κατι που την προηγουμενη φορα πριν κανα μηνα μου ειχε προκαλέσει αναστατωση .. οποτε ελπιζω να ικανοποιησε αρκετους που βρισκονται στην ιδια θεση με εμενα...

πολυ ευχαριστο θα ελεγα ..

οποτε καλες γιορτες σε ολους και καλα χριστουγεννα ...

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

Για όσους είναι μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες με πολλές παράλληλες απασχολήσεις ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά την ελάχιστη, μία φορά θα πληρώνεται και μόνο όπως και τώρα. Απλά θα γλυτώνουν όλο το επιπλέον που πλήρωναν λόγω ποσοστού. Στην περίπτωση που το ίδιο γίνει και με τη μισθωτή εργασία και την ταυτόχρονη άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος (δηλαδή αν η μισθωτή ξεπερνάει την ελάχιστη εισφορά να μην υπάρχει καμία επιπλέον εισφορά για τις υπόλοιπες δραστηριότητες) τότε προβλέπω μπαράζ εικονικών προσλήψεων μισθωτών με 775/μήνα και πάρτυ μπλοκακίων. Και ο νοών νοείτω.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν ζητήσω από έναν φίλο να με προσλάβει και μου βάζει 210€ τον μήνα σε ένσημα και του δίνω από πίσω τον μισθό που θα μου καταθέτει καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές θα απαλλαχθώ από τον ΕΦΚΑ;

 

Πέρα από αυτό το πρόβλημα θα προκύψει ακόμα ένα πρόβλημα: ΚΑΘΟΛΙΚΗ φοροδιαφυγή!

Όπως προείπε και ο NeckBraker θα κανονίσουν όλοι οι μηχανικοί που παίρνουν μεγάλα έργα να προσληφθούν σε κάποιον φίλο. Μπορεί να γίνουν και αλλαξο-προσλήψεις. Ο Α θα προσλάβει τον Β, ο Β τον Γ και ο Γ τον Α.

Έτσι, χωρίς να αυξάνουν το εισόδημά τους θα  κερδίσουν τριπλά:

- Θα γλιτώσουν ασφαλιστικές εισφορές. Απ'ότι άκουσα θα πάει η χαμηλότερη κατηγορία στα 300€ του χρόνου οπότε με 210€ ασφαλιστικές εισφορές θα γλιτώσουν 1080€/έτος.

- Θα έχουν αφορολόγητο ως μισθωτοί. Άρα θα γλιτώσουν φόρους.

- Θα έχουν και απαλλαγή από το ΦΠΑ καθώς θα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα και πιθανότατα θα ενταχθούν στο καθεστώς απαλλαγής ΦΠΑ.

 

Πέρα από τις εικονικές προσλήψεις θα υπάρξει και άλλο ένα πρόβλημα. Οι ήδη υπάλληλοι που δεν ανοίγανε βιβλία λόγω του ΕΦΚΑ θα ανοίξουν βιβλία και θα προσπαθήσουν να μπουν στην αγορά σκοτώνοντας τις τιμές.

 

Στο τέλος όσοι παραμείνουν αποκλειστικά ελεύθεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν είτε να αλλάξουν επάγγελμα είτε θα πρέπει να φοροδιαφεύγουν στο σύνολό τους για να επιβιώσουν.

 

Link to comment
Share on other sites

Πέρα από την καταστροφολογία η ουσία είναι ότι πλέον επειδή υποτίθεται μιλάμε για υπερμορφωμένους ανθρώπους , το γεγονός ότι η ασφάλιση είναι μία ανάγκη , είναι προφανές .

Από την άλλη οι υποχρεωτικές εισφορές σε πολύ υψηλές τιμές , είναι κάτι που δεν συνάδει με την ίδια αντίληψη του πολίτη . Ετσι θα πρέπει να έχουμε χαμηλές υποχρεωτικές εισφορές και από εκεί και μετά ο καθένας να έχει τις επιλογές του .

Για εμένα και τους συνομηλίκους μου , που έχουμε πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης με εισφορές της τάξης των 5500 ετησίως και με αναμενόμενη σύνταξη μετά από 40 χρόνια εργασίας γύρω στα 1200 € , αντί των 2300 που είχαμε υπολογίσει όταν πληρώναμε αυτά τα λεφτά , η επιλογή της χαμηλής εισφοράς είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ .

