Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φωτιά στον Πειραιά: Ενέργειες για κατεδάφιση του διατηρητέου που κάηκε


Giorgos1987

Recommended Posts

Δεν μιλάω για εξαναγκασμό.

Απλά θεωρώ ότι όπως έχει ο δήμος την απαίτηση από τους κατασκευαστές/ιδιοκτήτες ιδιωτικών έργων να πληρώνουν για την κατάληψη πεζοδρομίου, έτσι θα έπρεπε να γίνεται και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων.

Είναι σωστό οι μηχανικοί να ζορίζονται και να χάνουν χρόνο και χρήμα κάθε φορά που θέλουν να τοποθετήσουν μια σκαλωσιά ή έναν κάδο για μπάζα σε κάθε ανακαίνιση αλλά οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων να μην πληρώνουν;

Θεωρώ ότι δεν πληρώνουν γιατί αν πλήρωναν τα δικαιώματα για την κατάληψη πεζοδρομίου θα προτιμούσαν να κάνουν ενισχύσεις/επισκευές ή να το πουλήσουν σε κάποιον που θα ήθελε να το ανακαινίσει.

Ξέρετε πόσοι άνθρωποι με οικονομική άνεση επιθυμούν να μείνουν σε ένα νεοκλασικό κτήριο, έχουν κάθε καλή πρόθεση να αγοράσουν και να ανακαινίσουν ένα διατηρητέο αλλά δεν βρίσκουν επειδή οι ιδιοκτήτες των διατηρητέων θεωρούν ότι πουλάνε χρυσάφι;

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 47
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αλητεια απο το να σου κηρύξουν το ακίνητο διατηρητέο.

Χανεις την περιουσία σου, ενω επωμίζεσαι ΟΛΟ το κόστος συντήρησης.

Επίσης για την παραμικρή εργασία υφίστασαι τεράστια ταλαιπωρια απο την γραφειοκρατία.

Αν το....."κρατος" τα αγαπάει τόσο πολύ, να τα απαλλοτριώνει.

Link to comment
Share on other sites

Η μη εφαρμογή νόμων είναι καθαρά πολιτική απόφαση.

Η σαφής εξουσιοδότηση αυτή συνήθως δίνεται με το νομοθετημένο "λάκτισμα της μπάλας στην εξέδρα". Για το συγκεκριμένο θέμα το "λάκτισμα" δόθηκε εδώ :

ν.3028/2003 - Άρθρο 48 - Άλλα οικονομικά κίνητρα

1.   Ο ιδιοκτήτης ακινήτου μνημείου δικαιούται μεταφορά του συντελεστή δόμησης που δεν έχει καλυφθεί από το ακίνητο, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

2.  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού, ορίζονται η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιχορήγηση ή και την παροχή άλλων οικονομικών κινήτρων σε κυρίους ή νομείς κτιρίων που έχουν χαρακτηρισθεί ως μνημεία ή διατηρητέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του Ν.1577/1985, ή βρίσκονται σε εκτάσεις ή σε οικιστικά σύνολα που έχουν χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι ή παραδοσιακά σύνολα σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του Ν.1577/1985 αντίστοιχα. Τα παραπάνω κίνητρα και επιχορηγήσεις παρέχονται όταν λόγω φθοράς ή καταστροφής των κτιρίων του προηγούμενου εδαφίου ακόμα και αν αυτή οφείλεται σε ανώτερη βία, παρίσταται ανάγκη συντήρησης, αναστήλωσης, αποκατάστασης, ανακατασκευής και ανάδειξής τους ή ανάγκη διατήρησης επί μέρους αρχιτεκτονικών, στατικών ή άλλων στοιχείων τους με ιστορική, καλλιτεχνική σημασία, καθώς και ανάγκη διενέργειας εργασιών με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά εάν πρόκειται για μνημεία. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα είναι δυνατόν να ορίζεται ότι τα κριτήρια επιλογής των κτιρίων καθορίζονται ειδικότερα σε προκήρυξη, όπου αυτή προβλέπεται, καθώς και το ύψος της χορηγούμενης επιχορήγησης, σε ποσοστό της απαιτούμενης δαπάνης των εργασιών για τους παραπάνω σκοπούς. Το ποσοστό αυτό μπορεί να κυμαίνεται ανάλογα με την περίπτωση, όταν τα κτίρια βρίσκονται σε οικισμούς βάσει κριτηρίων που ανάγονται στην πυκνότητα ή τη σπανιότητα των κτιρίων σε αυτούς, το χαρακτήρα του οικισμού σε συνάρτηση με τον κίνδυνο, το βαθμό και το ρυθμό αλλοιώσεώς του, καθώς και την οικονομική κατάσταση του κυρίου ή νομέα. Τέλος, με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι κυρώσεις που επιβάλλονται για πράξεις ή παραλείψεις αντίθετες προς τις ρυθμίσεις του.

