Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΖΝΧ από ηλιακό και λέβητα αερίου


VirusX2

Recommended Posts

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος όπως τον ποθεί ο καθένας!

Στο θέμα μας τώρα, έγινε το καλοκαίρι στο πατρικό μου εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και επιτοίχιου λέβητα αερίου με νέα αυτόνομη εγκατάσταση δισωληνιου. Το σύστημα άρχισε να λειτουργεί εδώ και μια εβδομάδα. Ο υδραυλικός, για την επιλογή ΖΝΧ έβαλε μια βάνα στην έξοδο του ηλιακού, έτσι ώστε όταν θέλουμε νερό από τον ηλιακό ανοίγουμε την βάνα και κλείνουμε την έξοδο ζεστού του λέβητα, ενώ όταν θέλουμε ζεστό από τον λέβητα κλείνουμε την βάνα του ηλιακού και ανοίγουμε του λέβητα. Το θέμα είναι ότι κάποιες μέρες/ώρες έχει πολύ ηλιοφάνεια και το νερό στον ηλιακό είναι αρκετά ζεστό και είναι κρίμα να παίρνει μπροστά ο λέβητας τις στιγμές που δεν λειτουργεί για θέρμανση, μόνο για το νερό, από την στιγμή που υπαρχει "δωρεάν" από το ηλιακό.

Υπάρχει κάποιος τύπος βάνας/βαλβίδας για αυτόματη επιλογή; Όταν ανοίγω το ζεστό δηλαδή, να βλέπει εάν η θερμοκρασία του νερού από τον ηλιακό είναι πχ πάνω από X βαθμούς να δίνει από εκεί, αλλιώς να δίνει από τον λέβητα. Θα προτιμούσα κάτι που να μην απαιτεί τροφοδοσία, γιατί είναι δύσκολο να πάει στην ταράτσα. Να υποθέσω ότι χρειάζεται να μπει τριοδη θερμοστατική βάνα εκτροπής;

Επίσης στις 7 μέρες λειτουργίας του λέβητα, με τον θερμοστάτη στους 22C, ο μετρητής έγραψε 37 m, το σπίτι είναι 60τ.μ, έχει μόνωση 7cm και καινούργια κουφώματα. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό (μετατροπή m3 -> kWh και υπολογισμό από υπόδειγμα λογαριασμού) βγαίνει γύρω στα 18€, δηλαδή αναλογικά "χοντρικά" κάπου 80€/μήνα. Ποσοτικά μου φαίνονται κάπως αρκετά, χωρίς να έχω προηγούμενη εμπειρία με αέριο..

Edited by VirusX2
Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά με υγεία. Αυτό χρειάζεσαι για αυτόματη εναλλαγή https://ydravlikos.gr/brass-form-abee-iliako-thermostatiko-kit/ Άφησε το σπίτι να ζεσταθεί άλλη μια εβδομάδα και μετά ξαναμετράς κατανάλωση. Έχει γίνει ρύθμιση με αναλυτή καυσαερίων? Καλή χρονιά εύχομαι.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, alto2 said:

 Έχει γίνει ρύθμιση με αναλυτή καυσαερίων?

Το κατέβασα στους 21C τώρα και βλέπω ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος λειτουργίας, θα ξανά μετρήσω την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύω ότι με την 3οδη βάνα εκτροπής θα έχει ακόμα μεγαλύτερη οικονομία. Δεν ξέρω αν έγινε ρύθμιση με αναλυτή δεν ήμουν παρών. Σκέφτομαι να κλείσω τον λέβητα για κάποια ώρα και να τσεκάρω τον μετρητή μήπως έχει κάποια διαρροή στην διαδρομή, γιατί ο μετρητής είναι στην πυλωτή οπότε έχει αρκετά μέτρα σωλήνα ως τον λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.