Τέλος οι εισφορές πρέπει να μειωθούν γενικά , γιατί μεγάλο μέρος τους , ίσως και το 70 % , πήγαινε απλά στους μισθούς των διορισμένων από το πελατειακό πολιτικό σύστημα υπαλλήλων των ταμείων , οι οποίοι ακόμα συνεχίζουν ασύδοτοι , με αποτέλεσμα η πεθερά μου να περιμένει την σύνταξη χηρείας από το ΤΣΜΕΔΕ σχεδόν 4 χρόνια και κανείς να μην ενδιαφέρεται για αυτό .

Οσο για τις τιμές , αυτές όσο τα έργα είναι λίγα και οι μηχανικοί πολλοί θα συμπιέζονται . Δεν έχουν σχέση με τις εισφορές .

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που αναφέρεις προϋποθέτει να μην κόβεις δπυ. Δεν προκύπτει κάποιο ώφελος αν έτσι και αλλιώς δεν έκοβε δπυ.

Όσο για το "αφορολόγητο" αν η εικονική πρόσληψη γίνει για αυτό θα πρέπει τα δπυ να είναι με το ζόρι 5-6 χιλιάρικα για να έχεις κάποιο ώφελος . Συνεπώς η δεν θα εκδίδεις δελτία η αν είναι όντως τόσα τα ποσά που εκδίδεις θα έπρεπε να ήσουν ήδη μισθωτός οπουδήποτε. 

Αν πάλι το βρει κάποιος σαν ευκαιρία να " προσληφθεί " ώστε να δικαιολογεί εισοδήματα και να μην εκδίδει δπυ αυτό μπορούσε να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή , δεν χρειαζόταν να περιμένει την ανώτερο ρύθμιση

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχάς χρόνια πολλά!

δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το όφελος μιας εικονικής πρόσληψης αφού και για τον ελ/επ ο έφκα θα είναι σταθερός πια στα 210 ευρώ.

αυτό που μου έκανε την περισσότερη εντύπωση ήταν το άλλο: ότι για τα μπλοκάκια με έως δύο εργοδότες λέει θα παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς. εννοεί και την υφιστάμενη ελάχιστη; και για τους υψηλόμισθους δε θα υπάρχει η επιλογή να πληρώνουν κι αυτοί την (όποια) ελάχιστη, αντί του σημερινού ποσοστού επί της αμοιβής;

Link to comment
Share on other sites

Για τον ελεύθερο επαγγελματία που δεν θα είναι παράλληλα μισθωτός οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι μεγαλύτερες.

 

Νομίζω τίθεται θέμα συνταγματικότητας καθώς επαγγελματίες στον ίδιο κλάδο θα έχουν διαφορετικές υποχρεώσεις.

 

@BAS το πρόβλημα θα προκύψει από την αύξηση της προσφοράς . Θα συμπιεδτούν ακόμα περισσότερο οι αμοιβες. Πολλοί μισθωτοί μάλιστα θα ασχοληθούν με το επάγγελμα για συμπλήρωμα του εισοδήματος,ότι βγάλουν. 

Ενδεχομένως να υπάρξει και πρόβλημα από υπαλλήλους τεχνικών γραφείων που θα μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν στα κρυφά  τον εργοδότη τους  

Σε άλλους κλάδους έχουν ακουστεί πολλά για υπάλληλο που είχε κάνει παράγκα στην δουλειά  και όταν έλειπε το αφεντικό τσίμπαγε τους πελάτες για πάρτι του.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς πολύ σκέψη υπάρχουν πάνω από 2-3 εναλλακτικές σε περίπτωση που ισχύσει κάτι τέτοιο με τις οποίες θα γίνει πάρτυ. Προφανώς αυτά δεν γράφονται σε φόρουμ, ο καθένας λαμβάνει τα μέτρα του και πράττει αναλόγως. Αν όντως ψηφιστεί αυτό (που αν δεν το δω γραμμένο δεν το πιστεύω) για μένα σημαίνει ξεκάθαρα "σήμα" σε όλους ανοίξτε μπλοκάκια και εταιρείες αβέρτα κουβέρτα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.