Link to comment
Share on other sites

Μου θυμίζει το άρθρο 42 του ίδιου νόμου, για ένα πρόσφατο θέμα που παρ'όλη την ανάδειξη, θόρυβο και γενικότερη προβολή του από μεγάλο μέρος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, πέρασε στα (πολύ) ψιλά γράμματα. 

5 λεπτά πριν, kan62 said:

Η μη εφαρμογή νόμων είναι καθαρά πολιτική απόφαση. 

Εξίσου επίκαιρο και άμεσα συσχετιζόμενο με το παραπάνω σχόλιό μου. 

Link to comment
Share on other sites

Την παραπάνω παράθεση και σχόλιο αφιερώνω στη μνήμη του συναδέλφου και φίλου Νίκου Χαρκιολάκη.

Από όσο ξέρω, είναι αυτός που πάλεψε περισσότερο για την ανατροπή της κατάστασης και την έκδοση του παραπάνω ΠΔ.

https://www.athensvoice.gr/culture/550112_pethane-o-arhitektonas-kai-mihanikos-nikolaos-harkiolakis

https://www.facebook.com/pages/category/Community/Συλλογος-Ιδιοκτητων-Διατηρητεων-Κτηριων-Και-Μνημειων-1463750973844591/

https://www.enikos.gr/society/625805/proedros-idioktiton-diatiriteon-aporo-me-alla-50-ktiria-pou-den-e

https://www.iefimerida.gr/news/464689/pomida-protasi-10etoys-programmatos-gia-ti-diasosi-ton-diatiriteon-ktirion

Link to comment
Share on other sites

Και όπως διαβάζουμε ......:

" Ο κ. Χαρκιολάκης υποστήριξε ότι «από το 1975 που στο Σύνταγμα της χώρας μας μπήκε η πολιτιστική κληρονομιά, η οποία είναι υπό την προστασία του κράτους και ο νόμος θα ορίσει τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών, δεν έχει γίνει τίποτα."

Όμως, ....... κάτι είχε γίνει π.χ από την τότε κυβέρνηση  του 2009 όπως :.........

"Με μειωμένο τέλος ταξινόμησης από 140 ευρώ ως 10.000 ευρώ θα πωλούνται για τους επόμενους τέσσερις μήνες τα καινούργια οχήματα (αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες) με στόχο να αυξηθούν οι πωλήσεις και να μην καταρρεύσει ένας από τους πιο νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αυτός της εμπορίας και εισαγωγής ΙΧ "......

λίγο μετά που ο Γάλλος είχε ανακοινώσει αυτό:......

 

image.png.9666ac62544f528b904e0e35ee002029.png

 

κι όπως έχει γράψει ο τύπος:

image.png.15f61a867595e5b4c40bc412f379e5e6.png

Βλέπεις όμως,.....

άλλο πράγμα τα διατηρητέα ακίνητα...

κι άλλο τα καινούργια αυτοκίνητα....

Αλλά είπα και πριν ότι, κρίνοντας απ΄τα σημεία των καιρών....   μάλλον ισχύει γι αυτούς το ...

"να φύγει το παλιό"...

Εδώ έφτασαν στο έσχατο σημείο ξεπεσμού,  τον πληθυσμό του τόπου να αλλοιώνουν αυτοί όλοι ....

και θα διατηρούσαν τα ..."παλιά ντουβάρια του"..?????

...........

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

????....

EDIT:  Και να προσθέσω εύλογους  προβληματισμούς:

Δεδομένου ότι το ΤΕΕ είναι ο θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της πολιτείας και μη έχοντας δει εμείς μέχρι στιγμής κάποια αντίδραση του στην απόφαση κατεδάφισης του σημαντικού αυτού διατηρητέου, να συμπεράνουμε ότι σιωπηρώς συμφωνεί στο ότι ΔΕΝ μπορεί τάχα να επισκευστεί και ότι πρέπει να ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΊ ??....

ΣΑΔΑΣ, ΣΠΜΕ και λοιποί τι κάνουν...????

ή τι είχαν όλοι αυτοί κάνει σε προληπτικό επίπεδο?

ή όλοι απαξιούν να ασχοληθούν ?..., ή ΔΕΝ έχουν καν ενημερωθεί ??...  ή δεν κάνει ν ασχοληθούν???.....

Όσο για το ποιούς διευκολύνει η κατεδάφιση του  για την πλήρη εκμετάλλευση του ακινήτου - φιλέτου στην Ομηρίδου-Σκυλίτση αρκεί η μακέτα του NΟVOTEL που προορίζουν για εκεί, έστω κι αν περιελάμβανε και το διατηρητέο:

image.png.6271d9738909b751e1f3ce0bd72bddb1.png

από εδώ:

https://piraeuspress.gr/piraeus/dimos-peiraia/397282/apokalypsi-xenodochio-tis-novotel-sto-diatiriteo-pou-pire-fotia-ston-pirea/

Υπ΄όψη επίσης,  ότι η κατακόρυφη ρωγμή δεν προκλήθηκε από την φωτιά,  αλλά υπάρχει τουλάχιστον από το 2014, ενώ άλλα στοιχεία διακοπής της δομικής  συνέχειας των εξωτερικών τοίχων  του δεν φαίνεται να υπάρχουν ........!

image.png.f8f1c08edeab0a75d300186b8391e992.png

 

image.png.d125aa5f94b9bc22a9781c677a4367ac.png

 

 

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

....... και αξίζει να επανέλθω στο  ότι η κατακόρυφη ρωγμή υπήρχε όπως αδιάψευστα μαρτυρούν οι παραπάνω φωτό,  πριν το 2014, ενώ μετά την φωτιά ΔΕΝ φαίνεται καθόλου η ρωγμή να έχει εξελιχθεί!

Δεν θα πρέπει λοιπόν να παρασυρθεί η κρίση περί του κατεδαφιστέου από την ρωγμή, ...

αλλιώς τότε,  πως επί τουλάχιστον 5 έτη που υπήρχε η ρωγμή,  δεν κρίθηκε το κτίριο ετοιμόρροπο και μη επισκευάσιμο ?????....... 

Τέλος,  ποιά είναι τα νέα ευρήματα "επικινδυνότητας και ετοιμορροπίας" (!!!) ..... που θα πρέπει να δικαιολογούν την βιαστική απόφαση κατεδάφισης ενός τόσο δομικά ακέραιου κτίσματος (εξωτερικά τουλάχιστον)...??????

Ελλάδα ακούει κανείς...???......

 

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Το καλύτερο κίνητρο για να διατηρηθούν τα διατηρητέα είναι το να κηρύσσεται όλη η ευρύτερη περιοχή τους διατηρητέα και υπόχρεη να ακολουθεί τον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό, όπως συμβαίνει με τους παραδοσιακούς οικισμούς.

Βέβαια, ακόμα και μεταξύ αρχιτεκτόνων δε συμφωνούν όλοι στο ότι την εποχή που εκπροσωπούν αυτά τα κτίρια χρειάζεται να τη θυμόμαστε. Άλλον τον ενοχλούν τα αρχοντικά, άλλον τα εργοστάσια, άλλον οι εκκλησίες..

Δηλαδή ακόμα και το υπό συζήτηση κτίριο, εάν ο ρυθμός και το μπάτζετ ήταν στην επιλογή τους, πόσοι αρχιτέκτονες θα το ξαναέκτιζαν;

 

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.